LILY: jo, to budu já. :-)
Nevim, co k tomu řikat. Asi ať si každej udělá obrázek sám. Taky jsem si ho dělal a dělám neustále znovu. Můžu jen napsat svůj pohled na věc.
Žil jsem delší čas přímo v Rumunsku v ašrámu, teď žiju tady v ČR v našem, který rozjíždíme. Jezdil jsem dva roky do Kodaně, znam i ten statek bhoga. ;-)) znam "hiearchii", která vlastně neni v týhle škole hiearchií a pyramidou v klasickym slova smyslu.
Samozřejmě jsem za ty roky načetl spoustu anti-článků typu, jako jsou tu pastovaný. Většinou je to směs pravdy a nesmyslů a dohromady to staví negativní obraz, ale s realitou to pak moc souvislost nemá. Alespoň já to tak nikdy neviděl, možná blbě vidim. Možná nevidim černobíle. :-)
na tohle už je dneska i pojem
Morální panika - Wikipedie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mor%C3%A1ln%C3%AD_panika
Co se týče pana Bivolaru, tak já nejsem zrovna uctívač guruů a ikon obecně, to mi bylo a asi bude vždycky proti srsti. Ani nevim, jestli dosáhnul stavu mókša (já ani nevim, co ten stav přesně je a ani nevim, jestli existuje převtělování duše a co přesně je po smrti...).
Každopádně odvedl ohromný kus práce, znalosti jogy, tantry, ajurvédy, alchymie, astrologie a dalších má opravdu na jiné úrovni, než je běžný a umí to předat lidem. To nemyslim jen teoreticky, ale i prakticky.
Taky se mi líbí, že v době a zemi, kde jogu začal učit, bylo cokoliv z Východu naprosté tabu, stejně jako bylo zakázaný studium psychologie a o sexualitě nemluvě, ta je nakonec tabu dodneška a proto je samozřejmě velmi provokativní téma. Ale on šel za tim, studoval to, hodně praktikoval ikdyž v jeho časem kolem něj o joze vědel tak možná eliade. :-) chtěl dát lidem kolem sebe vědět, že můžou bejt svobodný. To já třeba docela respektuju a takovejm lidem já fandim. ;-)
asi by se to dalo rozepsat, ale kdo by to celý pak čet. ;-)