• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINANÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
    NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
    "Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
    Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
    Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
    V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
    Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
    Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
    Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

    Zvláště oceníme:
    *VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
    REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
    Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.


    *VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

    *KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

    *** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
    ***Seznam nádražek
    ***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

    SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
    [ Blues starejch kolejí ]
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: jo, takový podnikání v mašince, to chce nadšení a srdce:-)
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    LALINA: Pro ilustraci uvedu i konkrétní příklady, abych dodržel zadání v záhlaví ;o)

    Nádražka I. kategorie: 4/10
    Bufet Otevřeno, Hulín | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/2011/10/19/bufet-otevreno-hulin/

    Nádražka II. kategorie: 8/10
    Bufet Mašinka, Hulín | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/2011/10/20/bufet-masinka-hulin/

    Jinak luxusní stánek je i v Brodku u Přerova, zkusím tam někdy přerušit jízdu.
    LALINA
    LALINA --- ---
    aha.... tak uvidíme, třebase tu objeví nějakej report..
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    LALINA: nevím, jenom občas jedu okolo :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    KID_MCHUTT: tam jsem nebyla léta páně.... je dobrej? že bych ho šla jen tak omrknout?

    jo, ještě si vybavuju takový okýnko ve Vysočanech, ale to je vlastně součást budovy...
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    LALINA: Smíchovské nádraží, nic? :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: tyjo, stánky na peronech, to už jsem neviděla dlouho...
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Vypracovali jsme s kolegy metodický list pro taxonomii nádražních restaurací:

    Nádražka I. kategorie: umístěna přímo v nádražní budově
    Nádražka II. kategorie: umístěna přímo na peróně či v bezprostřední blízkosti, ovšem není součástí nádražní budovy (např. stánek na nástupišti, samostatná budova v areálu nádraží apod.)
    Nádražka III. kategorie: občerstvovna nejbližší nádražní budově (např. hospoda naproti nádraží apod.)
    LALINA
    LALINA --- ---
    s nádražím úzce souvisí i záchodky, mám pro ně nový samostatný klub, prosím, jste zváni:-)

    [ VEŘEJNÉ ZÁCHODKY - choďme, foťme a pišme ]
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Fotografický dodatek k nádražce v Jaroměři, kterou o deset příspěvků níže popisuje SCHUTTERSTEIN:

    Restaurace Na Dráze, Jaroměř | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/2011/09/25/jaromer/
    ORPA
    ORPA --- ---
    NPYRIN: já zase viděl, že k pronájmu jsou i prostory v moravském berouně a v šumperku. ale kdy to tam bylo naposled v provozu, netuším.
    LALINA
    LALINA --- ---
    SAMMAEL: fajn, díky za hodnotnou informaci:-)))))))
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    ne, zahlaví se od poslední návštěvy nezměnilo
    LALINA
    LALINA --- ---
    vidíte obrázek v záhlaví?
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Včera jsem se dozvěděl, že je vyhlášeno výběrové řízení na otrokovickou nádražní budovu. Takže šup sem s recenzí nádražky. 8/10

    Bufet Express, Otrokovice | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/2011/09/09/bufet-express-otrokovice/
    ENPE
    ENPE --- ---
    NPYRIN: A jak nám u chemika chutnalo :)
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Aktuální informace z Lysé nad Labem. Zdejší fenomenální nádražka prochází rekonstrukcí. Podle pana výpravčího je to dobře. "Víte, ten, co mu to dřív patřilo, měl přezdívku Chemik..."

    Lyssa na Dlabem | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/2011/08/30/lyssa-na-dlabem/
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Na propíraném nádraží ve Veselí nad Lužnicí jsem shodou okolností nedávno byl a starý report doplnil několika fotkami.

    Když jedna půlka není jako druhá | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/2010/11/26/veseli-nad-luznici/

    Hate na Jindřichův Hradec bude brzy.
    SCHUTTERSTEIN
    SCHUTTERSTEIN --- ---
    LALINA: sorry, nečetl jsem nástěnku :)
    report
    Kroky osudu nebo tedy spíš můj momentální spontánní a putovní styl života mě před víkendem zanesl do Jaroměře (okr. Náchod). Hned na venkovních vstupních dveřích mne pobavila cedule hlasící, že z důvodu úspory tepla se tyto polorozpadlé dřevěné dvojdveře tuším od října do března zamykají, já bych spíš tipl, že zabarikádují.
    Interiér mne po průchodu tímto "honosným" vstupem naprosto překvapil. Vše nově zrekonstruované, masivní dřevěná sezení, nutno dodat, že vkusné a povedené. Chyběla jim už jen ta několikaletá patina, ale budu trpělivý, vše je jednou nové. Co mi na první pohled dost vadilo, byla výzdoba. Na čerstvě namalovaných zdech byly pouze fotky v rámech, ne snad nehezké, ale při naprosté absenci byť alespoň jediné ajznboňácké plácačky, člověk běhěm pár vteřin pozbyl dojmu, že se nachází v nádražní restauraci, atmosféru tvrdila jen staniční hlášení, hluk z brždění a průjezdů vlaků.
    Ona nádražková atmosféra přišla opět až s prvním nahlédnutím do jídelního a nápojového lístku. S chutí jsme si dal dvanáctku "Krákoru" za 16 kaček! Točili i 11° Svijany za jedenadvacet, ale k tý se dostanu poměrně často. Krakonoš byl mnohemkrát chutnější než při mé poslední zkušenosti, mělo krásnou typicky čistou hořkou chuť a musím říct, že za ty prachy bych si ho dal s chutí znova. Když v paměti šátrám, kde jsem měl za poslední roky levnější točenou dvanáctku, nic kromě Kácovského pivovaru (14,-) mne nenapadá.
    K jídlu byly krom stálého čehosi v housce a hranolek tři hotovky. Smažený pangasius, kuře na kari za šest a Pavlišovský řízek za sedm pětek. Lister a další karižrouti z řad kamarádů prominou, že jsem se pustil až do poslední z možností. Jak jsem až dnes na googlu zjistil, náchodské speciality pojmenované podle stejnojmenné vesnice, kdy se klasický řízek v trojobalu podává s houskovým knedlíkem a kyselým zelím. Jako velký nedostatek rozhodně vidím to, že obsluha, kluk cca 23 let hrající ve volných chvílích na fejsbuku nějakou čas zabíjecí bublinkovou blbost, tohle vůbec nevěděla a já měl pak pocit, že jím jakousi splácaninu cp kuchyně dala a název to má snad podle značky přepálenýho oleje z fritézy. Řízek chutnal jako bych si ho dal v bufetu u jezera, knedlík kupovaný, zelí ohřáté ze sklenice či pytlíku. Za tuhle cenu si s tim mohl kuchař vyhrát daleko víc. Ať jídlo jen nekritizuju, přistálo mi na stole rychleji, než mi spadla pěna a výčepnímu rozhodně plus za ochotu, že mě nechal v situaci, kdy jsem zapomněl pin k nové simce, ochotně zavolat a odmítal si za to cokoliv vzít. Body přidala rozhodně i velmi milá dámská společnost (díky ještě jednou Íf a Mihul :).
    Toliko několik málo z mých dojmů z Jaroměře, nechci to tady zase nějak přehnaně tapetovat. Kdybych měl hodnotit svým hodně kritickým okem na desetistupňové škále: 6.5/10.
    ORPA
    ORPA --- ---
    SCHUTTERSTEIN: v domažlicích jsem zažil jenom stánek s výčepem a lavičkama venku, tak to slušně pokročili.

    jinak nedávno jsem přesedal v prostějově a tam jsou nádražky hned dvě: lahváče jsem kupoval v té levé, pravá se zdála být o třídu výš (tj. seděl tam víc než jeden člověk a bylo tam víc světla).
    LALINA
    LALINA --- ---
    KEIKIN: ajo...vymažeme frajera z dějin:-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam