• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    ANGIOLETTO: souhlas, moc příjemná osůbka :) celej její channel na YT včetně těchle 30ti denních a 31 denních challenges je skvělej.

Yoga With Adriene - YouTube
    https://www.youtube.com/user/yogawithadriene
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SLAUGHTER: To co píšeš jsou poměrně zjevné věci. Asi jsem na internetech dlouho, že je pokládám za zřejmé.

Jen upřesnění k tomu McKenziemu: pro něj je právě typické, že se "objektivní" diagnóza prokládá subjektivním vnímáním pacienta/cvičence ("udělejte tenhle pohyb pětkrát. Je to teď lepší, horší, stejný...? A co po pěti těhle pohybech?"), což nutí přímo pacienta, aby vnímal sám sebe a mechanizmy svého těla.
    A aby na sobě makal, on sám, a okamžitě viděl jak to pomáhá nebo nepomáhá.
    Přitom aby tě (jako terapeuta) pustili na kurz téhle metodiky, předchází tomu velmi tvrdé testy znalostí anatomie, fyziologie, mechaniky pohybů, stereotypů atd. (moc Čechů staré školy se tedy na kurzy nedostane)
    - nejenom "odsloužená léta" tak jako u jiných metodik, které nebudu jmenovat (a na které často člověk stejně nemá peníze, pokud si ta léta praxe odslužuje, neb platy ve zdravotnictví.. no nic :P

A ano: při té terapii nejčastěji muži dnešní doby dělají záklony. Protože největší procento z nich denně udělá strašně moc předklonů ale žádný záklon (zkuste si to sami spočítat na sobě), což bederní ploténky mechanicky posouvá dozadu k míše (jí předcházejícím vazům). A to bolí.
    Takže to pak vypadá, že celá metoda je jen nějaké tupé záklonování.
    Není.
    Je to velmi vymakané pro jakýkoliv kloub na těle (i kloubky prstů kupříkladu - i ty se dovedou zablokovat).
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LODBROG: Ok, jestli jsi vzal onu odbornost osobne, tak se omlouvam za sve nepresne vyjadreni. Ver never, nebylo to mireno na tebe osobne, ale obecne do eteru. V tomto ohledu jsem pouze vyuzil, cos napsal, ale stojim si za tim. Jestli jsem ti tim ublizil, omlouvam se ti. Znalost joginu o lidske lokomoci je obvykle dost mizerna a jak muzeme poznat sami sebe, kdyz nezname ani onu nadobu, kterou obyvame a skrze kterou vnimame i jedname?!
    Nemusis analyovat me motivy, kdyz se chces zeptat co mam s fyzio, tak se zeptej primo. Ja mel k fyzioterapeutum dost negativni vztah a reagoval na ne podobne jako ty. Ale od doby, kdy jem zmenil pusobiste, tak jsem zacal potkavat odborniky v mnoha oborech. A za kazdym clovekem stoji pribeh a pokud je a jejich praci neznas, tak je nefer je kritizovat. V tomto ohedu napravuji sve prohresky. To, ze je to prostredi nemocne a valna vetsina z nich jsou neschopni s tim souhlasim, ale to plati obecne pro kazdy obor a v podstate pro celou populaci. ale Cz fyzio je svetova spicka a to je fakt. To ze o nich lide nevi vsak vypovida o jejich neznalosti, ne o neznalosti fyzio. Je to jako s joginy - vsichni znaji jutubove hvezdy, ktere maji dobry marketing a umi se prodat, ale co ti co na jutubu nefici protoze maji jiny motiv a jsou nede uplne jinde?!

„Mezi mnoha tisíci lidmi jen málo se jich snaží o dokonalost. A mezi těmito požehnanými snad jen jeden jediný Mne zná v Mé pravé podstatě.“
    Bhagavadgíta VII.3

Statni zdravotnictvi resi pouze akutni problemy tak, aby byl clovek pouzitelnym koleckem v soukolí. Ti co to nesnesou jdou do soukromeho sektoru a to si ne kazdy muze dovolit.

Pro vhled na vztahy platí, že nelze poslouchat pribehy, ale sledovat interakci. Jako napriklad nas dva "hadajici se" mohou sledovat ostatni. Když nam PISISKVOR vyklada svuj pribeh, tak jej rika ze sveho pohledu. Jak vis, ze jej opisuje objektivne? Jak vis, ze fyzioterapeut neodvedl dobre svoji praci? Treba ho jen neposloucha, anebo ho neslysi. To vi jen ti dva. A jestli ji problemy dohnaly ke studiu sama sebe, tak jsou pokladem, nikoli bremenem.

K McKenziemu - ok, vyjadril jsem se zkratkovite. Pracuje na principu, kdy se pusobi na meziobratlové disky, ktere se zatlacuji z5 na sve misto. Presto je prace se zaklony pro McKenzieho dost typicka, coz imho souvisi s lokaci vysunuti disku.
    1. Metodika neni spravna a nespravna, ale funkcni a nefunkcni. A co vic, ti rozumni je kombinuji, byt si mnohdy metodiky odporuji. To je priklad prace s principy. Ono i dle charakteru bude na kazdeho fungovat neco jine.
    2. McKenzie je ti bez presne diagnostiky dost na nic. A diagnoza je diagnoza a McKenzie je McKenzie. Jablka take nejsou hrusky.

S tvym nahledem na principy mam jiny nazor. To vypovida o praxi samotne. Na tom stoji i cela joga (bez jakehokoli imho). Viz Gíta, Pataňdžali atd. taky ti nehovori co a jak, ale hovori o principech. Jak je uchopíme je na nas. Stejny rozdil je praxi modlitby a schopnosti vidět boha ve vsem kolem sebe. Stejny rozdil je v opakovani asan a sebepoznavani. Jsem mene jogin, jen proto, ze nedelam tradicni padmasanu? I tvoje srdcovka aikido neni o konkretnich technikach, ale uci necemu vic, nebo ne?

Jak rekl klasik male poznani prinasi dogmatismus, stredni poznani a velke motlitbu... stejne tak mame techniky+metodiky, principy a nakonec odevzdani.

A ne, nyx neni prvni trida, nyx je zel neco mezi materskou a jeslemi. Presto se sem rad sem tam podivam jako dite na ostatni deti.
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    OVECZK: jsou pěkný. A jak to pak čistíš, až to nasaje hodně potu?
    Mě zaujala ta korková, ta je taky z tvé dílny? Nevyšoupává se korek po chvilce?
    KAREN
    KAREN --- ---
    ... jen maj ty hadry dost velky - ANGIOLETTO: tusim, ze jsi drobna, tak urcite objednavat maly velikosti
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    ANGIOLETTO: Čičibo má na obchodech každej týden jiný zboží... objednáš na eshopu s vyzvednutím na nejbližším obchodě - doprava zdarma, klidně i dvě různé velikosti od stejného zboží, přijdeš tam, na místě vyzkoušíš (mívají kabinku), co se líbí zaplatíš a co ne tam prostě necháš. I kdybys tam nechala všechno objednané, nikdo tě nebude prudit - mají perfektní zákaznickej přístup. Na eshopu se podívej i na Slevy (odkaz nahoře).
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    JAMPA
    JAMPA --- ---
    ANGIOLETTO: Tchibo mívá celkem pěkné oblečení na jógu z přírodních materiálů.
    TICHTICZKA22
    TICHTICZKA22 --- ---
    Ahoj, sháním Pataňdžaliho jógasútry v překladu od Bendy. Třeba někomu už jen zabírá místo v knihovně.. Prosím PM.
    ZOBAAK
    ZOBAAK --- ---
    ANGIOLETTO: dobrou zkušenost mám s německou https://bodynova.de/ (značka Bodhi), modely Rishikesh a Kailash (příznivá cena - základní Kailash stojí na webu asi 430 Kč, dobrej materiál co dost vydrží, oekotex certifikace).
    V Praze jsem to viděl prodávat na Letné v http://www.akasha.cz/contact-c16gk a nebo v Holešovicích (Na Maninách) v http://yogashop.cz/podlozky-na-jogu/ (tam to ale asi prodávají pod nějakou vlastní značkou, možná od Bodynova kupují ty velké 30m role)
    CANEBRA
    CANEBRA --- ---
    SAARA: tam je to krásný:)

ANGIOLETTO: nebo klasika https://www.jogamarket.cz/ - všechen sortiment i na webu
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANGIOLETTO: obyč tenký levný vždycky mívali v prodejně Guma na Ječný .)

Úvodní strana | Guma s.r.o.
    http://www.gumapraha.cz/
    SAARA
    SAARA --- ---
    ANGIOLETTO: chodím občas sem a mají k prodeji podložky, akorát moc netuším v jakém cenovém rozpětí... http://jogovna.cz/
    je to na jindřišské
    OVECZK
    OVECZK --- ---
    ELWERINE: 183x61 cm, výška 3mm
    OVECZK
    OVECZK --- ---
    Zdravím vespolek, mám na vás prosbu:

Po letech hledání vyhovující podložky na jógu jsem se rozhodla rozjet vlastní značku podložek z mikrovlákna a přírodní gumy Dhara. Podložky se hodí hlavně na dynamickou jógu, protože vrstva mikrovlákna saje pot a tím se stává neklouzavou, nicméně se na tom dá cvičit cokoliv.

První várka je konečně na světě, zatím je k dostání přes eshop (dharamats.com) a v Brně ve studiu Punk jóga.

Chci nabídnout podložky i v Praze a jiných městech, prosím o tipy na dobrá jógová studia, kde se praktikuje hlavně hot nebo bikram jóga, ashtanga nebo power vinyasa a kde by byl prostor pro spolupráci.

Za jakýkoliv nápad moooc děkuju :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    DARJEEL: právě ta neurčenost a to, že západní metody (materialistické, zahrnující maximálně psychosomatiku) si s tím neví rady, to jsou imho časté důvody, proč zkusit nějakou alternativní cestu - třeba ten problém vyléčit volným prouděním cchi v dané oblasti, respektive v celém systému.

A proč dost věřím číňanům? Pár let jsem to v některých obdobích cvičil dost intenzivně a považuju to za velmi propracovaný systém (jak dovedli v čínské medicíně znát některý souvislosti mezi orgány, kudy vedé která dráha, to je asi těžko uchopitelné přes materialistické paradigma, ale zdá se, že tčm mnoha lidem funguje). Přestožeže se zabývá mj. proděním cchi, stále tam vnímam, že je to velmí blízko těla. Dokonce i při cvičením jsem proudění cchi vnímal téměř fyzicky, jako jakousi projekci tělních tekutin, dechu, svalových kontrakcí, setrvačnosti.... Například pranajáma pro mě leckdy je i mimo dimenzi fyzického těla.

Kamarád měl leta problémy se zády, zkoušel všechno možný a taiji mu pomohlo (i jeho chiropraktik, kterýho navštívil po dvou letech cvičení, si všimnul toho rozdílu a nevěděl o tom, že kamarád v mezičase cvičil tyhle věci). Ale nutno dodat, že to je běh na delší trať a je třeba to dělat pravidelně a delší dobu (proměnit vnitřní systém neni otázka pár cvičení...analogicky - vysekaný tělo z posilovny taky neni na pár týdnů a tohle může být ještě na delší dobu)

sumasumárum, je to samozřejme Imho, ale věřím, že by to pomohlo ;-)

jinak, já znam jen jeden qigong a to je z chentiagou taiji, postoj sloupu a navíjení hedvábného vlákna. Primárně to bylo určené k boji (resp. k zažití, jak vést spirálovou energii z/do tan-tienu v celém těle), ale u toho je jistota, že je tam zachované vše původní. Určitě toho bude víc, ale znam jen tohle.

sakra, takle dlouhý příspěvek sem dlouho na nyx nedal, jdu radši cvičit první serii ;-)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    PISISKVOR: Minimálně ta nenávaznost je problém. Že nechodíš vždy k tomu stejnému, co by si pamatoval co sjte dělali minule a jak to zabralo nebo nezabralo. Co by viděl vývoj od minulé návštěvy.
    Asi se fakt musí jít po konkrétních lidech; poptat se známých kdo u koho byl s čím a jak to fungovalo.
    Ale to říkám něco co nejspíš sama dávno znáš.

McKenzieho jsem radil, protože je to cvičení - nikoliv fyzikální terapie (elektro, magnety, vodoléčba..) - které jsem viděl zabírat v reálném čase.
    (Abych ustoupil Slaughterovi: nedoporučuju tu metodu, ale doporučuju najít někoho kdo ji dělá.)
    Určitě bude spousta dalších způsobů; nevím jak moc jsi lovila ve vodách mimo cvičení.
    Kraniosakrálka mě napadla taky, ale už to není cvičení ale někdo na tebe sahá.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SLAUGHTER: Mě zas fascinuje Tvoje "zdejší "odbornost nyxáků" ve vztahu k tématům o kterých nemají ani páru - viz LODBROG" :DDD

Nikdo nepopírá že jsou fyzioterapeuti kolečkem v defektním soukolí. Nevím co máš Ty společného s fyzioterapií (že si tu "kritiku bereš tak osobně),
    nicméně to co kritizuji/kritizujeme je jasná situace (a sám jsi ji ocitoval): mají před sebou pacienta, ale nejenže nejsou schopni pomoct, ale nejsou schopni ani přiznat že nepomohou a odkázat na někoho kdo pomůže.
    Máme před očima pacientku, kterou si přehazují jak horký brambor nebo ji nutí dělat nefungující praktiky a doufat že to nějakou náhodou zabere - v takové situaci je těžké jim "nekřivdit".
    Že nepomáhají je holý fakt. Očividná skutečnost. O omluvy/výmluvy IMHO nikdo nestojí, stačí když uznají že nejsou řešením problému, ať může dotyčná hledat sama na vlastní pěst a neztrácí s nimi čas.
    Ta realita je jasná: buďto umíš pomoct (nebo aspoň odkázat na pomoc), nebo nepřekážej a nezdržuj.

"McKenzie neřeší vše" je stejně blbá věta jako "jóga neřeší vše". On někdo říkal že jo? Jsme tu první třída základky abych si museli ujasňovat že na konkrétní problém se aplikuje vždy konkrétní nástroj, podle situace a diagnózy?
    Jasně že to neřeší ta metoda sama o sobě; chce to toho terapeuta co to umí aplikovat.
    Chtěl bych mít Tvé sebevědomí abych mohl říct o McKenziem (nebo jiné metodě) že je to "terapie záklonama". To máš z googlu?
    Já totiž kupříkladu cvičil předklony. Můj spolužák hned vedle musel cvičit nejdřív rotace, pak úklony, a pak teprv záklony - a přesně jak to komu z nás terapeutka určila: v jakém úseku, jakým způsobem, v jaké intenzitě, v jakém rozsahu, jak často,
    a vše samozřejmě po důkladné anamnéze, vyšetření atd., a pod dohledem.
    A metodicky.
    Že nejde o metodiku ale o principy? Jde o to najít někoho kdo ty metodiky zná a umí v dané chvíli použít tu správnou.
    Čehož součástí je i zjistit v čem je vlastně problém, v čemž tito fatálně selhali. Masérů je milion, doktorů co nemaj čas a ochotu je taky milion. Nikdo z nich nepomohl - kdyby pomohl, neptala by se slečna/paní v tomhle auditku.
    Samotného "principu" se ještě nikdy nikdo nenajedl. Nebo aspoň já nikoho takového neznám.
    Technik je jak polního kvítí - ale už je asi málo těch co je znají, když pacientce řeknou "tak cvičte jógu, to vám pomůže" (ne konkrétní cvik nebo soustavu cviků, ale prostě "jógu").

Na poslední větě co cituješ si trvám: jestliže ani za x let dotyční nebyli schopni pomoci, pak jsou špatně buď oni nebo systém - pro pacienta je výsledek tentýž.
    Jsou jen ztrátou času.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LODBROG: je jednoduché kritizovat fyzioterapeuty, ale oni jsou žel mnohdy jen kolečkem v soukolí a mezi mlýnskými koly, mezi tím co dělat mohou a tím co chtějí pacienti. V praxi obvykle na klienta nemají dostatek času (30 minut na klienta nestačí a mít za den několik desítek pacientů není únosné). Mít čas na klienta si dovolí jen soukromí fyzioterapeuti a ti musí mít několikaletou praxi ve státním zařízení a to si následně nechají zaplatit, což se zase nelíbí klientům. Navíc klienti obvykle chtějí, aby to řešil odborník, nikoli oni sami.
    LODBROG: McKenzie neřeší vše. Může být i kontraproduktivní. Ono záleží kdo to dělá a zda-li rozumí tomu co dělá. To není o metodě.
    PISISKVOR: na tvoje problémy se na fyzio obvykle užívá Kaltenborn.
    McKenzie neřeší vše - jedná se o terapii skrze záklony.
    Momentálně je velmi populární DNS.
    Z alternativnějších a méně známých je dobrý Rolfing, Feldenkrais, ale i zmiňované kranio.
    Technik je jako polního kvítí, ale jak už jsem psal NEJDE O METODIKU, JDE O PRÁCI S PRINCIPY. Ale kdo nechce slyšet, neslyší a je hloupé dávat nevyžádané rady (bych nestřílel jen směrem ven).

A co se týče fyzioterapeutů, křivdíte jim oba. Ona jen psychická stabilizace pacienta a zorientování se a naladění mezi oběma může trvat 10-20 minut. A když máš na klienta 30_40 minut? A když máš desítky pacientů denně? Stále mě fascinuje zdejší "odbornost nyxáků" ve vztahu k tématům o kterých nemají ani páru - viz LODBROG: Já moc nevím jak to probíhá v ordinacích ortopedů nebo fyzioterapeutů, ale jestli jejich rada zní "bolí vás záda? zkuste třeba jógu/tchajťi/pilates", tak je to velmi špatně a chovají se jak neužiteční laici.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    LODBROG: mozna je to jenom moje zkusenost, ale to, ze mam cvicit jogu nebo neco z tady te kategorie, je tak nejak prvni a posledni, co v tech ordinacich slycham. mozna to rikaj kazdymu, protoze je to teoreticky vseobecne uzitecna rada, joga zni jako neco, cim se snad nic zkazit neda a clovek se tim da odbyt na dlouhy roky.
    jinak vseobecne to funguje tak, ze u vetsiny pojistoven dostanes 8-10 rehabek, kazda v prumeru trva asi 30-40min, a protoze se fyzio. stridaji a nevim, co do te karty vlastne pisi/jake info mezi sebou sdili, tak vicemene pokazde stravis asi 15min rekapitulaci co a kde te boli, co jsi jiz podnikl za kroky, jaky cviky Ti dala slecna minule, jak ses u toho citil...ztrata casu, protoze to nema zadnej vyvoj. soukromy fyzio. do toho vkladaj mnohem vetsi snahu, ale tak nejak vzdy koncime u "To je divny...". To je, no.
    McKenzieho metoda zni jako sen, podivam se po tom v okoli.
    Jinak ten posledni odstavec je fakt presnej - necim pacientovi zacpat hubu atd.
    Muze Ti to pripadat trapny, ale po tech letech mam uz nervy ze mi je neco vaznyho (pac je spousta chorob, kdy clovek vypada ok a pak najednou zakali a okoli si rika Wtf, vzdyt sem ho vcera potkal a vypadal normalne).
    DARJEEL: jo no, napadlo. teda i kdyz...byly tu takove snahy dostat me "k leciteli, aby mi odblokoval minulost", mineno smerem k nejake te EFT metode nebo co to je...tomu se muzu leda tak zasmat, nejsem ten typ.
    ale vazne - psychosomatika me taky napadla a timto smerem to zkoumam tak, ze jsem zacala navstevovat psychoterapeuta, kterej se mj. na psychosomatiku specializuje.
    je to klidne mozny, protoze vsemoznych tenzi jsem za svuj mlady zivot prozila uz dost, ale neumim si dost dobre predstavit, ze jednoho dne se mne neco posune v kokosu a diky tomu se mne uvolni zada...

kazdopadne vam vsem dekuju za podnety a tipy:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam