• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINANÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
    NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
    "Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
    Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
    Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
    V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
    Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
    Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
    Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

    Zvláště oceníme:
    *VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
    REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
    Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.


    *VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

    *KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

    *** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
    ***Seznam nádražek
    ***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

    SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
    [ Blues starejch kolejí ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEIKIN: No rozhodně to má nádražkového ducha ;-)


    KEIKIN: Smažený sýr se šunkou v bezmasých... A zrovna v Brně by se na nádraží uživilo dobré bistro v pravém slova smyslu - tedy několik čersvých jídel a malé věci k zakousnutí. Ale to né, voni musí mít zapečná kuřecí prsa s broskví s humorným názvem.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KEIKIN: no, já teda radši prsíčka:-)))
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Tohle je trošku OT, ale líbí se mi jakým stylem se ta restaurace ubírá:
    ROZVOZ JÍDEL BRNO - RESTAURACE KAMELOT BRNO
    http://www.restaurace-kamelot.cz/index.html
    No kdo z vás by si nedal třeba Podprsenku slečny průvodčí za 105 Kč,-
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Choceň: - otázka je, zde se jedná o nádražku, ale asi jo.


    LALINA
    LALINA --- ---
    KEIKIN: nojo:-) krása
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LALINA: A v šimni jak je sladěná do modra i se záclonama :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    KEIKIN: je to tam jako u někoho v kuchyni skoro, hlavně ta paní působí příjemně..
    KEIKIN: CORGOŇ !! nojo, poměrně pitelné pivko:-)) za měsíc v Podhájske zase dám:-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ZUZKAOU: že by nový trend v koncepci slovenských staničních reštauracií ? :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Hlučínská nádražka - Motorová lokálka od Opavy sem přijíždí jen "několikrát denně". Hostinec v areálu vlakového nádraží je vlastně samostatným restauračním zařízením a slouží spíše pro pivaře z okolních domů než pro žížnivé cestující. Nádražka otevírá od devíti a kromě „dvanáctkového“ Ostravaru za 20,50 Kč tu měli jako relikt litovelský Zlatovar Premium za 16,50 Kč.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEIKIN: nádražní picerka!
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Nádražka v Kútech- Corgoň za 40 centů:


    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Čachnovská nádražka
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZUZKAOU: no na tu smazenku si tam zajdu radsi, nez na tu bagetu vedle ;)

    btw v Hradci Kralove na nadrazi toho je docela dost. Relay, vedle pak predrazenej minimarket, Mr.Baker, pak kram s oriskama, mandlema atd. Navic, jestli to teda jeste funguje, cosi jako stary komunisticky automat, kde jste si vzali tac, obesli si to, naporouceli a nakonci jste zaplatili co bylo na tace :) Meli tam jak normalni jidla (gulas, svickova...), tak i zakusky, domaci bagety...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: limonády, pečivo, smaženky - víc cestující nepotřebuje. Teda kromě dobrého kafe, což relativně zvládají takové ty espresso stánky Joy. Ale chápu, že ty se mimo opravdu velká nádraží neuživí.

    Jinak super je Olomouc, kde teda jsou jednak Relay (ups - replay jsou džíny), ale taky pekařství, nějaké bagetárny a skvělé párky v rohlíku. Více pekařství s plněnými slanými věcmi - zelňáky, pirožky a tak.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Třeba v Nymburce je takový starý, až komunistický, občerstvení, takový minipotraviny. Mají limonády, pečivo, a hlavně smaženky :) U pokladen je pak Relay, kde maj Crocodile bagety. Ovsem jak poznamenala ZUZKAOU, docela dost brzo zaviraj, a Albert Hypermarket je od nadrazi skoro pul hodiny pesky ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOPIK: příčetná občerstvovna by se dala udržet na přestupních uzlech. Ale třeba v Zábřehu to zkusili a teď je tam co? Zavřeno. A sice tam mají Replay a takové ty Mamma snack, ale jaksi zavřou v 5 a o víkendu vůbec nic. (ano, v sobotu jsem si raději nechala ujet jeden rychlík, protože jsem se nějak nestihla najíst a vybavit a namísto půlhodiny o hladu jsem se holt dokodrcala do města na oběd.)

    Navíc na menších nádražích se často udržel provozovatel ještě zdob socialistických, tudíž to nebývá mladý progresivní jedinec a přesně to oceňují štamgasti. Ale třeba v tom jeseníku se podařilo nezřídit tam Replay, ale je tam normální trafika (i když bagety taky vypadaj hnusně). Tak třeba tam tu hospodu udělaj nějakou zajímavou.

    A na zaplivanou nádražku v Lipové-lázni ani nesáhnout, protože zajít si tam pro šerák a sednou si s ním na starých lavičkách na nástupišti a koukat se do kopců prostě má svoje kouzlo.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LALINA:
    a) Lidi co tam chodili - posunovači, dělníci co tam seděi od půl třetí co vylezli z vlaku.
    b) Prostředí - nádraží jsou spíš špinavý než nějaký lákající ke gastro zážitkům, navíc většino na kraji města - dělat tam luxusní restauraci je sebevražda.

    Klientela která by to nějak vytrhla neexistuje.. Žádný manageři na obchodní schůzky nebo paničky z kanceláří tam na dortíček a kafíčko chodit nikdy nebudou - většinou je to moc daleko od civilizace..
    LALINA
    LALINA --- ---
    KEIKIN: "v poloze rybář" :.. to je dobrý .-))))
    zrovna sjem dneska jednoho takovýho rybáře viděla... u metra:-)) lovil asi špačky.-)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    madarsko - do nich bych to ani neřekla.....
    no ano, jsem si vědoma, že to může být krok ke kriminalizaci občanstva, korupci apod...ale chtějte po militantním nekuřákovi, aby byl objektivní .-))))

    Maďaři si od nového roku nezapálí v barech ani v podchodech - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/madari-si-od-noveho-roku-nezapali-v-barech-ani-v-podchodech-p34-/zahranicni.asp?c=A110427_105339_zahranicni_ipl
    LALINA
    LALINA --- ---
    KEIKIN: jo, to bude tím, nájmy jsou malé.... protože tam hospodaří stát jako za totáče.... tam to začíná....
    nízké nájmy-nízké ceny-nízká klientela:-)))

    no já vím, někde bejt ty lidi musí, někde se povalovat, kouřit a cucat napodobeninu piva musej, ale proč by to měli dělat zrovna tam, kam jsou nuceni chodit takzavně spořádaný lidi, cestující, turisti atd....?
    Ti prostě skrze nádraží projít musej a je blbý, když při tom mají nepříjemný pocity ohrožení a hnusu....o tom, že si rozmyslí zajít na jídlo do hospody nemluvě.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LALINA: Podle mně je to tím, že nájmy v nádražkách asi nebudou velké a také že pochybní živlové se nacházejí v prostorách čd, čsad atd...no a tito lidé jsou většinou štamgasty.
    LALINA
    LALINA --- ---
    kde se vlastně vzal ten úzus, že na nádru MUSÍ bejt levný pivo a kořalky a musí se tam hulit o 106, aby se tam mohli slejzat obtížný nespolečenští lidi?

    Musí to tak bejt anebo je to jenom zvyk z totáče?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam