• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS: no ale i tak jste se to neucili doma. ucili jste se to nekde. Tahle akce vznikla na zadost nekolika lidi takze evidentne ne, kazdy to nema jako ty.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    VYHULENY_UFO: jj, přesně tak. také jsem pájel mřížku 10x10 cm po 1 cm a učitel to měřil šuplerou. Pak jsme pájeli drátěný kočky. Ale to ještě nebyly trafopájky. Pájeli jsme kopyty :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JPLABS: kdyz sem ucil na elektroprumce, tak prvaci se ucili pajeni v dilnach tim zpusobem, ze pajeli mrizku z medenych dratku, kantor kontroloval spoje a kdy se mu neco nelibilo, tak mrizku znicil a student sel pajet z novu. jeden z kantoru mi rikal, ze dobre pajet se naucim az kdyz napajim stovky spoju.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SWIST:
    To se omlouvám trošku to bylo na ochotě kolegy který se k tomu nemá.
    SWIST
    SWIST --- ---
    JPLABS: Tak já nějaké "základy" co jsem se naučil sám mám, ale nevím jestli to je dobře, nedělám nějaké hloupé chyby, něčím si nestěžuju práci, očekával bych praktické tipy atp.. A stále mám radši osobní zkušenost a učení se od někoho než přes youtube. :)

    RAINBOF: Jasně, já jen že na webu je psané, že stream možná bude.. :D Ale chápu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JPLABS: doufam, ze si uvedomujes, ze jedna z hlavnich point komunitnich dilen je prave to, ze si clovek nemusi ze startu hned kupovat vsechno vybaveni, ale muze prijit, nekdo mu naradi pujci, vysvetli jak se pouziva a ukaze zaklady prace
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SWIST: cau tohle urco stream mit nebude. U pajeni neni co streamovat. Je to cca jako řezání pilou. Musis si to odsedet.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    Pájení pro začátečníky není potřeba. Pájet se může naučit každý sám. Stačí koupit pistolovou páječku, dráty, cín, kalafgunu (v drogerii) a zkoušet . Když se povede spájit dva dráty, namalujte si na papír třeba kočku nebo psa. Vytvarujte dráty podle obrázku na papíru, přiložte dráty na obrázek a postupně spájejte, až vám vznikne drátěná kočka nebo pes. Když tohle zvládnete, můžřete směle říci, že nejste nemohlo a můžete začít pájet součástky na plošný spoj. Začněte součástkama s drátovými vývody, třeba si vypájejte nějaké z věcí , co najdete ve sběrném dvoře.
    Až se naučíte pájet součástky na plošný spoj, kupte si mikropájku a začněte pájet menší součástky.
    SWIST
    SWIST --- ---
    RAINBOF: Ok, škoda.. Jak to vidíš se streamem, bude nakonec? Pokud by byl další termín, tak bych měl zájem.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Pajeni pro zacatecniky je uz obsazene mesic proto jsem ho tu neavizoval. Pokud by mel nekdo dalsi zajem muzem udelat dalsi termin. Je to tak pro 4-5 lidi soucasne.
    MRHOLUB
    MRHOLUB --- ---
    Skladba o jednom vymyslenem, imaginarnim a neexistujicim hackerspace:

    hackerspace_zvirat.mp3 | Ulož.to
    https://uloz.to/file/EWnibspCM8qR/hackerspace-zvirat-mp3
    SWIST
    SWIST --- ---
    SUMIE_DH: ...když nejsem schopný najít, kde se na pájení pro začátečníky přihlásit na událost, tak jsem automaticky neprošel? :D
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    SUMIE_DH:
    ten brnlab je v bývalé Tesla Strašnice, ne? A proč je web brmlab.cz anglicky? Proč není česky?
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    Vyrojily se nejake akce:

    tenhle vikend:

    Pájení po začátečníky [brmlab]
    http://brmlab.cz/event/event-pajeni

    pristi patek-sobota

    event:lanparty [brmlab]
    http://brmlab.cz/event/lanparty
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    ANT_39: nahledej na seznam.cz obvod TESLA MAS560
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JPLABS: Ta dotykova volba kanalu je tam prave zminena, ale (snad si to pamatuju spravne, fakt uz to bude snad rok, co jsem to cetl) jako vysvetleni tam je to, ze i ta vysoka rezistivita pokozky staci k tomu, aby to spinaci napeti proslo. Kazdopadne diky za potvrzeni meho tehdejsiho pozorovani :)
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    RAINBOF: myslíš lepší než knihu první nebo druhou? :)
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    ANT_39: záleží na zapojení tranzistoru, Nejspíše byl v zapojení SE, čili zesiloval. A na prstě je normálně naindukované napětí z okolí, což je známá věc. V dobách, kdy FET tranzistory neměly ochranné diody, třeba tranzistory MOSFET od Tesla, stačilo se dotknout prstem vývodu gate a transistor odešel do křemíkového nebe. Tesla je dodávala se zkratovanými vývody, ale ani to často nestačilo...

    Na tomto dotykovém principu, zesílení brumu z prstu, byly vytvořeny obvody MAS.... číslo už nevím, od Tesla Piešťany, které se používaly v televizních přijímačích jako dotyková volba kanálů. V 70tých letech to byla velká móda.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JPLABS: Ta stranka co uvadim je primo osobni profil Marina Maleho. Je tam kde co. Rikal jsem si, ze na kontakt to bude legit, ale jestli se ozval pres osmibity, tak taky dobry :)

    Co se nejasnosti tyce, uz je to dyl, ale tusim slo o obvod s tranzistorem. Ilustrovalo se tam, ze male napeti muze spinat vetsi napeti. Ukazoval to tam na tom, ze i kdyz das spinacimu napeti do cesty velky rezistor (napriklad kuzi na prstu) tak to stejne staci. Trochu jsem s tim experimentoval, a vsiml jsem si, ze staci, kdyz se vodice vedouciho na bazi dotknu, a napeti sepne. Coz jsem nedokazal vysvetlit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Kdyby jste nasli lepsi knihu ktera bude volne k dispozici nebudu se tomu branit. Ale zatim nic takovyho neznam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam