• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    CONTINUITY: mno pravdu povediac, ja som mal z tej akcie skor srandu a ani vo sne by ma nenapadlo tam chodit, ale dostal som sa tam prave vdaka Gondarovi ako vypomoc za playery :) .. prvy den som mal z tej akcie nie moc priaznive dojmy, koli guru jarovi (ta meditacia sa tykala len muzov, zeny robili nieco ine), a aj inym veciam ktore tu nechcem moc rozvadzat.

    Velky dojem na mna spravil pan Holena, uz len zdielat s nim priestor bol zazitok.. ale neviem nakolko su veci ktore robi naozaj tradicnou tantrou a nakolko su to jeho intuitivne zalezitosti.. kazdopadne mu to slape dobre :). Po tomto vikende som este zmatenejsi co sa tyka toho co si mam pod slovom tantra predstavit, pretoze sa tam dost casto znasilnovali rozne pojmy v prospech tej pseudoezoteriky ci jak to nazvat .. moj mistr u ktoreho cvicim jogu a chikung ma na celu tuto profanaciu "tantry" ktora tu vo velkom prebieha svoj nelichotivy nazor ktory do istej velkej miery zdielam.. ze 90 % toho co sa v CR za tantru vydava moze priniest cloveku maximalne tak lepsi orgazmus a z nejakeho duchovna to ma akurat image :)).. ze v povodnej podobe su techniky tantrickej jogy jedny z "najsilnejsich" , ktore vyzaduju dohlad realizovaneho(!) mistra, ziaka uz na urcitej urovni a sex je tam len ako spicka ladovca, a len pre par ludi ktori sa na to hodia a maju predpoklady to zvladnut.. mozno je to moc extremny pohlad na vec ale ked potom vidim, ako sa niekde parta ludi objima, poskakuje, pokrikuje a potom im lektor rozprava ze uz urcite citia v tele vibraciu kundaliny... no nic uz zase trepem :). Co som to chcel povedat? ... dobra tantricka skola? Tazko povedat, zalezi kto si co pod tym predstavuje a co od toho caka. Taku zodpovednost aby som odporucil nieco konkretne si na seba nevezmem :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    CONTINUITY: jóga se necvičí, jóga se žije. Důležitá je pravidelnost a být u toho. vše ostatní je druhořadé. Někteří lidé z fitcentra bývají docela hustými a hlavně disciplinovanými jogíny, aniž o tom vědí... Dali je vtipálek a sází jen takové memy, aby to v hlavě chroustalo :-)...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SLAUGHTER: pěkný :)

    to slovo "cvičit" má určitej náboj, kterej neodpovídá přesně smyslu...přecejen, většina z nás se s ním poprvé seznámila na školním tělocviku ;D

    to mi připomnělo Daliborovo posmutnělé prohlášení, že si někteří lidé chodí na lekce zacvičit jako do fitcentra...
    věnovat se je určitě hezčí a výstižnější, není v tom žádné usilování o nějaké fyzické a praktické cíle, je to spíš práce s tou energií v přítomnosti...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    OT Měl jsem na semináři 82 letou paní, co praktikuje asi 36 let jógu a prohlásila úžasnou poznámku. Že ona jógu necvičí, ale věnuje se jí. Pár lidem to dalo takový pozitivní liskanec a já se smál jako malé děcko. Její poznámky byly dost zajímavý...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CONTINUITY: jo to by me taky zajimalo jestli je v cechach nejaka dobra tantricka skola.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SAGUS: lol, pro přítomné ženy to mohla být docela zajímavá nová zkušenost, napřed si pořádně představit, že jsou penisem, a pak si promítnout do 7. čakry vagínu a zkusit souložit ;-D...třeba jim to rozšířilo obzory a prohloubilo porozumění opačnému pohlaví ;-D

    Taky jsem uvažovala o účasti na té akci, zejména zaujala večerní psytrance party s Gondarem ;D (přišlo mi prostě sympatický a progresivní, že to tam je, imho na takový akce pořádnej taneční rituál patří :)

    .....ale z programu jsem právěže měla pocit, že bude příliš mnoho pseudoesoteriky, i když určitě přijdou i nějací dobří učitelé a dost dobrých lidí.....a tu energii pseudoesoteriky moc nevydýchávám....(doslova, špatně se mi tam pak dýchá)

    Kdybyste někdo uměli doporučit nějakou opravdovou tantrickou školu, kde se dá říct, že se předává něco, co funguje, a má něco společného s tou opravdu zajímavou tradicí, písněte odkaz nebo kontakt prosím :)... Opravdu hluboce mě oslovily různé útržky informací, co jsem o tantře četla, třeba od Lysbetha, ale co jsem zatím potkala reprezentanty českých tantrických škol a kurzů, ještě mě neoslovili. (ale kdoví, třeba jsem na to taky nebyla připravená ;)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SAGUS: takze von tam z tech sedicich udelal ze vsech pekny...eeh.. no prirozeni? :D a kde byl vlastne ten tantra festival?
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    to je děs :-)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    HONZAL: ano stretol som tam cloveka ktoreho sa nebojim nazvat Mistrom a videl som, co vsetko zvladnutie a pochopenie tejto polarity dokaze.. nechcem byt pateticky, tak budem uz radsej ticho :)) ale spravilo to na mna velky dojem.


    HONZAL: tiez som si povedal ze mu dam sancu a ze skusim aj jeho riadenu meditaciu.. ale po par sekundach mi intuicia poslala jasny signal NIE! tak som tam len sedel a s lutostou pozoroval vsetkych naokolo ako si za zavrenymi ocami za doprovodu nejakej otransej romantickej piesne predstavuju, ze su svojim penisom, ich hlava je zalud a v urovni 7. cakry si premietaju prirodzenie ich prvej zeny a svoju prvu suloz... mala to byt akoze technika zbavenia sa tych trnov ci jak to nazyvaju.. az na to ze po 15 minutach imaginacie sexu na 7. cakre to skoncilo a chlapik povedal, ze zbytok techniky mozme najst kde inde ako v knihe Casanova Sutra od velkeho gurua .... to uz so male utekal von predychat mocnu potrebu zvracat. Nepride mi to fer voci ludom, ktori to proste nie su schopni prekuknut.. ale v zasade, kazdy svojho stesti strujce a ktovie mozno to niekomu cosi dalo a len ja som uzavrety clovek plny zasti ktory zavidi velkemu Jarovi jeho mudrost a dosah :))
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    SAGUS: pokud vim, tak účast toho člověka byla diskutovaná, ale v rámci otevřenosti mu byl dán prostor, a´t si každý udělá obrázek po svym. To mi přijde fer. :-)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    SAGUS: jasně, ale tak měl sem na mysli autentický směry, ne deriváty osekaný.

    Co bych viděl jako velmi dobrou věc pro každýho člověka, že v tantře se může (vlastně spíš musí) člověk poznat hru mezi mužskou a ženskou polaritou na kosmické, ale i na lidské, individuální a sociální úrovni. Ve spoustě věcech je tak hezky zajedno s tim, co vlastně známe z psychologie (všelijaký ty matko-otcovský komplexy).
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    HONZAL: no vcera som sa vratil z tantrickeho festivalu, celkove dojmy super, ale co tam poniektori prezentuju, nech sa na mna nikto nehneva ale... rozhodne by som v tvrdeni "vsechny tantricke smery jsou dobry" bol opatrnejsi.. minimalne s dodatkom "ako pre koho.."

    nazvat seminar o oshovej dynamickej meditacii kde sa ludia trochu uvolnia a vypustia zo seba napatia "Tajemna energie kundaliny" mi pripada ako svatokradez... minimalne teda oblbovanie ludi. A o prednaske od ziaka Guru Jary, z ktorej som musel po pol hodine ujst s pocitom ze potrebujem sprchu, uz radsej pomlcim.

    Treba byt opatrny.

    HONZAL
    HONZAL --- ---
    CONTINUITY: Určitě jsou dobrý všechny tantrický směry, přesně z důvodu, který je v článku. Ty asketický jsou v dnešní době defacto nepřístupný (mužům i ženám), v podstatě nikdo je nezvládne, jen vzácnej počet vyvolených proniklo do jejich podstaty (zbytek utíká před světem a před sebou samotnym), kdežto tantra je víceméně docela přístupná, ikdyž to taky neni pro každýho...

    nakonec stejně dem nějakou tou svou cestou a víme, co je pro nás nejlepší, hlavně se necpat do žádný krabice :-)
    STRIX
    STRIX --- ---
    PIRYUS: tak ja vim že vydržim :) už jsem takhle chodila cca čtvrt roku a můžu říct, že mi nikdy nebylo líp. Ale joga ma byt o pohode, jak fyzicky tak dusevni, psychicky, a na narodce mě teda spis deptaj a nervujou.
    STRIX
    STRIX --- ---
    SLAUGHTER: presne to mam na mysli, ja chodila na hot jogu driv a sem srozumnena s tim jak se ma a nema pit apod. ale trvalo mi treba 5 lekci nez sem si na to zvykla a zvladla to, a stejne to bude i ted, nicmene me tam timhle pristupem otravili, navic myslim, že daleko vic ostatni vyrusovalo to, jak me tam okrikovala ze vazne nesmim pit, než to kdybych se fakt jen napila.

    hodně taky dám na energie, které z těch lidí cítím a zatím z těch dvou lektoru/ek sem zklamana. Prijdou mi jak roboti. V tomhle mi fakt sedla ta Klára z domu jogy, ke který zas uteču. Tohle podle mě nemuže učit každej.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    joga je technikou askeze. Neco si odtrhneme od huby a neco jineho za to dostaneme. Nicmene je velikou pasti ulpivani na elitarstvi. Ulpivani na tom, ze jsme na sebe tvrdi a ze nas to dela lepsimi (tim nechci rict, ze na sebe nemame vyvijet tlak), ale jsem toho nazoru, ze joga ma delat cloveka otevrenejsim a pokornejsim ke vsemu a vsem. Netreba byt na ostatni, ani na sebe tak tvrdym a lpet na nejakych nesmyslnych technikach. Ty se vytribi samy. Staci jen praktikovat. Vse mame pod nosem, staci otevrit oci. A joga je jen pokusy o otevirani oci...
    BTW nemuzu uverit, ze to rikam prave ja...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    piti pri hodine zejmena pri dynamickych stylech strhava koncentraci a hasi agnisar (vnitrni ohen). Nedoporucuji, nicmene zakazovat je demence. Na zacatku hodiny vysvetlim a doporucim a pak je to na kazdem jednom, co od lekce ocekava.
    Na druhou stranu, kdyby mel clovek kolabovat, at se napije, neni-li zvykly, at pije. Jisty komfort je dulezity. Jestli mu to usnadni cestu k vlastni praxi...
    Btw kdyz se Vam bude chtit curat, taky to muzete vydrzet a lepe objevit mula bandhu, a nenechat se rusit odbehnutim na taoletu, ale take se muze stat, ze ten nekomfort muze zbytecne strhavat pozornost. Je lepsi ztratit pozornost na minutu, nebo na hodinu?
    Jestli to rusi ty okolo (pokud po nich teda neslape), malo se soustredi na to, co delaji. To neni dobry argument.
    Odpocinek je take v poradku, pokud udrzi tonus tela a dechu.
    Chodi me na hodiny i diabetici a obcas si musi kontrolovat hladinu cukru a nikoho to nerusi. Jestli ano, zavada neni na jeho prijimaci.
    Učitel by mel mit cit pro to, co si muze vuci kazdemu zakovi dovolit. Kdyz vidi, ze mu jeho zpusoby nesedi, staci ho poslat nekam jinam a nezprotivit mu zbytecne cviceni.
    Otevrenost...
    Jsme ruzni lide, s ruznymi motivacemi k praxi a ruznymi zkusenostmi.

    STRIX: DELEJ JAK TO CITIS (nektere navody jsou nepochopena a osobne neprozita neustale dokola omylana dogmata a takove navody jsou na h.....)
    LUSKA
    LUSKA --- ---
    STRIX: jak píše DARJEEL, to pití funguje zároveň jako ochlazení. Z toho vyplývá, že pokud bys při první zahřívací půlhodině pila (ochlazovala) ztrácelo by veškerý zahřívání smysl. A navíc teda, když někdo pije/sedá si/ odchází, tak to hrozně ruší všechny okolo. Uznávám, že se to občas zdá jako mučení, ale jde si zvyknout
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STRIX: nepití během cvičneí má své důvody, stejně jako to, když je to "drsný", posouvá to potom mnohem víc a rychleji :)
    PIRYUS
    PIRYUS --- ---
    STRIX: to mluvíš o Michalovi že? ten je přísnej :-)
    já měla problém snad jenom první den - tři měsíce jsem chodila skoro každej den a fakt pohodička. doporučuju vydržet . bude to jenom lepší
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam