nemám nic proti pitbuloidům (ať je to cokoliv z tohohle typu psů), ale roky tvrdím, že je potřeba počítat s tím, že vůči psům můžou být (nemusí, můžou) časovaná puma...
3x jsem od sebe odtrhávala pitbuloida a jinýho psa, v prvním případě byl napadený můj pes, s košem... pitbuloid bez koše, 9 let, nikdy tohle neudělal - a najednou bůhvíproč... naštěstí já řeším většinu situací klidem, takže žádný silový páčení, ale uklidnit svýho psa, až zklidněl bez pohybu, v ten moment pitbuloid povolil a jeho páníček ho odtáhnul...
podruhý jiný můj pes, napadl ho pitbuloid, v rámci předjíždění na běžkách (do té doby se ignorovali), pitbuloida jsem sundala odepnutím obojku, do kterýho se zakousnul, můj pes mu ale stihnul lehce upravit ucho a hlavu... (aspoň někdy k něčemu mu ten kožich a 3centimetrový vlčí tesáky byly)... s majitelkou OK, bylo to nečekané, ale vyřešili jsme to v klidu.
třetí případ byl toulavej pitbuloid, který před obchodem napadl retrívra, lidi stáli kolem a nevěděli co, použila jsem stejnou metodu jako poprvé - dokonalé zklidnění situace, bohužel po odtržení pitbuloida pustili, takže jsme si dali druhý kolo, poprvý držel retrívra za čelist, po druhý za krk, v obou případech kdyby překousl, byl by z toho průser, naštěstí nebyl... bohužel majitel retrívra strkal ruce kam neměl, přišel o prst, dost jsem tehdy zpracovávala policajty, že pitbuloid není na utracení, že to bylo ve rvačce a těžko říct, který ze psů ten prst utrhl (opravdu tam ty ruce strkal, i když jsem na něj řvala, že má psa chytat ze zadu a ne zepředu)... pitbuloid naštěstí skončil jen v útulku...
---
z těhle vlastních zkušeností vycházím, kdy dva z těch psů byli stopro perfektně vychovaní, že prostě u nich člověk nikdy neví... a že řešení není páčení (dokud se bojuje, pitbuloidi mívaj "ztuhlý" čelisti, třepou a nepouští), ale naopak absolutní klid a pokud možno nulové vzrušení, "mrtvýho" soupeře už pustí...
sry za vypsání, jen je mi líto obou, koně i psa, a chápu jak majitelku koně (mě tedy taky bylo sakra zle, když šlo o hubu mýmu psovi), tak vás... ale je potřeba si uvědomit, že to prostě rozdíl je, a vědět, jak ty krizovky vyřešit...
a celkově prostě nemnožit (všechny psy, ne jen pitbuloidy) - pokud nebudou, nebudou si je moct pořizovat i ty nezodpovědný "smažky"... jasně, to je plán na dlouho a souvisí i s vyprázdněním útulků, ale ono nakonec všechno souvisí se vším...