• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LANNADOGPOINT - soukromé depozitum pro opuštěné psy
    Organizace Dogpoint vznikla se záměrem vybudovat depozitum pro opuštěné a týrané psy. Naším cílem je fungující komplexní centrum pro péči o psy, které bude poskytovat špičkový přístup nejen ke zvířatům, ale i k lidem.Stále se snažíme vzdělávat a posouvat naše možnosti.
    Čím více odpovědí na problematiku, nejen opuštěných psů, získáváme, tím více otázek vyvstává.


    OFICIÁLNÍ WEB
    FACEBOOK

    Č.Ú. pro finanční pomoc : 2500155876/2010 (transparentní účet)
    pokud chcete přispět na určitého pejska, či určitou věc, připište to prosím do poznámky. děkujeme
    rozbalit záhlaví
    TRIKSTRA
    TRIKSTRA --- ---
    ZMYJKA: no jasně, vždycky je nesmysl srovnávat jiný živočišný druhy...

    já se tady rozhodně už nehodlám obhajovat z toho, co jsem napsala... to se můžu rovnou smazat a držet h.bu a krok...

    jen mám z většiny veterinářů stejnej pocit jako z doktorů, a když mi ukážeš mezi nima PRO MNĚ vyjímku, tak budu jedině ráda...

    k tomuto: "co není, to se jaksi nemůže zaněcovat a bujet" ... to by jsme se mohly nechat rovnou humáně uspat, aby jsme se náhodou nedožili toho, že budeme mít rakovinu, ne... :))) nebo si useknout všechny končetiny, aby jsme si je zejtra nezlomili...
    ne sorry, jen mi tohle přijde úsměvné...
    jinak v tý studii je mnohem více prokázaných negativ...

    jinak ano, mohla jsem to popsat jinak, ne zrovna extrémy, ale to mi vytýkají vždycky všichni...

    no a týhle větě "má to ohromný vliv na psychiku i zdravotní stav" já prostě věřim, tak jsem to napsala zrovna takhle...

    ZMYJKA: a promiň, nejsem vědec, tak bych ale asi nikdy neměla psát do diskuze svůj názor,což?





    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: srovnání polyestrického člověka a diestrické feny je nesmysl i biologicky, nemluvě o tom, jak absurdní je srovnávat pocity člověka a zvířete ohledně plození potomstva.

    Výzkumy ohledně zdraví nějaké existují: průkazná je prevence pyometry a rakoviny dělohy a vaječníků (co není, to se jaksi nemůže zaněcovat a bujet) a prevence rakoviny mléčné lišty u časné kastrace, z negativ pokud vím inkontinence. Ostatek (pozitiv i negativ) je více méně neprůkazný (malé vzorky, příliš krátkodobé výzkumy, příliš malé procento).

    Já neříkám, že to feně je pohodlnější - to je stejná dojmologie jako to, že touží po mateřství - říkám, že motivací většiny majitelů, kteří kastrují, je zdraví a pohodlí zvířete a ne vlastní pohodlí (tj. mluvím o prožívání majitelů, kteří ho mohou verbalizovat, ne o prožívání psů) - ostatně tebe k odmítnutí kastrace taky vede představa o prožívání zvířete a ne třeba cena kastrace, ne? Zkrátka důvodem těhle sporů je neshoda v tom, co je lepší pro zvíře, ne neochota kohokoliv z nás něco pro zvíře obětovat.

    Závidí? Ehm, tak tohle je antropomorfizace jek Brno, promiň.

    Mně nevadí, že jsi proti kastraci, vadí mi obviňování veterinářů ze zištnosti a jiných majitelů z pohodlnosti jenom proto, že ty máš dojem, že tvá fena by se měla líp nekastrovaná.

    A formulace "A věřte nebo ne, má to ohromný vliv na psychiku i zdravotní stav" mi nepřijde jako subjektivní tvrzení typu "mám dojem, že mou fenu to ovlivnilo negativně" ale jako prohlášení s nárokem na absolutní pravdivost (a ještě emočně podbarvené).
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TRIKSTRA: ve smečce psů mají štěňata všechny feny...stačí se podívat na příklady zdivočelých psů v indii, psů dingo atd.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    HEELENA: bohužel z naší zkušenosti to dostačující opravdu není...

    když to tak řeknu, tak můžu říct, že kvůli 3% blbečků je útulek zas plnej a celý rok udávání psů je vlastně navrácen vyprodukováním štěňat. To je na tom orpavdu to nejsmutnější...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TRIKSTRA: pes není vlk, to je bohužel dost rozšířený omyl, nelze to srovnávat a nelze ani srovnávat smečku psí se smečkou vlčí. V každé jsou uplně jiné principy a vzorce chování.
    (navíc u vlků je zřejmě díky působení feromonů zastavena reprodukce mimo vůdčí pár, tedy i zastavený cyklus)
    TRIKSTRA
    TRIKSTRA --- ---
    Jinak zde, ke stažení docela pěkně rozebraná studie:
    zdravotni_studie_kastrace.rar | Ulož.to
    http://www.ulozto.cz/x35yXdJ/zdravotni-studie-kastrace-rar

    s ohledem pouze na zdraví, ne psychiku...
    TRIKSTRA
    TRIKSTRA --- ---
    CAMELLA: chceš mi říct, že ve smečce vlků má každá vlčice alespoň jednou za život štěňata? to se mi nezdá...
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    CAMELLA: ja se do tebe nechci poustet. jak rikam, pokud by byly zdravotni duvody napr. faleska tak jdu do kastrace hned. jen mi prijde nelogicke kastrovat de facto nedospele zvire (jo, fenka po prvnim harani je asi stejne dospela jako 12ti leta holka co ma prvni menstruaci) ktere se jeste nejakou dobu bude vyvijet (pokud teda prijmeme tvrzeni, ze pohlavni hormony maji na to nejaky vliv)

    jinak moje ciste subjektivni pozorovani - mam velke psy, kteri psychicky dospivaji plne az tak na 2-3, mozna i 4 letech. a tech hlavnich "posunu" v psychice jsem si vsimla vetsinou prave po odharani
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TRIKSTRA: pro fenu prostě není fyziologické, aby celý život hárala naprázdno. A falešku má každá fena (i když bez projevů na venek), protože u fen není maternal recognition, tedy každá fena po hárání má v těle nastartované procesy jako kdyby březí byla. I když není. A to je právě ten problem.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    léky na bolest snižují imunitu? Od kdy proboha?:))) Naopak běžně dávaná nesteroidní antiflogistika jsou i protizánětlivé léky...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DRAKKA: v době prvního hárání je fena pohlavně dospělá..proto taky začne hárat. Co se týče toho doporučování kastrace před prvním, tak to je kvůli prevenci nádorů, s každým dalším cyklem se vliv kastrace na toto snižuje. Nicméně stejně většina veterinářů volí tu kastraci po prvním hárání...
    TRIKSTRA
    TRIKSTRA --- ---
    ZMYJKA: jasný, fajn, nejsem odborník a nemám pro to žádný doložitelný důkaz ve formě výzkumu, psala jsem, že je to můj názor...

    ZMYJKA: kvůli zdraví feny? já si právě myslim, že když mám čubu zdravou, tak jí nemusim nechat kastrovat kvůli tomu, aby byla zdravá. naopak to nese i jiný rizika. neříkej mi, že si myslíš, že kastrací zachráníš čubu před pyometrou a žádný negativa to nemá...
    a pohodlí feny? ty ses jí ptala? nebo na to máš nějaký výzkum, že je to tý feně pohodlnější? my, ženský, taky menstruujem a asi by bylo pohodlnější se nechat vykastrovat, ale já bych do toho teda nešla(nejen z důvodu toho, že se očekává, že budu chtít mít nějaký děti).

    CAMELLA: vzhledem k tomu, že veterinář by jí předepsal léky na bolest a ty snižují imunitu, tak jsem jí je nedala. už tak se její imunita rovnala nule.
    A věř, že to fakt nebylo tím: ...často způsobené majitelem, který psa utěšuje a má z toho špatné svědomí, což pes cítí... . No a myslim si, že vliv narkozy druhý den, už by měl být fuč, ne? alespoň, co jsem viděla, tak žádný pes/fena to druhej den neřešili.
    a myslim si, že to uplně klidně mohla být fyzická bolest, vždyť to bylo nechutně vyhublý zvíře...

    TERRORIST: no já taky mluvila o zdravý feně, ne o tý, co má falešku jednu za druhou, a jestli ti hárá častějš než 2x do roka, tak to může být taky přístupem. hárání častějš do roka občas mívají mamánkovský čuby, což nechci hned tvrdit, že je to tvůj případ..

    ZMYJKA: a sorry, ale já nenapsala, že jí to "zmrzačí", ale ovlivní, a to si budu myslet i bez výzkumu... viděla si někdy kastrovanou čubu, která závidí těm, co právě hárají?

    a rozhodně neříkám, věřte mým slovům, jsem mladá blbá maloměšťačka, ale mám pravdu... to fakt ne... jen jsem přispěla svým názorem jako kdokoliv tady...

    a rozhodně se tady nechci takhle dohadovat, ale čekala jsem, že se do mně někdo pustí :)


    CAMELLA: jo a podle mě mají hormony vliv nejen na dospívání zvířete...

    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    CAMELLA: ja si to taky myslim, nicmene pak nechapu proc se doporucuje kastrace (zdravotne nejlepe indikovana) jeste pred prvnim haranim nebo hned po nem, kdyz v te dobe je vetsine fen teprve cca 8-12 mesicu a dospele nejsou ani nahodou?
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    ja osobne se nedokazu moc rozhodnout, jestli obecne pro kastraci jsem nebo ne (stale mi prijde, ze nemam dostatek informaci), ale kastrace ma sve neoddiskutovatelne vyhody, ale take nevyhody a rizika a myslim, ze by melo byt na kazdem majiteli, aby ty plusy a minusy zvazil a sam se dle sveho pro kastraci rozhodl sam, nez aby to musel mit narizene nejakou smlouvou. myslim, ze zakaz reprodukce v puvodni smlouve byl dostacujici a rozhodne pro nektere lid mene odrazujici
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DRAKKA: pohlavní hormony mají přeci vliv na dospívání a s tím spojenou změnu psychiky....pokud je štěněti vezmeš, tak je logické, že to vliv mít bude /i na celkový zjev zvířete/.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    CAMELLA: tak ciste technicky pokud se tvrdi ze kastrace nema zadny vliv na psychiku a chovani tak by melo byt jedno v jakem veku probehne, ne?
    LANNA
    LANNA --- ---
    CAMELLA: nekde jsem cetla, ze je kastruji klidne i driv (5-6 tydnu), by byli cely zivot chovanim jako stenata. pry.
    HNDZCK
    HNDZCK --- ---
    KOUDY: dik.) ale ještě to neni uplně ono.)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    kdyz vam tu tak vkrocim trochu otckem do debaty....moc pekny novy stranky mate.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DRAKKA: jenže v usa se kastrují štěňata v osmi týdnech. Což je trochu něco jiného, než běžná praxe v čr.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    DRAKKA: mám dojem, že šokem trpěli hlavně amíci, kterým přišlo "perverzní", jak se našim psům houpou mezi nohama kulky :D Ale možná si to nepamatuju přesně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam