Útěk ze Sibiře 2010
Na tento film jsem se opravdu těšil ať už kvůli příběhu, tak kvůli hereckému obsazení. Jenže ve výsledku jsem z toho rozpačitý a spíše zklamaný. Už v polovině filmu jsem si nadával, že jsem na tohle šel do kina. Film, který popisuje velké drama, ale přitom nepůsobí vůbec dramaticky.
Úplně nejhorší věc udělali tvůrci tím, že na začátku popsali zběžně události, podle kterých je tento film natočen. Tím to úplně zabili. Protože prozradili kolik jich dorazilo do cíle, takže od útěku už divák jen čeká jak budou umírat a nebo opouštět skupinu uprchlíků. Bohužel tím šlo vniveč veškeré napětí a možnost překvapení.
Každopádně ruský gulag, byl vyobrazen příliš povrchně, jako celý film. Sice se tvůrci snažili o co nejlepší obrazy a to po celou délku filmu a je to chvílemi přírodopisná sonda do Asijské krajiny, jenže jaksi zapoměli na atmosféru, na scénář, aby měli herci vůbec co hrát. Když už se plánuje útěk z trestaneckého tábora, tak je o tom jen zmínka a když se útěk provede, tak je to necháno na divákovi, aby si domyslel jak to mohlo být. A děj je rovnou přesunut už na nekonečnou pouť. Je to odbité a to nejne v tomto místě.
Obtíže, kterými si postavy během své cesty musely projít, jsou z válné části hlavně na fantazii diváka. Moc toho ve filmu vidět není, jen neustále záběry na jdoucí postavy, teméř donekonečna. Přičemž zrovna toto je věc, kterou divák bere jako samozřejmost, jinak by ani nešlo ujít 4000 mil, jenže aby se divákovi dostalo něco zajímavějšího z jejich cesty a nejen neustále záběry jak šlou různými přírodními prostředími ať už zasněženou sibiřskou tajgou, kamenitými pláněmi mongolska, písečnou pouští Gobi a ve finále Himalájemi. Z celé té cesty nejlépe vyznívá vyobrazení jejich útrap v poušti Gobi, za což lze i udělit mírnou pochvalu. Jenomže cesta před tím za moc nestojí a cesta po té alias průchod Himalájemi? To co leckterému diváku hrabe v mysli jak mohli zvládnout jen tak přejít toto obrovské pohoří je opět na fantazii diváka a tentokrát, zde ani není moc záběrů na Himaláje, opět odbité.
Naopak je nutno vyzdvihnout postavu Valka, kterou ztvarnil Colin Farell. Naprosto úžasný, plně důvěryhodný výkon ztvárňující ruského vraha, zabijáka, který sice nepobral moc inteligence, ale i tak velké charisma a schopnost přežití. Prakticky každá scéna s Colinem Farellem stojí za to, najednou to ožije, je na co se dívat. Předvádí skvělé herecké vystoupení. Ostatní postavy za celý film nevystoupí z jeho stínu. Přesto ani on nedostal dost prostoru, aby jeho postava ještě více vynikla, nakonec nebyl to film o něm.
Hodně jsem se těšil na Saoirse Ronan, jenže postava, kterou ztvárnila byla nevýrazná, jako většina ostatních. Navíc v momentě kdy se ke skupině připojí je jasné, že ona určitě nedojde, protože na začátku filmu bylo řečeno, že do cíle došli tři muži a tak nastává čekání kdy a jak ukončí svou pouť ve filmu. Opět je to ztvárněno nevýrazně do ztracena a přestože z toho, šlo vyždímat plno emocí a diváka rozbrečet, bylo to příliš suché. Takže pro mě opět zklamání.
Ve filmu je pár scén, které člověka rozesmějí, ale i ty jsou výjimečné. Film vyloženě nenudí, ale ani nebaví. Jedno shlédnutí a konec, film se ztratí z paměti. Určitě jsou lidé, kterým se líbit bude, právě proto jaké to je. Ale u mě je to takový průměr s nadprůměrným vystoupením Collina Farella. Pokud se na to mám někdy podívat znovu, tak jen kvůli němu a jen po jeho čas u skupiny uprchlíků... Drama, které se nesnaží být dramatem to je tento film.