• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: darumo a jak se s tebou mam bavit o drogach, kdyz tvoje nazory na ne pochazej z neceho co mi prijde jako kombinace prirucky protidrogovy centraly, zprav z novy a toho co jedna pani povidala? ze tys o tech houbach a lsd nakonec ani nic necetl...? jinak si totiz nedokazu vysvetlit nesmysly co z tebe padaj...

    psychedelicky drogy nejsou prvoplanove prijemna zalezitost, to si je pletes s opiatama, mdma, thc. ba prave naopak - pokud ten stav a zamer zkoumat zameris misto vnejsiho sveta (kde - jak se dozvis na nove - muzes videt trpasliky, vlnici-se stromy a podobny nesmysly) na introspekci, dostane se ti prekvapive presnyho obrazu toho, kdo zrovna jsi, co zijes, v cem se obelhavas a jestli je vsechno tak jak ma bejt. z pohledu odosobnenyho pozorovatele, cistyho vedomi, toho co je za mysli. a to je prijemny asi jako operace tupou lzici, zvlast pokud te jeste predtim zadna praxe nepotkala a zijes normalni zivot plnej iluzi o sobe i o svete.

    pointa je v tom, ze pokud tenhle nastroj (a nic jinyho to neni) pouzijes k sebereflexi, tak je az kristalove snadny urcit smer, ve kterym by se dalsi zivot mel ubirat. a pak nasleduje nejaka ta duchovni praxe...a kdyz mas stesti a dost silnou vuli, tak to co se na tedle drogovejch vyletech dozvis dokazes i naplnit a pretransformovat do zmeny.

    jinak fyi drogy jako nastroj transformace/sebepoznani tu jsou o dost dyl nez meditace a jedina kultura, ktera nikdy nemela zadnej prechodovej ritual zalozenej na drogach jsou eskymaci. jednoduse proto, ze jim tam nic nerostlo.

    bylo by hezky, kdybysis (kdyz uz se tu ohanis tema starejma textama) nastudoval aspon zakladni info i o ty druhy strane veci...:)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Já si celkem dovedu představit model, že člověk který hledá smysl života narazí na drogy, dá si párkrát LSD, něco zažije a pak mu dojde, že tudy cesta nevede, drogy nechá bejt a začne cvičit jógu nebo meditaci. Jak jsou takovýhle případy častý? IMHO člověk, který tohle projde musí mít velmi silnou vůli, protože počítám, že instantní zážitek po droze musí být děsně fajn, pokud tedy zrovna jeden nezažije "bad-trip".

    Nebo je to spíš tak, že člověku se začně droga líbit, zůstane u ní a k tomu se pokouší nějak cvičit či meditovat, ale drogy se dál drží, protože je to instantní, příjemné a dech beroucí?

    Co se týče varianty, že člověk je usazenej v praxi a do toho tahá drogy...tak to mi rozum nebere už vůbec. Obecně řečeno - meditace je metoda stará baj voko 3000 let, funguje (protože je tato metoda neustále živá) a existuje mnoho variant meditací. Praví se, že existuje tolik variant meditací, kolik je na světě bytostí (psychických dispozic a sklonů). Čili meditace je ultimátní, komplexní a kompletní nástroj pro rozšifrování tajemství lidské mysli. Pokud je někdo usazený v praxi a má potřebu do toho tahat drogy, tak IMHO:

    1. Dostatečně nepochopil a neprozkoumal smysl meditace.
    2. Touží po instantním generování příjemných stavů mysli. Což, ale není meditace.
    3. Je pohodlnej.
    4. Není si jistej, jestli je meditace to vono, tak pošilhává po lepčím.

    Těším se na mínusíčky! ;-))
    DORN
    DORN --- ---
    STQ: tak on to uváděl jako zkušenost svoji a Hannah, když po letech aktivního pašování a užívání všeličeho dostali v Himalájích k odcvičení nejdřív Poklony a pak praxe Vadžrasattvy. Čili u něj to právě vůbec není akademický odpor k něčemu o čem "v těch sutrách četl", že je to fujtajbl zakázanej. ;-)
    DORN
    DORN --- ---
    STQ: Však jasně, o tom žádná. ;-)


    LAKSHMANA: jojo, to bylo v Čechách. Bohužel.
    STQ
    STQ --- ---
    DORN: (a oleho kamosi pokud vim krom lsd i hulili a nemirne pozivali spoustu dalsich veci, takze se nedivim ze pak meli co cistit...:))
    STQ
    STQ --- ---
    DORN: vsak ja ani v nejmensim netvrdim, ze by lidi meli fetovat a necvicit :) jediny co jsem si dovolil poznamenat je, ze jsou lidi, kterejm psychedelicky drogy dlouhodobe otevrely obzory a nasledovala nejaka ta dusevni praxe. a ze prozitky, zazitky a zkusenosti ze stavu rozsirenyho vedomi muzou bejt (se spravnym vedenim a zamerem) realny, pravdivy atakdal.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARUMA: mimochodem vis o tom, ze jsi prave na ego-tripu?:-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DORN: látku mu navíc podal jeho psychoterapeut- člověk se značnou odbornou reputací

    Těžko uvěřit. To bylo v Čechách?
    DORN
    DORN --- ---
    STQ: Mno jo, leč zrovna zmiňovaný Ole píše ve svých pamětech jak lituje kolik jeho kamarádů na drogy dojelo a taky jak důležitý jsou buddhistický poklony v přípravných praxích pro "čištění energetických kanálů" - když jsou např.zanesený od podobný konzumace. Takže to je dobrej příklad i pro tu méně lukrativní část tématiky.
    Mě přijde hodně klíčový to, cos psal o vybírání daně z vlastních rezerv a taky to o přípravě a silným záměru. Protože jinač se v něktrých případech může z vytoužený reklamy na osvícení stát exkurze do mnohem větších komplikací, než ze kterých by dotyčnej ev.rád vystoupil. (Tedy když se zamýšlí posunout jaksi blíže tomu "osvícení", žejo:-)

    Nedávno jsem zažil blízkýho kamaráda, kterýho opakovaná zkušenost s lsd nepěkně rozsekala a to až na hranici psychózy, což trvalo následně řadu měsíců, než začal jevit známky alespoň nějaký stability... Je to člověk, kterej mimochodem denně praktikuje dosti pokročilý asány, praktikuje atmavičaru a látku mu navíc podal jeho psychoterapeut - člověk se značnou odbornou reputací. Takže dle výchozích podmínek by se zdálo, že jsou všechny předpoklady pro úspěšnou "reklamu na osvícení" dobrý a bude to v Ómu. Bohužel nebylo a stále není.

    Samozřejmě se nedá paušalizovat, jsou lidi, kteří tu zkušenost integrují - obvykle mají "dobrej základ" a nepoloží je to, ev. jim rozšíří obzory a dá směr nebo inspiraci. Ale taky je varianta, kdy si člověk tvrdí jak to zvládá, je inspirovaný psychonaut, neb velký šaman a místo toho si jenom normálně ubližuje (resp.hůře: nikdy tím neubližuje "jen" sobě...). Však přece to co bere není žádnej "hnusnej fet", ale "rostlina síly" a ta směšná varování "nepoučených odpůrců" se jeho netýkají. Jistě i to je cesta a dotyčnej může mít dobrý důvody to dělat, nebo možná si prostě nemůže pomoct, ale to je přece jen poněkud odlišný směr od toho, kudy se obvykle ubírají jógové praxe. (Při všem našem individualismu a proměnách daných letopočtem, kulturními odlišnostmi atd., zůstávají určitý znaky, kdy ještě svý aktivitě říkáme "jógová praxe" a ne např. "výroba olomouckých syrečků".)

    Pak ovšem nezbývá než doufat, že pokud byl dotyčnej před tím alespoň trochu poctivej jogín, tak ho z toho nakonec Šiva přece jen vytáhne a nebude muset od nevidim do nevidim leštit asurům kanady. ;-)


    DARUMA
    DARUMA --- ---
    TADEAS: a to je to co najdes v textech - destilat cizich prozitku.

    Já věřím v to, že lidi mají 95% společného. Všichni zažíváme lásku, strach, radost, smutek a tak podobně, přičemž primární a podvědomé nastavení každého z nás je, že chceme být šťastný a nechceme trpět. Rozdíl je jenom v tom, jaké metody při cestě za štěstím používáme a co si myslíme, že nás udělá šťastnými. Tjn. všichni prožíváme velmi podobná existencionální témata a velmi podobně na ně reagujeme.

    Člověče zrovna s různýma sanghama mám celkem bohaté zkušenosti a není nic horšího, když se začnou praktikující hromadně bavit o svých pocitech a strašně to řeší. To myslím smrtelně vážně. ;-) Protože pak se ze skupiny praktikujících, kteří se scházejí za účelem meditace a studia stane banda psychologizujících rozumbradů a pak se nedělá nic jiného, než že se řeší něcí pocity. Tohle je fakt lepší si nechat pro psychologa nebo velmi dobrého kamaráda. :-)

    STQ: Tvojí analogii s orgasmem neberu. A za tím co jsem napsal o popisech účinků psychadelik na lidskou mysli si stojím. Nemusím sníst houby, abych věděl, co houby s lidskou myslí dělají a o jaký druh metody se jedná.

    STQ: Můj osobní pocit je, že Oly Nydahl je úplně mimo, akorát nejsem schopen říci, jestli za to mohou psychadelika nebo něco jiného. ;-)
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: a jeste jedna myslenka k tematu - Ole Nydahl (abych dal priklad kterej ti bude mozna blizsi) zacinal taky pred tibetanama s LSD. mas pocit ze mu to nejak zasadne uskodilo, nebo to negativne ovlivnilo jeho pozdejsi praxi? anebo mozna prave naopak...? :)
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: jinak to, co popisujes jako invektiv byla otazka, proto byl na konci otaznik ;) reagovat na ni ale samozrejme nemusis, jestli je to nepohodlny :)
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: darumo a kdyz si prectes o tom, co to je orgasmus tak to budes taky vedet stejne dobre jako kdybys ho zazil? a vazne tomu veris? jako fakt vazne?
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Jak už jsem tady jednou psal. Nemusím sníst houby, abych měl představu o tom, jak fungujou na lidskou mysl, protože o tom bylo napsáno milión odborných i neodborných článků a výpovědí. Jinak, na invektivy tipu (jedinou spravnou pravdu a cistotu starejch textu, svitku atd? bojis se, ze ti je poslapeme? nebo co by se mohlo stat, kdyby ty drogy nahodou fungovaly a zkusenosti z nich byly stejne opravdicky jako ty tvoje?) s dovolením reagovat nebudu. ;-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARUMA: z ceho pochazi ta tendence prizpusobovat, menit a pridavat? ta podle me prameni z podstaty zivota - je to experiment.
    co se v tyhle souvislosti tyce ayp, ktery zminujes, jeho autor nekde poznamenava, ze po urcity dobe komunikace s lidma ne ve stylu "ja to mam nejvic zmakly, ucte se ode me" ale spis v otevrenym duchu "vem co potrebujes, zbytek nech bejt a pokracuj", mu zacalo bejt zrejmy, ze tenhle priliv inovaci a zmen toho zakladniho funkcniho systemu, kterej dali dohromady pokrocili praktikujici, nikdy neprestane. no a co? pokud je zaklad funkcni, prezije. podobne kombinace meditacni praxe s psychedelii prezije ve forme, ktera je prinosna - ne z pohledu neci ideologie, ale z pohledu cloveka, kterej zkouma podstatu svejch omezeni.

    uvedomit si vlastni prozivani je fajn? :D tak to je dobre ze to rikas, protoze nevim skrz co jinyho by ses chtel dostat k podstate byti :) prozivani nikoho jinyho to myslim nebude. a to je to co najdes v textech - destilat cizich prozitku.
    to na co reagujes (bavit se o pocitech, co kdo citi...) je pro me v jadru toho, jak je usporadana sangha/komunita praktikujicich. je usporadana tak, ze praktikujici se bavej o te jedine prave pravde a o tech jedinych pravych cestach jak se k ni dostat? -- tj. bavi se o systemu (destilatech cizich zkusenosti), pricemz konecny slovo maj nejaky texty nebo autority? anebo je sangha usporadana tak, ze je tu vedomi urcitejch cest, ktery nekam vedou, ze tu jsou urcity velmi zkuseny praktikujici, ktery neco rikaj, ale sangha je komunita lidi, kteri spolu bezprostredne, otevrene, s vedomim vlastnich omezeni sdili co se deje, bez ohledu na to, co by se dit melo podle nekoho/neceho?

    YMLADRIS: pricemz system nasledujes, protoze mas chut, dala jsi mu tu autoritu a ta autorita odnekud vysla. jinak +1 ;)
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: darumo covece. nevim jestli sis vsiml toho paradoxu, ale jsi to ty kdo tu zapalene rozumuje (tvoje slovo) a diskutuje o necem, co nezkusil a nema s tim zadnou zkusenost...jakej to asi muze mit prinos? a odkud se asi bere potreba obhajovat jedinou spravnou pravdu a cistotu starejch textu, svitku atd? bojis se, ze ti je poslapeme? nebo co by se mohlo stat, kdyby ty drogy nahodou fungovaly a zkusenosti z nich byly stejne opravdicky jako ty tvoje?

    ono to, zes necetl aktualni knihy k tematu neznamena, ze neexistujou...existujou...
    samozrejme existujou i texty kde mnisi porovnavaj svoje zkusenosti z meditace a po lsd a existujou i popsany zkusenosti joginu na stejny tema.

    odhadem tak 80% lidi, kteri s v cechach zacinali s ashtangou (za dalsi skoly nemuzu mluvit neb je neznam) a kteri ji ted uci ma nejakou zkusenost s lsd, houbama nebo mdma. a v dost pripadech to byl motivator (a evidentne uspesnej, neb to jsou ty lidi ktery ted travej mesice cvicenim v indii nebo vysedavanim v barme) k dalsi praxi a ta praxe vydrzela.

    abych byl konkretni, tak pro me bylo prvnich nekolik zkusenosti s lsd a houbama extremne silnou motivaci. po tom, co jsem v mladi precetl nespocet knih od tibetanu, joginu, tomasovcu (ale i learyho, huxleyho, mckenny) atd a zkusil par meditaci (ze kterejch me akorat tak bolely zada), byl na par hodinach jogy (ze kterejch me zas bolelo vsechno ostatni) a vysledky prekvapive zadny (coz je normalni), potkal jsem lsd. no a zjistil, o cem se vlastne ve vsech tedle knihach pise a prozil si stav cistyho-pozorovatele-za-mysli. pak me zajimalo, jestli by se to nedalo drogama zaridit nafurt (po par mesicich jsem zjistil ze nedalo) a zacal jsem s jogou. ovsem s daleko silnejsi motivaci nez ma normalni obcan. no a po par letech praxe jsem v tom stejnym stavu kterej jsem si matne pamatoval zacal zit nafurt a pokracuje to dal, uz davno bez drog.

    podstatny jsou pro me dve veci: stavy (roviny vnimani), ktery psychedelicky drogy prinasej jsou realny a da se jich dosahnout praxi, sam jsem si to zazil. a jsou (se spravnou pripravou a zamerem) funkcni ukazkou i funkcni motivaci pro dalsi praxi.
    LILY
    LILY --- ---
    DARUMA: mně jsou taky fšici ti, co tu osobně znám, sympatičtí. Konec konců spousta lidí je mnohem sympatičtější naživo než na nyxu.
    A vcelku milá mi přišla i debata tebe s Tadeášem, když už jsme u toho..
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARUMA: jestli pro je pro tebe cilem neco vykomunikovat..
    To neni o stranach, to je o tom, jestli ty osobne se chces neco dozvedet, dokazas naslouchat nebo jestli mas co nabidnout ostatnim.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Jinak ještě bych chtěl říct, že Tadeáše jsem potkal asi 2x a jako člověk je mi sympatickej (i když na můj vkus trošku moc křehkej a uni-sexoidní, hehe) a myslím, že je skvělý, že inspiruje lidi k AYP meditaci. Necítím vůči němu žádnou zášť a vážím si ho jako člověka. Nicméně na poli disputace o tom jestli byla dřív slepice nebo vejce se s ním budu mile rád dohadovat. :-))
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    LAKSHMANA: Abys byl schopen transformovat či aktualizovat nějakou tradici a abys nevylil vaničku u s dítětem, musíš být nejprve součástí této tradice, musíš tuto tradici plně pochopit a realizovat její Cíl. Pak teprve můžeš něco měnit a nebude to pouze tvůj ego-trip.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam