• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague

    Hackerspace

    Pražský hackerspace Brmlab. - Nová adresa Pod Kapličkou 20 (na želivského)
    Meetup kazde utery od 19h; Vchod z jihu https://mapy.cz/s/2uIax, za dvermi doleva, 2. patro IRC: #Brmlab

    PiSec v Písku.

    Base48 v Brně.

    Ostravská Labka - [ Labka : Hackerspace Ostrava : uvazovali jste nekdy nad tim, ze si vyrobite samici robota? ] (labka suspended)

    ROH - Pražský mikrohackerspace ROH

    Bordel Space (paralel polis) v praze

    mailing list brmlabu: brmlab@brmlab.cz (shitstorm included) FAQ brmlabu: https://brmlab.cz/faq

    A nově tu máme hackerspace TAKT praha TAKTPRAHA


    ostatní
    [Noisebridge]
    rozbalit záhlaví
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SWIST: cau tohle urco stream mit nebude. U pajeni neni co streamovat. Je to cca jako řezání pilou. Musis si to odsedet.
    SWIST
    SWIST --- ---
    RAINBOF: Ok, škoda.. Jak to vidíš se streamem, bude nakonec? Pokud by byl další termín, tak bych měl zájem.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Pajeni pro zacatecniky je uz obsazene mesic proto jsem ho tu neavizoval. Pokud by mel nekdo dalsi zajem muzem udelat dalsi termin. Je to tak pro 4-5 lidi soucasne.
    MRHOLUB
    MRHOLUB --- ---
    Skladba o jednom vymyslenem, imaginarnim a neexistujicim hackerspace:

    hackerspace_zvirat.mp3 | Ulož.to
    https://uloz.to/file/EWnibspCM8qR/hackerspace-zvirat-mp3
    SWIST
    SWIST --- ---
    SUMIE_DH: ...když nejsem schopný najít, kde se na pájení pro začátečníky přihlásit na událost, tak jsem automaticky neprošel? :D
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    SUMIE_DH:
    ten brnlab je v bývalé Tesla Strašnice, ne? A proč je web brmlab.cz anglicky? Proč není česky?
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    Vyrojily se nejake akce:

    tenhle vikend:

    Pájení po začátečníky [brmlab]
    http://brmlab.cz/event/event-pajeni

    pristi patek-sobota

    event:lanparty [brmlab]
    http://brmlab.cz/event/lanparty
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    ANT_39: nahledej na seznam.cz obvod TESLA MAS560
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JPLABS: Ta dotykova volba kanalu je tam prave zminena, ale (snad si to pamatuju spravne, fakt uz to bude snad rok, co jsem to cetl) jako vysvetleni tam je to, ze i ta vysoka rezistivita pokozky staci k tomu, aby to spinaci napeti proslo. Kazdopadne diky za potvrzeni meho tehdejsiho pozorovani :)
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    RAINBOF: myslíš lepší než knihu první nebo druhou? :)
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    ANT_39: záleží na zapojení tranzistoru, Nejspíše byl v zapojení SE, čili zesiloval. A na prstě je normálně naindukované napětí z okolí, což je známá věc. V dobách, kdy FET tranzistory neměly ochranné diody, třeba tranzistory MOSFET od Tesla, stačilo se dotknout prstem vývodu gate a transistor odešel do křemíkového nebe. Tesla je dodávala se zkratovanými vývody, ale ani to často nestačilo...

    Na tomto dotykovém principu, zesílení brumu z prstu, byly vytvořeny obvody MAS.... číslo už nevím, od Tesla Piešťany, které se používaly v televizních přijímačích jako dotyková volba kanálů. V 70tých letech to byla velká móda.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JPLABS: Ta stranka co uvadim je primo osobni profil Marina Maleho. Je tam kde co. Rikal jsem si, ze na kontakt to bude legit, ale jestli se ozval pres osmibity, tak taky dobry :)

    Co se nejasnosti tyce, uz je to dyl, ale tusim slo o obvod s tranzistorem. Ilustrovalo se tam, ze male napeti muze spinat vetsi napeti. Ukazoval to tam na tom, ze i kdyz das spinacimu napeti do cesty velky rezistor (napriklad kuzi na prstu) tak to stejne staci. Trochu jsem s tim experimentoval, a vsiml jsem si, ze staci, kdyz se vodice vedouciho na bazi dotknu, a napeti sepne. Coz jsem nedokazal vysvetlit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Kdyby jste nasli lepsi knihu ktera bude volne k dispozici nebudu se tomu branit. Ale zatim nic takovyho neznam.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    ANT_39: tu stránku co uvádíš mi FB nevylistoval. Jak jsem jí teď prohlídnul, tak o 8-bitech moc není :) ačkooliv když ji zakládal, tak asi myslel, že bude. Později zřídil tuto novou FB stránku https://www.facebook.com/osmibity/ Z této jsem autorovi poslal zprávu a vzápětí mi odpověděl, takže první kontakt navázán :)
    Napiš mi tu nejasnost, na kterou jsi se ptal, třeba do pošty. Nebo tady, jak chceš. Týká se ta nejasnost této druhé knihy nebo té první?
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JPLABS: https://www.facebook.com/martin.maly
    Na strance te knihy jsem se ptal na nejakou nejasnost, a nikdo se k tomu nikdy nevyjadril. Muj dojem je, ze je spis mrtva.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    ANT_39: na FB jsem, FB mi našel čtyři Martiny Malý, ale u žádného není zmínka o té knize. Ale je tam extra stránka té knihy https://www.facebook.com/osmibity/
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JPLABS: > pokud se mi povede najít spojení
    Maly je na FB pod svym jmenem, knihu tam opakovane zminoval, pokud ti FB nenevoni, byl by to IMHO legitimni zpusob kontaktu.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    QWWERTY: mimochodem, taková inspirace, Víš jak se dá lehce, hrou naučit analogová technika a operační zesilovače? Než dělat nezáživné přednášky o teoriii, daleko lepší je výuka hrou. A sice udělat si malý analogový počítač a na něm dělat pokusy.

    Tak jako byly jednodeskové počítače s procesory, tak dříve, před příchodem digitálnních obvodů existovaly analogové počítače. Aritma Praha ve Vokovicích také vyráběla jeden nebo dva typy. Samozřejmě nemá smysl dělat repliku, ale je užitečné s dnešními operačními zesilovači si takový počítač udělat jako "jednodeskový" a na něm si v pohodě vyzkoušet všemožná zapojení operačních zesilovačů, prostým spojováním výstupů a vstupů pomocí kablíků s banánky. A je to celkem hodně retro :)
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    QWWERTY: nedívám se na to s profesionálního hlediska. Dívám se na to z pohůledu, jestli to má nějakou "hlavu a patu" pro amatéry, pro normálního prměrnýho člověka.

    Díky za odkaz na druhý díl. Stahnul jsem si ho. Tento druhý díl už je významně lepší. Podle té knihy, 2.dílu si samozřejmě nikdo domácí počítač, ani jednodeskový nepostaví. Na to tam je příliš málo informací. Zkonstruovat a zrealizovat domácí počítač nbebo jednodeskový, chce více informací a znalostí. Ale obecně, je to slušně udělaná kniha.

    Stahnul jsem si i tu 2.verzi připravovaného rukopisu Dodatku. Asi autorovi napíšu (pokud se mi povede najít spojení) ... Ten dodatek co připravuje je zajímavý. Podstatná část je věnována FPGA a VHDL na celkem dobře propracované úrovni. Na jeho místě bych z toho udělal samosatanou knihu a ty oscilátory na začátku a kuriozní procesory na konci bych z knihy o FPGA vyjmul. Krystalové oscilátory a exotické procesory byl dal do jiné knihy, třeba pokračování, dodatek k romu druhému dílu o 8-bitových počítačích. Tam totriž zase chybí informace o sériové komunikaci. Dříve nebo později majitelé 8-bitových ppočítačů budou chtít něco ovládata, třeba krokový motory a udělat si jezdícího robota. Tak to by se mohlo přihodit k těm oscilátorům a exotickým procesorům a nemíchat to s FPGA a VHDL. Jinak z toho zase bude blivajs, guláš :)

    Před 2 lety jsem si udělal tento 1-deskový počítač: http://www.jplabs.co.uk/projects/bh20105a.html
    Je na 80C535 což je základ 8051 + AD převodník, sériový port, nějaké porty navíc atd. Na desku jsem přidal GPIB , RTC a ISA sběrnici. Mám v úmyslu udělat ještě podobnou desku s 80C537, který je lepší o aritmetickou jednotku. Jen musím vymyslet co ještě dám na desku "navíc" k 80c537, aby se využilo místo na desce a bylo to účelné, smysluplné.

    Napadá mne, že by Malý mohl do dodatků o procesorech dát také zmínku o 80C535/80C537. Oni se stále vyrábí.
    Zajímavé jsou také řezové procesory, Tesla dělala řadu 3000, ale AMD dělala lepší, řadu 2900 a 29100. Sice se už nevyrábějí, ale sehnat se dají. Z Bulharska. které je dováželo.

    V tom 2.díle knihy se píše o ET3400 od Heatkit. ET3400 je pěkná věc. Ten ET3400 mám, fungující. Protože ... ET3400 má CPU Motorola 6800 a ten samý procesor je v kalkulačko-počítači Hewlett Packard HP 9815 :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JPLABS: ad druhy dil
    https://knihy.nic.cz/files/edice/Porty__bajty_osmibity.pdf

    ono se na to totiz staci prestat divat z profesniho hlediska
    spousta lidi, to ma jako volnocasovou zabavu - jejich cilem neni navrh a vyroba praktickych prumyslovych aplikaci, ale neco si zapojit, osahat si neco novyho a proste si hrat
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS:
    no neni to klub pro decka nemame zadnej program pevnej program a aktivity vznikaji z clensky zakladny nikdo nikam nevodi. V tomhle ohledu je to slozitejsi.

    Unas je to spis pro ty vecny deti. Teenagery mame 2 jinak samej "dospelej". Hackerspacy pohani zvedavost o tom jak veci fungujou. Je to trosku prokleti ale to je jedina spolecna vec co mame :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam