• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    MINAB
    MINAB --- ---
    Ahoj,rada bych s detmi cvicila jogu.Muzete mi doporucit nejakou knizku,kde je vse jasne receno?Jedeme mimo ČR,jinač bych chodila k uciteli..
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    Malý spam, kdyby jste někdo chtěl, prodám knížku: Psychologie buddhistické tantry viz http://eshop.maitrea.cz/knihy-filmy-hudba-a-darky/psychologie-buddhisticke-tantry/ Tantra ještě není pro mě, jsme na začátku cesty, ale věřím že pro hodně lidí bude navod k tantrické praxi přínosný.)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    to je ono, jen s tím detailem, že můžeš toto cvičení můžeš dělat s různou kvalitou a zaměřením. Právě Lappův způsob provedení imho není moc centralizační, ale má jiné kvality. To co se snažím říct jsem na trubce nenašel, takže odkaz nemám. Tam jsem narazil jen na taková spartakiádní provedení. Klasický tanec tě neláká?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SLAUGHTER: mohl bys prosím vložit nějaké odkazy jaký šivův tanec myslíš? ten lappův?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    BONIE: jakákoliv centralizční cvičení a zvědomit pohyb, pak je jedno co děláš. Neexistuje nějaká přesně daná ásana. Existuje jen vědomý přístup! Jestliže nevnímáš alingment těla (v tomto případě polohu kostí a kloubu, by byl uvolněný a aktivní. Ty další kvality, které mohou vzniknout jsou klouby zamčené, svalově kolabované struktury kolem nich, anebo v napětí), tak ti bude zrcadlo na nic, protože důležité je cítit polohu kloubu, ne vidět. Takže pracovat s prožitkem, s pocitem, ne kopírovat nějakou formu. Potřebuješ se dostat na hodně hluboké struktury, zrcadlo a nevědomé posilování ti pomůže zejména na vnější struktury.
    Dobré výchozí techniky jsou shivův tanec, anebo port de bras (mám na mysli baletní práci s rukama). Je pravda, že techniky tchi kungu jsou tomu velmi podobné. Ale opět opakuji - technika je na nic, duležitý je vědomý přístup a prociťování.
    Doufám, že je to alespoň trochu srozumitelné.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    BONIE: gauc nefunguje :)
    BONIE
    BONIE --- ---
    FLUMO: jsem si to teď letmo vyzkoušela a ten ramenní sval tam opravdu zapojený je, takhle jak jsem nad tím přemýšlela z gauče se mi to nezdálo :)
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    BONIE: vsecko je to imho, nejsem ucitel, zkousej, gl
    BONIE
    BONIE --- ---
    FLUMO: fakt? to bych zrovna neřekla :) vyzkouším!
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    BONIE: to mas blizko :) jinak ramena ozivuje napr. vydrz v utkasane
    BONIE
    BONIE --- ---
    FLUMO: jj, díky, zeptám se na to taťky, on tyhle věci dělá
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    BONIE: jo a kdybys zkousela ten chi kung, tak az se naucis pohyby, kontroluj si rameno, aby bylo na spravnem miste behem celeho pohybu. ze zacatku muze pomoct zrcadlo, nez si zvykne kentaurus.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BONIE
    BONIE --- ---
    OGMIOS: to je ten pravý trénink pro mé klouby!! :D ještě ty reflexy ale chybí :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BONIE: to asi neni nekdy na skodu s tema vyhazovacima kloubama :D
    Kung Fu vs Yoga - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=TWYa6xo_e4w
    BONIE
    BONIE --- ---
    KAREN: děkuji, ať to civčí i tobě .) už si googlím ortopeda :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BONIE: .) jj, Dalibora znam, jasne) tak drzim palce, at se ti dobre cvici)
    BONIE
    BONIE --- ---
    KAREN: cvičím ve Zlíně, počítám že ti to asi nic neřekne, ale cvičím u Petra Ševčíka.. jezdí na semináře k Daliborovi Štědroňskému o tom se tu píše, tak třeba znáš .)
    při cvičení se mi přímo nevyhazuje, ale cítím, že to není uplně ok.. učitele mám skvělého, jakože je schopný mi říkat kdy a jak si to mám pohlídat a hlavně mě na tento problém sám upozornil, já jsem od malička zvyklá prostě na svoje rozevláté tělo .) je to náročnější určitě a přesně jak říkáš v začátcích, než člověku dojde o co přesně jde, je to sranda, protože se dostanu do spousty poloh skoro s cígem v puse .) zlobí prostě hlavně to rameno, trochu mě pobolívá.. druh jogy určitě měnit nechci, hrozně mi to sedlo a baví mě to :)

    zkusím ortopeda a doplňkové cviky, děkuji za tipy!
    KAREN
    KAREN --- ---
    BONIE: mam za to - taky jsem hypermobil, a vzdycky nas bylo na cviceni u ruznejch ucitelu par takovejch usmevavejch zacatecniku s nohama za krkem;) - ze je ukolem se zamerit (na rozdil treba od zkracenych, kteri se potrebuji vic protahnout) vic na poctivy zpevnovani tela tak, aby se dostalo smerem k normalu a lip to "drzelo".) tzn. nepodporovat ho v dalsim uvolnovani [jestli to vubec jeste jde.))], ale korigovat, davat tomu protivahu ci jak to rict. je to teda v mnoha smerech pekna fuska... .))

    brala bych to spis individualne dle dispozic jedince: jasne, ze vyhazovani casti tela pri cviceni neni zadouci - to rameno zrovna mi neprijde moc dobry, ale treba po konzultaci s odbornikem prijdes na to, jak cvicit jogu (ne nutne ashtangu), aby ti v tomhle smeru prospivala) dulezitej je podle me taky dobrej ucitel, aby si clovek cvicenim vic neskodil nez pomahal. u koho cvicis, jestli to neni tajemstvi?.)

    btw. jak to s ramenem vypada, kdyz zkusis vic zapojit stred tela (mula bandha, uddiyana bandha)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam