úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
NÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
"Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.
Zvláště oceníme:
*VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.
*VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.
*KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení
***
VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
***
Seznam nádražek
***
Seriály o nádražkách v časopisu Železničář
SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
[ Blues starejch kolejí ]
rozbalit záhlaví
NPYRIN
---
---
11:04:40 13.6.2013
1 odpověď
REPORT:
ESCART
nám tuhle napsal krásný žánrový obrázek z Teplic.
Teplice: Byl to Šejn? | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=4913
NPYRIN
---
---
19:12:46 11.4.2013
ESCART
: Jestli do okolí Ústí počítáš i Děčín, tak naproti nádražní budově Děčín východ byl ještě loni velmi lákavý stánek, ovšem s dělnickou otevíračkou.
Je i na streetview:
https://maps.google.cz/maps?rlz=1C1FLDB_enCZ510CZ510&q=d%C4%9B%C4%8D%C3%ADn+v%C3%BDchodn%C3%AD+n%C3%A1dra%C5%BE%C3%AD&bav=on.2,or.r_qf.&biw=1280&bih=709&um=1&ie=UTF-8&hl=cs&sa=N&tab=wl
ESCART
---
---
1:12:48 9.4.2013
2 odpovědi
+1
Poprosil bych o tipy na solidní NR a přinádražní R na trase Praha - Ústí a Ústí a okolí. Hodlám vydatně oreportovat. Zatim je mi známo, že nad Ústim skoro na hranicích je zajímavá NR v Moldavě (achtung, maj i facebook haha). Případnej dík.
ZUZKAOU
---
---
14:18:28 6.4.2013
Heineken jde na nádraží Českých drah. První Lokál.ka je v Břeclavi - Aktuálně.cz
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=776139
LALINA
---
---
22:11:52 27.3.2013
NPYRIN
: skvělý popis:-)) jako bych tam byla
NPYRIN
---
---
20:08:59 27.3.2013
+1
REPORT: U příležitosti Hólí jsme po roce dopsali recenzi z Ágry. Nádražka tam vypadá dosti obskurně, my jsme však využili hospodu naproti. 6/10
Ágra Cantt.: přednádražní extáze | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=4477
NPYRIN
---
---
12:17:58 7.3.2013
1 odpověď
+1
REPORT: Ústí nad Labem sice pravou nádražku postrádá, restaurace XXX ji však poměrně důstojně nahradí. 5/10.
Ústí nad Labem: Celý je to jen vo píchání! | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=4316
ORPA
---
---
16:01:59 16.2.2013
NPYRIN
: Množství tatarky je ohromující!
NPYRIN
---
---
18:31:00 6.2.2013
+1
REPORT: Pokračování Znojma až za týden, tentokrát Vsetín. 5/10.
Cukrárna Eva, Vsetín: Tady je svět ještě v pořádku | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=4131
NPYRIN
---
---
18:06:24 23.1.2013
1 odpověď
REPORT: slibované Znojmo poprvé. Jídelna 4/10
Znojemské vlakové nádraží, část prvá | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=4078
NPYRIN
---
---
23:15:11 18.1.2013
Tak po delší době zase nějaká recka. Havlíčkův Brod 3/10.
http://www.vagus.cz/?p=4017
NPYRIN
---
---
22:21:06 4.1.2013
Jak je to s nádražkou v Nymburce? Tuhle jsem jel kolem a vypadala zavřeně.
KEIKIN
---
---
0:51:25 2.1.2013
Lidové jídelny v Hradci skomírají. Místo nich se derou giganti - iDNES.cz
http://zpravy.idnes.cz/lidove-jidelny-v-hradci-kralove-nahradi-mezinarodni-retezce-plj-/domaci.aspx?c=A121231_1871479_hradec-zpravy_kvi
NPYRIN
---
---
18:22:35 25.11.2012
V kterépak nádražce to dnes byla zabijačka? Kdopak ví?
Ubíjení Bivoje | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3730
NPYRIN
---
---
16:12:04 7.11.2012
+2
REPORT: Zhalyho vzpomínky na Indii. Nádražka 4/10, zábava 11/10.
Hazrat Nizámuddín, Dillí: Po kuchtících potopa (Cestopis s hvězdičkou) | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3520
NPYRIN
---
---
10:56:45 1.11.2012
ENPE
: Paroubek došel, budu se pro něj muset vypravit. Ale nejspíš bude figurovat v další recenzi.
ENPE
---
---
10:16:30 1.11.2012
1 odpověď
NPYRIN
: My chceme Paroubka :)
LALINA
---
---
21:56:36 31.10.2012
NPYRIN
: taky hodně lákavé... tedko na podzim je cestování vlakem docela príma, co?
NPYRIN
---
---
20:58:23 31.10.2012
2 odpovědi
REPORT: Strakonice 6/10
Strakonice: Než bys trpěl žízní, pivo rumem řízni! | VÁGUS.CZ
http://www.vagus.cz/?p=3470
Jinak teď máme na vágusu takovou soutěž: autoři prvních dvou recenzí získají odměnu v podobě balíčku indických bídýsek.
LALINA
---
---
10:15:14 19.10.2012
NPYRIN
: Sammael psal zase z vlastní zkušenosti :-)
S velkými zkušenostmi lze i zapékané brambory skazit :-))))
NPYRIN
---
---
10:00:21 19.10.2012
1 odpověď
SAMMAEL
: Oj, pane, naopak. Zapékané brambory tvoří základ mého zimního jídelníčku a z vlastní zkušenosti vím, že se do nich dá vrazit takřka cokoliv, aniž by tím kvalita výrazně utrpěla.
SAMMAEL
---
---
21:43:25 17.10.2012
1 odpověď
NPYRIN
:
Zato u zapékaných brambor jsem si chrochtal jako prasátko – snad proto, že tento pokrm se prakticky nedá zkazit ani ošidit.
: Je vidět, že autor má jen minimální kuchařské zkušenosti :-)
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam