• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: *Iyengarovkou... už zas :-) Urza snad odpustí :-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SAGUS: jak dlouho vydrzis hrat jednu hru?
    Jiste se na to tak da divat z urciteho hlediska, ale jinak je vlastne idealisticka abstrakce, pod vlivem jistejch hormonu,ktere se casem spotrebujou.
    Ale na druhou stranu , ja bych spis rekl, ze vesmir ma smysl
    Kdyz jsme u te hry. Ja si treba chci vybrat jakou chci hrat hru a jakou v roli v ni.

    Me spis zajimaji konkretni osudy a prozivani moje a lidi.
    Jsou osudy, ktera vypadaji jako nastoupit do zapasu prohravat treba 0:3, mit zlomenou hokejku, tupe brusle, a hrat proti hromotlukum, s nepoctivym rozhodcim, ktery jedna strane fauly piska druhe ne.

    Rikas uzasna hra, proc teda lidi nebavi? Co je to za hru, kdyz deti musej prosedet 15let 7hodin denne ve skole?
    Jo spolecnost, skoly, rodice, ktery chteji mit z deti tenistu nebo pravniky, to je taky ta uzasny matrix, ta uzasna hra?
    Ty rikas, ze lidi v sobe zabili vnitrni dite? Nebo matrix pracuje na tom, aby mel lidi takove jako chce on, pro sve poteseni?
    To je dobry hazet vinu na jedince, uz chybi jenom pohadka o prvotnim hrichu.

    Jaky sakra herec, ktery se uzasne bavi? Vis co to znamena hrat porad nejake role? Znamena to, ze pak nejsi sam sebou, az nekdy stane, ze vubec nevis ci jsi, kde je potom herec, ktery se uzasne bavi?

    Buddha rekl, ze vse hori. Co to znamena sama ta tvoje hra podleha jistym pravidlum, je proces, ktery sam sebe spaluje.

    Ne svet neni zly, jen svoj podstatou driv nebo pozdeji zpusobuje spoustu utrpeni, kterym nas uci poznavat hry dabelske a hry nebeske, a vyvola otazku po smyslu zivota a touhu po skutecnem stesti a nakonec skutecnosti, ktera se poznava jako skutecna hodnota
    Zly je ten kdo nasazuje dabelsky skleb a snazi se nam namluvit ze spatruje rajskou zahradu v hromade hoven

    A co se ti povedlo, a cim si pobavil ty me, je ten krasny kontrast z vetou co jsi psal me. Prispevek o uzasne hre, kde se uzasne bavis, s rajskou zahradou v hromade hoven a pak "Junipetre, diskuse s tebou me vazne nebavi" :-)
    Tleskam tvemu predstaveni
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    DARJEEL: nj, musis ho nalakat na nejakou fitness cicinu .)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    VALOR: poznat opravdu jen vírou
    to je oblibeny protimluv krestanu:-) Veril si nekdy jako dite v Jeziska, nebo v mikulase, tak mi rekni jak dobre si je poznal?:-)
    Ale jsou ruzne druhy viry.
    VALOR
    VALOR --- ---
    AIM_FREEMAN: http://tattoojoy.com/tattoo-designs/var/resizes/Religious%20Tattoos/shiva-hindu-tattoo.jpg?m=1333018144

    nějakou dobu jsem o tomhle tatoo uvažoval. Když se člověk odevzdá vyšímu principu nemusí mít podobné tetování jen estetický význam spíš mnohem více symbolický. Slepé následování čehokoli nebo jakéhokoli boha nikdy nebylo pro mě. Na druhou stranu boha můžeme poznat opravdu jen vírou zde není rozum na místě a čím delší dobu se o tyhle věci zajímám tím hůře si ego obhajuje svoje ohraničené autonomní území
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FLUMO: tjo docela bída, dal jsem si teď "práci" a pokouknul po kurzech jogy v Brně a je to teda katastrofa. Rychlokvašky střídají fitness čičiny a do toho pár takovýhle podivností jako lunární joga nebo naked yoga. Zůstává akorát stálice dr. Černý a Vandička Casková s Yiengarovkou, a pak teda ještě stará dobrá Míla, jinak nic :-(

    ...možná by se ten Slaughter mohl vrátit do Brna, ehm ehm :-)
    VALOR
    VALOR --- ---
    FLUMO: jako dobrý ale já bych do toho nešel. Ale klidně bych se na to kouknul v avi formatu :)
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    DARJEEL: v brnese progresuje :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Čímž bych rád uvedl nové téma: co to je vlastně bhakti? Rád bych si to v sobě ujasnil z více úhlů pohledu. Díky.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Minulá diskuse:

    Mi přijde, že jde o to, zda jdu světu čelem vstříct, abych ho celý objal,
    nebo od něj uctivě odstupuji, abych udělal to samé;)
    Otázka nátury, výchozích podmínek, zkušeností..zkrátka karmy:)
    Imho.
    A jsem rád, že tu zaznělo i stanovisko lidí, kteří akcentují džňánu.
    A ještě mě napadá, že Maháriši říkával, že bhakti mata djnana.
    Bhakti je matkou džňány.
    A ještě to nakouřim: Bez bhakti je jakákoli duchovní cesta paskvil. Sucho. :)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    HANY33: takze Buh je pre teba nedokonala bytost, ked ma zapotrebi prozivat tohle vsechno? :)

    Pre mna je bozi kralovstvi tady a ted, porad, a naveky. Nejvyssi duchovni dimenze? To by ma zaujimalo, cim si tam tie dokonale duse krati cas .. zeby tantra masaze? :D
    HANY33
    HANY33 --- ---
    SAGUS: Naprosto souhlasím. Je to hra Univerza, je to pro mnohé, možná pro samotného Boha vzrušující hra a je třeba dvou kosmických polarit, plus-minus, dobro-zlo, láska-nenávist, světlo-tma, jing-jang, bez toho bychom si jedno od druhého neuvědomovali.

    Avšak nemohu si pomoci, uvědomujíc si tuto realitu, stále ve mně převládá touha po dobru, po štěstí, po neutrpení. A fakt si myslíš, že žít v nejvyšší duchovní dimenzi bez utrpení a v absolutním blahu, by byla nuda? Samozřejmě s vědomím, že sice existuje zlo, temná strana Univerza, ale ty ji nemáš jako dokonalá bytost zapotřebí prožívat?

    Tam bych viděl náš Cíl. Ať už to nazveme Mókša, Nirvána, Boží království. Myslím, že není nutné stále do nekonečna prožívat tuto vesmírnou hru kde dobro střídá zlo, třebaže by to bylo sebevíc vzrušující.

    Ale to je jenom můj názor, každý to cítí jinak.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    JUNIPETRUS: nasiel som si zaciatok diskusie, a mal by som este dodat - ja som tu nespochybnoval ziadne metody, ani tvoje, ani Hanyho, ani nikoho ineho... od zaciatku sa len snazim povedat, ze osviceni a odputanost, ku ktorej tu vsetci smerujeme nutne neimplikuje pasivny postoj a uz vobec nepopira zivot.. spis mu dava novy zmysel. To je vsetko.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    HANY33: jasne ze chapem, ved ja to mam tak isto ;) . Ked uz operujeme so slovom Matrix, tak si mozme spomenut aj na slova agenta Smithe ;) .. "První Matrix byl dokonalé umělecké dílo, bezchybné, velkolepé. Ráj na zemi. V dokonalé simulaci však lidé nedokázali žít a Matrix hromadně odmítali."

    Vesmir je taky aky je, pretoze nemoze byt iny, uci nas o tom jin-jag, strom zivota, uci nas o tom miliarda dalsich systemov a nauk ... co by to bolo za svet, keby sme len vecne (!) sedeli na prdeli a topili sa blahom? Keby si mal vsetko na co si spomenies na dosah ruky, keby si po nicom netuzil, nic by sa nedelo, a vsetko bolo dokonale? Trochu nuda nie? A ako by si vedel, co je stesti, keby nebolo nestesti? Ako by si poznal krasu, keby nebola osklivost? Ved toto tu je uzasna hra, kozmicke divadlo z ktoreho mam husi kuzi a z ktoreho som v nemom uzase. Predstav si ze Buh je ako male decko, co si nainstalovalo pocitacovu hru.. ktore dieta by si udrzal pri hre, v ktorej vsetko funguje samo a v ktorej sa nic nedeje, v ktorej nemusis prekonavat prekazky.. hrac chce pribeh, vzrusenie, prekazky, cestu... nikto si nenainstaluje hru na to, aby videl zaverecne "congratulations", ale na to aby sa pri nej bavil od zaciatku dokonca. Aj zivot je taka hra, narodil si sa, dostal si rolu, tak si ju uzi, doved ju k dokonalosti a nauc sa z toho radovat! Lenze vacsina z nas to hrave dieta v sebe zabilo, sme strasne vazni, berieme vazne seba, aj svoje problemy, aj cely svet a jeho takzvane problemy, takzvane zlo, a takzvane utrpenie...a potom niet divu ze sme nespokojni. Ale prosimvas, ved je to len hra.. vase role jednou umre, ale herec je vecny, a verte mi ze ho to hrani sakra bavi! :) . Muzete sedet a fnukat aky je svet zly, alebo nahodit dabelsky usmev a spatrit rajsku zahradu aj v hromadce hoven, ona tam je ;)

    JUNIPETRUS: prepac, diskusia s tebou ma naozaj nebavi, ale odpoviem ti na tu poslednu otazku.. samozrejme, ze som si to uvedomil, dokonca ma trochu uraza, ze si o mne myslis opak :)). Ano telo je pomyjive, moja identita je pomijiva, vsetky problemy sveta su pomyjive... a prave preto sa neni coho bat. Prave preto stoji za to si tie pomyjive okamziky vychutnat z plnych sil.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    popojedem...

    Nahá jóga (Naked yoga) – cvičení Brno – zapomeňte na všechny problémy
    http://www.nahajoga.cz/
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SAGUS: no to si me moc nepotesil. Myslel jsem, ze to mas vic promysleny.
    Takze zivot neni utrpeni, ted priznavas, ze taky trpis. Cili tvuj predchozi nazor neplati, presto se vsadim, ze na nem budes dal trvat:-).

    Takze porad nevime, co myslis tim zivotem. Myslis jen ten biologicky zivot v tele, nebo i co zivot prinasi, to znamena s telem spojene prozivani, mysleni, zivot ve spolecnosti, vztahy, atd?

    Zivot je radost, ale ehjle, ted jen kdyz zmizi pripoutanost. Ona je ta radost nejak podminena. Snad dokonce jen kdyz se hybes.
    A co kdyz ta pripoutanost nezmizi? Jeli cilem zivot, tedy (zrejme) prozivani stavu tela, a co telo poskytuje, tak se k tomu cily budes poutat, a na tele lpet. Tudiz nevidim, kde v tvym postoji je misto pro nepripoutanost.
    A ze by teda pripoutanost byla trochu spatne? A zmizi jen tak?
    Ono totiz, kdyz tu o metode odpoutavani a nepripoutanosti, mluvil Hany, ty jsi to oznacil jako utek,odstrihavani ze je to hloupost, protoze preci prave nezaujatosti se vse libi, nic nepovazuje za spatne.
    Takze uz je to u tebe jinak, no vlastne je to pokrok, takhle behem dne zmenit nazor:-)

    Pokud chces ignorovat vsechny otazky, nevadi. Pod podminkou ze mi odpovis na jednu jedinou:
    Uvedomil sis, ze nekdy ten tvuj zivot v tele skonci smrti, ze telo je pomijive?
    HANY33
    HANY33 --- ---
    SAGUS: Brácho, já zas tolik netrpím ;) Jen si uvědomuji, že žádný předmět mě natrvalo neučiní šťastným a pokud by zmizely touhy, bylo by člověku lépe.
    Taky beru ten život jak je, jen si uvědomuji, že každý člověk chce zažívat štěstí a ono bohužel mnohdy přichází neštěstí a pak si kladu otázky: "Proč chce Bůh takovýto matrix s neštěstím a utrpením?" Anebo bych si měl naopak říkat: "To je paráda a síla, jak to ten Bůh všechno zařídil, celý ten maras a hnus, ve kerém žiju?" :)

    Takže si myslím, že je jen logické, chtít zažívat štěstí a nechtít utrpení. S takovými pocity a rozlišovací schopností jsme byli Bohem stvořeni. Proč bych měl mít rád Jeho matrix, který obsahuje i hnus?

    Jestli mě teda trochu chápeš... :)
    HANY33
    HANY33 --- ---
    STQ: Přiznám se, že nevím, jak pojmenovat stav, který v meditaci zažívám, jestli je to puruša, ahankára, buddhi atd. Je to stav, kdy nejdříve jen nezaujatě pozoruji své myšlenky jako scény z filmu a později tyto myšlenky zcela zmizí. To, co zažívám je stav prázdnoty, kdy ztrácím pocit tělesnosti, je to stav velice příjemný, jakoby můj duch přerůstal tělo a rozprostíral se do širokého prostoru. Párkrát jsem se takto pociťoval až nad naším domem :) Tělo jakoby už vůbec neexistovalo. Ten stav bych nazval jen prostě "JSEM". Teď a tady já jsem. Minulost nebo budoucnost neexistuje. Vnímám sice zvuky, ale neulpívám na nich.
    Tolik k mému stavu a ty jako zkušenější mi můžeš objasnit, jak se tento stav nazývá podle správné terminologie, ať už v tom nemám bordel :) Díky.

    DOKUD jsme v naší současné inkarnaci, tedy v těle, jsem napsal proto, protože mám za to, že tělo s myšlenkami a city nám (tedy alespoň mně) působí utrpení. Pokud moje další inkarnace bude opět v těle, utrpení bude pokračovat. Pokud se mi někdy podaří inkarnovat se do vyšších duchovních dimenzí a pobývat tam jako duch, věřím a doufám, že utrpení už bude méně nebo zcela zmizí.

    Zmínka o Františku Bardonovi byla směřována spíše na Saguse, neboť Sagus je thelemita a thelemité jsou většinou mágové a Franz Bardon byl mág a hned v prvních zasvěcovacích lekcích učil, jak je důležitá kontrola myšlenek a pozorování myšlenek v meditaci a uvědomování si, KDO je onen pozorovatel. Toto stejné učil Maharshi a jeho následovatelé Paul Brunton, Robert Adams, v Česku Eduard Tomáš nebo Jiří Vacek. Takže mi příjde, že se tato učení doplňují. Ono se vůbec všechno doplňuje, každý tomu jen dává jiný název, nazývá to jinou filozofií. Podle těchto mistrů se já snažím provádět sebezkoumání - átmavičáru. Ve stavu, který jsem popsal a ve kterém si uvědomuji jen že JSEM (bez myšlenek, citů, těla) se ještě dotazuji "Kdo si uvědomuje tento stav?" a doufám, že časem postoupím dále a hlouběji do svého vnitřního kosmu :)

    Jinak definici jogy, kterou jsem citoval, že je to především spojení a jednota s naším pravým Já, s božstvím, kterému křesťané říkají Kristus v nás nebo buddhisté naše buddhovská podstata, není z mé hlavy, ale z výroků Eduarda Tomáše nebo Jiřího Vacka. Pokud tyto lidi ovšem uznáváš...

    Klidně mě pouč, jsem-li na špatné cestě, objasnění a rady rád uvítám, jen k tomu prosím nepoužívej sto smajlíků ;)

    Thanx!
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    JUNIPETRUS: ano trpim, ale chlapa neboli ;). Navyse, ked zmizne priputanost, uz nema kto trpiet, ani proc, zostane len radost z pohybu.. tak daleko som to este nedotiahol ale som uz dost blizko na to aby som vedel, ze sa to da. Zbytok tych otazok poloz radsej sam sebe, s nimi ti nikto nepomoze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam