• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    HONZAL: Joginu behem komunismu nebylo mnoho, ale byli a rozhodne p. Bivolar nebyl jediny. Diky, ze si popsal svou zkusenost, ale nevyjadril ses k tem pornacum a obvinenim.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    HONZAL: já bych to taky čet, ale dík i za tohle.:)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    HONZAL: rozepiš se:) Rád si přečtu a myslím, že nebudu sám. Jinak rád i v poště:)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LILY: jo, to budu já. :-)

    Nevim, co k tomu řikat. Asi ať si každej udělá obrázek sám. Taky jsem si ho dělal a dělám neustále znovu. Můžu jen napsat svůj pohled na věc.
    Žil jsem delší čas přímo v Rumunsku v ašrámu, teď žiju tady v ČR v našem, který rozjíždíme. Jezdil jsem dva roky do Kodaně, znam i ten statek bhoga. ;-)) znam "hiearchii", která vlastně neni v týhle škole hiearchií a pyramidou v klasickym slova smyslu.

    Samozřejmě jsem za ty roky načetl spoustu anti-článků typu, jako jsou tu pastovaný. Většinou je to směs pravdy a nesmyslů a dohromady to staví negativní obraz, ale s realitou to pak moc souvislost nemá. Alespoň já to tak nikdy neviděl, možná blbě vidim. Možná nevidim černobíle. :-)

    na tohle už je dneska i pojem
    Morální panika - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mor%C3%A1ln%C3%AD_panika

    Co se týče pana Bivolaru, tak já nejsem zrovna uctívač guruů a ikon obecně, to mi bylo a asi bude vždycky proti srsti. Ani nevim, jestli dosáhnul stavu mókša (já ani nevim, co ten stav přesně je a ani nevim, jestli existuje převtělování duše a co přesně je po smrti...).

    Každopádně odvedl ohromný kus práce, znalosti jogy, tantry, ajurvédy, alchymie, astrologie a dalších má opravdu na jiné úrovni, než je běžný a umí to předat lidem. To nemyslim jen teoreticky, ale i prakticky.
    Taky se mi líbí, že v době a zemi, kde jogu začal učit, bylo cokoliv z Východu naprosté tabu, stejně jako bylo zakázaný studium psychologie a o sexualitě nemluvě, ta je nakonec tabu dodneška a proto je samozřejmě velmi provokativní téma. Ale on šel za tim, studoval to, hodně praktikoval ikdyž v jeho časem kolem něj o joze vědel tak možná eliade. :-) chtěl dát lidem kolem sebe vědět, že můžou bejt svobodný. To já třeba docela respektuju a takovejm lidem já fandim. ;-)

    asi by se to dalo rozepsat, ale kdo by to celý pak čet. ;-)
    MEZKALITO
    MEZKALITO --- ---
    dotaz...projizdel jsem ruzny stranky o ashtanze a mimojine jsem se docetl, ze sobota by mela bejt free...ma to nejakej konkretni vyznam? dik
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Něco od Yiengara o praxi :)
    Organnic Transformation Blog: Yiengar on Asana Practice
    http://organnic.blogspot.com/2012/03/yiengar-on-asana-practice.html
    SOPFA
    SOPFA --- ---
    Myslím celkem k tématu: Leslie Kaminoff o nové knize Williama J. Broada, The Science of Yoga. http://www.youtube.com/watch?v=ESMGLAbYiDs&feature=related
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    DORN, DARJEEL: dobre poznamky.

    ALL: neanglictinarum doporucuji O pravde a poznani od G.M. Timcaka. Je to celkem pekny preklad Goraknathovy metaforicke prirucky okomentovane prekladatelem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: tohle oddělování je ale zápaďáckej kulturní fenomén! U nás se jako jóga cvičí primárně hatha (a její další přehršle variant), ale jen málo lidí má jako součást cvičení kořeny v etice a pokračuje pak víc směrem dovnitř. Stejně, pokud chceš provést Sjednocení, tak si naboucháš etiku a tělo, aby jsi měl dobré kotvy a dostatečně zářivý majáček, a pak vyrazíš do kosmu. V tu chvíli ale už člověk většinou zaujímá jen jednu asánu, maximálně třeba po nějaké delší době pozvolně zaujme jinou a zase jede vnitřní práci.
    A nevím teda kolik gymnastů znáš, ale gymnastiku bych úplně nezatracoval, byť je to takový ořez určitého výseku, možná by Tě někteří pánové co nikdy jógu necvičili překvapili svými vhledy a realizací ,)
    SAGUS: nechápu jak to myslíš? :)

    DORN: tak na západě máme psychoanalýzu, na východě mají gurujógu... nevidím v tom nic špatného, jen riziko v podobě odpovědnosti a čistoty na straně učitele. Pokud je učitel morální a čistý, tak si může žák právě přes takovouhle oddanost hodně slušně pořešit pochroumané rodičovské vzorečky, tím si vyčistit mysl i energii a vesele pkračovat za osvícením :)
    V naší společnosti je problém, že si spousta z nás nese hodně hluboký a mnohokrát retraumatizovaný zranění z dětských let a je otázka, jestli to lze takhle "jogově" řešit, na východě se většinou tak hustý věci nedějí, respektive z nějakého důvodu nemívají asiaté tak hluboké šrámy na duši. Když se k tomu přidá fakt, že spousta výchoďáku podcenila hedonistického ducha mamonu naší doby a ujela si na něm, plus to co zmiňuje Rob Preece (například různý masochistický přenosy (transference), který se tváří jako sebeobětování skupině, ale ve výsledku se to jen cyklí v destruktivním kruhu, apod.), že východní učitele nemají repertoár na to zvládat problémové přenosy západních žáků, tak je zaděláno na průšvih a gurujóga se nám může jevit jako patologická sama o sobě, přitom to tak vlastně vůbec nemusí být.
    DORN
    DORN --- ---
    SLAUGHTER: U tej gurujógy, (tedy ne v západním stylu vzhlížení k velkému tátovi, jasnému slunéčku, hedvábnému bičíku, sedlu vyšívanému, na koni černém s kuší;-) bych se přece jen přimluvil za rozlišení více možných úrovní. Přesnější než "k otci" by možná bylo říci vztah "k tradici", což není nutně zpátečnický setrvávání na přežitých rigiditách. Gurujóga je v jistym smyslu i to, když otevřeš Patanjaliho, řekněme, a prohlížíš si vědomím, jak to uchopit a využít tady a teď.;-)

    V tom užším smyslu se pracuje s tím: vědomě být součástí linie učitelů, kdy ten fyzickej, kterýho znám, funguje jako kotva a propojení s tou tradicí. Samozřejmě si na něj můžu promítnout kdeco nedořešenýho, ve vztahu k autoritám a když to bude strejda, kterej mě nechá a ještě tý vazby nějak použije pro svý pohodlí, je na dlouho o zábavu postaráno. Taky výuka sice.. ale patrně ne prvoplánově proklamovaná, neb očekávaná. V tomto ohledu mnoho pučného v naší oblíbené Modrosti nedokonalosti od Roba Precce. (Kterej nicméně coby dloholetej buddhista tibetskýho ražení, gurujógu, pokud vím , nesetřeluje. Pouze "patologie" na ní nabalený.)

    Na druhou stranu, si gurujógu můžu představit např. podobně, jako když osm generací v rodině byli mistři houslaři a já se od dědečka půjdu učit řemeslo a on mi s tím předá i to "něco", co není jen o technických postupech, ale co lze, při troše cviku a ochoty nicméně "dědit".(Pro úplnost dodejme, že v rámci gurujógy lze "dědit" i p o dědečcích, který už tady neběhaj po ulici v pixle, nicméně aby na tom jeden neulít, taky se ke korekci hodí funkčnější učitel v těle:-) Jistě, že všude jsou lidi, guruové jsou taky lidi a v reálu je to obvykle v nějaký míře namíchaný a je otázkou pozornosti, jaké zkušenosti se tím pádem žákovi dostane.

    Určitě by mu výuka neměla brát samostatnost a nechat zahálet jeho vlastní vývoj. A když už se někdo označuje na Gurua a říká lidem že u něj je bezpečnej prostor a něco se naučí, měl by být konzistentní a věrohodnej. Jako zejména mezi západními "produktovými" baleními guruů se takovej poctivej bio-guru hledá pravda hůř (na počet těch syntetickejch, neb už lehce zahnívajících), ale dá se a princip možnýho předání proudu praxe z učitele na žáka to neruší, řekl bych.

    Velmi sympatická je obrácená varianta, kdy se někteří skutečně dobří učitelé (měřeno samostatností a výojem žáků) označují v sebeobraně jako tělocvikáři, což jim na kvalitách naprosto nic neubíra, leč naopak. Jistě lepší, než mít na vizitkách "guru" a chovat se jako dobytek. ;-)
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    AIM_FREEMAN: v minulosti neexistovala žádná první a druhá serie...jak byli lidé trochu jinde tak i to "jogu" používali trošku jinak...sedli do asány která jim byla v ten moment nejvhodnější, aby podpořili nebo zesíli tok energie, kam potřebovali... v dnešní době jogu používáme abychom vůbec nastartovali - měli dobře promazáno, jak duchovně tak fyzicky :) .... občas se mi stane, že založim pozici jak mam :D a nejraději bych tam zůstal :)...
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    DARJEEL: no mne akurat pride ze priemerny clovek sa cvicenim jogy skor dopracuje k osviceni, nez k takymto pohybom :). Jedine ze by mu slo primarne o tie pohyby a potom je to proste gymnastika a hotovo :-P .. kazdopadne video je paradne, tiez uz som ho videl zo 5 krat :))
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    :)
    Flying Pigeon Pose - Yoga - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=zEsJMOW6RKc&feature=related
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: mě přijde tohle oddělování cvičení ásan dost degradující. ásany cvičené s pozorností k dechu, tělu, později k energetickým proudům v těle a ideálně i s jasným záměrem k Jedinému cíli jsou duchovní praxe a s gymnastikou mají společného asi tolik jako fanta s pomerančem. ;) samozřejmě pouhé cvičení ásan není jóga (dokonce ani ta hatha:))

    neboj, vyjadřuju se jen k formě příspěvku, je mi jasný, že tohle dávno víš:)
    BONIE
    BONIE --- ---
    DARJEEL: no tak nejsem nějaký znalec, ale dívala jsem se na to i s našima, ti cvičí jogu 20 let a shodli jsme se, že je to spíše gymnastická škola.. ale to jako nic proti té holce, ať dělá co dělá, tak bez nějakých škatulek je to rozhodně dechberoucí.. ale v dotazu, na který jsem reagovala, bylo co je to za druh jogy...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BONIE: a co Ti na to příjde nejogovýho, vždyť to je nádherna vinyasa flow!
    Samozřejmě, že tradiční hathajoga je mnohem víc statická a "vnitřní", nicméně tohle je nádherná práce s tělem a duchem :)
    gymnastika nemá daleko k hathajóze, přecejen, je hatha "jen" telovýchovná součástí širší Cesty...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    _AMBRA_: ano sama cvic urcite. a nedej se zmylit nazvem, jde o to vyzkouset. Nazev neni vypovidajici...
    _AMBRA_
    _AMBRA_ --- ---
    myslíte, že je možné civičit jogu (jen) doma, bez učitele?

    absolvovala jsem základní cvičení pro začátečníky, které obnášelo jogové dýchání, základní asány (pozdrav slunci) atp., bohužel nemám možnost dále na kurzy pro pokročílé dojíždět:/ a v místě mého bydliště nikdo schopný není.
    "Naše" učitelka mi pošle vypracované cvičení přímo mě na tělo...
    nějaký tip na CD pro cvičení na doma?
    (Jediné čemu bych se mohla věnovat je power jóga, jenže mi to příjde dost vzdálené tomu, co jsem se učila teď, a co mě tak nadchlo.....)

    Jinak pro mě člověk na správném místě:
    Očenášková Jana | Yogapoint
    http://www.yogapoint.cz/instruktori/ocenaskova-jana/
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    radeji bych neco o joze, o tom jak ano, misto zduvodnovani proc to ten, ci onen to dela spatne... To je plytvani energii... a znamena to, ze necvicime dhyanu :-D
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LODBROG: stacis argumenty. Ja psal k Oshovi, ne k Mahablabla. Proto nechapu, proc bych mel odpovidat na neco co nesouvisi s tim, co jsem napsal... Mozna ze jsi spatne cetl, nebo jsem psal neobratne. Ale odpovim ti, znam jen par lidi z JZD a nikdy jsem nemel potrebu s nimi tyto veci rozebirat, takze 0.
    Co jsem chtel rict je ze ve vetsine pripadu
    brahmacarja je trochu o necem jinem, nez jak je vseobecne chapana...
    jsme stale lide a mame sve potreby...
    potreba pomahat zavani lzi a prusvihem...
    a gurujoga a vztah zaka ke guruovi vypovida mnohem vic o nedoresenem vztahu k rodicovi /k otci/...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam