• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINANÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
    NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
    "Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
    Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
    Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
    V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
    Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
    Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
    Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

    Zvláště oceníme:
    *VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
    REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
    Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.


    *VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

    *KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

    *** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
    ***Seznam nádražek
    ***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

    SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
    [ Blues starejch kolejí ]
    rozbalit záhlaví
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: ESCART nám tuhle napsal krásný žánrový obrázek z Teplic.

    Teplice: Byl to Šejn? | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=4913
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    ESCART: Jestli do okolí Ústí počítáš i Děčín, tak naproti nádražní budově Děčín východ byl ještě loni velmi lákavý stánek, ovšem s dělnickou otevíračkou.
    Je i na streetview: https://maps.google.cz/maps?rlz=1C1FLDB_enCZ510CZ510&q=d%C4%9B%C4%8D%C3%ADn+v%C3%BDchodn%C3%AD+n%C3%A1dra%C5%BE%C3%AD&bav=on.2,or.r_qf.&biw=1280&bih=709&um=1&ie=UTF-8&hl=cs&sa=N&tab=wl
    ESCART
    ESCART --- ---
    Poprosil bych o tipy na solidní NR a přinádražní R na trase Praha - Ústí a Ústí a okolí. Hodlám vydatně oreportovat. Zatim je mi známo, že nad Ústim skoro na hranicích je zajímavá NR v Moldavě (achtung, maj i facebook haha). Případnej dík.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Heineken jde na nádraží Českých drah. První Lokál.ka je v Břeclavi - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=776139

    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: skvělý popis:-)) jako bych tam byla
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: U příležitosti Hólí jsme po roce dopsali recenzi z Ágry. Nádražka tam vypadá dosti obskurně, my jsme však využili hospodu naproti. 6/10

    Ágra Cantt.: přednádražní extáze | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=4477
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Ústí nad Labem sice pravou nádražku postrádá, restaurace XXX ji však poměrně důstojně nahradí. 5/10.

    Ústí nad Labem: Celý je to jen vo píchání! | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=4316
    ORPA
    ORPA --- ---
    NPYRIN: Množství tatarky je ohromující!
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Pokračování Znojma až za týden, tentokrát Vsetín. 5/10.

    Cukrárna Eva, Vsetín: Tady je svět ještě v pořádku | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=4131
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: slibované Znojmo poprvé. Jídelna 4/10

    Znojemské vlakové nádraží, část prvá | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=4078
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Tak po delší době zase nějaká recka. Havlíčkův Brod 3/10.

    http://www.vagus.cz/?p=4017
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    Jak je to s nádražkou v Nymburce? Tuhle jsem jel kolem a vypadala zavřeně.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    V kterépak nádražce to dnes byla zabijačka? Kdopak ví?

    Ubíjení Bivoje | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3730
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Zhalyho vzpomínky na Indii. Nádražka 4/10, zábava 11/10.

    Hazrat Nizámuddín, Dillí: Po kuchtících potopa (Cestopis s hvězdičkou) | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3520
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    ENPE: Paroubek došel, budu se pro něj muset vypravit. Ale nejspíš bude figurovat v další recenzi.
    ENPE
    ENPE --- ---
    NPYRIN: My chceme Paroubka :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: taky hodně lákavé... tedko na podzim je cestování vlakem docela príma, co?
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    REPORT: Strakonice 6/10

    Strakonice: Než bys trpěl žízní, pivo rumem řízni! | VÁGUS.CZ
    http://www.vagus.cz/?p=3470

    Jinak teď máme na vágusu takovou soutěž: autoři prvních dvou recenzí získají odměnu v podobě balíčku indických bídýsek.
    LALINA
    LALINA --- ---
    NPYRIN: Sammael psal zase z vlastní zkušenosti :-)
    S velkými zkušenostmi lze i zapékané brambory skazit :-))))
    NPYRIN
    NPYRIN --- ---
    SAMMAEL: Oj, pane, naopak. Zapékané brambory tvoří základ mého zimního jídelníčku a z vlastní zkušenosti vím, že se do nich dá vrazit takřka cokoliv, aniž by tím kvalita výrazně utrpěla.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    NPYRIN: Zato u zapékaných brambor jsem si chrochtal jako prasátko – snad proto, že tento pokrm se prakticky nedá zkazit ani ošidit. : Je vidět, že autor má jen minimální kuchařské zkušenosti :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam