• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BONIE: to asi neni nekdy na skodu s tema vyhazovacima kloubama :D
    Kung Fu vs Yoga - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=TWYa6xo_e4w
    BONIE
    BONIE --- ---
    KAREN: děkuji, ať to civčí i tobě .) už si googlím ortopeda :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BONIE: .) jj, Dalibora znam, jasne) tak drzim palce, at se ti dobre cvici)
    BONIE
    BONIE --- ---
    KAREN: cvičím ve Zlíně, počítám že ti to asi nic neřekne, ale cvičím u Petra Ševčíka.. jezdí na semináře k Daliborovi Štědroňskému o tom se tu píše, tak třeba znáš .)
    při cvičení se mi přímo nevyhazuje, ale cítím, že to není uplně ok.. učitele mám skvělého, jakože je schopný mi říkat kdy a jak si to mám pohlídat a hlavně mě na tento problém sám upozornil, já jsem od malička zvyklá prostě na svoje rozevláté tělo .) je to náročnější určitě a přesně jak říkáš v začátcích, než člověku dojde o co přesně jde, je to sranda, protože se dostanu do spousty poloh skoro s cígem v puse .) zlobí prostě hlavně to rameno, trochu mě pobolívá.. druh jogy určitě měnit nechci, hrozně mi to sedlo a baví mě to :)

    zkusím ortopeda a doplňkové cviky, děkuji za tipy!
    KAREN
    KAREN --- ---
    BONIE: mam za to - taky jsem hypermobil, a vzdycky nas bylo na cviceni u ruznejch ucitelu par takovejch usmevavejch zacatecniku s nohama za krkem;) - ze je ukolem se zamerit (na rozdil treba od zkracenych, kteri se potrebuji vic protahnout) vic na poctivy zpevnovani tela tak, aby se dostalo smerem k normalu a lip to "drzelo".) tzn. nepodporovat ho v dalsim uvolnovani [jestli to vubec jeste jde.))], ale korigovat, davat tomu protivahu ci jak to rict. je to teda v mnoha smerech pekna fuska... .))

    brala bych to spis individualne dle dispozic jedince: jasne, ze vyhazovani casti tela pri cviceni neni zadouci - to rameno zrovna mi neprijde moc dobry, ale treba po konzultaci s odbornikem prijdes na to, jak cvicit jogu (ne nutne ashtangu), aby ti v tomhle smeru prospivala) dulezitej je podle me taky dobrej ucitel, aby si clovek cvicenim vic neskodil nez pomahal. u koho cvicis, jestli to neni tajemstvi?.)

    btw. jak to s ramenem vypada, kdyz zkusis vic zapojit stred tela (mula bandha, uddiyana bandha)?
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    BONIE: urcite poradu s lekarem a pokud jde o cviko: na ramena mi prijde hodne dobrej chi kung, mava se tam kontrolovane pracickama zleva doprava, nahoru dolu, muze to pomoct dobuildit svaly alespon kolem kloubu.
    BONIE
    BONIE --- ---
    PETRF: hm, asi bude nejlepší zkusit ortopeda, mě jen napadalo zeptat se tady, kdyby s tím měl někdo přímo zkušenosti u jógy, protože obecně se konkretně ashtanga při hypermobilitě nedoporučuje vůbec :/
    PETRF
    PETRF --- ---
    BONIE: Tadyto bych videl na radu od odbornika. Jinak bych to videl spis na Izometrické posilování a vyvarovat se tomu vyhazovani ramene - i kdyz uz je to kloubni pouzdro dost volne dle popisu tak nema cenu ho rozvolnovat dale a posilovat to cviky u kterych nehrozi vyhozeni - viz izometricka cviceni.
    BONIE
    BONIE --- ---
    KAREN: já nevím, u ortopeda jsem nebyla.. řešila jsem to akorát když jsem jezdila na snowboardu a rameno jsem si párkrát vykloubila.. možná bych se mohla zajít zeptat no.. to mě ani nenapadlo :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BONIE: posilovna?)
    mne ashtanga zrovna na tohle prijde dost dobra - kazdodennim cvicenim se to hodne posouva [uz jen 5+5 pozdravu slunci je znat, a taky docela fuska.)], mne se posilily ruce jako prvni uz za par mesicu, a to jsem cvicila tak 2x tydne, ze zacatku jen 1x. jak ti to rameno funguje treba pri plavani? btw. co na to ortoped?
    BONIE
    BONIE --- ---
    prosím vás měla bych dotaz, cvičím už pár měsíců ashatangu, ale můj velký problém jsou slabé ruce, respektive hlavně rameno pravé ruky.. trpím celkově hypermobilitou, ale pravé rameno si klidně vyhodím z kloubu a zase ho tam vrátím (já vím, je to hnusná představa, lidi u toho většinou skoro omdlevají .) nicméně by mě zajímalo, jak bych si ramena mohla posílit nejlépe i mimo cvičení jogy, můj učitel mi tvrdí, že mi stačí pravidelné cvičení, které děláme, ale já mám pocit, že bych to měla podpořit ještě nějak, absolutně nezvládnu ani jednoduchý klik (v podstatě ani zakroužit celou paží tak, abych si rameno jakoby "nevyhodila") kdybyste měli nějakou radu, budu moc ráda!díky
    CRANK
    CRANK --- ---
    Bulímie je "much easier" než jóga :-D.

    Yoga Thoughts - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=g9P3qHmkUUA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    uryvek z jedny knizky o bandhach (sorry za dlouhej anglickej text:)

    Whenever any cultural intention underlies movement or action it imposes external requirements on the body, and the relationships between all of its parts. In yoga posture practice this should not be the case, otherwise the postures lose their intrinsic power to nourish and integrate. The physical intention, in every one of the different shapes, must only be to establish integrity in the relationships between the body parts and therefore in the body as a whole: or funtional integration. This is sarvangabandha and includes all the other bandhas because it requires the integrated muscular activation of the whole body. Every part of the body is contributing directly to the integrity of the body as a whole, and each of its component parts. Each body part is supporting every other body part. This necessarily engages all the bandhas, even if they are niether named nor thought of. The individual bandhas can be functionally separated, but not within the integrity of yoga posture practice. Their active unity is Sarvangabandha: the bandha of the whole body.

    That the mind can and does divide and fragment the body into separable parts does not render the body a composite association of distinct parts. The human body is an organic and intrinsic unity derived from a single cell through replication, differentiation, specialisation and organisation. This inherent unity is what provides the body with its remarkable intelligence and yoga posture practice with its remarkable power. The different parts of the body do not exist or act in isolation, they are each part of the structural and functional unity of the whole body. This is expressed directly in the ways that the muscles and body- parts collectively reorganise themselves simultaneously in even the simplest of movements, through the agency of the connective tissue matrix which not only organises but communicates almost instantaneously.

    It is only by accessing and expressing this organic interdependence that yoga posture practice becomes more than stretch and strengthening exercise. By honouring in action the inherent integrity of the body we are able to encounter its inherent unity with mind and spirit, and our inherent unity with life in its indivisible wholeness. We express this deeper wholeness when we act from the indivisible wholeness that our body is by nature and design. To do this we must activate it as a single unit, with each part contributing directly to the activity of the whole. We must support the spine with the whole body. We must release the breath with each part of the body. This of course takes time and training to become possible, and this is what yoga posture practice must make possible if its deepr fruits are to become available.

    (The Little Book of the Bandhas - Godfrey Devereux)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Moc sa mi to paci. :)
    Aerojoga » Jóga - dům jógy v Praze
    http://andel.dum-jogy.cz/clanky/107-aerojoga.html
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---


    MASOO
    MASOO --- ---
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    HONZIK_HAPPY: diky, nahlasim to a poradim se. Nejak jsem myslela, ze krk hlavu unese, kdyz ji nosi porad. Fakt jsme tam neprovozovali zadnou divocinu.
    HONZIK_HAPPY
    HONZIK_HAPPY --- ---
    BERUSKA_CA: .. asi by to chtelo nejaky posilovaci cviky na krcni svaly ... tezko rict ... pokud se ti to deje a s touto diagnozou je to jasny , ze neco neni uplne ok
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    HONZIK_HAPPY: kdysi jsem mela uraz, zhmozdenou krcni pater. Ale Dr. pravil, ze to je dobry. Hybnost v poradku, kontrolni rtg bez nalezu a yogu mi povolil. Tak chodim tam, kde se dava na lidi pozor. Pred kazdou hodinou musi lidi nahlasit nova zraneni (nebo v jakem stavu jsou ta stara), jestli damy nejsou v ocekavani a podobne. Proto je mi to divne - mam to povolene, je to hlidane a stejne si tohle privodim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam