• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    VALOR: nevaří z lásku a je tam neklid?
    VALOR
    VALOR --- ---
    HONZAL: jo vařit se musí s láskou a jíst v klidu. Ani govinda už neni v tomhle to co bejvala
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KAREN: STQ: FLUMO: SLAUGHTER: diky za rady. ja se zatim doma rozehrivam na pozdravu slunci, ktery nas kdysi ucili na zdravotni telesne vychove a hledam co dal. rozhodne to neminim prehanet nebo se od nekoho nechat lamat :)
    jak tu padla ashtanga, tak jsem si ji nasel a vyzkousel, ale fakt nehrozi, ze bych se hlavou dotknul nohy a ani se o to v nejblizsi dobe nehodlam nasilim pokouset :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    VALOR: no něco nás učili na škole na tělocviku, ale nijak obšírně, ona ta voda napoví, jak správně zabrat :-) Nicméně bolest v ramenou z kraula můžu potvrdit, ale to mam spíš z malého tréningu. Králem je každopádně znak, co se týče fyzioterapeutického vlivu na záda, ale taky je náročnej. Ale co to dělá, to imo žádnej tělesnej systém včetně jogy...ale dost OT :-)

    co se týče chutí, tak to mam asi intuitivně zmáklý, dokonce jídlo od člověka, který se později jaksi ukázal v pravém světle, tak mi prostě přišlo "divný" :-) ale před spanim holt k těm luštěninám potřebuju nějakej ten brambor a omáčku :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    STQ: no me by to taky nenapadlo, souhlas.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    DARJEEL: nj, to moc ne. :-) Ono je hlavně rozdíl mezi masem od zvířete z lesa a z průmyslové velko výroby. ;-)
    STQ
    STQ --- ---
    DAWYT: stranky jsou hodne divny, me by uklidnilo ze lekce jsou v Lotusu, tam jsem zatim potkal samy solidni veci. podle osobni zkusenosti ti tu ale urcite nekdo neco doporuci taky...

    KAREN FLUMO JAZZZ: me ani ve snu nenapadlo ze by to kolegove mohli chtit zacinat sami bez ucitele, to kazdopadne nedoporucuju! asany v tomhle planku jsou navic finalni verze, ke kterejm existujou mezistupne, modifikace, ktery vas na ne pripravej.
    _NEZACINEJTE S ASHTANGOU BEZ UCITELE!_
    to si akorat ublizite...
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STQ: stránky jsou docela nepřitažlivé:) ale možná zkusím. Spíš bych rád, kdyby někdo něco doporučil na základě zkušenosti.
    KAREN
    KAREN --- ---
    JAZZZ: souhlas se SLAUGHTEREM. ten manual je delanej pro lidi, ktery treba k Daliborovi nebo nekomu jinymu zacali chodit a chtej cvicit i doma. osobne doporucuju primo Dalibora nebo http://www.akasha.cz/ .
    STQ
    STQ --- ---
    DAWYT: no Lysbeth se ucil hatha jogu u Sivanandy, takze bych si vygoogloval sivananda joga praha (vylezlo mi todle: http://sivanandajoga.sweb.cz/ )
    a pak bude podobna Joga v Dennim Zivote, pokud je prekousnes ze jsou trochu zapalenejsi :))
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    TORUVIEL: zkuz antikvariaty, ja tedka jednu sehnal a byla vydana este za komousu docela sem cumnel.... v praze podle men v antikvariatech sezenes.....
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STQ: Znáš někoho v praze kdo cvičí něco podobného co popisuje Lysebeth?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SLAUGHTER: Když to tu zmiňuješ,...
    nemáte tu někdo na prodej učím se jógu od Lysebetha? Dlouho ji shánim, všude je vyprodaná. Ráda bych ji v knižní podobě.
    STQ
    STQ --- ---
    DRUDRIGER2: Lysebeth je dobrej zacatek, akorat se pak casem stav nekde u realnyho ucitele, dost jiste budes delat (jako vsichni) chyby, ktery by ti pri dlouhodobym opakovani mohly privodit ruzny tydle zdravotni obtize...
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: to jsem ti koukam slapl na kuri oko - by me zajimalo proc?

    k Ashtanze - potazmo cely linii T. Krishnamacharyi: jak ten kterej zapadni ucitel to ktery uceni pojal a ted ho prodava dal vcelku nic nevypovida o hodnote zdroje, to mi prijde ze si pletes pojmy. asi jako kdybysis stezoval, ze Taici je k nicemu po tom, cos videl jak ho uci Zora Jandova. dostane-li se clovek ke zdroji (a ted nemluvim o Pattabhi Joisovi kterej mi je (resp byl) tezce nesympatickej, ale o Desikacharovi a jeho KYM, BNS a BKS Iyengarovi a Ramaswamim), najde uceni, ktery je komplexni, urcite nezahrnuje jen prvni ctyri kroky raja jogy a evidentne nese ovoce. a v zadnym pripade nebylo vytvoreny jako komercni produkt nebo nejaka znacka - Krishnamacharya byl predevsim Bhaktijogin...:)

    oproti tomu Bikram je od zacatku tvorena jako komercni produkt, nema zadny zaklady a nema zadny pokracovani po asanach v saune, to z ni podle me dela paskvil.

    tvuj priklad s Dubaji nechapu - ja nikde netvrdil ze se ma cvicit v teple, naopak, v horku v indii chodej ven (natoz cvicej) akorat vztekli psi a cizinci.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    "Lysbetha učím se jógu " musim jen odporucit. zacal sem s cvicenim s toudle knizkou nevedel sem o joze ani N a tedka sem uz v druhem dilu "zdokonaluji se v joze". Ja teda bydlim v horach takze na kurz asi tezko nekam zajedu ale pro zacatecniky je to idelani.
    Potrzuji i klaunuv syndrom kdy clovek chcili cvici jednu jogu , pak si koupi knizku ta ho nadchne a zacne cvicit jinou jogu a pak mu kamarad poradi jinou lepsi a v hlave ma ten clovek akorat maglajs....
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    JAZZZ: sem se s tim dlouho moril (a jeste morim), nemam dobry predpoklady na predklony, tak ze svy zkusenosti doporucim, kombinuj to jeste s necim jinym, kde pozice udelas, resp s jinymi asanami ci jinym cvicenim, at nemas depky jako ja .)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STQ: pokud tělo není připravené tak AVY, anebo PVY přinese více škod než užitku (mluvím o tělesné rovině).
    A když už jsme u těch paskvilů, tak AVY má mít svůj název odvozený právě od ashtangy, což mi příjde mnohem větší troufalost než například hot jóga. Obé je komerční tah. A to že je AVY o pár desítek let starší? To z ní dělá jógu? Jeden nabízí cestu k osvícení pomocí prvních 4 kroků cesty raja jógy, druhý jógový tělocvik v teple. A kolik lidí dostalo to osvícení a kolik dostalo to cvičení v teple? Jestliže posuzuješ podle obalu, tak to svědčí pouze o tvém přístupu. Mě příjde jako kravina oboje, jenomže je to kravina pro mě. Pro druhého to je jinak a má to stejnou váhu. Důležitá je zejména praxe. Důvody nejsou tak podstatné a časem se navíc mění - a a právě v tomto mě velmi překvapuje tvůj přístup. Je to obsah, jež vytváří formu, ne naopak. A že je to byznis? No a co? Ashtanga Vinyasa není byznis? Já potkávám i lidi, co předcvičují AVY a z mého pohledu ví o józe pramálo. SYSTÉM NENÍ VYPOVDAJÍCÍ, ALE VYPOVÍDÁ TO O PRŮVODCI, ČI UČITELI!
    Já cvičil v 50ti stupňových teplotách v Dubaji a málem mě to první dny plíce málem roztrhalo. tAKŽE CO TAKOVÝ VLIV NA DÝCHÁNÍ? Ještě perlička-vylezl jsem z hotelu a hned vedle byla reklama na studio bikram yogy :-).

    Chci se tě zeptat - co podle tebe určuje paskvil a "skutečnou" jógu?

    JAZZZ: kup si knihu Lysbetha učím se jógu - je to dobrý start. Ashtanga Vinyasa by ti na začátku mohla i ublížit, zejména, když máš limitované možnosti a zároveň je neznáš. Stalo se to nejednomu člověku. Anebo ideálně pod vedením. Jdi za tím, kdo ti sedne. V Praze máš možností dost.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    asi to tu vsichni znaji. ma to moc pekne sepsane. urcite lepsi, nez nejaky pofiderni .jpg podle kterych jsem jel predtim.
    http://www.ashtanga.cz/manual-I.pdf
    vetsinu tech cviku neudelam ani z poloviny, ale nekde se zacit musi :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: o tom se nepru, proto se ptam, kdo tam dela tu "ashtangu". tohle oznaceni teda - mozna chybne - chapu jako zkratkovity oznaceni "ashtanga vinyasy".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam