• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    Ahoj,

od ledna zase rozjíždíme trošku netradiční a levné lekce jógy a akrojógy v alternativním prostoru Punctum na Žižkově. Každé pondělí a úterý.

Více informací na http://punkyoga.cz/

WT_MARTIN: stav se ke mě v pondělí od 18:00 ;) dnes je 1. hodina za dobrovolný příspěvěk ;)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    WT_MARTIN: doporučuji všemi deseti
    Ashtanga Yoga – Dalibor Štědronský | Dýchání a cvičení s Daliborem Štědronským
    http://www.ashtanga.cz/
    WT_MARTIN
    WT_MARTIN --- ---
    Ahoj. Chtěl bych poprosit o tip na dobré kurzy jógy v Praze (ideálně 8, ale v zásadě je to fuk ;)) Chtěl bych něco kvalitního, zaměřeného primárně na fyzické cvičení, ale žádné takové ty moderní "hot"/"heat" jógy a podobně. :) Existuje v Praze něco v tradičním duchu a přitom bez extra důrazu na duchovní stránku? :)
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: mně to nefungovalo. :)
    Na druhou stranu, co mám dítě a necvičím skoro vůbec, tak jsem přibrala proti době, kdy jsem dělávala ashtangu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    / aktualni google doodle potesil.)

https://g.co/doodle/tj8fz9
    SKAL3NA
    SKAL3NA --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenost s hormonální jogou? Klidně když tak do zpráv měla bych pár otázek :)
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Yoga Tip: Bikram Pitfall #1 – Lock the Knee! Or Die Trying! - HotCore Yoga : HotCore Yoga
    http://hotcoreyoga.com/yogatips/yoga-tip-bikram-pitfall-1-lock-the-knee-or-die-trying/
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: ještě víc info:

Milí příznivci Feldenkraisovy® metody, sebepoznávání a promyšleného pohybu,
    srdečně Vás zvu na celodenní wORKSHOP POHYBOVÝCH LEKCÍ - POHYBEM K SEBEUVĚDOMĚNÍ (ATM® - z angličtiny Awarness Through Movement® lesson), kde se budeme učit, jak jednoduše a s lehkostí proměnit a rozšířit představu o svých možnostech, nejen v pohybu. Prakticky si vyzkoušíte, jakým způsobem využívá náš mozek pohyb k učení, jaké podmínky k tomu potřebuje a jak rychle je možné stát se pohyblivější a koordinovanější.

Blíže v letáčku v příloze nebo níže.

Termín a místo konání
    Neděle 6. prosince 2015 ∞ 9:30 - 17:00 ∞ Bosorka - pohybové a vzdělávací studio, Masarykova 32 (Dům U Tří kohoutů, 4. patro), Brno

Obsah semináře
    Náplní semináře budou skupinové pohybové lekce, ve kterých se přiblížíte plnějšímu vnímání svého těla a zlepšíte jeho fungování v pohybu i držení těla. Mým úkolem bude Vás provázet, vytvářet atmosféru bezpečí pro Vaše pohodlné zkoumání, objevování a učení se novým způsobům zacházení se sebou.

JAK VYPADÁ TAKOVÁ POHYBOVÁ LEKCE?
    Cvičí se většinou vleže na podložkách, někdy také v jiných pozicích - sedu, kleku atd., které jsou uzpůsobovány možnostem účastníků. Lektor provází klienty slovně sekvencemi jednoduchých nemechanicky opakovaných pohybů, které jsou různě variovány vůči gravitaci a vztahům v rámci těla tak, abyste získali přesnější představu o tom, jak Vaše tělo funguje a jaké dosud nevyužívané možnosti skrývá.

Tempo lekcí je pomalé. Díky tomu máte dostatek času na směřování pozornosti k různým částem těla a rozvíjení tělové vnímavosti. Pohyb sám o sobě totiž nic neznamená. To, co přináší změnu pohybových a přeneseně i jiných stereotypů je schopnost mozku utvářet a měnit procesy nervového řízení.

PRO KOHO JE VHODNÁ?
    Pro každého bez rozdílu věku, fyzické kondice i zkušeností s pohybem.

Užitek z ní mají jak profesionálové zabývající se pohybem pro lepší porozumění zákonitostem pohybu a zlepšení svého výkonu, stejně jako ti, co pro sebe hledají úlevu od bolesti a zlepšení pohyblivosti ve svém každodenním životě.

Lektorka
    Petra Lancová, mezinárodně autorizovaná lektorka Feldenkraisovy® metody z Třince.

Přihlášení
    Rezervujte si své místo e-mailem nebo na tel.: sarablume@seznam.cz, +420 776 568 966.

Cena
    1100 Kč. Místo na semináři Vám zarezervujeme po přihlášení a zaplacení kurzovného. Informace k platbě Vám zašleme po obdržení přihlášky.

Další informace
    Podložky na cvičení jsou na místě. Doporučujeme teplé ponožky a pohodlné oblečení ve více vrstvách. Cvičit budeme vleže na zemi, pomalým tempem.

Aktuality můžete sledovat na facebooku

http://https//www.facebook.com/events/462755860601557/

V příloze najdete letáček k semináři, pokud uznáte za vhodné, sdílejte prosím tento e-mail nebo jen pozvánku z přílohy s těmi, které by mohla nadchnout práce s tělem, pohybem, hledání a objevování nových možností k větší svobodě sebe-vyjádření, lepší pohyblivosti - nejen v těle, ale také myšlení, cítění a jednání.. pro zlepšení kvality života v každém okamžiku:)

Těší se na Vás
    Bc. Petra Lancová
    Feldenkrais® Practitioner

Fb: Feldenkrais CZ/ příběh v pohybu

http://www.feldenkrais-potencialvpohybu.webnode.cz
    KAREN
    KAREN --- ---
    Jestli máte někdo zájem, v neděli 6. prosince se v Brně v Bosorce (v centru na Masarykově)
    koná celodenní workshop Feldenkraisovy metody:

https://www.facebook.com/events/775257479269469/

Sice už neplatí slevička, ale prý jsou ještě volná místa. Jdu to zkusit, tak se tam případně potkáme. ;)
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    Ahoj,
    v životě jsem byl na józe jen párkrát, ale teď bych chtěl nějak pravidelně začít chodit s tím, že bych rád, aby to nebyl jen důraz na cvičení, ale i na meditativní stránku. Vím, že je tu dlouhý seznam různých míst, ale přesto bych byl rád za konkrétní doporučení nějakého vyučujícího, ne extra drahého, který cvičí jógu v Praze.

Děkuji mnohokrát
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    WE_RUN: mam to podobne a ze sve zkusenosti můžu rict, ze mi pomaha vsede mit hodne zpevnene bricho a nohy (spicka smerem k telu pevna). Krome beder, co jsem tak vyzkousela, to i souvisi s otevrenosti kycelnich kloubu+panve, zkus delat nejake cviky plus asany na toto otevreni. A klido to protahovat kazdy den. Ale jakmile to bude bolet a tahat jen v miste toho ohybu kolenniho, tak radeji prestat, dobre je, kdyz to tahne celou nohou.. Snad jsem to napsala srozumitelne:)
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    JAMPA: jj to jsem zacala delat nedavno :) To je hrozna vychytavka, ale jenom ve stoje. V sede me to nenapadlo.
    JAMPA
    JAMPA --- ---
    WE_RUN: Taky by mohlo pomoct zapojovat při předklonech břišní svaly.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    ZIKE: Ok, dík za tip.
    Je pravda, že poslední tři roky toho mám fakt hodně :/ Bedra mě teda nijak nebolí, spíš momentálně bojuju s bolestí mezi lopatkama (v práci sedím u počítače). Dřív jsem měla problémy s L5 obratlem, ale to už se mi díky tomu, že cvičím neděje.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    WE_RUN: čau, jo může to souviset s bedrama, ale tezko takto radit po netu. Doporucil bych si zajit na nejakou kvalitni jogovou terapii. Treba k Lucii Konigove, ta ti klidne udela celou serii primo pro tebe.

Jinak bedra jsou v joze velke tema a jejich rozhybani i casto boli. Hodne se v bedrech odrazi stres a negativni emoce ... a to je casto problem, proc je nekteri lide nemohou rozhybat. Je dulezite pri jejich rozhybavani pracovat dobre s dechem. Doporucil bych na bedra cvicit hodne bojovnika 1 ;)
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    JAMPA: driv 1x tejdne, ted asi mesic dvakrat tydne a zhruba kazdy druhy rano surja namaskar. asi se budu muset zamerit treba kazdej vecer jen na ty kleste, ale mozna by to chtelo jeste nejakou jinou asanu na protazeni beder. nevim, no....urcite nejsem jedina, kdo s tim mel problem, ale kdyz se o tom bavim s lidma, tak o bedrech nikdo nemluvi. ten tah a ztuhlost, co v nich cejtim v sede je divnej.
    JAMPA
    JAMPA --- ---
    WE_RUN: A jak často cvičíš?
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    ahoj, potrebovala by jsem poradit a tady s tim budete mit urcite zkusenost. od mala mam dost problem se zkracenymi svaly na zadni strane stehem. snazim se na tom pracovat. Ve stoje se ohnu k noham uz mnohem lip, ale v sede, kdyz mam udelat kleste, tak nastava zadrhel. moc se to nelepsi. Premyslela jsem nad tim a prijde mi, ze bude asi problem I ve svalech kolem patere. Mam pocit, ze se mi pater nechce vubec zakulatit a je takova ztuhla, asi taky zkracene svaly. rada bych na to zapracovala, ale nevim jak :) diky
    HIFI
    HIFI --- ---
    IN_DIE: nz ;) napiš pak, jak se osvědčilo - snad chytneš dobré lektory
    IN_DIE
    IN_DIE --- ---
    HIFI: Děkuju ti. Tipovala jsem to tak, ale jsem ráda,ze mi to někdo zkušenější potvrdil;)
    HIFI
    HIFI --- ---
    ještě se zeptám - jako jogíni dodržujete půst nebo omezenou stravu když je úplněk?
    HIFI
    HIFI --- ---
    IN_DIE: teda jako začátečníkovi a holce bych poradila tu aero jogu - mohla by to být zábava a výborné uvolnění a protažení, pokud budeš časem cítit, že potřebuješ větší zátěž a něco víc rozpumpování srdce, můžeš případně zkusit i tu power

SNOWWHITE: pročetla jsem si ty odkazy a je to docela nářez. Obecně bikram nefandím, protože mi to přijde systém, který nerespektuje jednak individualitu cvičence a hlavně potřeby těla. A když vidím toho pana Bikrama, tak je mi zle. Škoda, že špiní krásný svět jogy.

Jinak hotka je v tomto ohledu vskutku jiná - nebo by alespoň měla být. Naštěstí v našem jogacentru cvičí vesměs dobrý uvědomělý lektorky, hlavně teda jedna a ta má pro to prostě cit, to je znát. Ásány na protažení střídají ty na posílení, zároveň vždy následují uvolňující pozice atp. Je to prostě o lidech a energii, kterou předají a pak se dá využít i to teplo i když je to asi věc relativně nepřirozená (pro většinu). Bohužel těch lidí/lektorů, kteří pro to mají opravdový cit a je vidět, že to vychází z dlouhodobé praxe a určitému (správnému) přístupu a tak nějak z hloubi je méně, ale dají se najít. Taky je třeba říct, že hotka nelze cvičit denně, ale dá se dobře prokombinovat právě třeba s cvičením doma + dalším sportem - ideální rekreační běh, tanec, plavání na rozpumpování srdce. Zároveň je důležité dát pozor na dehydrataci, ten den jíst lehce a uvědomit si, že po cvičení hotky je možná takový citlivější.

Já příští rok jdu na akreditační kurz jogalektora, tak doufám, že po absolvování předám jen to pozitivní co se dá z hot jogy vzít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam