• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: díky! Mně holt za jménem Míla hned naskočí Tomášová..
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    STQ: no to zase jsem taky pak s tou lektorkou mela jeste hovor na recepci, kde jsem ji rekla, ze by mela mit trochu respekt k cloveku
    nicmene mi dost vadilo, ze i na prvni hodine cloveka rvou rovnou do extremu/ protoze tim jak je to neosobni a rychle, je tam hodne lidi a lektorka je nezna tak tam je taky kazdy treba taky ne uplne ve vsem fit
    ja treba mam velmi zkracene achilovky, takze spoustu cviku nedelam kvuli tomu tak jak by to melo vypadat, ale bohuzel tam mam liimity, prestoze opravdu uz sest let mam celkem pravidelny strecink, tak jsem kdysi taky mela jednu achilovku v detstvi natrzenou z lyzovani a nejakou dobu v sadre a myslim, ze je to tam nejak poskozeny trosku, proste mi nejdou protahnout, znam a vim cviky na to, i od baletky cviky, doufala jsem, ze to teplo tomu pomuze, chodim se i sama treba protahovat do pary a tak, ale v tomhle ohledu moc velky pokrok neni :( / ikdyz jinak jsem udelala dost slusny pokrok a takhle pruzna jsem nebyla nikdy ani v puberte... ty achilovky proste nejdou povolit
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LILY: Asi Mrnuštíková?
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: stará dobrá Míla je kdo?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    STQ: Bhakti smerom von, alebo dovnitr na tom zas tak nezalezi, je to doslova Jedno :) . Vlastne sa mnozstvom technik a vhodnym uhlom pohladu daju krasne kombinovat.. obcas delam meditaci na vnitrni usmev sposobom, ze si na zaciatku predstavim slunce-boha-zdroj vo svojom srdci, nejaky cas vnimam ako mi ta energia zaplavuje telo, a skrz telo ide dal a siri se do prostoru.. a po nejakej dobe tu predstavu otocim, tak ze ten zdroj-buh je vlastne vsude kolem, a ja sedim v jeho strede. Svojim sposobom je to tiez cvicenie Dhyany a casom zmiznu aj posledne kozmeticke rozdiely medzi dovnitr a ven.
    Takisto pri cviceni poklon, alebo akejkolvek inej techniky to nejak zvlast nerozlisujem, uctu sa snazim vyjadrit oboma smermi.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    HANY33: svoju diletantsku odpoved som radsej zmazal, studium stromu zivota som poriadne este ani nezacal takze tu nebudem sirit bludy.. ale v podstate sa da povedat ze to s inkarnaciou v ludskom tele citim podobne, ako to napisal STQ . S tym ze v tom, ze v podstate neni co spojovat a co dosahovat, a zaroven ze mame vsetci spoustu prace.. nevidim ziadny rozpor.
    STQ
    STQ --- ---
    AIM_FREEMAN VALOR: dneska mi muj ucitel filosofie navrhl (pro me uplne zasadni a novej) uhel na vec - totiz Bhakti smerem ne k vnejsimu bohu/principu, ale tomu vnitrnimu. tzn neni potreba si vymejslet boha kdyz na nej neverim, ale muzu vsechny tydle plody odevzdavat bozskymu principu v sobe. priznavam se ze to jeste travim, ale kazdopadne to se mnou souzni daleko vic nez Bhakti smerem ven.

    HANY33: to je moc krasnej prispevek, takhle nad ranem me uplne potesil, dik! stav, kdy objektem meditace je vlastni mysl (tzn ne hmotnej objekt nebo jeho jemny vlastnosti) a pohyby mysli mizej zni jako Nirvicara Samapatti, tzn hranicni stav mezi meditaci (Dhyana) a Samadhi. prelety nad domem bych ale nechal Harry Potterovi, nejsou znamkou niceho jinyho nez ze se 'neco deje' :))

    jedina inkarnace, ve ktery muzes dusevne pracovat (palit samskary) je ta lidska s telem. v zadny jiny inkarnaci, ani vyssi ani nizsi to nejde. tzn pokud se inkarnujes do vyssich dimenzi, je to maximalne prekazka na ceste - zadnej konec utrpeni - nakonec se stejne vratis zpatky sem a tady si to budes muset doresit.

    no a tahle definice ma vadu v tom, ze neni co spojovat - spojenej uz jsi, tahle absolutni podstata je vsepritomna, vsepronikajici, takze se nemuze stat ze bys s ni nekdy propojenej nebyl. jen to nevis. anebo mozna trochu vis. tzn zastaveni zmen mysli (cita vrtti nirodha) povazuju za presnejsi definici, neb v okamziku kdy zmeny (pohyby) zastavis, podstata se projevi. jestli mi rozumis...

    smajliky jsou odrazem stavu mysli, takze si je s dovolenim necham...
    :)

    JAZZZ: ano, je to paskvil (tydle teply jogy). teplo pomaha, ale joga te zahreje sama. zkus zajit na lekci ashtanga vinyasy, vinyasa flow nebo prana vashya

    GRANTORINO: bikram joga je nesmysl, kterej ma s jogou spolecnyho asi tolik jako liposukce nebo botox. fotil jsem s tema dvema slecnama, co ji s velkou slavou privezly do cech a ani jedna z nich nema zadny hlubsi znalosti o joze, o samotnejch asanach ktery tam pouzivaj nebo o tom k cemu by to cely melo bejt. z toho jak cvicej je navic evidentni ze samy svoje tela ani necejtej, no smutnej pribeh.

    a k otazce - ucitel, kterej te opravuje/tlaci aniz by bral v potaz tvuj aktualni stav (presto, ze se o nej s nim podelis) neni ucitel ale dement. totiz jedinej, kdo muze fakt cejtit tvoje telo nebo jak na tom aktualne jsi...neni nikdo jinej nez ty.
    tzn ja bych utikal tak rychle jak bych mohl...
    jestli chces jogou hubnout nebo si formovat postavu, jdi na jakoukoliv dynamickou jogu - ashtanga, vinyasa flow, power joga - to te zahreje stejne tak, telo zformuje lip a v mezich jeho moznosti a navic pri ni nedostanes infarkt.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    INK_FLO: je tam podezření, že zakladatel sestavu obšlehl? tak myslím, že to nemusí být podezření, jenom jde o úhel pohledu, jsou to asány, které jsou známé i bez bikrama a ten sled asán zase má normálně logiku a potom jde o to jak se člověk dívá celkově na to, když si někdo patentuje jakýkoliv sled pohybů, to je samo o sobě na slušnou diskuzi, protože on taky musel vycházet přece z někoho před ním a často to i přiznávají tito "prodavači pohybu"
    jinak by mě zajímalo, jak se díváte kdo přímo na provedení těch asán, protože mě osobně dost děsí, když mě instruuje lektorka, která stojí téměř v neuvěřitelných skoliotických úhlech jenom při běžným postoji a je to současně mistryně republiky v bikram joze
    a potom to, že při provedení těch asán jsou nekterý v pozici téměř neuvěřitelných úhlů, typu prohnutá noha do oblouku totálně, vím, že je každý narostlý trohcu jinak , ale někd y mi přijde že se tímhle protahuje do extrému co dělají contortionisty, je tohle zdravé?
    já se přiznám, že jsem z jedné (už desáté) hodiny utekla, protože jsem nevydržela to horko a přišlo mi stupidní "tam vydržet v sedu do konce"
    mám taky osobně dojem, že se tam výrazně prohlobí nálada v jaké tam člověk přijde, když je dobrá, tak dosahuje dobrých výsledků, snaží se, ale když ej trochu unavený nebo nemá náladu, tak je to najednou dost nepříjemný, jak tě ta lektorka komanduje a dost mi vadilo potom, když mě tlačila do extremního provedení, když jsem na toprostě neměla náladu, pokud beru to, že se v joze človek má řídit svými pocity a mě se to proste zrovna ten desatý den chtelo udelat v mensich rozsazich, tak to je moje vec e nemela bay me do toho nutit, nebo se posklebovat ze to neudelam...
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    JAZZZ: zkus googlit "bikram yoga controversy"....podle článků co jsem našel to působí jako taková trendy záležitost, navíc tam je nějaké podezření, že ten zakladatel tu sestavu obšlehl a teď jí vydáva za svou. Plus někteří doktoři zpochybňují pozitivní efekt (nebo přímo mluví o škodlivosti) toho samotného cvičení v horku a vlhku
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GRANTORINO: diky :) az vyzkousim tak podam report :)
    VALOR
    VALOR --- ---
    JUNIPETRUS: A abych ti odpovedel. Kdyz jsem veril v jeziska a milulase byl jsem jim mnohem bliz nez ted kdyz v ne neverim
    VALOR
    VALOR --- ---
    JUNIPETRUS: Nektere veci fungujou kdyz jim veris. Rikej tomu klidne placebo nebo jakkoli. Nejsem krestan.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    yoga :D samozrejme ne youga ;))
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    JAZZZ: hledala jsem taky a tohle je taky youga v horku, ale ty ceny nejsou tak napálený, ale nebyla jsem tam, tak nevím jaký to tam je
    HOT-jóga » Jóga - dům jógy v Praze
    http://www.dum-jogy.cz/clanky/36-hot-joga.html
    HANY33
    HANY33 --- ---
    SAGUS: Bůh pro mě není nedokonalá bytost. Ale chápu to tak, že my zde na Zemi jsme Malkuth - hmota, samozřejmě je to poslední emanace, projev Boha. Země je plodná, božský impuls na ní nemizí, je dále zpracováván a navracen zpět k Původci. Podle mého názoru naším cílem je stoupat po Stromu života směrem nahoru, k Bohu, z Království Malkuth do jeho protipólu Koruny Kether. A to jsou ty "duchovní a vyšší" dimenze.

    Začínám trochu rozpoznávat, kde je rozdíl mezi tvým a mým chápáním smyslu naší existence. Ty ten smysl vidíš v prožívání života v hmotné úrovni - Malkuth, pro mě je zase přirozené navrátit se do duchovní úrovně - Kether, splynout s Bohem, který je Duch.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    koukal jsem na http://www.hotyoga42.cz/ a http://www.bikramyoga.cz/ a prijde mi to jako zdimacka na penize. jak hledaji instruktory hned na uvodni strance je vazne podivne..
    ale mam pocit, ze to horko mi dost pomaha. nevite o nejake rozumne alternative v praze? zatim si dam vzdycky horkou koupel a pak si cvicim sam..

    o joze toho vim zatim zalostne malo, ale cim vic ruznych nauk jsem si prosel, tim vic jsem presvedceny, ze buh neni bytost, jak si ji projektuje omezeny lidsky mozek. podle me je to emergentni vlastnost hmoty usidlena v meritku tak malickem, ze ho pres zavoj kvantove mechaniky nikdy nezmerime. hybatel a produkt zaroven.
    uz jsem toho pri jeho hledani zkousel hodne, ale ted si chci procistit telo, ktere jsem dlouho zanedbaval, najit k nemu opravdovy vztah a pak si ho konecne poradne uvedomim, protoze je v kazdem z nas a v komplexnich systemech se projevuje v nami pozorovatelnem meritku .. treba jako romanesco nebo lidsky mozek :)
    mozna vam to prijde OT, ale me tahle zelenina pripada bozska :) ta stalost napric meritky tam primo bije do oci ..
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    JUNIPETRUS: ty si proste vul.. :) . Z celeho srdca ti prajem, aby si to svoje skutocne stastie nasiel ;) bru noc
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    AIM_FREEMAN: bhakti je to, když se něcí mysl přestala stáčet v myšlenkách a řeci k holkám a jídlu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: *Iyengarovkou... už zas :-) Urza snad odpustí :-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SAGUS: jak dlouho vydrzis hrat jednu hru?
    Jiste se na to tak da divat z urciteho hlediska, ale jinak je vlastne idealisticka abstrakce, pod vlivem jistejch hormonu,ktere se casem spotrebujou.
    Ale na druhou stranu , ja bych spis rekl, ze vesmir ma smysl
    Kdyz jsme u te hry. Ja si treba chci vybrat jakou chci hrat hru a jakou v roli v ni.

    Me spis zajimaji konkretni osudy a prozivani moje a lidi.
    Jsou osudy, ktera vypadaji jako nastoupit do zapasu prohravat treba 0:3, mit zlomenou hokejku, tupe brusle, a hrat proti hromotlukum, s nepoctivym rozhodcim, ktery jedna strane fauly piska druhe ne.

    Rikas uzasna hra, proc teda lidi nebavi? Co je to za hru, kdyz deti musej prosedet 15let 7hodin denne ve skole?
    Jo spolecnost, skoly, rodice, ktery chteji mit z deti tenistu nebo pravniky, to je taky ta uzasny matrix, ta uzasna hra?
    Ty rikas, ze lidi v sobe zabili vnitrni dite? Nebo matrix pracuje na tom, aby mel lidi takove jako chce on, pro sve poteseni?
    To je dobry hazet vinu na jedince, uz chybi jenom pohadka o prvotnim hrichu.

    Jaky sakra herec, ktery se uzasne bavi? Vis co to znamena hrat porad nejake role? Znamena to, ze pak nejsi sam sebou, az nekdy stane, ze vubec nevis ci jsi, kde je potom herec, ktery se uzasne bavi?

    Buddha rekl, ze vse hori. Co to znamena sama ta tvoje hra podleha jistym pravidlum, je proces, ktery sam sebe spaluje.

    Ne svet neni zly, jen svoj podstatou driv nebo pozdeji zpusobuje spoustu utrpeni, kterym nas uci poznavat hry dabelske a hry nebeske, a vyvola otazku po smyslu zivota a touhu po skutecnem stesti a nakonec skutecnosti, ktera se poznava jako skutecna hodnota
    Zly je ten kdo nasazuje dabelsky skleb a snazi se nam namluvit ze spatruje rajskou zahradu v hromade hoven

    A co se ti povedlo, a cim si pobavil ty me, je ten krasny kontrast z vetou co jsi psal me. Prispevek o uzasne hre, kde se uzasne bavis, s rajskou zahradou v hromade hoven a pak "Junipetre, diskuse s tebou me vazne nebavi" :-)
    Tleskam tvemu predstaveni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam