STQ: ja som to videl nazivo, neslo priamo o ublizeni ale par ludi muselo opustit ceremoniu ktora bola cela postavena na mantrach a dharanach pretoze to z roznych dovodov neustali.
Tiez som pocul o svadobnom obrade ktory viedol moj mistr, on bol jediny kto mantry prednasal ale vlny energie citili vsetci pritomni a to hodne intenzivne, citlivejsie povahy sa museli vzdialit pretoze sa im zacala motat hlava a podlamovat nohy..
Rozhodne nesuhlasim s tym ze mantra je len nejaky tahak pre podvedomie a "at si kazdy zpiva co chce". Rovnako nazor ze to su len hezke rytmicke slovicka ktorych jediny ucel je pomoct prekonat vnitrni dialog a podobne nezmysly.
Ja mam k mantram uctu a respekt a beriem to tak, ako keby priamo oslovujem nejake bozstvo alebo energiu, ktoru na seba upozornujem a privolavam jej pozornost. Jednotlive mantry sa lisia ucinkom, silou, efektom a porovnavat to s "ja jsem lokomotiva" .. to ako vazne? Pouzivam najcastejsie dve mantry - om mani padme hum, a om vajrasattva hum a rozdiel medzi nimi, napriklad pri pranayame, je nezanedbatelny.