• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Mě osobně nevadí, že se kolo diskuse podruhé protočilo, protože vidím, že se ty příspěvky tříbí a nevidím důvod proč to neprobrat řádně. Klidně i potřetí dokola. Co už.

    Se mnou rezonuje hodně to, co říkají na různých místech STQ, DORN a SLAUGHTER: Já bych to pojmenoval:

    "Včas přestat."
    S tím, že to, co je pro koho včas je dáno psychickou a fyzickou kondicí + řekněme životní situací, fází. Psala o tom i YMLADRIS. Někdo na to má konstituci a spíš mu to neuškodí. Problém je, že někdy je to špatně "vidět" jestli je to škodlivé nebo ne. A já osobně jsem si x krát vzal psychedelikum i když jsem cítil, že na to není vhodná doba (většinou právě kvůli tělesné slabosti, únavě, psychiku jsem vždy respektoval, setting taky). Příliš jsem toužil po odpočinku v jemnějších sférách a o pootevření okénka, po nadechnutí se v přirozeném stavu mysli, než abych si to odřekl.
    Dalo by se mluvit i - nekamenujte mě - o závislosti. Ovšem s tak dlouhou periodou, že se to špatně pozoruje. Ale i jsem nakonec zachytil pattern v jakých situacích mám tendenci odcházet na dovču a že to nikam moc nevede. Když jsem užž nabíral sílu v praxi, NEDOČKAVĚ jsem užil abych se potkal, ani se neohřál A ZAS ZBUCHL zpátky. To je samo moje osobko věc, ale sdílím to, páč to platí i pro další.

    Fakt mi teď přijde nejlepší po nastartování a setkání se Sebou za pomocí psychedelik to utnout a pokračovat v praxi bez nich. To psal myslím takhle SALUGHTER a vlastně i STQ.
    Na druhou stranu u mě ta potřeba užívat psychedelika nejsilněji pohasla setkáním s jedním učitelem a Ammachi a po projití tří let psychoterapeutického výcviku. Po posledním velkém 100 houbovém tripu mi došlo, že už od toho vlastně nic nechci. Takže je možné, že mi psychedelika suplovala funkci učitele. A dá se na ně koukat jako na bytosti bez těla, která se manifestují ve hmotě jako ty "chem." substance.

    Ale je to pro mě takový velmi lákavý šlehačkový dort, po kterém mi chvíli bude skvěle a pak déle ne úplně dobře. Ale to budíž! Jenže navíc mě to nikam skutečně neposune.
    DORN
    DORN --- ---
    SLAUGHTER: jsou části vnímání, které tyto látky odkrývají, leč jsou části, které zakryjí mlhou, která by se dala krájet. A ty druhé jsou ty, které vnímám podstatné v jógovém procesu v němž se ženeme za vlastní celistvostí...

    Jojo, to je postřeh který můžu potvrdit. Ono sice ta intoxikace umí vyrobit "zvětšovací sklo", ale to zobrazuje opravdu případ od případu jinak: někdy snad aj ostře a nedeformovaně, ale často připomíná spíš deformované zrcadlo a záleží na pozorující mysli zda to postřehne, neb vezme nahlížené i s těmi deformacemi, hluchými místy atd. "Ego" coby pevnou strukturu to umí jak narušit (což jak víme samo o sobě taky nemusí být vždy výhra ;-), tak ale taky posílit a přifouknout do rozměrů vpravdě psychedelických. A je i poměrně snadný si při torše nepozornosti ten labyrint nezpracovaných a zvětšovacím sklem zveličených obsahů mysli, energetických dějů a tělesných reakcí přenést do fungování po tomto zážitku a intenzivně se v nich točit, jak veverka v kole.
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Většího ignoranta než jsi ty už jsem dlouho neviděl, bravo! :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STQ: akorat bych si zaprudila k tomu bodu "pouzijes k sebereflexi, tak je az kristalove snadny urcit smer, ve kterym by se dalsi zivot mel ubirat"

    viz ten Wilber ... STQ ma ve svem zivote takovou uzasnou nicim nezaslouzenou milost, ze ma v sobe transformativni potencial, kterej kdyz se spoji s psychedelikem, ukaze mu to smer. Nijak si to nevydobil, neumi to predat jinejm, kteri zadnej kristalove jasnej smer nezajivaji... muze jen s vdecnosti dekovat, ze jemu to nahodou funguje

    kdyz pises ve 2. osobe (ty darumo pouzijes, tak se stane, ...) je to stejna 2. osoba jako pise daruma (kdyz vy fetujete, tak se stane...)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    SAGUS: A není spíš debilní názor a trolling obhajovat v klubu o józe drogy?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    DARUMA: spis debilni nazory, bez tvojho vytrvaleho trollingu uz by nikto z pritomnych nemal potrebu dalej to rozmazavat
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    SAGUS: Třeba se to zastaví, až se do auditka o józe přestanou tahat drogy. ;-)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    SLAUGHTER: ziju svuj zivot
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SAGUS: zkušenost máš, a co dál?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    Som zvedavy, kedy sa tu tento kolotoc zastavi, staci keby si kazdy uvedomil ze sa ma starat hlavne o seba a svoju cestu a nie rozsirovat a obhajovat nejake dogmy za kazdu cenu. Uz tu k tomu niet viac co dodat, vyjadril som sa znovu len vdaka prispevku od DARUMy ktory ma na par minut zanechal v nemom uzase.. proste som si to nemohol odpustit.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    SLAUGHTER: ano, mame prirodzenu tendenciu zneuzivat a prekrucovat vsetko, a ked sa to tyka takto mocnych nastrojov, nedivim sa ze sa na nas indiani divaju skrz prsty a radsej si svoje tajomstva nechavaju pre seba.
    Lenze to nie je ziadna 100% platna vec, tiez by som neodporucoval psychedelicky zazitok nikomu, kto on sam neprejavil zaujem. A ver ze je dost takych, na ktore tato popularna formulka o tom jak sme my zapadania blby a neprisposobeni neplati, ktori si dokazu z tychto zazitkov odniest ohromne bohatstvo, a aj keby to mal byt 1 clovek z 1000, budem sa ohradzovat proti nekompetentnemu ociernovaniu a sireniu dezinformacii.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    O víkendu jsem byl v Čechách, pustil televizi a byl tam nějaký antropolog, či co a mluvil o svých zkušenostech s indiánskými kmeny. Když se ho ptali, jestli vyzkoušel nějaké jejich rituály, tak odpověděl že mu to místní nedovolili, protože to pro ně byla kmenová a posvátná medicína a rituály. Celé to shrnul, že západní lidé neumí tyto rostliny užívat jako medicínu a máme přirozenou tendenci k jejich zneužívání. A za to se klidně podepíšu i já.
    IMHO jsem poznal i fetování, i léčebné způsoby používání bylin. V mém případě cítím, že s rostoucí prací intoxikace:
    1 nefunguje jako dřív
    2 roste uvědomění důsledků takového chování
    3 jsou části vnímání, které tyto látky odkrývají, leč jsou části, které zakryjí mlhou, která by se dala krájet. A ty druhé jsou ty, které vnímám podstatné v jógovém procesu v němž se ženeme za vlastní celistvostí...
    Selským rozumem jsem si spočítal a následně si vybral cestu...
    IMHO drogy mohou být dobré na počáteční uvědomění. A co dál...

    Znovu opakuji: Každý si můžeme ze svých příspěvků utvořit vlastní obraz toho, co je pro nás prioritou. Pro mě je fascinující, že mnohem více příspěvků vyvolá téma drogy, než otázky ohledně jógových praxí.
    Z příspěvků už vím, kdo pravidelně užívá, ale kolik lidí zde pravidelně praktikuje :-)? Ruku na srdce...


    TADEAS: Pěkně jsi to shrnul. A malé přitakání - pro mě není důležité, zda máme stejný postoj, ale jestli jsme ochotni si naslouchat.

    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    STQ: Ani MDMA není a priori příjemná záležitost. Já jsem si to dlouho myslel, ale musel jsem přehodnotit. Například po užití s partnerkou, se kterou žiju a náš vztah je založen na lži a přetvářce, aniž bychom si toho byli vědomi, se může očekávaný romantický večer zvrtnout v "krutou" realizaci.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    DARUMA: som zvedavy, kedy sa to tvoje z vody navarene filozofovanie zastavi. Neni ti to uz trapne? Jako sorry ale posledny prispevok na urovni protidrogovej diskusie pre zakladne skoly.
    Trespes sprostosti a nemas ani len mlhavu predstavu o tom, ake stavy ti dokazu navodit psychedelika, a v com spociva skutocna praca s nimi. Pre tvoju informaciu, primarnym ucelom nie je navodzovanie a zazivanie prijemnych stavov, ani "reklama na osviceni" ako tu uz padlo, to plati pre mdma ale LSD, huby, ayahuasca, meskalin a dalsie su trosku ine kafe. Bad trip je pojem ktory vymysleli prave ti ludia, ktori si na drogach ulietavaju a nikdy si z nich nic skutocne neodnesu, ktori hladaju prijemne zazitky a akonahle su konfrontovani so svojou temnejsou strankou, prepadaju panike, chcu ujst, chcu aby to prestalo. To je klzanie po povrchu ktore nikam nevedie, ale akonahle sa clovek tymto veciam postavi zprima, poriadne si na ne posvieti, moze touto cestou dojst k skutocnej vnutornej transformacii. Najzlomovejsie tripy mojho zivota boli tie, ked som liezol po stenach hruzou, ked bolo vse spatne, a ja som musel prist na to proc. Nozaj hlboka paca s psychedelikami nie je nic extra prijemne, zvlast ked sa k celemu procesu pridaju ocistne ucinky rastlin a cloveku je slabo, zvraci a ma tresavky. Si tak na mile vzdialeny teme o ktorej sa tak sebaisto vyjadrujes, ze mi je z toho skoro do placu. Skutocna psychedelia nie je utek pre slabochov, to je miesto odkial slabi utekaju, pred cim si zatvaraju oci a v tom najhorsom koncia v psychozach a skacu z okien, pravdu o svojej dusi neustoji kazdy.

    Naozaj, uz prosimta mlc, tvoje teorie o pohodlnosti, nepochopeni, "jednodchsej ceste" su totalne mimo misu. Keby to naozaj bola jednoducha cesta, tak by snad vsetci co beru psychedelika asi dosli hodne rychlo realizacii, to da logika ze? Realita nam ale ukazuje ze to je trochu inak, ze sa vacsina psychonautov mota v kruzich a vlastne nicoho nedosahuju, a ja ti prezradim tajomstvo - nie je to preto, ze psychedelika su k nicomu, je to pre to ze cesta menicov vedomia je velmi narocna, dlhodoba, kladie na cloveka velke naroky, na jeho schopnost a ochotu introspekcie a na cistotu jeho zameru. Vacsina ludi stroskota hned na zaciatku, ale to nie je chyba metody, takisto ako nie je chyba jogy ked si niekto znici klby nespravnym sedenim....

    A na zaver, drz sa prosim svojho presvedcenia, s pristupom akym fetujes jogu by ta halucinogeny dostali do liecebne. Pekne medituj, a nauc sa ze je fajn vyjadrovat sa na temy, o ktorych nieco viem ;).
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Máš pravdu ve všem co píšeš. Komorous je totiž můj brácha. Sakra, myslel jsem, že to udržím v tajnosti.
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: darumo a jak se s tebou mam bavit o drogach, kdyz tvoje nazory na ne pochazej z neceho co mi prijde jako kombinace prirucky protidrogovy centraly, zprav z novy a toho co jedna pani povidala? ze tys o tech houbach a lsd nakonec ani nic necetl...? jinak si totiz nedokazu vysvetlit nesmysly co z tebe padaj...

    psychedelicky drogy nejsou prvoplanove prijemna zalezitost, to si je pletes s opiatama, mdma, thc. ba prave naopak - pokud ten stav a zamer zkoumat zameris misto vnejsiho sveta (kde - jak se dozvis na nove - muzes videt trpasliky, vlnici-se stromy a podobny nesmysly) na introspekci, dostane se ti prekvapive presnyho obrazu toho, kdo zrovna jsi, co zijes, v cem se obelhavas a jestli je vsechno tak jak ma bejt. z pohledu odosobnenyho pozorovatele, cistyho vedomi, toho co je za mysli. a to je prijemny asi jako operace tupou lzici, zvlast pokud te jeste predtim zadna praxe nepotkala a zijes normalni zivot plnej iluzi o sobe i o svete.

    pointa je v tom, ze pokud tenhle nastroj (a nic jinyho to neni) pouzijes k sebereflexi, tak je az kristalove snadny urcit smer, ve kterym by se dalsi zivot mel ubirat. a pak nasleduje nejaka ta duchovni praxe...a kdyz mas stesti a dost silnou vuli, tak to co se na tedle drogovejch vyletech dozvis dokazes i naplnit a pretransformovat do zmeny.

    jinak fyi drogy jako nastroj transformace/sebepoznani tu jsou o dost dyl nez meditace a jedina kultura, ktera nikdy nemela zadnej prechodovej ritual zalozenej na drogach jsou eskymaci. jednoduse proto, ze jim tam nic nerostlo.

    bylo by hezky, kdybysis (kdyz uz se tu ohanis tema starejma textama) nastudoval aspon zakladni info i o ty druhy strane veci...:)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Já si celkem dovedu představit model, že člověk který hledá smysl života narazí na drogy, dá si párkrát LSD, něco zažije a pak mu dojde, že tudy cesta nevede, drogy nechá bejt a začne cvičit jógu nebo meditaci. Jak jsou takovýhle případy častý? IMHO člověk, který tohle projde musí mít velmi silnou vůli, protože počítám, že instantní zážitek po droze musí být děsně fajn, pokud tedy zrovna jeden nezažije "bad-trip".

    Nebo je to spíš tak, že člověku se začně droga líbit, zůstane u ní a k tomu se pokouší nějak cvičit či meditovat, ale drogy se dál drží, protože je to instantní, příjemné a dech beroucí?

    Co se týče varianty, že člověk je usazenej v praxi a do toho tahá drogy...tak to mi rozum nebere už vůbec. Obecně řečeno - meditace je metoda stará baj voko 3000 let, funguje (protože je tato metoda neustále živá) a existuje mnoho variant meditací. Praví se, že existuje tolik variant meditací, kolik je na světě bytostí (psychických dispozic a sklonů). Čili meditace je ultimátní, komplexní a kompletní nástroj pro rozšifrování tajemství lidské mysli. Pokud je někdo usazený v praxi a má potřebu do toho tahat drogy, tak IMHO:

    1. Dostatečně nepochopil a neprozkoumal smysl meditace.
    2. Touží po instantním generování příjemných stavů mysli. Což, ale není meditace.
    3. Je pohodlnej.
    4. Není si jistej, jestli je meditace to vono, tak pošilhává po lepčím.

    Těším se na mínusíčky! ;-))
    DORN
    DORN --- ---
    STQ: tak on to uváděl jako zkušenost svoji a Hannah, když po letech aktivního pašování a užívání všeličeho dostali v Himalájích k odcvičení nejdřív Poklony a pak praxe Vadžrasattvy. Čili u něj to právě vůbec není akademický odpor k něčemu o čem "v těch sutrách četl", že je to fujtajbl zakázanej. ;-)
    DORN
    DORN --- ---
    STQ: Však jasně, o tom žádná. ;-)


    LAKSHMANA: jojo, to bylo v Čechách. Bohužel.
    STQ
    STQ --- ---
    DORN: (a oleho kamosi pokud vim krom lsd i hulili a nemirne pozivali spoustu dalsich veci, takze se nedivim ze pak meli co cistit...:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam