• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URZA: prosímtě...
    Tenhle týpek se nabombil zamlada když byl ve vývoji stakilama vepřovýho a hovězího, hektolitrama proteiňáků a tunama bcaaček a pak v dospělosti začal kázat vodu... navíc jako atletickej somatomorf může takhle v pohodě dlouhodobě fungovat, taky bych si tipnul jinou krevní skupinu než 0. Kdyby byl ektomorf a nula mínus (třeba), tak drží hubu a krok a jede steaky a ne svoji osvětu, jen tak btw...
    Samozřejmě v době jeho mládí nebyly vegan suplementy atd., ale i tak je to trochu "podvod"...

I když samozřejmě je vtipnej, když třeba reagoval na nějakýho reportéra, co psal o "žroutech jetele" a jak nemají sílu a nabídnul mu 10 000 kč, když s ním vydrží jedno kolo v ringu bez knockoutu :)))
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    URZA: Něco na tom je...
    TURF
    TURF --- ---
    URZA: je v joze definovana hranice/mira neublizovani?
    URZA
    URZA --- ---
    O tom že bez masa má člověk míň vitální síly asi zapomněli říct třeba tomuto mistru světa v kickboxu, který je již 20 let veganem
    Český mistr světa v thajském boxu: Skutečná síla pochází z rostlin – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...0008-cesky-mistr-sveta-v-thajskem-boxu-skutecna-sila-pochazi-z-rostlin.html

a nebo třeba tomuhle veganovi...
    Home
    http://www.thefrankmedrano.com/

Navíc ono to "maso" nerostle na stromech že. Kvůli každému kusu masa musel umřít živý tvor, který má nervovou soustavu jako my, cítí bolest, má strach ze smrti a chce přežít. První pravidlo jógy je "áhimsá" tj. neubližování, takže tolik k jezení "masa" pokud někdo následuje tradiční cestu jógy.

LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    KUATO: Aha, to je zajímavý.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LAKSHMANA: vysedavani v nejake forme transu nemaji jako cil praxe, ale maji tak resene nejake etapy, kdy v tom transu delaji nejakou formu "vnitrni" pranajamy. nevim, jestli si dobre pamatuju, jak mi to segra vysvetlovala.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    KUATO: Ruší mě na tom:

- to uvedení rychlosti pokroku do přímé úměrnosti s jedením masa
    - tvrzení, že "bude mit mnohem mene vitalni sily", což mi vůbec nejde dohromady s mojí osobní zkušeností, kdy míra aktivní kundalini v systému reaguje především na druh a intenzitu praxe a někdy dosahuje tolerovatelného maxima, aniž bych jedl maso asi 9 let
    - noa vysedávání nevím jak dlouho v samádhi, coby cíl vyšších stupňů praxe, na mě taky nepůsobí bůhví jak důvěryhodně (ale chápu že jsme v jógovým auditu)
    KUATO
    KUATO --- ---
    LAKSHMANA: souhlas. imho je cely tenhle problem zalezitost dvou rovin. prvni se tyka samotneho jezeni masa ve smyslu reseni nutricnich hodnot, atd. druha se tyka roviny mysli, hodnot a idei, ktere jsou s jezenim masa a vubec kolobehu zivota spojeny. z magickeho pohledu ta druha je mnohem zasadnejsi nez ta prvni, protoze mnohem vic formuje nejake osudove vyusteni (slozeny vektor vsech nasich tendenci a sil, ktere v nas jsou), ke kteremu kracime vykonavanim nejakych cviku. on soucit ne vzdy je ta nejlepsi varianta a ne zridka je za nim skryto spousta vlastnich nevyresenych komplexu nebo proste jen nedomyslu a nevedomosti.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    KUATO: Rozumim, no. Každý si vybíráme ty pravé informace sami za sebe a podle vlastních zkušeností a kritérií. Třeba kdybych o tom učiteli věděl to co ty, udělalo by to na mě jiný dojem. Možná. :-)

Osobně mi nikdy nepřišlo, že by konkrétně jedení/nejedení masa per se dělilo lidi na schopné a neschopné meditátory. Těžko nějak definitivně soudit. Navíc je tu možnost širší perspektivy, že platnou součástí cesty jednoho člověka může být jak období praxe v kontextu jedení masa tak i období praxe v kontextu bezmasého stravování.

(Když se podíváme, co k tématu vegetariánství vs. duchovní praxe má Buddha, tak se nezdá, že by na tom nějak moc záleželo.)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: uvedl jsem to jako priklad toho, ze ne vzdy a vsude byl razen postoj, ze "maso je fujfuj" a jedine vojteska je ta spravna krme pro "duchovniho" cloveka.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LAKSHMANA: nu, co bys chtel slyset? svet je plny lharu. jak svet viditelny, tak svet neviditelny. vetsina z nich si ani neuvedomuje, ze lzou. dotycny je z linie stare nekolik set let a je velmi kriticky k vetsine tvari jogy, ktera se dnes vyucuje jak v indii, tak na zapade. znalosti ma nemale. duvody, proc rika co rika ja neznam, ale priznavam, ze mam urcite pochopeni pro nektere z jeho postoju ;o).
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    KUATO: A ty mu to baštíš?
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZIKE: jasne, kazdy z nas se rozhoduje jak uzna za vhodne :o).
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KUATO: hmm, já bych mu zase asi řekl, že sorry a že raději pomaleji, pokorně a bez masa...
    KUATO
    KUATO --- ---
    DAWYT: ucitel jogy moje segry (ind) ji na rovinu rekl, ze pokud nebude jist maso, musi pocitat s tim, ze jeji pokrok na ceste jogy pujde zhruba polovicni rychlosti, nez by tomu bylo kdyby jedla, protoze bude mit mnohem mene vitalni sily. vitariany a podobne "extremisty" treba vubec nebere jako zaky. a to je z linie, kde na vyssich stupnich je pry bezne, ze v urcitych etapach prechazeji na ciste pranickou stravu (tedy nezerou), protoze je to jediny zpusob, jak se da dlit nekolik tydnu v samadhi v kuse, aniz bys potreboval resit, ze mas plne streva.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    MICHALBOREK: Jeho přednášky byly z toho nejzajímavějšího, s čím jsem se kdy během svých studií setkal. Poznámky z nich si dodnes střežím.
    MICHALBOREK
    MICHALBOREK --- ---
    Když tu byla řeč o tom Skarnitzlovi, tak věnujme mu minutku ticha, neb od ranních hodin 11. 2. 2015 již není přítomen zde ve světě. Viz http://www.ceskaakademiejogy.cz/sources/parte-rolf.pdf
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    MICHALBOREK: Aha, nauli dělám taky.
    MICHALBOREK
    MICHALBOREK --- ---
    LAKSHMANA: Milada Bartoňová :D, neb v žluté knize bandhy zpracovala Bartoňová, Skarnitzl se tam zabývá tou z mého pohledu opravdovější jógou, ale tím se nechci nikoho dotknout. Každopádně jsem tam nic o 35 letech u múlabandhy nenašel a mám to tu i ve fulltextu, takže jsem to i trochu prohledával nad rámec rejstříku a kapitoly jež se věnuje bandhám. Omezení vyloženě s věkem bylo v žluté knize snad akorát u nauli a ta horní hranice byla 40 let.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LAKSHMANA: Skarnitzl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam