Možná je to v této tematicky vysoce vzdělané společnosti nošení dříví do lesa, ale upřímně: O Lochnesce slyšel snad každý, ale kolik toho o tomhle mýtu fakt víme? Já jsem celkem překvapeně konstatoval, že velmi málo. A tak jsem si řekl, že Vám Nessie představím. Jenže se ukázalo, že těch informací opravdu není moc.
Začněme se samotným jezerem, Loch Ness. Jde o největší jezero ve Skotsku. A nejen to. Má víc vody, než všechna jezera Skotska, Anglie a Walesu dohromady. To už je hodně vody. Na délku má jezero přes 34 kilometrů a široké je v průměru půldruhého kilometru. A maximální hloubka je 230 metrů. Šestimilimetrové srážky přivedou do jezera 11 milionů tun vody. Když prší hodně, stoupne voda o víc než dva metry, a stoupání hladiny o půl metru není nic zvláštního. V hloubce kolem třiceti metrů je kvůli obrovskému množství vody termální hranice – jen horních 30 metrů vody se ochlazuje a ohřívá podle počasí nahoře. Jezero díky tomu také nikdy nezamrzá. Jezero napájí sedm velkých řek a bezpočet menších potoků, voda odtéká jen jedinou řekou.
První zmínky o příšeře, tedy o Nessie, se datují do šestého století. První „moderní“ spatření potom do roku 1933. A existují doslova tisíce záznamů o spatření Nessie. Spousty slovních popisů (bylo to velké, černé, mokré, dlouhé, s dlouhým krkem, s dlouhým ocasem…), desítky fotografií (kvalitou a průkazností srovnatelných s obrázky Yettiho nebo UFO) a videozáznamů. Postupně vznikl obrázek Nessie nejčastěji připomínající plesiosaura nebo bájné mořské hady. Některé videozáznamy byly prohlášeny za autentické, sonarová měření z osmdesátých let prokázala přítomnost většího množství (až 40) velkých tvorů.
A pak přichází rozčarování. Nebo alespoň dobrý důvod k rozčarování.
Existenci Nessie nelze jednoznačně prokázat, ale lze prokázat následující: Skoro 80% pozorování pochází od majitelů restaurací, hotelů, kaváren, půjčoven lodiček a dalších osob, pro které je Nessie komerčním pokladem. Oblast jezera Loch Ness má z turistiky za Nessie přes milion liber ročně.
Ale i když je Nessie možná jen marketingovým tahem, je pořád celosvětově populární. I u nás běžel večerníček o celé rodině lochnesek, stejnojmennou pouťovou atrakci zná asi taky každý, turistika k jezeru neupadá, a pořád jde o jednu z nevyřešených záhad současnosti. Pro skeptiky nejpřijatelnější teorie mluví o kolonii přežívajících praještěrů.