HONCKA: aha. děkuji. tak to je přesně ten začátek debaty, který jsme tu absolvovali a skončili u MS řešení.
Hned první tvrzení, že google aps a office 365 je prašť jako uhoď, je hned první volovina. Evidentně neznáš oba produkty, tak jak si vůbec troufáš posuzovat MSO? To je fakt zoufalý.
Další věc - ceny produktů jsou jedna věc, ale podstatně více nákladů generují náklady na správu a zejména nastavování u uživatelů. Bohužel na tom to prohrály ty "levnější" řešení. Ty tvrdíš, že jinde využili support minimálně. No, nemívám takovou zkušenost, bohužel.
Nevím, co konkrétně tu máme za server - je to prostě Windows server, který slouží jako domain controler a file server (resp. jsou tam dvě disková pole, z toho zcela určitě jeden starší jollynas, které ten server spravuje, podrobnosti už nevím), dále tam běží virtualizace nějakého historického účetního systému (to se dá provozovat jakkoli, ale prostě je tam volný výkon a prostor, je to tedy tam). Jsem primárně grafik, co do IT v týhle malý firmě nedobrovolně "fušuje" a byl jsem v roli poradce při výběru řešení. Sám jsem chtěl od MS, tedy zejména u uživatelů, na serveru jsme totiž Linux měli, jenom jsem chtěl lepší řešení celkově, protože byly věčně problémy s VPN, file server měl taky občas svý nálady, kdy nešel smazat soubor, který jsem den předtím sám vytvořil apod., po pár letech bezúdržbového provozu najednou řešili problémy dvakrát do měsíce - to je právě to, co jsem zmiňoval nahoře. Mám proti MS mraky výhrad, ale ve chvíli, kdy jsem vyjmenoval, co využíváme v MSO a v momentě, kdy jsem vyzkoušel alternativy (a předvedl to redaktorům a sledoval, jak dlouho jim trvá něco najít/udělat), tak jsem ještě rád za MSO, protože zejména u blbýho sledování změn (redakce komunikuje s autory a externími redaktory), je prostě MSO úplně někde jinde. Takhle spolehlivě (sic!) to jiné produkty neumí (většina to neumí vůbec). Takže MSO, ergo Windows na stanicích byly dané a Win server vyplynul z další nabídky jako logická a cenově nejlepší volba.
Office 365 - kterou variantu. Hmmm... Prostě kompletní office + 50 GB mail na exchange, propojení s naším domain controlerem v tom smyslu, že firma nastavuje práva jen jednou. Jak to mají udělaný, to netuším, je mi to jedno - hlavní je, že to funguje a že šéf je spokojený, že si teď IT účtuje pětinu za přidání uživatele oproti předchozímu řešení (Linux server, vlastní mail server, konkrétní řešení neřeknu, nevím) a hlavně mu to funguje kdykoli. Uživatel si to nastaví na telefonu/noťasu sám (prostě klik, klik, jméno, heslo, hotovo). Prej jsme za poslední dva roky ušetřili na IT prachy pro jednoho dalšího redaktora.
To je totiž kámen úrazu - měli jsme tu několik firem. Každá slibovala, jak jejich řešení je levný, bezúdržbový, plně funkční. Jenže pak je tu realita, kdy člověk zjistí, že sem tam nějaká funkce je zásadně jinak nebo chybí, že to bezúdržbové vlastně až tak neplatí a hlavně - že ti, co to tak slibují, vlastně vědí úplně kulový o tom, co vlastně nabízejí. Že to sice umějí spravovat, ale nikdy to neprovozovali z pohledu uživatele, který je vlastně debil, co to dělá blbě. Tristní to je zejména u toho MSO, který ty zcela evidentně neznáš taky a budeš tu tvrdit, jak je google apps totéž. Pro mne tehdy stačilo vytáhnout jen jediný pojem, aby šla půlka nabídek do háje - to zmiňovaný sledování změn v MSO (konkrétně ve Wordu). Jedna ze základních funkcí a hlavně u nás funkce naprosto nezbytná. Ta zoufalá ignorance ze strany těch firem a vykrucování (to přeci nějak obejdete, to se dá vyřešit i jinak, navrhneme vám místo toho kompletní redakční systém, pochopitelně násobně dražší).
Ale to je jedno, můžeš oponovat, že to byla specifická situace. Bohužel ale MS umí právě tyhle "spefické situace" řešit jako jediný opravdu komplexně. Prostě tu nabídku produktů má, ty produkty fungují (ano, občas, vlastně často na ně nadávám, protože to navrhoval idiot), ale prostě fungují.