• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    IOM_NUKSO: ano. je to jako sprcha nebo myti zubu, jakmile to zvladas efektivne, neni duvod se s tim srat. snaze a drive poznas, co telo zrovna potrebuje, das mu to a pak mas vic casu na pranajamu, meditaci, rodinu, praci, nicnedelani...
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: To je zajímavej koncept. :-) Nebude to chtít pomalu otevřít nějaký nový dveře? Uspokojení je hluboké?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Tiez to mate tak, ze cim dlhsie uz jogu cvicite, tym kratsi cas samotneho cvicenia vam staci k uspokojeniu?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    INCONOID: Ahoj, přímo Aštangu jsem nikdy nedělal. Různé formy "viniyasa flow" ano a s oblibou. Vipassanu dělám dlouhodobě a dost.

Jednou jsem se na meditování v lotosu ptal svýho oblíbenýho mnicha (Bhante U Vansarrakhita) a ten mi říkal, že jasně, ať v tom sedim a že v Asii je to běžná praxe. Zároveň se ale ujistil že mám svoje odcvičeno, vím co dělám a kladl mi na srdce ať si neublížím. Nicméně pokud, jak říkáš, je to pro tebe nejpohodlnější varianta a nohy cítíš až ke konci, tak to zní optimálně. Bolest posledních 10 - 20 minut je na soustředění dobrá. Obecná poučka je, že případná bolest spojená se sezením musí odeznít, jakmile se zvedneš. Minuta dvě max. Pokud přetrvává mezi sezeními, je to potřeba řešit. (na todle ses teda asi přímo neptal, ale tak neuškodí snad :-)

Sám sedím v takovém tom polo "barmském" sedu na polštáři a taky nejsem schopnej to střídat. Nevim no, občas mě to chytne, většinou na retreatu, že bych měl ty nohy střídat, ale nejde mi to.
    INCONOID
    INCONOID --- ---
    Ahoj najde se tu někdo kdo praktikuje dlouhodoběji Ashtanga Vinyasu společně s Vipassanou?

Jaký máte názor na sezení 1h 2x denně v Padmasane (lotus)? Praktikuje se mi v ní ze všech pozic nejlépe nemusím se často narovnávat, neusínám moc, koncentrace je mnohem lepší a ke konci sezení je cítit ale není to nesnesitelné.
    Nicméně pohodlně dokážu sedět pouze s levou nohou přes pravou, založení tedy nestřídám a mám obavy abych si tak nezpůsobil ještě větší asymetrii. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky
    JANITA
    JANITA --- ---
    Tak mám za sebou učitelskej trénink na druhou sérii ashtangy a bylo to skvělé! Manju je tak výbornej člověk, že musim sdílet, že tu bude příští rok znovu, kdybyste měli zájem. V červnu jednička, v říjnu dvojka.

Events | Ashtanga Yoga Shala Praha
    http://www.aysp.cz/events
    AREDHEL
    AREDHEL --- ---
    KRATKA_ZKRATKA: já bych doporučil Petra Smila, http://www.pranayoga.cz/
    KRATKA_ZKRATKA
    KRATKA_ZKRATKA --- ---
    Ahoj, asi to tady zaznělo už milionkrát, tak pardón.. Hledám studio jógy někde v okolí Vinohrad/Vršovic/na Praze 1. Ráda bych dala na nějaké osobní doporučení, protože se mi to nechce všechno hledat stylem pokus-omyl. Chodila jsem teď rok v zahraničí ke skvělý lektorce na Forrest Yogu, ale může to být pochopitelně i jakýkoli jiný styl, nějaký limitace v tom nevidím. Hlavní je, aby byla jóga kvalitně "průvodcována", se zaměřením na dýchání (ujjayi+dechová cvičení), asány vysvětlovány nad rámec toho, kam si dám nohu/ruku/hlavu a se závěrečná shavasana taky klíďo komentovaná. Děkuju moc za tipy, kdyžtak prosím do pošty.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Díky!
    KAREN
    KAREN --- ---
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, mám dotaz ohledně shankaprakshalany. Mám ji rád, ale protože je pití přesolené vody nepříjemné a někdy se mi z toho až začne motat hlava, zkusil jsem alternativu. Namísto slané vody jsem si udělal cibulový vývar, který jsme osolil jen cca poloviční dávkou soli. Možná ani ne. Zajímalo mě hlavně, jestli to "poteče těmi správnými trubkami". A ono teklo a bylo to příjemné nebo řekl bych "normální. Člověk popíjí zeleninový vývar, cvičí, a po chvíli začne běhat na záchod. Výhoda pro mě je ta, že takto dokážu shanku praktikovat klidně i jednou týdně, zatímco ty dřívější nepříjemné procesy, kdy se mi zvedal žaludek, jsem absolvoval tak jednou za rok.

Máte někdo podobnou zkušenost s podobně "alternativním" způsobem téhle očisty? Případně názor na množství soli, které se při ní používá? Já doteď nevím, zda ta sůl má význam pouze ten, že zajistí, aby "to teklo" do střev namísto do močových cest, anebo i funkci čisticí a proto se doporučuje tak vysoká koncentrace.

Budu rád za jakékoli info. Díky.
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    AGNESK: ano mam, do pošty prosím :)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Ahoj, neabsolvoval jste někdo celoživotně vzdělávací program Pohyb a zdraví-joga a jogová terapie na fakultě tělovýchovy a sportu UK v Praze? Měla bych pár dotazů :) Děkuji.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KAREN: jj, je to tak 120 m2, takže i systémy jako joga v denním životě, zkrátka zacvičí si tam pohodlně 25 lidí
    KAREN
    KAREN --- ---
    DACUBE: jen pro upresneni: ta velka chata je to, kde se delaval ze zacatku chillout?
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    Omlouvám se za spam
    Na tomto a podobně orientovaných auditkách se občas objedvuje poptávka po vhodném prostoru na retreaty. Rýsuje se tu možnost kempu, jedna velká chata s prostorem vhodných na skupinové cvičení, meditace, semináře atd. Někdo ho možná znáte jako dějiště festivalu Cosmic Frog.
    každopádně je zde teď nový správce, luxusní jednání i přístup. Neskutečný genius loci, silná místa a příroda Chřibů v okolí.
    STQ
    STQ --- ---
    JANITA
    JANITA --- ---
    SARKALINA: uf :(
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    MARKYYTKA: mám osobní žkušenost s oběma a oba jsou učitelé světového formátu. Takže dopuručuji.

Akorá ten workshop s Johanem je zrušený, ale on stejně přijede a v pátek je aspoň jam v Akashe ...
    KAREN
    KAREN --- ---
    MARKYYTKA: ja osobni zkusenosti nemam, jen to tak sleduju z povzdali, jestli mi nakej ten vikend nevyjde...
    MARKYYTKA
    MARKYYTKA --- ---
    ZOID: díky za tip, docela zajimavej prehled...
    MARKYYTKA
    MARKYYTKA --- ---
    ZIKE:
    KAREN:
    takže osobní zkušenosti dobrý? ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam