Zdrojový kód (2011)
U tohoto filmu jsem první shlédl trailer a nijak zvlášť mě to neuchvátilo, přišlo mi to tuctové, takové zase trochu jiné zpracování vracení se v čase. Leč film je trochu o něčem jiném a vůbec ne o cestování v čase. Hlavně je netradičně pojatý, takže si mě rychle získal. Ve zkratce to co je zřejmé z oficiálního textu distributora filmu.
Je to o muži, který je nějakým způsobem vysílán do vlaku. A to přesně osm minut před tím, než ten vlak vybuchne - díky bombovému útoku. Jeho cílem má být odhalení bomby i atentátníka. Jenže nic není takové jak to vypadá.
Jako první plus je pro mě to, že si tvůrci odpustili klasické první několikaminutové až půlhodinové seznamování s hlavními postavami, navazování citových pout a vazeb, seznamování s tím o co půjde. V tomto filmu tohle zcela chybí a film od počátku hodí diváka do víru děje a dělejte si co chcete. Film začne a vy musíte přemýšlet, rozkoukávat se a se stejně zmateným hlavním hrdinou filmu postupně přicházíte co na to co se to vlastně děje. Tohle mě velice zaujalo, tohle ve filmech a zvláště amerických moc k vidění není. Je velmi zajímavé prožívat určité zmatení, které koresponduje se zmatením hlavní postavy filmu. Nevím zda to takhle funguje i na jiné lidi, ale na mě to takhle fungovalo a byl to prima zážitek.
Jak se bude děj posouvat a přitom jakoby se neustále opakovat, tak vždy hrozí že to začne nudit. Jenže zde je to zvládnuté velice dobře a pokaždé je to trochu jiné a pokaždé se dostanete ve vědomostech a odhalování o něco dál, stejně jako hlavní postava ve filmu.
Ale abych jen neupozorňoval na to co se mi líbilo, tak jsou zde scény, které film shazují. Nejen kvůli jejich nesmyslnosti, jakožto i kvůli jejich trochu horšímu zpracováni ohledně triků a nebo odbitého nápadu s dodávkou ajejím obsahem. I když něco z toho bude jistě účel a má to sloužit jako humorný nadhled, leč občas absurdních rozměrů.
Hlavní hrdina má vždy svých osm minut, na konci kterých by měl být odpojen, protože člověk,skrze kterého přenos probíhá, déle nežil. V tom vzniká několik zvláštních věcí a trochu mínus, protože je zde najednou účelové a v jednom případě zcela nesmyslné úmrtí,které ve filmu funguje jako předěl posun o kus dál. Tohle asi ne každý divák zkousne, tohle je moment, který ubírá filmu na plynulosti, tohle je takové křečovité, aby tvůrci dosáhli kýženého výsledku. I když závěr je spíše takový, který známe a moc nepotěší. Tedy zakončení filmu pro mě bylo spíše zklamáním.
Jake Gyllenhaall zahral roli skvěle a pro mě naprosto uvěřitelně a lépe než ve většině ostatních filmů, ve kterých jsem ho dosud měl možnost vidět. Vera Farmiga se snaží, ale se svou rolí nemá moc prostoru. Michelle Monaghan mě dostala svou rolí, která je svým způsobem dokonalá, na první pohled snadná a přitom si myslím, že to nebylo nic jednoduchého zahrát takovou postavu. Herecké výkony celkově zaujmou.
Hudební podkreslení by si to zasloužilo výraznější, takové které by více vystihovalo napětí dramatičnost příběhu. A celkově spád filmu, není tak svižný, aby z toho byl opravdový trhák, ale i tak jsem se bavil po celou dobu. Záměrně jsem zde neprozradil detaily, ani překvapení, která film přináší. Ty ať si prožije každý divák sám za sebe, i tak bude kdekdo tvridt, že to vše stejně čekal :)
Film, není úplná bomba, ale na poli sci-fi určitě patří k tomu lepšímu co nám v jinech v posledních letech promítají. A pokud film působí i na jiné, tak jako působil na mě, není divu, že sbírá všudemožně poměrně vysoká hodnocení. Pokud se na něj tedy chystáte, třeba na základě toho mého příspěvku, užijte si to.