• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARZAModré zóny v Praze - tipy a triky jak na ne
    MVEK
    MVEK --- ---
    ODS volá po zrušení pražských parkovacích zón, zavedla by kruhová pásma - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/...v-praze-modre-zony-fv3-/praha-zpravy.aspx?c=A161109_110637_praha-zpravy_nub

    ODS chce zvolit:-P.

    Každopádně jsem tomu věnoval jen asi tři minuty úvahy, za tu dobu to působilo dobře, ale určitě by to chtělo víc vychytat (jak přesný tvar těch "oválů", tak nějaké detaily ohledně ceny, délky parkování atd.).
    KACIR
    KACIR --- ---
    THE_MIRACLE: To víš, Bémova šestka... :-(
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MVEK: Ještě by mě zajímalo, jestli posílaj pokuty na základě fotek, nebo tam musí dojet měšťák s botou.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Ještě poznámka... Kdyby Praha 6 nebyla ultradementní, tak by ty zóny platily 8-20 jako ve všech jiných částech a nemusel bych to vůbec řešit. Zajímavé, že fialové na Praze 5 vč. oblasti centra u Vltavy takto platí a zapadlé uličky na Praze 6 mají zónu 08-06.
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: Jak říkám, mám pocit, že v zákonu je řečeno, že omezení parkování určijí města atd. ve vyhláškách, a v té je možná přílohou i přesný výčet/mapa ulic, tak třeba u zón ta značka není podmínka nutná a můžou tě buzerovat za stání, i kdyby nikde v ulici nebyla jediná značka zóny (nebo barevná čára).

    Ale jo, zkus to jinde a případně dej vědět. Nebo dej vědět, jestli to zkusíš a nedostaneš pokutu či naopak:-).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MVEK: Ještě je tu totiž otázka, zda pokud by se z toho stávala mimo tu dobu zóna, tak jaká? Modrá? Fialová? Když to není označeno...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MVEK: Ano, to je otázka, nicméně je zvyklostí, že před zónou je vždy značka ji označující... Což tady není splněno...
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: A otázka je, jestli právě není vyčleněné ze zóny jen v těch 7-17.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MVEK: Jak správně píšeš, svislá značka má přednost, takže pokud je tam vyhrazené parkoviště, je to stejné, jako s invalidou. Je to tedy místo vyčleněné ze zóny. A pokud tak je dodatková tabulka, že platí 7-17, tak mimo to by to mělo být volné. No nic, zkusím se poptat ještě jinde.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SAMOUT: Sorry, ale tuhle lumpárnu podporovat nebudu a radši pojedu MHD, než abych někde vhodil do automatu byť jen pětikorunu. Upřímně, už to dojíždění mě štve a pokud bych měl platit ještě stovku za parkovný mezi 20:30 a 22:00 na prázdný ulici, tak se na to radši vykašlu. A jelikož jsem zároveň organizátor akce, tak se na to vykašlou všichni a škola přijde o nájemníka. Ale to už zase brousíme inam a opakoval bych se.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KORKMAZ:
    THE_MIRACLE:

    Jo, to potvrzuje můj dojem (snad jsem to četl v zákonu o provozu...), že zóny jsou vyhlášené vyhláškou, včetně míst, kde jsou, a to značení je jen takový benefit, aby ses v tom lépe zorientoval:-(. Což je samozřejmě výborné pro nějakého návštěvníka Prahy.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    THE_MIRACLE: Skvěle označený je to v ulici Kováku u knížecí. Ta ulice končí někde ve svahu v parku a cedule se začátkem té fialové zóny je u prvního baráku (směrem od parku a ne od jediného vjezdu do ulice z křižovatky s Ostrovského). Takže se o tom de facto dozvíš, když projedeš v půlce ulice kolem automatu a pojmeš podezření, že tam zóna je. A hajzlíci tam každej den sklízej - jak pěchota, tak motorizovaná špionážní jednotka.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    THE_MIRACLE: Tak proč tohle řešíš, a nezaplatíš si parkování ve fialový, jako normální člověk?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MVEK: Ne špatně. Představ si to tak, že máš jednosměrku. Po jedné straně je zóna v celé délce. Tam je to bez debat. Na druhé straně ulice je tato značka Reserve s dodatkovou tabulkou na zemi jsou čáry a kříže, pak je vjezd do dvora školy a pak je nová značka fialové zóny (příčná i podélná).

    Jinak já tam potřebuji parkovat 1x týdně na hodinu a půl večer, kdy máme pronajatou tělocvičnu v té škole a všude okolo je totálně prázdno, protože nějakého dementa napadlo, že tam bude vybírat za parkování. Konkrétně v Bílé bylo poloprázdno vždy, teď je tam v podstatě prázdno úplně.
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: Obávám se, že čára samotná nestačí, že buď ve vyhlášce je někde specifikovaná ta ulice jako fialová zóna, nebo je tam svislá značka a ta bude mít v tom to případě přednost. Takže mimo ten čas je to klasická fialová zóna.

    ADAMFC: když je ten systém navržen špatně, tak ano, taky hledám skulinu, jak ho ochcat už z principu. Já mám 3 zásadní výhrady (4. je ekologická, protože objíždějící fotící auta jsou děsně prospěšná a určitě nejsou na elektropohon nebo plyn, aspoň zatím):

    1) Ať je systém nákupu parkování jednotný. Tzn. internetová aplikace na všechny obvody. Některé automaty, které mají ten displej, třeba taky, úřady taktéž. Pořád je tu určitá diskriminace (jako muset na úřad, nebo mít kartu apod., ale už je to lepší).

    2) Do cca 45 minut dát zvýhodněné parkování, rozvrstvené třeba po patnácti minutách a 5-10 korunách na tu patnáctiminutovku. Já nemám problé zaplatit 10-15 korun za to, že jedu něco vyzvednout autem. Nejsem nadšen to platit, když jsem takhle vezl přepravku knížek někomu zadarmo, a čekal jsem na něj, než si pro to z domu sejde, ale ok, můžu s tím počítat.

    3) Rezident by si měl mít možnost registrovat na své jméno dočasně jakoukoliv SPZ pro návštěvy. Aby se dalo snadno řešit případy:
    - jezdí služebními auty, jejichž SPZ se mění, takže si nemůže registrovat jednu zvýhodněnou SPZ, nebo ani tu druhou drahou navíc, protože se mění
    - jezdí se o něj starat příbuzní (protože v mnoha případech to bez auta moc reálné není)
    - přijede mu řemeslník, stěhováci apod., už by nebylo třeba se hádat o době nutné k vyložení nákladu
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    THE_MIRACLE: Takže bude celá zóna zákaz ;)
    Že tě furt baví se ten systém snažit ochcat. To se pak člověk nediví, že musej bejt všechny pravidla rozepsaný jak "nedávejte zvířata do mikrovlnky"
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MVEK: Právě že ne, označené je to pouze touto dopravní značkou a ten fialový zmetek začíná až po těch 4 místech...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tudíž ano, značku chápeš dobře, otázkou je, co platí v daném úseku, hned vedle těch vyznačených reservé.
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: Předpokládám, že to místo není označeno barevnou čárou. Ještě je otázka, jestli je na celý blok třeba svislá značka o parkování v zóně/automatu apod., a jen tahle místa jsou označena navíc tím reservé. Protože pak (nebo při označení čárou) bych řekl, že je to normální zóna a v této vyznačené době tam smí parkovat jen ti rodiče dětí 15 minut.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Mám dotaz. V Bílé resp. Božkově u školy jsou mimo zónu vyhrazena 4 místa. Jsou označeny jako P Reserve s tím, že je tam dodatková tabulka, že platí pro návštěvníky školy max. na 15 minut 7.00-17.00. Co to podle vás znamená? V zónách se nesmí stát mimo vyznačené úseky, nicméně to není tento případ. Podle mě to je tedy rezervované parkoviště na max. 15 minut 7-17 a mimo tuto dobu se tam dá stát libovolně. Co vy na to?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam