ahoj, potřeboval bych se poradit. Zjistil jsem po 10 letech praxe, že v podstatě nevím vůbec nic, jen o tom vím, a moje máti se na mne obrátila, že chce na důchod přestoupit na buddhismus a jógu. Zatím jsme neřešili, jak to lze, nelze kombinovat, protože jí jde hlavně o zdravotní aspekty.
Máti cvičí odjakživat pilates skoro denně 20 minut, takže nebude mít asi problém přejít na fyzickou pravidelnou praxi. Nicméně hodně kouří, špatně spí, nejí moc dobře (včetně prášků na spaní), a psychicky na tom není nejlépe. Podle mne by potřebovala praxi, která ji zbaví úzkostí a nějak nenásilně zbaví návyků a zklidní. Na to se jóga jeví jako dobrá pomůcka, ale přemýšlím nad směrem.
Ona bydlí na vesnici, a mohla by za učitelem tak jednou za 14 dní do Brna. Myslím si, že by bylo ideální řešení knížka + nějaká otevřena lekce nebo i individuální. Ale další věcí je, že nemá ráda náboženství a ideologii - proto se jí líbí théravádový buddhismus a já přemýšlím, co by tomu odpovídalo v józe. Napadla mě kvůli tomu všemu jógová terapie Krishnamacaryi, ale zase nic nevyšlo v češtině. Aštanga by byla zase asi moc, a severní směry jsou moc náboženské.
Nakonec mě napadl Iyengar. Co si o tom myslíte, nebo máte nějaké jiné doporučení, týkající se Brna? Jsem navíc z Prahy, a nemám páru..