• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    STQ
    STQ --- ---
    PODFUCK: ublizuju komu cim? nerozumim tomu co pises...
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    STQ: To neni o nazoru ale o realite. Jsi dospelej clovek zodpovednej sam za sebe a svuj zivot a bud proste ublizujes nebo ne. Neni nic mezi tim. To je cele.
    STQ
    STQ --- ---
    VALOR: tak todle vsechno ti joga udela rychlejc nez taici...
    VALOR
    VALOR --- ---
    STQ: rovnováha mezi jednotlivými živly, rovnováha mezi tělem, duší a duchem, rovnováha ve smyslu zdraví. Otevření, odblokování meridiánů - drah v těle tak aby jimi mohla volně proudit energie, otevření čaker tak, aby přijímaly a vydávaly co nejvíce energie, otevření člověka pro vnímání tělesné roviny, otevření člověka pro vnímání duševní roviny, otevření člověka pro vnímání duchovní roviny.
    STQ
    STQ --- ---
    VALOR: to jsou vzletny pojmy, ale muzes to pls nejak vic specifikovat?
    VALOR
    VALOR --- ---
    STQ: dosáhnout tím rovnováhy a maximálního otevření
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STQ: jj, tak ono třeba wundaský kungfu se s jogou imho může kombit ještě líp, je mnohem víc vnitřní a jogových prvků (i když v dynamičtějším hávu) je tam spousta... jako příklad za všechny třeba tahle rozcvička...

    WuDang Five animals Qi Gong - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=8Up2Mnq7JSM


    Tak my se zas až tak moc nepereme, sparingy děláme, ale nejsme žádní řezníci... spíš hodně fyzička a sebeobrana (podmety, hody, páky atd.) - a pak taky sestavy, který vnímám jako hodně důležitý - a celkově to máme uchycený dost morálně (myslím teda) a cílem cvičení je kultivace zdraví s případnou možností zachování zdraví, když mě někdo nemile osočí :-)
    A samozřejmě je to pro mě i psychologie strachu a bolesti, což jsou témata, který tak nějak mám potřebu zpracovat... a mám dobrého mistra, což je imho zdravej základ :)

    dělám http://biosynteza.cz/ což je zjednodušeně řečeno psychoanalýza (respektive hlubinná psychoterapie, Wilhelm Reich) v kombinaci s tělovou prací. Pracuje se s různými naučenými vzorci držení těla, dotykovými oblastmi, které spouštějí růzmé vzpomínky, prý budeme dělat i rebirthing, což je návrat k vlastnímu porodu za pomocí dýchání. zatím mám za sebou 1 blok učení, takže jsem úúplně na začátku, ale je to super a hodně ty jemný změny a vibrace vnímám už od začátku. A tělo si vyloženě mlaská blahem, že se mu dostává takové pozornosti ,)
    Umí to pracovat i s traumatem, zároveň se dá věnovat i koučinku, pracovat s dětmi i dospělými, takže celkem univerzál... a ač jsou akreditovaný ministerstvem zdravotnictví, tak se například pracuje s čakrami, které jsou napojené na různé analytické tématicky (hrdlo, krční čakra - komunikace, závislost a samostatnost, vyjadřování potřeb atd.). Má to i docela promakaný kurikulum a práce s energií je na denním pořádku (třeba i tématika energetických upírů atd.)
    STQ
    STQ --- ---
    PODFUCK: proc? jestli mas jinej nazor tak davej a obhaj si ho...nikdo te tu bit nebude...myslim :)
    STQ
    STQ --- ---
    DARJEEL: to je zajimavy! kungfu (saolinsky) mi vyslo jako jedina pouzitelna varianta kdybych se chtel jeste nekdy necemu takovymu venovat. ale zatim nikoho bit nebudu :))
    s psychoterapii to je jeste zajimavejsi - to co popisujes zni trochu jak Vipassana - co je to za smer?
    mel jsem pred nekolika lety zkusenost se SURem a od ty doby cekam, az budu mit jistotu ze pristich pet let budu v cechach, abych mohl taky zacit vycvik. prislo mi ze joga a psychoterapie se doplnujou uplne dokonale - jogou se dost otevru, ziskam nadhled a energii veci resit a psychoterapie je pak velmi intenzivne dokaze vyndat na svetlo bozi. takovy zrychleny paleni samskar, aspon teda v teorii. neznam ale nikoho kdo by to delal prakticky, takze mam na druhou stranu trochu obavu, neb psychoterapeuti ktery znam jsou dost studeny cumaci (ve smyslu ze maj tak presne definovany vlastni hranice a vsechno zpracovany az vypadaj spis jako roboti nez lidi) a tak bych skoncit nechtel...
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    STQ: Radsi koncim diskuzi :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    STQ: dik
    STQ
    STQ --- ---
    PODFUCK: jinak alkohol, cesnek, cibuli, ostry koreni, sul atd samozrejme jogini nepozivaj :) jenom obcas...:))
    STQ
    STQ --- ---
    PODFUCK: knedliky jsou na zimu super jidlo, hlavne ty od babicky :)
    to co popisuju je dieta, majici za ucel co nejmin zatezovat telo a nechat mysl co nejklidnejsi. ma (z jogovyho i praktickyho pohledu) trochu jiny pravidla nez vegetariani, vegani atd a neni v ni zadnej moralni aspekt (neublizovani zviratkum). prakticky opodstatneni pro veganstvi jsem v jogovejch textech ani ve zkusenosti nenasel, prijde mi to jako umelej vymysl: vajicka sice nejim protoze mysl drazdej ale mliko, maslo ani syry nedelaj s mysli ani telem nic spatnyho, takze v nich problem nevidim (a naopak prepusteny maslo je telu tezce prospesny).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PODFUCK: jak jaký knedlíky, třeba na jáhlový nebo domácí bramborový nedám dopustit... jinak samozřejmě ta bílá vata co se dá koupit v obchodě jídlo není :)

    Tak vegetariánství... já mám třeba hrozně rád ryby... a kačenkou párkrát za rok taky nepohrdnu, zvlášť v zimě ,) ale celkově tu u nás doma tak je, primárně vegetariánská nebo veganská strava.
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    STQ: To co pises jsou obecny zasady prirozenyho a zdravyho stravovani. Netusil jsem ze je to nekde rozdeleno jako "ohen" apod.
    Myslel jsem si, ze pro lidi kteri se zajimaji energeticky o svy telo je uplne prirozeny vegetarianstvi jeste lepe veganstvi, nepiti alkoholu atd., ale z toho co pises to uplne nevyplyva.

    Knedliky nejsou jidlo :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STQ: kungfu :-)
    Já to mám zase tak, že joga je super, vyklidní mě, protáhne uvolní a jak rád říká Slaughter "dá do kupy" (rovná páteř, volný dech).
    To všechno je super, jenže já jsem taky takový čertík z krabičky, co má rád živelnost a rád se "vyblbne". A v tomhle mi vyhovují dynamičtější formy pohybu, pěkně si zaběhat, zaskákat, zaposilovat s vlastní vahou, trochu té výkonosti a vylepšovat sestavy, stávat se zvířetem, které daný systém reprezentuje :)

    Beru to tak, že až mi bude 35 nebo třeba 50, tak budu mnohem vyklidněnější a uzemněnější a třeba pak budu kopat jenom jogovou studnu (nebo čchi-kungovou, nebo taiji kdoví), ale teď to mám nastavený takhle a beru to jako protiklady, co se doplňují... já taky možná neaspiruju na nějaký osvícení nebo něco, posledních pár let vnímám numinozitu v přítomném okamžiku, v bytí tady a teď se všemi bonusy a vadami... hodně mě dostává příroda (stačí mi sedět na chatě na laviččce a koukat na stromy a ptáčky ,) a tak nějak (ale možná se to změní a budu zase jogový "horník", co já vím) jsem rád, že jsem :-) takže jogu beru jako velký dar, jehož potenciál využívám na velmi málo procent.

    A z fakt jemných věcí jsem nedávno začal dělat tělesně orientovaný psychoterapeutický výcvik, ten systém má obrovský potenciál a i oproti joze je fakt jemňoučký, ale má to hloubku a sílu. Jen jsem úplně na začátku, tak ještě nevím, jak se mi to bude kombinovat. To ukáže čas, navíc je to hodně o psychice, tělo je spíš takový paměťový matrix ,)
    STQ
    STQ --- ---
    DARJEEL: sattvicky jsou i knedliky s omackou nebo houbova polivka (tzn typicky zimni jidla), akorat se nesmis prezrat :) ale budu radsi v tomhle ohledu delat chytryho teprve az to vyzkousim ve svedsku v zime :))
    STQ
    STQ --- ---
    DARJEEL: tak zajimavy to je kazdopadne! akorat je otazka, co by to udelalo kdyby clovek tu energii a cas co venuje kopanim za dalsi systemu vlozil do jogy a jestli by to nebylo jeste zajimavejsi :) ja si to pro sebe vyhodnotil tak, ze asi bylo, tak zkousim kopat jenom tudle jednu jogovou studni ale za to co nejhlubsi...
    co delas za jemny veci?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STQ: výborný, díky... s dovolením si repastnu vedle :-)
    STQ: jj, tady v zimě to úplně nejde, jíst lehce a výhradně sattvicky...
    STQ
    STQ --- ---
    ...a do toho samozrejme idealne sattvickou stravu, tzn nic palivyho, solenyho, kyselyho, zadny maso, vajicka. ale pochybuju ze todle vydrzi az do zimy v cechach, preci jen v horky indii to je daleko snazsi dodrzovat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam