• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    INDEX
    INDEX --- ---
    Ahoj, kdyby někdo měl zájem o 3 denní vstupenku na Yoga/Dance festival do Ostravy, tak přenechám. Kdyžtak zpráva. Díky
    TRESEN
    TRESEN --- ---
    Ahoj, aktuálně mám k dispozici unikátní prostor, kde by se mi líbilo dělat malé soukromé kurzy jogy. Pokud jste někdo lektor a sháníte prostor pro kvalitativní výuku, tj. individuální kurz ideálně tak pro tři lidi, napište mi a pojďme to společně zrealizovat. Více info PM
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Amazon.com: Roots of Yoga (Penguin Classics) (9780241253045): Sir James Mallinson, Mark Singleton: Books
    https://www.amazon.com/Roots-Penguin-Classics-James-Mallinson/dp/0241253047

10 Things We Didn't Know About Yoga History Until We Read Roots of Yoga
    http://www.yogajournal.com/slideshow/10-things-didnt-know-yoga-history/
    BIGG23
    BIGG23 --- ---
    Namaste! Sháním Hatha Yoga Pradipika v tištěném vydání. Anglicky nebo česky. Nemá někdo doma třeba úplně nevyuzitou nebo 2? Díky mockrát! ;))))
    MARTIC
    MARTIC --- ---
    CANEBRA: ano, mam takhle par hodin, copak bys potrebovala vedet? :)
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    přidala jsem nějaké knihy o józe, meditaci atp. do tržiště.. už dlouho jsem je neotevřela (případně nikdy) a vím, že neotevřu, tak snad udělají radost někomu jinému..
    CANEBRA
    CANEBRA --- ---
    Ahoj, byl by tady někdo, kdo dělá hodiny v pronajatých sálech (myšleno, necvičíte pod nějakým fitkem) a jedete sami na sebe? Kdyby tady někdo takový byl a zároveň by byl tak moc hodný a ochotný mi napsat pár zkušeností/ odpovědí. Budu moc vděčná za SZ.

Děkuju :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    VESPER_INDIGO: koukám taky, že původní popis je v puranach
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    KLUZAU: koukal jsem se do několika různých zdrojů a každý dokáže tvrdit něco jiného. A v jednom z videí na youtubu Sadhguru vysvětloval, že je to složité, že se čas počítal tehdy jinak nebo co a je to i výkladu... moc jsem to nepochopil.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    VESPER_INDIGO: Sadh-guru je skvělý. Ale podle něj tedy nejsme v Kalijuze, hmm
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    KLUZAU: nevím nakolik je tohle populárně-vědecké vysvětlení pro tebe použitelné ani nakolik je opravdu přesné, ale třeba pomůže alespoň inspirovat. A Sadh-guru je btw dost fajn a vtipnej i moudrej zároveň.

Kali Yuga – When Did it End and What Lies Ahead?
    http://isha.sadhguru.org/blog/yoga-meditation/science-of-yoga/kali-yuga-end-lies-ahead/

A tady tohle vypadá docela k světu jako sumarizace 4 Yug a všeho kolem:
    Hindu Theory of World Cycles
    http://baharna.com/karma/yuga.htm
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    LAKSHMANA: hledám, ve kterých starověkých textech je to nejlépe popsané. Vím jen o zmínce v Bhagavadgítě, ale určitě je o tom někde šířeji pojednáno.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    KLUZAU: V novinách?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Ahoj, nevíte prosim kde si nejlíp načíst co je Kaliyuga?
    RAKED
    RAKED --- ---
    ANGIOLETTO: Akasha a lidi kolem ni jsou fajn, čtyřletá zkušenost:)
    OVECZK
    OVECZK --- ---
    PHRASE: ahoj, diky :) ty mikrovlaknove muzou do pracky na 30 nebo otrit hadrikem a nechat uschnout. Korkova do pracky bohuzel nemuze, tak jen cistit hadrikem nebo jemnym desinfekcnim sprejem, pri castem pouzivani par let vydrzi, ale u tech z mikrovlakna je zivotnost mnohem delsi.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LODBROG: Jestli jsou pro tebe ty veci zjevne, tak me to za tebe tesi. Ja mam zkusenost, ze ty nejvice zjevne veci jsou casto opomijene. Viz Maly princ "to dulezite je ocim casto neviditelne." Tak se omlouvam jeste za trosku tech zrejmosti a uz se odmlcim.

Zajimave, zes rikal ze se z principu nenajis. Vzdyt to je prave to uziti objektivni diagnozy k subjektivnimu vnimani. Cilem metodiky je dovest studenta k principum toho jak studovane funguje! To neni samozrejme (u jogickych praxi se na to velmi casto zapomina). Pokud jsi na takoveho cloveka narazil, tak se jedna o odbornika.

Je to stejne jako se cvienim asan. Jeden fyzio je doporuci, jiny zakaze. To neni o jeho znalosti jogy, ale o tom s kym a cim se v zivote potkal. Zda se setkal s odbornikem, anebo tupcem. A blbosti je na svete jako lucniho kviti.

S vycviky je to o tom, kdo je porada, kde a v jakou dobu. Z meho okoli sli lide na vycvik bez zkousek. Stacilo aby byli fyzioterapeuty, podali prihlasku a zaplatili. Z jinych okruhu zase vim, ze pri velikem zajmu je sito a kdyz je lidi malo, tak berou temer kazdeho. Na mnohe kurzy urcene pouze pro fyzioterapeuty se zase muzes dostat, aniz bys fyzio byl. Stejne jde jen o to, zda mas k studovanemu vztah - to je zakladem kvality. Ne metoda, ale pochopeni toho jak pracuje. Ono je to stejny ve vsech oborech.
    VERUSHKA098
    VERUSHKA098 --- ---
    AIM_FREEMAN: Jj, i tady ten chlapík je super! :)
    Chaz Rough - YouTube
    https://www.youtube.com/user/yogamazing
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    ANGIOLETTO: souhlas, moc příjemná osůbka :) celej její channel na YT včetně těchle 30ti denních a 31 denních challenges je skvělej.

Yoga With Adriene - YouTube
    https://www.youtube.com/user/yogawithadriene
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SLAUGHTER: To co píšeš jsou poměrně zjevné věci. Asi jsem na internetech dlouho, že je pokládám za zřejmé.

Jen upřesnění k tomu McKenziemu: pro něj je právě typické, že se "objektivní" diagnóza prokládá subjektivním vnímáním pacienta/cvičence ("udělejte tenhle pohyb pětkrát. Je to teď lepší, horší, stejný...? A co po pěti těhle pohybech?"), což nutí přímo pacienta, aby vnímal sám sebe a mechanizmy svého těla.
    A aby na sobě makal, on sám, a okamžitě viděl jak to pomáhá nebo nepomáhá.
    Přitom aby tě (jako terapeuta) pustili na kurz téhle metodiky, předchází tomu velmi tvrdé testy znalostí anatomie, fyziologie, mechaniky pohybů, stereotypů atd. (moc Čechů staré školy se tedy na kurzy nedostane)
    - nejenom "odsloužená léta" tak jako u jiných metodik, které nebudu jmenovat (a na které často člověk stejně nemá peníze, pokud si ta léta praxe odslužuje, neb platy ve zdravotnictví.. no nic :P

A ano: při té terapii nejčastěji muži dnešní doby dělají záklony. Protože největší procento z nich denně udělá strašně moc předklonů ale žádný záklon (zkuste si to sami spočítat na sobě), což bederní ploténky mechanicky posouvá dozadu k míše (jí předcházejícím vazům). A to bolí.
    Takže to pak vypadá, že celá metoda je jen nějaké tupé záklonování.
    Není.
    Je to velmi vymakané pro jakýkoliv kloub na těle (i kloubky prstů kupříkladu - i ty se dovedou zablokovat).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam