HARI: duchovnost bez uzemění není duchovnost. Pokud ti jde o uzemění jako takové, pak smrt uzemní tvé tělo nadobro. Ze země jsme vzešli a do náruče matky země se navrátíme.
CO SE TÝČE JAM A NJAM - CELÝ ŽIVOT NÁS UČÍ JAK SE CHOVAT K TOMU CO JE VNĚ, ALE NIKDO NÁS NEUČÍ JAK SE CHOVAT K SOBĚ SAMÉMU. A TO JE JOGA. NEJEDNÁ SE O PRAVIDLA MORÁLNÍ, ALE O PRAVIDLA, KTERÁ NÁM NAPOMÁHAJÍ NEVYTVÁŘET SI V SOBĚ KONFLIKT. KONFLIKT ZNAMENÁ VYTVOŘENÍ NAPĚTÍ. PAK ENERGIE NEMŮŽE PSYCHOSOMATICKÝM SYSTÉMEM VOLNĚ PROUDIT A NAŠE PODSTATA PROJEVIT. VÍŠ PROBLÉM JE V TOM, ŽE TYTO PRAVIDLA SPOJUJEME S VNĚJŠÍM SVĚTEM, ALE PROŽÍVÁME JE UVNITŘ, AŤ UŽ VĚDOMĚ, ČI NEVĚDOMĚ. JDE O VYBALANCOVÁNÍ POLARITY.
Skrze tělesnou zkušenost jest možno pochopit jejich fungování, protože vše co činíme a prožíváme děláme právě skrze tělo. Dokud jsme živí působí na nás síla gravitace a my ji zdoláváme. Číňané tyto koncepty zvali jin a jang, sankhja popisuje radžas a tamas. Nejde o uzemění jako takové, ale o VYROVNÁNÍ VZTAHU MEZI NEBEM A ZEMÍ. Samotná orientace k uzemění nevede k vyrovnání polarit. TENTO TERMÍN JE SPOJVÁN S VYROVNÁVÁNÍM VZTAHŮ MEZI PŮSOBENÍM SIL GRAVITACE A ŽIVOTA!
HARI: Uzemění nevypovídá ani tolik o tom kolik vyděláváš, či co děláš za práci, ale o vztahu, jaký k penězům zaujímáš. Ale já tu nejsem od toho, abych ti říkal co máš dělat, mám dost práce se sebou.
KUATO: Chápu co chceš sdělit a skutečně potkávám hodně žen, které jsou reálně nohama na zemi. Přesto svět není ani černý, ani bílý a zároveň je černým i bílým.
Jsem však fascinován, že jsi okamžitě odvodil, že se v Hario případě jedná o racionalizování. To o něčem vypovídá. Nutno podotknout, že racio je podmíněno iracionálním prožíváním - emocemi a ty jsou podmíněny vztahem k tělesnému požívání. Jakékoli naše rozumování je podmíněno iracionálním prožíváním. Viz
KUATO Otázka pak zní co je skutečnu příčinou odcestování polárníka...
Jsem dost citlivý na to, když mě, či druhým kdokoli říká co musíme a nesmíme. Jamy a njamy slouží právě k tomu, abychom si uvědomili že máme možnost svobodné volby, ale pak za ni neseme odpovědnost.
Sexualita výrazně determinuje chápání naší fyzické existence. Přesto fakt, že mám pinďoura nedefinuje zda jsem muž, anebo žena. Svět není černobílým.
Termíny Šiva a Šakti jsou symbolickým vyjádřením entity JÁ a silou, která tuto sílu oživuje. Jejich zobrazování mužem a ženou a jejich spojení je symbolické, nikoli doslovné. Pokud bychom jej brali doslovně, žena by neměla ducha a muž by byl bez života.
TADEAS: Hihi, napadlo mě toto: (histera = děloha) Histerická žena si taktéž odůvodní stav, ve kterém se nachází. A jelikož je histerická žena ženou neuzeměnou, navrhuji histeroktomii. Ale pak už nemůže být matkou, což ji uzeňuje. Bože pomož ženám s dělohou...
YMLADRIS: pohlaví nedeterminuje to zda jsme mužem, anebo ženou, natož naši psychosomatickou strukturu.
JEN TAK DO PLACU - KOLIK Z NÁS SI PO SOBĚ ČTE PŘÍSPĚVKY A ZDÁ SE JIM ŽE NEJVÍCE VYPOVÍDAJÍ O NÁS :-) ?