• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECROMANWindows Phone - rady, návody, programování, Windows 10, Surface Duo/Neo
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    Podle IMEI jsem našel, že záruka na tenhle přístroj běžela dva roky od listopadu 2015. Otázka je, zda prodejce v Číně, který tvrdí, že jde o nový přístroj, se počítá pro MS jako konečný zákazník a nebo zda ten telefon je jen repasovaný.
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    Tak Lumia 950 z Aliexpress je doma.
    1) dneska jsem si na naší poště vyzvedl dopis ze smíchovské pošty, kde je celní úřad (na Plzeňské), kam jsem dle instrukcí z dopisu vzal doklad o platbě a objednávku z Ali (screenshot). Na telefony je prý clo 0%, takže mi "jen" vyměřili DPH 21%. Zažil jsem už i lepší úřady, nicméně je pravda, že jsem v baráku byl dohromady takových deset, patnáct minut (s přestávkou na odskočení k bankomatu, protože nejde platit kartou) a balíček jsem měl v ruce.
    2) V balíčku skutečně Lumia 950, tvářící se vše jako originál. Na krabici chybí taková ta Microsoft nálepka, která deklaruje originálně zabalený přístroj, vypadá to, jako by tam nikdy nebyla. Krabici k mé původní L950 jsem s tím ještě neporovnával. Je vidět, že vevnitř určitě někdo už byl. Tuším, že baterka byla dodávaná originálně vyndaná mimo telefon a v plastovém obálku. Součástí této krabice je telefon, který jako nový skutečně vypadá, jen mě překvapuje, že baterka je v telefonu a skoro celá nabitá. Je tam ještě sluchátka, francouzský manuál, USB kabel kabel do elektriky na jiné, než naše české / evropské zásuvky (redukce byla přibalená do balíku) a tenhle kabel mi přijde jako že ho měl někdo určitě vyndaný. Ale jde o Microsoft originál. Pak v krabici ještě od prodejce přidáno ochranné sklo na display, nějaký jeden vlhčený a jeden suchý ručníček (asi na aplikaci toho skla?) a průhledný obal / kryt.
    3) Zapnul jsem to, přihlásil si, dal backup (poslední záloha z 21.3., na původní L950 mi dnes nejde kliknout na "backup now"), který na konci hodil hlášku, že něco není v pořádku, ať překontroluji, zda se obnovilo vše. Zatím jsem na nic chybějícího nepřišel, naopak třeba SMSky se mi obnovili i včerejší.
    4) Bohužel se mi během cca tří hodin, co telefon mám zapnutý, asi již 5x vypnul a po chvíli sám zapnul... Stejný problém jsem měl u původní L950, kterou jsem kvůli tomu reklamoval...

    zkusím updatovat a když to bude pokračovat dál, tak budu zvažovat rovnou opravu telefonu někde tady u nás (nebo v jinde v evropě) nebo reklamaci do číny...
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    ANGELFREE: Podle trackovani zásilky uz je balík v čr, čeká na proclení.
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    Jinak abych trochu rozviřil vody

    koupil jsem přítuli nokii 3 jako náhradu za 550, po naintalování Launcher 10 to vypadá pro lajka dost podobně jako WM telefon, jen to chce koupit verzi pro aby byly dlaždice živý
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    je to spíš dotaz k mobilům obecně, když si koupim mobil u operatora je zamčenej pro další operátory? matka ma u o2 slevu, a já má T-mobile
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DAN_F: Microsoft India brzo ovladne svet. :D
    Ja jsem zatim porad na 8.1 a narozdil od mobilu nemusim aktualizovat :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DAN_F: mně se na Desktopu věčně zobrazuje reklama na Store dlaždici, i když v nastavení Store mám Live Tile vypnutou. Naštěstí na Desktopu lze vypnout Live Tile úplně přímo v kontextovém menu pro danou dlaždici. Na telefonu toto bohužel není.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    Oh, god – netýká se sice Mobile, ale minulý týden se mi v nabídce Start začaly zobrazovat reklamy na aplikace ze Store, navzdory tomu, že jsem to kdysi vypínal. Šel jsem do nastavení, vypnul to, zobrazují se dál. Teď se mi v té základní mail aplikaci začala zobrazovat reklama, ať si koupím Office 365, který mám, vypnout nejde) – https://mspoweruser.com/microsoft-start-testing-ads-in-windows-10-mail-and-calendar-app/

    Well done, MS. Well done.
    ANGELFREE
    ANGELFREE --- ---
    HAWLIS: stále nic?
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    HAWLIS: Ke 20k ne, ale klidně to může být třeba 30k :)
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    GILDARIUS: tak já první L950 kupoval asi za 16k, takže zase tak velkej rozdíl to už ke 20k není...
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    HAWLIS: já bych v to už moc nevěřil :) a když jo tak to bude zařízení za 20k a to v kapse nosit odmítám... já aktuálně váhám mezi nokii 6 a 5
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    S každým novým příspěvkem zde se mi lehce zachvěje srdíčko v očekávání odkazu a zcela nové průlomové (a pozitivní) zprávy okolo nove mobilní MS platformy.... A tady místo toho jede hádka.... :))
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    HONCKA: ne, do serverů se nehrabu, ještě tohle mít na krku. Psal jsem, že na tom máme externí firmu, kde jsem byl u výběrového řízení. Ta firma ale reálně vlastně jen občas přidá usera, občas instalaci nového hw, občas vzdáleně vypnou server, když se tu v areálu hodlají o víkendu hrabat v elektrice, a já jsem to tak maximálně v pondělí ráno zapnul, aby si neúčtovali výjezd, ale jen to vzdáleně projeli, jestli všechno naběhlo ok. Za ty dva roky jsem je osobně viděl tak desetkrát, jestli hodně. Já jsem právě spokojenej, že osobně nic řešit nemusím, mám svojí práce dost, a ta firma je příčetná, věci jim fungují a hlavně je spokojený můj šéf, že šetří (to je zcela zásadní přidaná hodnota :DDD).
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STARE_CASY: pod google apps mám 3 zákazníky, dohromady cca 50 userů
    pod office365 mám 3 zákazníky, cca 100 uživatelů, ty google apps jsem podědil, office jsem nasazoval, všechno nonprofit tj zadarmo, jedinou výhodu mají v tom, že jdou propojit s AD, oboje funguje na to co ty lidi potřebujou dobře, ale jakmile je nějakej problém, tak u obou je technická podpora naprosto tragická ,dělat nějakej troubleshooting oproti onpremise řešení je naprd. Jestli máte standard verzi windows serveru, tak je to úplně stejný, uživatele přidáš do AD a ten se ti syncne buď do Office365 nebo do keria. Jak jsem psal, dokud to funguje, tak je to v pohodě, ale jakmile např ti nepřijde email, který měl přijít, připadně zákazníkovi neodešel email od tebe, tak u cloudu to řešit je fakt horror. Jinak ty windows servery si spravujes sam?
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    HONCKA: Já jich používám fakt hodně, třeba na obchody heuréku, na adresy mapy.cz a na obecně známé věci jdu rovnou na wikipedii. V mobilu na tlačítku hledat mám ten defaultní bing a dá se s tím žít. Hlavně mi vyhovuje, že ve výsledcích vyhledávání je míň reklam.
    Jinak nahrávání hovorů do W10M vrátili, ale je to pro mě funkce zbytná, použil jsem to jednou ještě s tlačítkovým Ericssonem a od té doby nikdy.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    HONCKA: aha. děkuji. tak to je přesně ten začátek debaty, který jsme tu absolvovali a skončili u MS řešení.

    Hned první tvrzení, že google aps a office 365 je prašť jako uhoď, je hned první volovina. Evidentně neznáš oba produkty, tak jak si vůbec troufáš posuzovat MSO? To je fakt zoufalý.

    Další věc - ceny produktů jsou jedna věc, ale podstatně více nákladů generují náklady na správu a zejména nastavování u uživatelů. Bohužel na tom to prohrály ty "levnější" řešení. Ty tvrdíš, že jinde využili support minimálně. No, nemívám takovou zkušenost, bohužel.


    Nevím, co konkrétně tu máme za server - je to prostě Windows server, který slouží jako domain controler a file server (resp. jsou tam dvě disková pole, z toho zcela určitě jeden starší jollynas, které ten server spravuje, podrobnosti už nevím), dále tam běží virtualizace nějakého historického účetního systému (to se dá provozovat jakkoli, ale prostě je tam volný výkon a prostor, je to tedy tam). Jsem primárně grafik, co do IT v týhle malý firmě nedobrovolně "fušuje" a byl jsem v roli poradce při výběru řešení. Sám jsem chtěl od MS, tedy zejména u uživatelů, na serveru jsme totiž Linux měli, jenom jsem chtěl lepší řešení celkově, protože byly věčně problémy s VPN, file server měl taky občas svý nálady, kdy nešel smazat soubor, který jsem den předtím sám vytvořil apod., po pár letech bezúdržbového provozu najednou řešili problémy dvakrát do měsíce - to je právě to, co jsem zmiňoval nahoře. Mám proti MS mraky výhrad, ale ve chvíli, kdy jsem vyjmenoval, co využíváme v MSO a v momentě, kdy jsem vyzkoušel alternativy (a předvedl to redaktorům a sledoval, jak dlouho jim trvá něco najít/udělat), tak jsem ještě rád za MSO, protože zejména u blbýho sledování změn (redakce komunikuje s autory a externími redaktory), je prostě MSO úplně někde jinde. Takhle spolehlivě (sic!) to jiné produkty neumí (většina to neumí vůbec). Takže MSO, ergo Windows na stanicích byly dané a Win server vyplynul z další nabídky jako logická a cenově nejlepší volba.

    Office 365 - kterou variantu. Hmmm... Prostě kompletní office + 50 GB mail na exchange, propojení s naším domain controlerem v tom smyslu, že firma nastavuje práva jen jednou. Jak to mají udělaný, to netuším, je mi to jedno - hlavní je, že to funguje a že šéf je spokojený, že si teď IT účtuje pětinu za přidání uživatele oproti předchozímu řešení (Linux server, vlastní mail server, konkrétní řešení neřeknu, nevím) a hlavně mu to funguje kdykoli. Uživatel si to nastaví na telefonu/noťasu sám (prostě klik, klik, jméno, heslo, hotovo). Prej jsme za poslední dva roky ušetřili na IT prachy pro jednoho dalšího redaktora.



    To je totiž kámen úrazu - měli jsme tu několik firem. Každá slibovala, jak jejich řešení je levný, bezúdržbový, plně funkční. Jenže pak je tu realita, kdy člověk zjistí, že sem tam nějaká funkce je zásadně jinak nebo chybí, že to bezúdržbové vlastně až tak neplatí a hlavně - že ti, co to tak slibují, vlastně vědí úplně kulový o tom, co vlastně nabízejí. Že to sice umějí spravovat, ale nikdy to neprovozovali z pohledu uživatele, který je vlastně debil, co to dělá blbě. Tristní to je zejména u toho MSO, který ty zcela evidentně neznáš taky a budeš tu tvrdit, jak je google apps totéž. Pro mne tehdy stačilo vytáhnout jen jediný pojem, aby šla půlka nabídek do háje - to zmiňovaný sledování změn v MSO (konkrétně ve Wordu). Jedna ze základních funkcí a hlavně u nás funkce naprosto nezbytná. Ta zoufalá ignorance ze strany těch firem a vykrucování (to přeci nějak obejdete, to se dá vyřešit i jinak, navrhneme vám místo toho kompletní redakční systém, pochopitelně násobně dražší).

    Ale to je jedno, můžeš oponovat, že to byla specifická situace. Bohužel ale MS umí právě tyhle "spefické situace" řešit jako jediný opravdu komplexně. Prostě tu nabídku produktů má, ty produkty fungují (ano, občas, vlastně často na ně nadávám, protože to navrhoval idiot), ale prostě fungují.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STARE_CASY: kdyby si chtel linux alternativu, tak mam vyskousenej zentyal sbs server, tam bud mas komunity edition uplne zdarma, kde si resis support sam, pripadne sbs do 25 useru za 595E, kde mas servis NBD, pripadne enterprise s neomezenym poctem uzivatelu, tam (cenu nevim) mas support do 4hod, znamy maj ve fime tu sbs verzi, provozujou to nejakej 5 let, support byl vyuzitej uplne minimalne, nastavilo se to a funguje to
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STARE_CASY: jak jsem rikal, google nedelam, jestli google apps, nebo office365 je prast jak uhod, pred tim podobny zakaznici jako vy bezeli spokojene na SBS, ale posledni verze je 2011, ted vetsinou nabizime server standard + kerio connect
    nevim, kterou variantu office365 pouzivate, ale kdyz srovnam holou email verzi, tak te 30uzivatelu na rok vyjde na nejakych 1512Euro, kerio connect na 30 uzivatelu vyjde na 1170 euro s rokem software maintence, dalsi pak vychazi na 390E rocne(ktery nemusis platit)

    BTW jakou verzi mate toho serveru a jaky vam tam bezi sluzby, protoze na prachsprostej fileserver ti muze slouzit jakejkoli NAS a vpn je imho lepsi rozbehat primo na firewallu
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    HONCKA: měli jsme ve firmě donedávna externí IT firmu, která měla velmi podobné názory. MS je špatný, windows jsou špatné, office jsou stále horší... Nicméně - když jsme je nechali udělat nabídku na naše konkrétní potřeby (a jsme malá firma - pár grafiků, redaktorů, obchoďáků, nějakých 30 lidí, potřebujeme office na relativně nízké úrovni, prostě jen správa textů a sledování změn, žádné kolaborativní složité dokumenty, potřebujeme VPN na přístup k serverům, aby kdokoli mohl dělat doma, přičemž máme cca 6 TB dat, potřebujeme maily přístupné odkudkoli a z čehokoli), tak následně přišli s tím, že nejlepší řešení pro nás z hlediska ceny a rozsahu služeb je pro nás i nadále Windows, ideálně 10 (protože snadnost nastavení VPN z pohledu uživatele), Windows server s VPN a MS Office 365 + externí exchange. Jakákoli jiná varianta byla buď šíleně omezená, nebo drahá (včetně linuxu, který by se prodražil na správě).

    Takže co že to ten MS dělá tak strašně špatně, že vychází jako lepší a levnější (!!!!) řešení pro nemalou část firem? Co by nám mohl nabídnout jako ucelené řešení Google a za jakou cenu?

    P.S.: přešel jsem nedávno pryč od Windows Phone kvůli některým aplikacím a výběru telefonů, ale je to přesně tak, jak jsem se obával. Sere mne zmatečný Android, který se chová strašně. Mám LG G6, s telefonem jsem spokojený, i ten Android je tam celkem nezaprasený zbytečnostmi, ale to pohodlí WP to prostě není. Škoda, že ten Ind ve vedení MS mobily prakticky zabil. Sliboval jsem si od jeho nástupu přesně opačný postup.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam