JVCNC: Hehe - to mi neco rika... :) Ale ma to dve strany - na jedne strane je klasicka strojarina v modernim pojeti - kde se to dela tak, aby to fungovalo produkcne. To je jedna cesta, kterou nas vzdycky ucili - i kdyz uprimne - kdyz jsem delal na konstrukci, tak muj sef mne jeste nutil delat u prkna ve stoje, neb rikal, ze u kompu budu linej a pomalej (to byla ale doba pred vejskou, kdy 3d cad sw nebyly jeste moc rozvinute), kazdej konstrukter byl vedenej k tomu, aby sestava byla smontovatelna a navic jeste co nejmensim poctem nastroju. Nicmene i v te dobe uz jsme dostavali nemecke vykresy z nekterych cadu takove, ze se mi chtelo zvracet (a nebylo to odlisnosti norem) - nejak opomijeli technologicnost konstrukce, nemeli spocitane rozmerove obvody, atd.
Ta druha strana je to, co obcas delaji lide z brmlabu: docela zajimava forma kreativity pouzitelna v amaterskem prostredi. Nikdo po nich nechce zadne dodrzovani dobrych zasad, ale v tomhle ohledu je tu zase obdivuhodny smysl pro kombinaci dostupnych veci tak, aby se postavilo neco funkcniho z minima a to zejmena na zaklade kreativity - proste klasicke hackovani. Pocitaji ale s tim, ze to je pouzitelne pro ne a ne obecne. To by nemeli byt ty lidi, na ktere si stezujes - ty jsou mimo obe skupiny.
BTW - na tom c-n-c foru je krasne videt pristup tech lidi, o kterych jsi psal. Je to nekdy o nervy, kdyz to clovek cte a vidi, jak se jim nekdo v dobre vire snazi pomoci a oni si stale melou svou... :)