• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)


    Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

    Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

    aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

    30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka




    Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    KUATO: Měl jsem jednu debatu s kamarádem studující tento obor a značně mi rozšířil vhled na svět. Dost mi to připomělo rozdílně zaužívaný vhled na sexualitu jako na orientaci, byť se jedná o preferenci. Možností je mnoho: hardware a software nemusí být identické, viz příklad, který jsi sám napsal. Pak je tu ještě možnost obojpohlaví, či že máš jisté pohlavní znaky (například ženy), leč tvůj genetický materiál o tobě vypoví něco jiného. V tomto nejsem odborník a tak se k tomuto tématu nebudu dál vyjadřovat. Zajímá-li tě tato problematika, mohu tě odkázat na odbornka. Pro lidi, kteří v takovém stavu žijí je dost zásadní, že neexistují pouze varianty muž, či žena. Z hlediska jógy je toto dělení zbytečné . Tělo je jen schránka, povoz, či konstrukt pro to, o co józe jde. Výše uvedené nánosy kolem základního vztahu já k síle, která jej oživuje. Přesto pohlaví výrazně vymezuje psychomentální strukturu, s kterou já obvykle spojujeme.


    Co se týče stezky - pouze jsem reagoval na slovní spojení musíš, nesmíš. Nebylo to míněno jako jako osočování, spíš jako námět k úvaze. Co se týče pojídání rtuti - ani se nedivím, do takového experimentu bych se také nehrnul. Každopádně ti přeji nechť se ti tvoje experimenty daří a tvůj harém rozrůstá. V tomto ohledu mě napadá skvělý mentor - Guru Jára :-).
    KUATO
    KUATO --- ---
    SLAUGHTER: imho v 99 procentech pripadu to jestli mas pindoura definuje jestli jsi muz nebo zena. ony totiz tyhle primarni pohlavni znaky jsou spojeny s konkretnimi zlazami, ktere mas bud muzske nebo zenske (nebo jsi cas od casu neco pomichaneho, ale tehle pripadu byva dost malo, abychom na jejich zaklade zrelativizovali pojmy) a ty produjukou hormony a ty zasadnim zpusobem napomahaji formovani tela i psychiky. ja jsem teda jen prosty vesnican, ktery stravil vic casu kydanim hnoje a palenim chlastu, nez studiem filosofu, takze si dovolim ridit se konzervativnejsim pohledem na svet - potkam-li cloveka s pohlavnimi znaky zenskeho pohlavi, budu se k nemu stavet jako k zene, jinak budiz to pro me muz. pouze kdyby dotycny/dotycna vyslovene rekla, udelal bych to jinak. nicmene znam jedineho cloveka, ktery se nechal predelat z muze na zenu, uz to je teda starsi dama, takze se krom pozdravu nijak nestykame. ve srovnani se stovkama lidi, kteri se jevi "standartne", je to proste nepatrne mnozstvi. i kdyz si zahravam s myslenkou, ze bych mozna mohl nekdy vloudit se do damskych saten v nasem bazenu na zaklade vnitrniho "citim se byti zenou", obavam se, ze u nas na severni morave bych misto pochopeni dostal spis pres hubu.. ;o)

    SLAUGHTER: nemyslim si, ze nekoho beru na "svoji" stezku, ktera je z pohledu normalnich lidi dost extremni. dal jsem par postrehu, nic konkretniho. ale samozrejme, potreboval bych nekoho, kdo by me nasledoval a treba spolupotvrdil moji teorii, ze neni tak snadne otravit se rtuti. byla by to velka sluzba ceske alchymii. divil by ses, jak malo lidi s tim je ochotnych experimentovat! samozrejme jako sovinisticky dobytek bych preferoval spis zenu primereneho veku, mnozstvi spolecnych praxi by se tak mohlo rozkosatit. a kdyz by byla patricne vzdelalana, aby to bylo vsestrane obohacujici, a ochotna se podilet krom udrzby laboratore i na domacich pracech, ma prvni by s ni jiste nemela problemy ;o)).
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SLAUGHTER: JEŠTĚ DODATEK - Hari: budeme-li se zabývat čistě zemskou tíží, vychýlíme se pouze jedním směrem. Nás však zajímá zejména síla, jenž zemskou tíži zdolává - síla života.

    Kuato: k musíš a nesmíš - Lepší je vlastní stezka, byť nedokonalá, nežli dokonale vyšlapaná stezka druhého. Lépe je zemřít při plnění své povinnosti, neboť stezka druhého není tvojí stezkou. III.35 Bhagavadgíta

    Jestliže pak někoho bereme na svoji stezku, přebíráme za něj odpovědnost...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    HARI: duchovnost bez uzemění není duchovnost. Pokud ti jde o uzemění jako takové, pak smrt uzemní tvé tělo nadobro. Ze země jsme vzešli a do náruče matky země se navrátíme.
    CO SE TÝČE JAM A NJAM - CELÝ ŽIVOT NÁS UČÍ JAK SE CHOVAT K TOMU CO JE VNĚ, ALE NIKDO NÁS NEUČÍ JAK SE CHOVAT K SOBĚ SAMÉMU. A TO JE JOGA. NEJEDNÁ SE O PRAVIDLA MORÁLNÍ, ALE O PRAVIDLA, KTERÁ NÁM NAPOMÁHAJÍ NEVYTVÁŘET SI V SOBĚ KONFLIKT. KONFLIKT ZNAMENÁ VYTVOŘENÍ NAPĚTÍ. PAK ENERGIE NEMŮŽE PSYCHOSOMATICKÝM SYSTÉMEM VOLNĚ PROUDIT A NAŠE PODSTATA PROJEVIT. VÍŠ PROBLÉM JE V TOM, ŽE TYTO PRAVIDLA SPOJUJEME S VNĚJŠÍM SVĚTEM, ALE PROŽÍVÁME JE UVNITŘ, AŤ UŽ VĚDOMĚ, ČI NEVĚDOMĚ. JDE O VYBALANCOVÁNÍ POLARITY.
    Skrze tělesnou zkušenost jest možno pochopit jejich fungování, protože vše co činíme a prožíváme děláme právě skrze tělo. Dokud jsme živí působí na nás síla gravitace a my ji zdoláváme. Číňané tyto koncepty zvali jin a jang, sankhja popisuje radžas a tamas. Nejde o uzemění jako takové, ale o VYROVNÁNÍ VZTAHU MEZI NEBEM A ZEMÍ. Samotná orientace k uzemění nevede k vyrovnání polarit. TENTO TERMÍN JE SPOJVÁN S VYROVNÁVÁNÍM VZTAHŮ MEZI PŮSOBENÍM SIL GRAVITACE A ŽIVOTA!

    HARI: Uzemění nevypovídá ani tolik o tom kolik vyděláváš, či co děláš za práci, ale o vztahu, jaký k penězům zaujímáš. Ale já tu nejsem od toho, abych ti říkal co máš dělat, mám dost práce se sebou.

    KUATO: Chápu co chceš sdělit a skutečně potkávám hodně žen, které jsou reálně nohama na zemi. Přesto svět není ani černý, ani bílý a zároveň je černým i bílým.
    Jsem však fascinován, že jsi okamžitě odvodil, že se v Hario případě jedná o racionalizování. To o něčem vypovídá. Nutno podotknout, že racio je podmíněno iracionálním prožíváním - emocemi a ty jsou podmíněny vztahem k tělesnému požívání. Jakékoli naše rozumování je podmíněno iracionálním prožíváním. VizKUATO Otázka pak zní co je skutečnu příčinou odcestování polárníka...

    Jsem dost citlivý na to, když mě, či druhým kdokoli říká co musíme a nesmíme. Jamy a njamy slouží právě k tomu, abychom si uvědomili že máme možnost svobodné volby, ale pak za ni neseme odpovědnost.

    Sexualita výrazně determinuje chápání naší fyzické existence. Přesto fakt, že mám pinďoura nedefinuje zda jsem muž, anebo žena. Svět není černobílým.

    Termíny Šiva a Šakti jsou symbolickým vyjádřením entity JÁ a silou, která tuto sílu oživuje. Jejich zobrazování mužem a ženou a jejich spojení je symbolické, nikoli doslovné. Pokud bychom jej brali doslovně, žena by neměla ducha a muž by byl bez života.

    TADEAS: Hihi, napadlo mě toto: (histera = děloha) Histerická žena si taktéž odůvodní stav, ve kterém se nachází. A jelikož je histerická žena ženou neuzeměnou, navrhuji histeroktomii. Ale pak už nemůže být matkou, což ji uzeňuje. Bože pomož ženám s dělohou...
    YMLADRIS: pohlaví nedeterminuje to zda jsme mužem, anebo ženou, natož naši psychosomatickou strukturu.

    JEN TAK DO PLACU - KOLIK Z NÁS SI PO SOBĚ ČTE PŘÍSPĚVKY A ZDÁ SE JIM ŽE NEJVÍCE VYPOVÍDAJÍ O NÁS :-) ?
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    Orižinal Fenomenal

    Taky diky moc všem disputace zučastněným pluska se mi jevi jaksi nedostatečná. tak dik moc fšem.
    vubec si netroufam byť jen sluvko přizmínit, neb primárně nemam zkušenost vlastní rodiny a potomků.. a ani nevim co a jak a kam, jen že sem se v tom spoustukrát viděl... útěky do ticha severního polu, teče Ti do kůlny, jsi člověkem jsi muž či žena. lze nebýt člověkem ale pak nejsi člověkem... fakt dík moc, jaksi se tu v krátkosti a hutnosti vyjádřilo tolik věcí, který sem nikdy nebyl schopnej tak pěkně a srozumitelně formulovat (snad ani sobě)
    až sem si to zkopíroval a uložil do wordu :)
    HARI
    HARI --- ---
    KUATO:
    DARJEEL:
    Děkuju Vám oběma, dali jste mi více podnětů než yoga žurnály a stránky.
    Co se týče roviny těla, tak je mi to myslím jasné. Jógu cvičím denně, a dřív jsem dělal také bojové umění. Teď nemůžu ze zdravotních důvodů (místo toho chodím plavat), ale do budoucna bych to mohl obnovit. Tady mě také napadá, že vařím podle ajurvédy, a ajurvéda asi může ke groundingu taky přispět (údajně čím více dóši v rovnováze, tím více uzemnění).
    V rovině vztahů je to u mne horší, vlivem různých událostí mám blízké vztahy narušené. Vůbec mě nenapadlo, že tohle je součást groundingu. Myslel jsem, že spíš stav peněz na kontě nebo jakou a jak práci dělám. To je asi také důležité, ale takový mnich nemá nic, a bude uzemněný právě asi přes vztahy. Tady je myslím i zodpovězená moje otázka po jamě. Ta asi předchází dobré vztahy. Tuhle oblast bych měl asi víc prozkoumat.

    Jinak pokud bych měl přispět do debaty, tak Pjer La Shez tvrdí skoro opak - biologicky a po celý pravěk byla role ženy sběr jídla, vaření a čarování, zatímco muž se staral o bezpečnost blízkého okolí. Nedokážu si představit, že v takové roli by byl neuzemněný. Kdybych od rána do večera musel hlídat barák před mamuty, medvědy a jinými kmeny, asi bych tenhle problém vůbec neřešil.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: já jsem tě pochopila. ale psal jsi, že ženy jsou ženy a muži muži (?) tj co je dle tebe ta pravá mužská esence? pokud ženy praktické a muži "mimo" tak to moc sexy nezní, čili nevím jak to minis s tím pravým mužem s koulemi. co ho dělá tím muzem
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: ja tu antarktidu uvadel jako ulet, ke kteremu inklinujou muzi podstatne casteji nez zeny. utek do antarktidy je utek, ke kteremu mame hrozne velkou tendenci. je to pro nas cas od casu hrozne lakave. nejaka forma pradavneho stesku po tichu a klidu, ktery muz u zeny tak casto jen tezko nachazi. jdes na lov a dva dny se jen tak toulas a koukas do krajiny a pak teda zabijes toho jelena a dotahnes ho domu, tam jsi den a pak uz si radsi sbalis fidlatka a zase vypadnes, protoze zena vymysli vymenit mechovou ucpavku v cele chatrci, i kdyz ta stara by jeste par let vydrzela.. vy jste tak prakticke, ze furt vidite neco, co by se melo udelat (a mate v tom v podstate pravdu, coz je na tom to nejhorsi). a my furt rikame, ze nam to kurva nemusite pripominat, ze vam kazdeho pul roku rikame, ze tu kapajici strechu opravime (coz se musim smat, ze jsem napsal, protoze mi kape od jara strecha na kolni a babka uz s tim je otravna jak ves a kazdy den me prca, ze na me nechce tlacit, ze to je moja kolna, ale... kurva, kdyz na me nechce tlacit, tak proc na me tlaci??!?). v tomhle "utek do antarktidy" je muz svym zpusobem sobecky, protoze "ona to zenska s deckama nejak zvladne, tucnaci zobaky jsou prece tak dulezite pro celou nasi civilizaci!!" to by jen velmi vzacne nejaka zena udelala. musela by byt pod obrovskym tlakem.. ja sam u sebe zasivaci tendenci vidim a snazim se s tim bojovat a to zenske "pindani" vnimat jako tvurci - spolupracovat s tim a integrovat to - dyt ony v tom maji mnohdy pravdu. akorat se to nesmi posunout do bodu, kdy zenska chlapa uplne sezere. coz se obcas vidi a neni to samozrejme hezky pohled, na vykastrovaneho chlapa :o).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    já ty polarity pohlaví řeším hodně, ale nechce se mi to vypisovat, takže jen pro kuata: čili ten správný chlap co má koule to je ten co mizi do Antarktidy za tucnakama? nebo co je ten esenciální mužský atribut mužnosti?

    darjeel - neuzemnenych žen je stejně jak muzu - to asi ne, protože kulturní role nutí ženu být uzemnena, více než role nutí muze. v tom má kuato pravdu, že děcko tě vycvičí, ať už jsi byl zpěvačka, filosofka nebo víla. chlap se vyhne.

    kuato - že jsi ještě neviděl ženu řešící uzemnění - asi pritahujes zemité typy, protože tvoje Antarktidy jim jakoby imponují (nějakou dobu).ale když bys byl mistr orby, budeš mít doma vílu.

    KUATO
    KUATO --- ---
    TADEAS: v poslednich dvou trech letech bych rekl, ze ctu velmi malo, protoze pro to nemam moc casovou kapacitu. pres nepochybne koreny v zapadnich tradicich ale jako denni pravidelnou praxi delam tantricke praxe na vybrane indicke bozstva a snazim se jit smerem paramadvaity. z nejakeho rasismu me obvinovat nemusis, dekuji pekne. ale na druhou stranu, co si budem povidat, kosile blizsi nez kabat. kdyby na to prislo (a doufam, ze se tak nestane, ze to nebude nutne), budu bojovat s nejvetsi pravdepodobnosti na strane me krve. nemam problem si to priznat. dela to ze me rasistu? jsou situace, kdy vsechny dostupne volby jsou na picu, presto musis volit a nest dusledky. nicmene boj je az posledni volba po promrhani vsech ostatnich prostredku. prijde mi zajimave, ze pokud budu mit neco ne integrovaneho, ale potlaceneho (treba se budu povazovat za vysoce moralniho cloveka a budu odmitat jakykoliv fyzicky stret bez ohledu na okolnosti), tak toto mi vytvori stinovou oblast, ktera mi bude paradoxne do zivota mit tendenci vstupovat..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: ad tenhle esencialismus a jeho dusledky -- nejaky studie ukazaly, ze tyhle teorie vedou k lepsimu prijeti urcitejch nerovnosti muzi a zenami, a zaroven zvysuji -muzske- sebevedomi, takze je otazka, do jake miry je tohle prave nejaka muzska strategie nalezani sebehodnoty, statusu atd. Theorizing Gender in the Face of Social Change: Is There Anything Essential About Essentialism?

    pokud pak nekdo napr. praktikuje nebo uci jogu, otevira lidi, mluvi s lidma, pak je otazka, jestli prave tohle je neco, co je hodny podpory. -- je? neni? minimalne je to otazka a tou by to melo nadale zustat, protoze jsme si museli vydobit, aby se ji to stalo.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KUATO: ta tvoje magicka praxe ale vychazi urcite take z toho, ze ctes autory urcite doby, treba ranny novovek az pocatek 20. stol., nemecka linka, pak tam mas tenhle biologicky determinismus nebo esencialismus [1] [2] co tu predvadis, a to te nakonec dovede az k rasismu. tohle je urcite v nejake casti nasi kultury pritomne a pak na to nasedaji ruzne jevy jako zakorenena netolerance vuci jinym, atd. muzeme to ted videt nazivo okolo nas v tehle zemi. konzervace stareho dobreho. ale i konzervy se po case zkazi, i kdyz jim to trva dyl :)

    a tohle komentovat rozhodne neni OT. pokud ma byt joga prave o te esenci, tak je velmi dulezite, jak tu esenci chapeme :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    TADEAS: jasne, chapu. mi je jasne, ze muzi i zeny maji oba jak muzskou, tak zenskou slozku. presto jsem ze svych zkusenosti v ramci rekneme magicke praxe presvedcen, ze biologicka dannost je v urcitych urovnich neochcatelna. pro kolektivni egregory jsi jako jedinec nic. figura na sachovnici, ktera muze udelat nejakou praci. treba prenest geny. to nemusi byt malo. determinace muzstvi/zenstvi je tak hluboka, ze aby ses z ni dostal, tak musis prestat byt clovekem. ne, ze by to neslo. za urcitych okolnosti to zda se jde. ale uz nejsi clovek. dokud jsi clovek, tak jsi bud muz nebo zena. tahle hra ma svuj ramec, sve paradigma. archetypy z tohohle ranku, se kterymi jsem mel prilezitost se setkat, tak patrily bud do jednoho tabora nebo do druheho. podle toho se prislusnym zpusobem ke me chovaly. vyjednaval jsem s nimi ze sve pozice. mel jsem zivotni etapu, kdy jsem mel dve zeny najednou. videl jsem v primem prenosu, jak vypada valceni na archetypalni urovni, jak se ke me stavely zenske archetypy/entity a jak muzske. jak se lisi jejich hodnoty a potreby, zajmy. videl jsem, jak jedni i druzi hodnoti situace, moje rozhodnuti. jak mi pribyvaji a ubyvaji "spojenci", kdyz jsem se zachoval "spravne" nebo "nespravne" videno optikou ten konkretnich archetypalnich sil.. vidim jak se daji zavolat v urcitych situacich jedni i druzi podle toho o jakou situaci se jedna, co je vyhodnejsi, ale proste ja jako muz nikdy nebudu patrit mezi ty se suknemi, ty ktere mohou nest v sobe zivot.. videl jsem to i u porodu meho tretiho ditete par mesicu zpatky..co na tom, ze jsem ho spolu-porodil, stejne jsem byl jen trpenym "hostem u slavnosti zenstvi"..

    nejaka "nova doba" s tim, ze chlap uz neni chlap, protoze trpi z duvodu zmrveneho detstvi krizi identity, tak si necha ufiknout koule.. co jako s tim. je mi to fuk. z pohledu lidstva, jeho preziti, preneseni krve, tohle jsou minoritni zalezitosti, slepe vetve (toto neni pejorativni, ale funkcni oznaceni) v urcite oblasti. v jine mohou byt velmi plodne.. muze byt, ze se mimo zakladni polaritu rozviji neco tretiho, existujiciho na pomezi, nepodmineneho biologicky.. neco prilis "merkurovskeho" nez aby to bylo solarni nebo lunarni.. v kazdem pripade tohle tema je hranicni - ma presahy do spousty oblasti a daly by se diskuzema stravit hodiny. je nemozne zachytit vsechny jemnosti a aplikace tohohle v par vetach nekde na diskuzaku. vzhledem k tomu, ze uz jsme OT dlouho, tak bych to uzavrel.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KUATO: promin, nemel bych trollit, ale rikat to primo. utahuju si z tech tvejch esencializaci (esence muze, esence zeny, zena=matka, atd.), ktery se prolinaj jinak smysluplnejma prispevkama. ale nijak neprispivam puvodnimu dulezitejsimu dotazu, nicmene muzes zvazit, jestli na tom neco neni a jestli tohle jsou odpovidajici schemata pro tu sirokou skalu dnesnich situaci a roli.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TADEAS: spousta zen si vylev muzskeho semene do luna vylozene uziva. da se z toho pry vysosat spousta vitalni energie :o). samozrejme pred prichodem antikoncepce to trochu kazily ty "vedlejsi efekty" :o). zaciname byt OT..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KUATO: (a co zeny, ktere nejsou matky? ... ty je potreba uzemnit muzskym semenem, aby jim prestala poletovat deloha a prestaly byt hystericke, vid, jak se tvrdilo jeste na zacatku 20. stoleti :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HARI: asi jde skoro všechno brát prakticky, filosoficky. takže napis příklady situaci jam/nijam, které máš v konfliktu s uzemněním...
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: rekl bych, ze ne. muzi maji mnohem vetsi tendenci z niceho nic prijit domu a sdelit sve prekvapene manzelce, ze ted na pul roku musi odjet do Antarktidy na dulezitou expedici - zmerit, zda tucnak nizinny ma opravdu jen o pul centimentru delsi zobak nez tucnak patagonsky, coz by naznacovalo jejich pribuznost a proverit Huhlevovo tvrzeni, ze tucnak Berwerrův se pred parenim toci doprava, protoze je o tom vazna pochybnost. pokud ma pravdu de Volls, ze se toci doleva, tak by to totiz melo dalekosahle dusledky v tom, jak chapeme celou tuhle problematiku!

    imho jsou zeny stabilnejsi diky rekneme biologicke dannosti - kdyz budou delat picoviny, umrou jim mladata. a zeny maji ke svym mladatum v drtive vetsine podstatne blizsi vztah nez muzi. opet biologicka dannost - nosi je v brise, koji, staraji se.. do toho emocnost zen, identifikace s rodinou a zivotnim prostorem.. proste obraz sakti :o). samozrejme tahle zemitost a stabilita ma zase sve nevyhody - nekdy toho je toho moc.. kazdy ma holt svoje :o).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    HARI: Ahoj.. grounding má dvě roviny:
    - uzemňování v těle
    - uzemňování ve vztazích

    uzemňování v těle je vědomá práce s tělem (například joga), která vede k vědomějšímu a plnějšímu prožívání těla, stejně tak některé meditační techniky (meditace v chuzi, kotvení v tělesné skutečnosti atd.). Je potřeba provádět pravidelně a dlouhodobě. Obecně i sport, který se dělá vědomě vede k uzemnění, mocný je třeba postoj jezdce na koni (ma bu) z gongfu, z mé zkušenosti čínský bojovky uzemňují víc než joga...

    Uzemnění ve vztazích - jak jsi usazený v rodině, co intimní vztah, kamarádi, skupina lidí z práce, lidé okolo Tvých koníčků apod. Obecně čím větší osamělost, tím menší uzemnění. Tedy v této rovině lze uzemnění rozvíjet rozvojem dobrých a bezpečných vztahů s blízkými lidmi, trávením času s nimi atd...

    Nechápu to jama a nijama a uzemnění, to je snad úplnej základ aby ses mohl dívat do zrcadla, nebo? .-)
    (pokus o vtip). Etická čistota je základní předpoklad pro dobrý duchovní růst i prvních pater, nutnost v tom smyslu, že s růstem vědomého prožívání nutně přichází konfrontace s kostlivci ze skříně... tak proč tam nějaké přidávat v té části života, kdy se člověk rozhodl žít odpovědněji a nastoupil Cestu? :) -- tedy, nepřímá podmínka dobrého uzemnění.. nemám ale jasno, jestli se etické principy samy o sobě podílejí na uzemnění...

    --

    obecně uzemnění je NAPROSTÝ základ pro jakýkoliv vyšší duchovní techniky. Naprostá nutnost uzemnění vychází z předpokladu, že neuzemněné poletování kdesi v oblacích může být nebezpečné... Možná nápomocná může být představa člověka jako stromu - uzemnění jako stav kořenového systému... nevím, proč furt všichni vidí duchovní růst ve 3.oku a sahasře, dyť v těch spodních čakrách je taky moc dobře, což? ,-)
    Píšu jen v rychlosti, klidně se ptej a můžem rozebrat nějakou část...

    Na závěr si dovolím tématický cintát.

    "Rozdíl mezi schizofrenikem a mystikem je v kvalitě uzemnění"
    -David Boadella
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: klid.... neuzeměných mužů je stejně jako žen :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    KUATO: teda to bylo hodne hutny :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam