SIMCIIQ: Tak ono na jednu stranu je ta "protibullí" hysterie přehnaná, na druhou stranu jakkoli jsou to psi ve valné většině případů naprosto bezproblémoví vůči lidem, vůči zvířatům už to zdaleka tak většinově neplatí (i když pořád nejsou zdaleka nejkonfliktnější) a i když je daleko pravděpodobnější, že mi po koni vyjede jezevčík nebo šicka holt i když se zakousne, prostě nadělá míň škody. A i ten NO se pacifikuje snáz než pit nebo staf, i když je větší, když jsme u těch plemen s problematickým chováním vůči zvířatům (tím míním NO, ne pity a stafy).
A když se ke mně a mejm psům přes půl parku řítí šedesát kilo křížence pita a stafa a panička za psem marně huláká, pročež po chvíli se přestane snažit psa přivolat a huláká na mě, že je pes hodnej (byl, o tom žádná, docela tank, ale hodnej) a když jí psa (kterej se honil s mým pudlem k nadšení obou a hrůze náhodných přihlížejících) odchytím a předám a jemně ji upozorním, že se sice nic nestalo, ale ať mu příště nechá třeba připnutý vodítko, když pes nemá přivolání, protože kdybych měla většího rvavého samce, tak by se i její hodnej pes co se k nám přiřítil asi bránil případnému napadení a co bych si pak počala, když ona je někde v háji, tak mi začne vykládat, že to jsou předsudky a že ona zažila agresivního bišona, co napadl nějakýmu klukovi jorkšíra, tak bych jí s odpuštěním kopla do řiti, protože zatímco bišona od jorkšíra odtrhnu, těch šedesát kilo jejího mazlíka bych fakt ze svého spa rvát nechtěla (natož kdybych třeba měla sama velkýho rvavýho psa, jako je třeba Bonifác).
A fakt si nemyslím, že je předsudkem obávat se víc neovladatelného pita než neovladatelného jorkšíra - to není předsudek, ale prosté zvážení vlastních sil a velikosti psa.