• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: nejdriv jsem se soustredila na tu zenskou helikopteru - kdyz ale clovek preswitchne na ten muzsky stojanek.))), ma to jeste vetsi grady.)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    a co takováhle flow vinyasa? :)

JAMINA
    JAMINA --- ---
    tak trošku k tématu:

"yoga posture praxis is not a sport. nor is it a performance art. it is not a form of esotericised self expression. to be yoga it must be self enquiry undertaken somatically. what does this mean in practice? it means that 'internally' it does not matter what you can do, and nor even how you are doing it. it means that 'externally' it does not matter what you look like. what matters, what makes it fruitful is how it feels. nothing more: nothing less."

Godfrey Devereux
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    PURPUREAL: je-li level jogoveho cviceni vniman jako iluze postradajici trvalost a pravdivost, je otazka spokojenosti s nim bezpredmetna. kdo presne by byl tim, ktery je tady spokojen s cim presne? :))
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    pěkný rozhovor.

Kariéra není život, život je to, jak je člověk spokojený sám se sebou. Dennodenně přece jíte, čistíte své tělo, zuby a čas si na tyto aktivity najít dokážete. Proto by měl každý myslet i na udržení kondice vlastního těla a mysli. Cvičte, ale jen tolik, kolik je potřeba.

Kariéra ne, život je to, jak jsi se sebou spokojen, učí hradecký jogín - iDNES.cz
    http://hradec.idnes.cz/...a-jogaterapeut-g27-/hradec-zpravy.aspx?c=A150704_2175089_hradec-zpravy_pos
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    DARJEEL: a nejsou to vlastně stádia duchovní cesty, o kterých píše jogín Svoboda? A různé jiné duchovní tradice?: 1)usiluješ 2) usiluješ zbavováním se 3) odevzdáváš se Nejvyššímu
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JUNIPETRUS: pěkný verbální cvičení, můžeš přidat nějaký příklad z vlastní praxe?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    spokojenost neni pouze absence zadostivosti.
    Krome toho staci se podivat na lidi i na sebe, a prirozena se zda byt spise zadostivost.
    V prve rade je treba rozlisit touhy, na ty dobre, co vedou vzhuru a na ty spatne, nebo zbytecne.
    Kdyz clovek zkusi byt nezadostivy a pozoruje, tak pak se ty zadosti zase jevi ne jako, co by si clovek delal sam, ale jako nejake sily, ktere se v cloveku objevuji a cloumaji citem a mysli.
    A nenechat sebou cloumat, byt pevny, v tom spociva to usili
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LAKSHMANA: no trochu se Ti to reformuluje za chuze, to se pak spatne debatuje.) Z "vybojovane" spokojenosti je najednou definitivni zastaveni utrpeni... mmchdm, Ty znas nekoho kdo to tak ma? ;)
    LAKSHMANA: to je ovsem vec uplne jina, v tom se shodneme:)

Ja jsem jen chtel napsat to, ze takovy ten stav spokojenosti, kdy absentuje zadostivost nebo projev potreb, neni nutne vybojovavat, respektive neplati to co pises obecne, ale jen pro nekoho. Tenhle stav osobne povazuju za prirozeny potencial kazdeho a jako takovy se volne manifestuje pokud mu nebranime...., Jen se do toho prozitku postavil zivot a my jsme zdatni vrhaci klaciku pod sve vlastni nohy.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Nic jsem neřek. Sorry. :-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DARJEEL: Aha, já už tě asi chápu. Já jsem jenom chtěl prostě říct, že jako vždycky stojí za to v tý józe nějak pokračovat dál. A jestli se ani na tomhle neshodnem, tak fakt končim. :-)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    LAKSHMANA: já to poslední rok vnímám jako takový konflikt přístupů. Někdo říká dři, trp a jeď, druhý odnauč se to :) V nějaké aštanze příručce se zase píše, že to má být přesně uprostřed. Moje zkušenost je ta, že když dřu, trpím a jedu, tak pod přísnou podmínkou, že mě to učí soudný člověk, dělám rychleji pokroky - na fyzické a energetické úrovni.
    Některé drsné praxe a postupy hraničí s takovým až šamanismem, a není to pro každého. Naučit se nasednout na lehčí vibrace a doladit rozbolavělou mysl k nějaké lehčí spokojenosti je také asi na druhou stranu umění.
    Často se to ve mě pere, ale momentálně jsem skončil v podstatě uplně jako ty. Buď jedu přísnou aštangu, abych "držel", a nebo se plápolám v prana józe a snažím se vzpomenout, co jsou to pocity a intuice. Zkrátka začínám mít pocit, že někdy, když moc zabírám, tak si koleduju (vybuchnu někde vzteky, naperu si koleno apod.), ale zas někdy, při takové uťaplosti, nebo když mám v hlavě deku, pěkně řízná praxe dokaže rozetnout tlení na jednom místě.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    Ale hlavně stop. Tady zjevně prodávám něco, co nikdo nemá zájem kupovat, čili nemám co bych nabízel.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DARJEEL: Já nevim jak to myslíš. Nějak na to jdeme každej odjinud.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LAKSHMANA: stále pán potřebuje zobecňovat, inu dobře, nebudu Ti bourat opevnění :-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DARJEEL: Tvoje babi je energetický vlákno! :-)))))
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DARJEEL: Aha, nedorozumění jsem svým elaborovaným postem zjevně nerozptýlil. :-)

1) prostá (světská), dočasná (občasná) spokojenost - jasně není problém, kdykoliv, jakkoliv, já jsem taky veselá kopa sám od sebe
    2) úplná spokojenost, definitivní ustání utrpení - nutno vybojovat
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LAKSHMANA: ajajaj, to že TY si to musíš vydřít a máš to takhle naprogramovaný ale neznamená, že to tak platí pro všechny :)))
    To puzení, který vnímáš, je přirozený, to je to co nás všechny táhne dál, hledat, objevovat, výš, hloub atd. To je nějakej univerzální potenciál, nebo spíš "energetický vlákno", který prochází tím potenciálem. Ale to že máš sebeuspokojení spojený s napojením na tohle "vlákno" už je Tvoje osobní věc (případně věc u které rezonujete s IOM_NUKSO), ale docela bych aj zavolal "halo halo", nemají to tak všichni :o)

Může se Ti to zdát neuvěřitelné, ale jsou lidé, kteří zažívají spokojenost "jen tak" i bez toho, aby každý ráno drtili ashtangu a každý večer skálopevně seděli v lotosu :-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Když píšu, že nejde být spokojený jen tak, tak mám v tomto kontextu na mysli to, že život bez duchovní realizace nám možná umožňuje nějakou spokojenost, nebo možná taky ne - třeba přijdou starosti, deprese, výčitky, mindráky, atd. - není to moc v našich rukách, žejo. Systémy duchovních cvičení nám dávají možnost dojít nějaké hlubší, pronikavější, stálejší spokojenosti. Ale není to zadarmo, nelze to udělat "jen tak, teď hned", jak nám mají sklon některé "školy" tvrdit ("we are all already enlightened"). Je potřeba se k tomu dopracovat. Čili proto jsem ti navrhoval, aby jsi zkusila jít v józe dál, pokud se na to cítíš připravená, protože vím, že tam dál na tebe čeká hlubší štěstí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam