• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECROMANWindows Phone - rady, návody, programování, Windows 10, Surface Duo/Neo
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    HONCKA: ne, do serverů se nehrabu, ještě tohle mít na krku. Psal jsem, že na tom máme externí firmu, kde jsem byl u výběrového řízení. Ta firma ale reálně vlastně jen občas přidá usera, občas instalaci nového hw, občas vzdáleně vypnou server, když se tu v areálu hodlají o víkendu hrabat v elektrice, a já jsem to tak maximálně v pondělí ráno zapnul, aby si neúčtovali výjezd, ale jen to vzdáleně projeli, jestli všechno naběhlo ok. Za ty dva roky jsem je osobně viděl tak desetkrát, jestli hodně. Já jsem právě spokojenej, že osobně nic řešit nemusím, mám svojí práce dost, a ta firma je příčetná, věci jim fungují a hlavně je spokojený můj šéf, že šetří (to je zcela zásadní přidaná hodnota :DDD).
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STARE_CASY: pod google apps mám 3 zákazníky, dohromady cca 50 userů
    pod office365 mám 3 zákazníky, cca 100 uživatelů, ty google apps jsem podědil, office jsem nasazoval, všechno nonprofit tj zadarmo, jedinou výhodu mají v tom, že jdou propojit s AD, oboje funguje na to co ty lidi potřebujou dobře, ale jakmile je nějakej problém, tak u obou je technická podpora naprosto tragická ,dělat nějakej troubleshooting oproti onpremise řešení je naprd. Jestli máte standard verzi windows serveru, tak je to úplně stejný, uživatele přidáš do AD a ten se ti syncne buď do Office365 nebo do keria. Jak jsem psal, dokud to funguje, tak je to v pohodě, ale jakmile např ti nepřijde email, který měl přijít, připadně zákazníkovi neodešel email od tebe, tak u cloudu to řešit je fakt horror. Jinak ty windows servery si spravujes sam?
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    HONCKA: Já jich používám fakt hodně, třeba na obchody heuréku, na adresy mapy.cz a na obecně známé věci jdu rovnou na wikipedii. V mobilu na tlačítku hledat mám ten defaultní bing a dá se s tím žít. Hlavně mi vyhovuje, že ve výsledcích vyhledávání je míň reklam.
    Jinak nahrávání hovorů do W10M vrátili, ale je to pro mě funkce zbytná, použil jsem to jednou ještě s tlačítkovým Ericssonem a od té doby nikdy.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    HONCKA: aha. děkuji. tak to je přesně ten začátek debaty, který jsme tu absolvovali a skončili u MS řešení.

    Hned první tvrzení, že google aps a office 365 je prašť jako uhoď, je hned první volovina. Evidentně neznáš oba produkty, tak jak si vůbec troufáš posuzovat MSO? To je fakt zoufalý.

    Další věc - ceny produktů jsou jedna věc, ale podstatně více nákladů generují náklady na správu a zejména nastavování u uživatelů. Bohužel na tom to prohrály ty "levnější" řešení. Ty tvrdíš, že jinde využili support minimálně. No, nemívám takovou zkušenost, bohužel.


    Nevím, co konkrétně tu máme za server - je to prostě Windows server, který slouží jako domain controler a file server (resp. jsou tam dvě disková pole, z toho zcela určitě jeden starší jollynas, které ten server spravuje, podrobnosti už nevím), dále tam běží virtualizace nějakého historického účetního systému (to se dá provozovat jakkoli, ale prostě je tam volný výkon a prostor, je to tedy tam). Jsem primárně grafik, co do IT v týhle malý firmě nedobrovolně "fušuje" a byl jsem v roli poradce při výběru řešení. Sám jsem chtěl od MS, tedy zejména u uživatelů, na serveru jsme totiž Linux měli, jenom jsem chtěl lepší řešení celkově, protože byly věčně problémy s VPN, file server měl taky občas svý nálady, kdy nešel smazat soubor, který jsem den předtím sám vytvořil apod., po pár letech bezúdržbového provozu najednou řešili problémy dvakrát do měsíce - to je právě to, co jsem zmiňoval nahoře. Mám proti MS mraky výhrad, ale ve chvíli, kdy jsem vyjmenoval, co využíváme v MSO a v momentě, kdy jsem vyzkoušel alternativy (a předvedl to redaktorům a sledoval, jak dlouho jim trvá něco najít/udělat), tak jsem ještě rád za MSO, protože zejména u blbýho sledování změn (redakce komunikuje s autory a externími redaktory), je prostě MSO úplně někde jinde. Takhle spolehlivě (sic!) to jiné produkty neumí (většina to neumí vůbec). Takže MSO, ergo Windows na stanicích byly dané a Win server vyplynul z další nabídky jako logická a cenově nejlepší volba.

    Office 365 - kterou variantu. Hmmm... Prostě kompletní office + 50 GB mail na exchange, propojení s naším domain controlerem v tom smyslu, že firma nastavuje práva jen jednou. Jak to mají udělaný, to netuším, je mi to jedno - hlavní je, že to funguje a že šéf je spokojený, že si teď IT účtuje pětinu za přidání uživatele oproti předchozímu řešení (Linux server, vlastní mail server, konkrétní řešení neřeknu, nevím) a hlavně mu to funguje kdykoli. Uživatel si to nastaví na telefonu/noťasu sám (prostě klik, klik, jméno, heslo, hotovo). Prej jsme za poslední dva roky ušetřili na IT prachy pro jednoho dalšího redaktora.



    To je totiž kámen úrazu - měli jsme tu několik firem. Každá slibovala, jak jejich řešení je levný, bezúdržbový, plně funkční. Jenže pak je tu realita, kdy člověk zjistí, že sem tam nějaká funkce je zásadně jinak nebo chybí, že to bezúdržbové vlastně až tak neplatí a hlavně - že ti, co to tak slibují, vlastně vědí úplně kulový o tom, co vlastně nabízejí. Že to sice umějí spravovat, ale nikdy to neprovozovali z pohledu uživatele, který je vlastně debil, co to dělá blbě. Tristní to je zejména u toho MSO, který ty zcela evidentně neznáš taky a budeš tu tvrdit, jak je google apps totéž. Pro mne tehdy stačilo vytáhnout jen jediný pojem, aby šla půlka nabídek do háje - to zmiňovaný sledování změn v MSO (konkrétně ve Wordu). Jedna ze základních funkcí a hlavně u nás funkce naprosto nezbytná. Ta zoufalá ignorance ze strany těch firem a vykrucování (to přeci nějak obejdete, to se dá vyřešit i jinak, navrhneme vám místo toho kompletní redakční systém, pochopitelně násobně dražší).

    Ale to je jedno, můžeš oponovat, že to byla specifická situace. Bohužel ale MS umí právě tyhle "spefické situace" řešit jako jediný opravdu komplexně. Prostě tu nabídku produktů má, ty produkty fungují (ano, občas, vlastně často na ně nadávám, protože to navrhoval idiot), ale prostě fungují.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STARE_CASY: kdyby si chtel linux alternativu, tak mam vyskousenej zentyal sbs server, tam bud mas komunity edition uplne zdarma, kde si resis support sam, pripadne sbs do 25 useru za 595E, kde mas servis NBD, pripadne enterprise s neomezenym poctem uzivatelu, tam (cenu nevim) mas support do 4hod, znamy maj ve fime tu sbs verzi, provozujou to nejakej 5 let, support byl vyuzitej uplne minimalne, nastavilo se to a funguje to
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STARE_CASY: jak jsem rikal, google nedelam, jestli google apps, nebo office365 je prast jak uhod, pred tim podobny zakaznici jako vy bezeli spokojene na SBS, ale posledni verze je 2011, ted vetsinou nabizime server standard + kerio connect
    nevim, kterou variantu office365 pouzivate, ale kdyz srovnam holou email verzi, tak te 30uzivatelu na rok vyjde na nejakych 1512Euro, kerio connect na 30 uzivatelu vyjde na 1170 euro s rokem software maintence, dalsi pak vychazi na 390E rocne(ktery nemusis platit)

    BTW jakou verzi mate toho serveru a jaky vam tam bezi sluzby, protoze na prachsprostej fileserver ti muze slouzit jakejkoli NAS a vpn je imho lepsi rozbehat primo na firewallu
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    HONCKA: měli jsme ve firmě donedávna externí IT firmu, která měla velmi podobné názory. MS je špatný, windows jsou špatné, office jsou stále horší... Nicméně - když jsme je nechali udělat nabídku na naše konkrétní potřeby (a jsme malá firma - pár grafiků, redaktorů, obchoďáků, nějakých 30 lidí, potřebujeme office na relativně nízké úrovni, prostě jen správa textů a sledování změn, žádné kolaborativní složité dokumenty, potřebujeme VPN na přístup k serverům, aby kdokoli mohl dělat doma, přičemž máme cca 6 TB dat, potřebujeme maily přístupné odkudkoli a z čehokoli), tak následně přišli s tím, že nejlepší řešení pro nás z hlediska ceny a rozsahu služeb je pro nás i nadále Windows, ideálně 10 (protože snadnost nastavení VPN z pohledu uživatele), Windows server s VPN a MS Office 365 + externí exchange. Jakákoli jiná varianta byla buď šíleně omezená, nebo drahá (včetně linuxu, který by se prodražil na správě).

    Takže co že to ten MS dělá tak strašně špatně, že vychází jako lepší a levnější (!!!!) řešení pro nemalou část firem? Co by nám mohl nabídnout jako ucelené řešení Google a za jakou cenu?

    P.S.: přešel jsem nedávno pryč od Windows Phone kvůli některým aplikacím a výběru telefonů, ale je to přesně tak, jak jsem se obával. Sere mne zmatečný Android, který se chová strašně. Mám LG G6, s telefonem jsem spokojený, i ten Android je tam celkem nezaprasený zbytečnostmi, ale to pohodlí WP to prostě není. Škoda, že ten Ind ve vedení MS mobily prakticky zabil. Sliboval jsem si od jeho nástupu přesně opačný postup.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ELHO_CID: BTW jakej pouzivas vyhledavac? v tomhle moc jinou alternativu nevidim, na cesky veci je bing total levej a i na veci v kterej by mel excelovat (troubleshooting chybovych hlasek z eventvieweru) me google haze relevantnejsi odkazy. Jinak jsem WM pouzival spokojene do 6.5, 7 neumela pro me zakladni veci jako vpn a tak jsem presel ke konkurenci BB, ten system byl asi nejlepsi co jsem kdy mel v ruce, bohuzel RIP, ted jsem na androidu, protoze jina alternativa neni, pokud chce veci jako nahravat hovory a funkcni vyzvaneni profily.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    HONCKA: Já bych si taky mohl stěžovat, zařízli Kinect, Skype taky ztrácí drajv a pozici a Cortana místo toho, aby se učila jazyky, věnuje se lesbickému vztahu s Alexou.

    Ale pointa je v tom, že prodávají zboží, které mi funguje a dává co od toho očekávám. Když nebudu spokojený, můžu třeba prodat Xbox a jít k modrým, nebo si nainstalovat LibreOffice (LOL).
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ELHO_CID: ja wokna spravuju pro sb zakazniky cca 17 let, office od verze 2010 neprinasi nic novyho, pro bezne uzivatele spis krok zpet, wokna od 7 velky krok zpet, telefony no-coment z 42% podilu na trhu nikam je umeni. Servery, nechapu, kteryho blbce napadlo cpat dotykovy ovladani na serverovy OS, zariznuti SBS, snaha nacpat zakazniky do predrazenyho cloudu. Na domacim pc mam taky wokna, protoze na linuxech si moc nezahraju. Jako jedinou kladnou vec z posledni doby povazuju powershell.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    HONCKA: Od Microsoftu mám koupené Windows, Office, Xbox, telefon, nějaké periferie a jsem celkem spokojený zákazník. Od googlu se toho moc koupit nedá, protože pro něj nejsme ani tak zákazníci, jako spíš produkt, který prodává inzerentům.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ELHO_CID: a ms neco uzitecneho dela? V tomhle si smele s ms muzou podat ruku, co fungovalo to zarizli nebo skurvili u googlu funguje aspon ten vyhledavac
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    HONCKA: Google dělá něco užitečného? Dřív jsem používal Panoramio, ale to zrušili. Youtub je taky rok od roku horší. Kdyby ted Google přestal existovat, poznal bych to jen podle toho, jak by nadávali ostatní.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    AGGU: v cem je ms lepsi nez google?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Skype on phone claims that "webcam" is used by another - Microsoft Community
    https://answers.microsoft.com/...-claims-that-webcam-is-used-by/e4a59a87-eb8b-4f4e-838f-682b55a4e0ff
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Pres Interop Tools se da zasahnout do registru a mimo jiny zvolit default app pro otvirani jednotlivejch typu souboru.
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    V poslední aktualizaci w10m fixlý otevírání pdf
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    KUBOW: Zrovna jsem nainstaloval, docela dobrý.
    AGGU
    AGGU --- ---
    S Googlem mám jediný problém. Google.
    KUBOW
    KUBOW --- ---
    Přiliju trocha oleje do ohně - několikrát se tu hanil Android - také se spíš přikláním na tuto stranu, protože jsem byl celkem zvyklý na svou M$ Lumii 650 XL (klidně se jií zbavím, pokud bude zájem, je stále funkční), ale teď se mi podařilo sehnat Android launcher ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ss.squarehome2 ), který Androida dá do podobného kompaktního zobrazení, jako na WP (a myslím WP10, WP8 jsem neměl možnost zkusit). Samozřejmě to má par much (možná z toho bude hejno - hlavně teda, že nejlepší widgety jsou jen v placené verzi za 100kč), ale ta idea a možnost vše nastavit tam zústává a zatím jsem se tam nedostal k nějaké vetší limitaci. Velké plus je, že tam jdou používat widgety z klasického Androida.
    tak foukejte ;) ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam