• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Mám často problémy s pálením stehen. Stačí když jsem třeba jenom hodinu na nohou a už to jede. Nemáte na to někdo nějaký jógový trik? Jo, mám to už X let. :-)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    TADEAS: co je uzemnujici strava
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    HONZAL: zašel bych na nějakej jogínskej mejdan!

Už to tady dlouho nebylo. Chtěl bych koupit jogamatku. Chci něco nemožného: lehkou, co se dobře skládá (tzn. spíš tenčí) a je nezničitelná, máte někdo něco co se tomu blíží? :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    IOM_NUKSO: pak bych se zaměřil spíš na ty zemitý věci, pravidelně jíst a spát si dát jako nejdůležitější část praxe, která má prioritu před všim. A taky sport.

Joga je vyšší dívčí, zvlášť teda pranajámy a podobně ;-)

btw. pamatuju, jak za mlada mi to přišlo jako bláboly, že když se na mejdanu vyndam všema možnýma drogama, tak mě nějaký dejchání nemůže rozhodit :-))
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    anebo se vykasli na jantru a zkus neco jinyho, treba ashtanga vinyásu, ta by te mohla srovnat do late :D

ale kazdopadne je lepsi mit nejake zkušené vedení, rad a cil v tom cviceni ... nez jen tak chaoticky neco zkouset. Notoz pak jen tak chaoticky s dychacima technikama..to te spis tak akorat roztreli, coz uz se ti asi stalo btw ...
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Aha, tak to zní celkem fajn, nakonec. Žádný drámo. :-)
    Pokud bych k tomu měl něco říct, tak bych se přidal k Tadeášovi a navrhnul ti, aby jsi zkusila zpravidelnit praxi. Získáš tím nástroj, kterým ten vnitřní proces můžeš začít ovlivňovat. Zasadíš ho do určitého kontextu.

Mně osobně by se v tvém případě, tak jak jsem si ho z těch pár řádků představil, líbilo např. kdyby sis udělala na tuhle věc čas dvakrát denně 10 minut, někde se v klidu a pohodlně usadila, zavřela oči a věnovala prvních 5 minut střídavému dechu (levá /pravá dírka) a druhých 5 minut jednoduchému prociťování toho vnitřního děje. "Jaké to tam vlastně je?" Když zjistíš, že se mysl někam zatoulala, nic se neděje. Jednoduše se vrátíš ke svému záměru. Můžeš mezitím mrknout na hodinky, nebo si nařídit nějaké cinkátko, to ti pomůže udržet pravidelnost.
    No a potom by se vidělo, jestli se věci začnou nějak vyvíjet. ;-)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Díky za odpovědi.
    LAKSHMANA: ptám se, protože mám pocit, ze to souvisi, jelikož to reaguje na cvičení a způsob dýchání. Jsem zdrava a ani to na mne nepůsobí jako nemoc, zdravotní problém. Působí to jako energie, jako něco, co je dost silné, ale věznim to resp s tim neumím nic udělat, a tak je to jen divné, není to vysloveně nepříjemné, jen se snažím přijít na to, co s tim mám dělat, aby 'se to vylihlo'. Tak :)
    HONZAL: s jídlem to vlastne trochu určitě souvisi resp spíš s tim pocitem hladu. Stravu mám imho ok, i když s těmi 50kg i s postelí nejsi ani tak daleko. Jím malo.

TADEAS: dělám yantra jogu. Tedy začínám. Dik za rady. Zkusím víc symetrie v tom dýchání, dělám to dost chaoticky; někdy mě to simrani nutí dýchat střídavě dirkama i v chůzi na ulici a v podobně 'vhodných' podmínkách, ale v tu chvili to pomáhá, dokonce je to mírně disociativni v příjemné variantě. Jen neumim posoudit dlouhodoby vliv.

TADEAS
    TADEAS --- ---
    IOM_NUKSO: cau, jakou delas asanovou sekvenci, zhruba? co znamena ze dodrzujes pravidla dychani?
    jak rika honzal, dostatecna uzemnujici strava je dulezita. pokud tyhle symptomy povazujes za negativni/neprijemny, zmirni praxi (i pokud neni zrovna intenzivni) a zpravidelni ji, aby bylo mozne casem rozpoznat, s cim ty symptomy souvisi. pro uzemneni muzes beznou sekvenci asan otocit a zacit s pozicema ve stoje na hlave, obracenejma pozicema, a koncit pozicema ve stoje. dostatecnej, dlouhej odpocinek v leze po praxi. dlouhy prochazky, k zvazeni je taky behani nebo jina aerobni aktivita. dostatek socialniho kontaktu:) zadrze dechu bych nedelal, ty jsou dle mych zkusenosti a informaci spis stimulujici.
    co se tyce tveho popisu nadechovani jednou dirkou a vydechovani druhou a tak porad cyklicy, to nevim jestli je vhodne. zda se mi adekvatnejsi delat neco symetrickeho, vyvazeneho, jako ten stridavy nadech a vydech, ktery popisujes.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Jinak proces kundalini se projevuje u různých lidí rozdílně. Někdo může mít klasické projevy "jako ze seznamu z knížky", někdo bude mít víc exotické projevy, někdo bude mít nějaký mix.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Popisuješ poměrně výrazný obtíže - pocity na zvracení, nevíš jestli se můžeš najíst, zvláštní počitky na bránici přetrvávající dny... Píšeš taky, že žádnou intenzivní pokročilou jógovou praxi neděláš (nebo spíš žádnou, jen se protahuješ).

Můžu se teda ještě zeptat, co tě motivuje hledat radu právě v jógovém audutku? Případně nechala jsi se vyšetřit normálně u doktora (ať už Západ, Čína, nebo Ajurvéda?)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    IOM_NUKSO: a životospráva ok? Jakože vyvážená strava, ne jíst jen bobule a obilí a vážit 50 kilo i s postelí ;-) A zrovna třeba vamana dhautí (zvracení slaný vody po ránu) by taky mohlo být fajt.

Jen mě teda překvapuje, že máš v tu chvíli chuť sedět v pranajámě.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    Zkusil bych jen pořádně nadechnout, vydechnout až do palcí na nohou, párkrát za sebou s cílem uvolnit břicho, břišní svaly i bránici... můžeš dát ve výdechu zádrž a pokračovat v uvolňování napětí v oblasti bránice... kundalini bych do toho netahal :-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Aha, ok. Tedy žádné vysokooktanové stimulační techniky. :-)

Pak je taky otázka, jestli chceš jenom vědět co to je (jak píšeš) a nebo taky jak se s tím dá případně naložit.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Jenomže někdy nepomůže nic a trvá to celý den, dny. Asany to zlepší jen na daný moment. Pak nevím jestli jíst nebo ne, jestli pit, zvracet nebo smrkat, kašlat nebo zadrzovat dech.
    Četla jsem o kundalini syndrome, něco sedí, ale úplně se s tim neztotožňuji, necítím třeba vůbec teplo/zimu po těle, psycho jsem už dlouho, takže to těžko rozeznam. Nijak se ten pocit neposouva po těle, zůstává to u branice, jakoby po ní lezlo zrní.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    LAKSHMANA: spíš ani moc ne, flakam to. Vecsinou jen začnu vydychovanim 'starého vzduchu', z yantra jógy. Jinak když tak střídavě nadych pravá-výdech leva-nádech levá-výdech pravá. Ale teď mě napadá, že někdy jen 'vyrovnávam kanály' a nafechuji jen pravou a vydechuji jen levou a tohle pokud dělan, tak to na uvolněni toho simrani nezabírá, zabírá střídavý nádech výdech. Že by to bylo jen v tom, takhle jednoduché?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: A cvičíš tedy pravidelně pránajámu nebo ne? Případně jakou?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Nekdy citim divnou energii nekde mezi plicemi a zaludkem. V tom case chci budto - okamzite sedet v pranajame nebo cvicit, anebo zvracet .. (je to jako simrani nekde za a kolem zaludku a prudusnice, nedokazu se k tomu nejak konkretneji dostat).
    Pokud neni cas k cviceni, tak jsem z toho pomerne dost nervni...
    Divne je i to, ze v podstate tahle 'vec' na mne pusobi spise pozitivne, ale ma tyhle v podstate omezujici, nutkave, cili negativni, okolnosti.
    Urcite to souvisi s cvicenim, nevite co by to mohlo byt?
    Nedelam vubec zadne duchovne/mentalni cviceni, cvicim to jen jako fajn protahovani se, akorat dodrzuji pravidla dychani. Dik.
    MAJINKA
    MAJINKA --- ---
    STQ: dekuji, to jsem presne potrebovala videt. Opravdu netrvam na luxusnim resortu a sice je to na havaj blizko, ale radsi urcite do Indie. Diky za typy!
    JANITA
    JANITA --- ---
    Děkuji, děkuji!
    STQ
    STQ --- ---
    MAJINKA: indie bude levnejsi nez thajsko, pokud netrvas na nejakym luxusnim resortu. konkretne muzes jet do nejaky z mysorskejch skol (s temadle mam osobni zkusenost a muzu doporucit, ale je jich tam jeste nejmin pet dalsich):
    http://www.sheshadri.com/
    http://www.pranavashya.com/
    http://ashtanga.org/
    vetsina z nich ti pomuze i s bydlenim a ma tydenni az sestitydenni programy o cem si vzpomenes.

JANITA: tak ashtanga je z mysore, takze za ni nema moc smysl jezdit jinam, pokud to neni havaj kde zijou lidi jako danny paradise apod...
    kdybys netrvala na ashtanze tak zajimavy je KYM v chennai, coz je jina vetev ty samy tradice:
    http://www.kym.org/
    a pak samozrejme cela risikes nebo bihar school of yoga:
    http://biharyoga.net/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam