TRIKSTRA: srovnání polyestrického člověka a diestrické feny je nesmysl i biologicky, nemluvě o tom, jak absurdní je srovnávat pocity člověka a zvířete ohledně plození potomstva.
Výzkumy ohledně zdraví nějaké existují: průkazná je prevence pyometry a rakoviny dělohy a vaječníků (co není, to se jaksi nemůže zaněcovat a bujet) a prevence rakoviny mléčné lišty u časné kastrace, z negativ pokud vím inkontinence. Ostatek (pozitiv i negativ) je více méně neprůkazný (malé vzorky, příliš krátkodobé výzkumy, příliš malé procento).
Já neříkám, že to feně je pohodlnější - to je stejná dojmologie jako to, že touží po mateřství - říkám, že motivací většiny majitelů, kteří kastrují, je zdraví a pohodlí zvířete a ne vlastní pohodlí (tj. mluvím o prožívání majitelů, kteří ho mohou verbalizovat, ne o prožívání psů) - ostatně tebe k odmítnutí kastrace taky vede představa o prožívání zvířete a ne třeba cena kastrace, ne? Zkrátka důvodem těhle sporů je neshoda v tom, co je lepší pro zvíře, ne neochota kohokoliv z nás něco pro zvíře obětovat.
Závidí? Ehm, tak tohle je antropomorfizace jek Brno, promiň.
Mně nevadí, že jsi proti kastraci, vadí mi obviňování veterinářů ze zištnosti a jiných majitelů z pohodlnosti jenom proto, že ty máš dojem, že tvá fena by se měla líp nekastrovaná.
A formulace "A věřte nebo ne, má to ohromný vliv na psychiku i zdravotní stav" mi nepřijde jako subjektivní tvrzení typu "mám dojem, že mou fenu to ovlivnilo negativně" ale jako prohlášení s nárokem na absolutní pravdivost (a ještě emočně podbarvené).