• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague

    Hackerspace

    Pražský hackerspace Brmlab. - Nová adresa Pod Kapličkou 20 (na želivského)
    Meetup kazde utery od 19h; Vchod z jihu https://mapy.cz/s/2uIax, za dvermi doleva, 2. patro IRC: #Brmlab

    PiSec v Písku.

    Base48 v Brně.

    Ostravská Labka - [ Labka : Hackerspace Ostrava : uvazovali jste nekdy nad tim, ze si vyrobite samici robota? ] (labka suspended)

    ROH - Pražský mikrohackerspace ROH

    Bordel Space (paralel polis) v praze

    mailing list brmlabu: brmlab@brmlab.cz (shitstorm included) FAQ brmlabu: https://brmlab.cz/faq

    A nově tu máme hackerspace TAKT praha TAKTPRAHA


    ostatní
    [Noisebridge]
    rozbalit záhlaví
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    RAINBOF: Plus veřejné akce. A většina lidí zas nemá potřebu chodit očumovat geeky, když k tomu není nějaká zajímavá akce.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KEDRIGERN: to sice je ale pro uplnost dny pro verejnost jsou utery takze chodit jentak by se melo jen se cleny. nemylim li se .)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Nevymýšlej komplikace, tam ke nejsou. V Brmlabu je snad každá akce veřejná. Normálně nahlásíš na vrátnici, že jdeš do Brmlabu. Dělají to tak všichni. V budově je dokonce i galerie etc. No problem.

    Vrátnice je jen autoritářský přežitek pro podporu zaměstnanosti.


    SHAMAN23
    SHAMAN23 --- ---
    super tak to se přijdu něco přiučit


    XCHAOS: na stránkách sou instrukce, věřim že to zvládnu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no ale jde se tam přes vrátnici, takže možná by nebylo od věci domluvit si sraz s nějakým členem...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    SHAMAN23: Jasně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHAMAN23: pokud já byl minule veřejnost, tak ano.

    (ale není to moc velký, tak aby tam nebyla tlačenice !)
    SHAMAN23
    SHAMAN23 --- ---
    Ahoj, tahle iniciativa mě moc zaujala, koukal sem že teď ve čtvrtek sou ty lighting talks, je to normálně otevřený pro veřejnost?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SARGONOUT: to máš těžké... já třeba vůbec neznám v mém okruhu nikoho, kdo by ještě používal irc (teda možná znám, ale stejně s ním přes irc nekomunikuju)

    já to třeba vidím jako místo, kde bude možné anouncovat lightning talky (což vidím jako takový výstup Brmlabu i směrem k veřejnosti, a pro mě je to zajímavá věc)

    viz http://brmlab.cz/event/lightning_talks
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    XCHAOS: does no matter ... skor som chcel povedat ze "sam sm zvedavy co sa tu bude preberat"
    vacsina dolezitychveci sa prebera irc/wiki/live takze nejake plky/drby na nyxe su len spestrenie :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SARGONOUT: slovo "anarchista" tady padlo v jediném příspěvku - a to navíc od člověka, který kritizoval můj článek s volnými úvahami o některých projektech Brmlabu - a označoval tím mě, který navíc s Brmlabem (kromě zájmu lightning talky) vlastně ani moc společného nemá :-)
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    brmlab ma pomerne dost celnov ... a nie vstci sa priklanaju k anarchistickym hodnotam :)
    dlho som rozmyslal ze spravim auditko na nyx-e ale prislo mi trochu zbytocne ... som zvedavy co sa tu bude preberat :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HARVIE: heh, já Rushkoffa léta nesledoval, a kromě toho on docela patří do "našeho věku" - nemyslím, že bude moc starší než já :-) a jeden známý prohlásil, že Rushkoff je "cybersmažka", tak to nevím, jestli by pro mě byla pocta...

    když už, tak ten Vernor Vinge byl opomíjený prorok singularity. A ten je tuším dnes už v důchodu... osazenstvo Brmlabu by podle mě docela dobře zapadlo mezi "Queng Ho" civilizaci z jeho románů :-) jako ano.. i tu zmínku o tom "nevlastnit zbraně, ale mít potenciál je vyrobit" mám asi trochu ovlivněnou těmi Queng Ho.

    Know-how je spíš strategická, než taktická záležitost. a já v těch hackerspacech vidím obrovský potenciál zdílení know-how - který přesahuje možnosti jediného člověka (byť by byl geniální)

    BTW... tak se zeptej někoho z Brmlabu, kdo je třeba na NYXu, jestli tu diskuzi nechce správcovat. fakt netrvám na tom mít tuhle konferenci pod palcem.. jen byl chvilkový nápad jí založit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ENKIE: tahle offtopic vsuvka byla v mém článku, ale do téhle diskuze to nepatří.

    ten politický aspekt, tzn. že budou hackerspacy podezřívány dřív nebo později z nějaké podvratné činnosti, mě napadl okamžitě. a samozřejmě, že je nebudou popotahovat za to, že třeba prolamují DRM ochrany, nebo něco... určitě by si našli nějakou trapnou záminku. proto jsem to postavil takhle: spíše mě zajímá "potenciál to udělat" (know-how, nástroje), než samotné aktuální držení něčeho zajímavého. ať už půjde o DRM, nebo o zbraně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANT_39: omlouvám se, opraveno.

    KEDRIGERN: ano, jsem připravený diskuzi okamžitě věnovat komukoliv z Brmlabu, kdo se ozve.

    ENKIE: WTF ? já jsem napsal oslavný článek o lidech, co podle mě jednají velmi svobodně a velmi zajímavě. a dělají věci, která já už jsem líný dělat. a "anarchista" jsem nikdy nebyl... když jsem o tom přemýšlel, tak mě k těmhle postojům posouvala nejvíc existence povinné vojenské služby, která trvala i po roce 1989. ale je to tu offtopic.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Chtelo by to fixnout URL v zahlavi.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    ENKIE: Tak sem politiku netahej. Tady to není o Xchaosovi. A myslím, že to Chaos docela jasně a pokorně napsal v prvním příspěvku.

    Jinak Brmlab je úžasné místo s množstvím zajímavých aktivit. Jsem velmi rád, že vznikl. A ještě radši, že hned u mě za barákem :).
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    XCHAOS: Se mi libi, jak se z byvalych "anarchistu" po ctyricitce stavaji takovi politruci odrazujici druhy od svobodneho jednani ;)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    XCHAOS: Ty bys udelal lepe, kdyby jsi se tou politikou nikdy nezacal zabyvat. Ty politicky kydy v tech jinak peknych clancich jsou proste hrozny a jenom odrazuji ctenare imho. Proto se mozna taky Brmlab a open source komunita obecne nezabyva politikou - protoze to lidi jen stve proti sobe navzajem a odcizuje je to od te komunity. Je mnohem vic prima, kdyz lidi se zcela odlisnymi nazory dokazou v nejaky zuzeny oblasti spolupracovat navzdory svym rozdilnym politickym zajmum. Toto je mozna ta prava zbran proti totalitarstvi...

    ad:

    Je zde i zajímavý aspekt "libertariáni" vs. "liberálové" - američtí libertariáni, což je myšlenkový směr, který často nachází společnou řeč s ultrakonzervativci, a to zejména co se týče ekonomických témat - často obhajují právo na ničím neomezené ozbrojování obyvatelstva. Toto je cosi, co je pro mě jakožto pro Evropana obtížně pochopitelný požadavek. Ale pokud volám po neomezeném právu na výrobu čehokoliv, tedy po "technologické anarchii" - tak musím pochopitelně přiznat, že technologická svoboda je zneužitelná i pro výrobu zbraní. A takto ve svém vlastní liberálním pojetí transformuji i libertariánskou touhu po osobním ozbrojování: já sám zbraň (ve smuslu např. střelnou zbraň nebo výbušné zařízení) samozřejmě vlastnit nechci - a myslím, že toto by měl být většinový postoj celé společnosti - ale chci mít možnost se vyzbrojit, kdyby to situace vyžadovala - a chci mít taky k dispozici všechny potřebné informace, jak to udělat, abych nemusel zbraně nakupovat od koroprací a obchodníků se zbraněmi. Případně s takovou věcí chci mít možnost experimentovat (a poté jí opět zničit). Samozřejmě - něco takového musí být doprovázeno určitou kontrolou, a tuto kontrolu přináší např. prvky transparence ve společnosti: soukromí je velice důležitým tématem - ale konsensuální, dobrovolné sdílení určitých informací by současně mohlo být lékem na paranoiu a nekonsensuální snahy o invazi do soukromí ze strany institucí, které samy o sobě jsou velice netransparentní (ať už se bavíme o policejních kamerách, tedy o státním - nebo o centralizovaných sociálních webech a vyhledávačích, tedy o korporátním sektoru).


    Jako fakt hrozny. Jak z toho, ze jsi "Evropan" (sic!) vyplyva logicky to, ze bys nemel mit zbran, opravdu nechapu. A tak je to s celou tou politikou... Lepsi se na ni v tomhle kontextu vykaslat.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    id HARVIE je muz cinu, ne diskutovani :-P ale dik za nabidku. mozna bude lepsi, kdyz to bude nekdo komentovat jako skoro-nezucastneny pozorovatel. muzes se stat Rushkoffem naseho veku :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    první příspěvek bude poněkud narcistně odkazovat na článek, který jsem o tomhle tématu dneska celé dopoledne psal:
    TečkaCZ - Nový pražský #hackerspace Brmlab
    http://teckacz.cz/1119

    .. ale současně oznamuji, že tuhle diskuzi jsem připraven okamžitě věnovat někomu, kdo má k Brmlabu ještě blíže, než já (id HARVIE se přímo nabízí :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam