• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    FI_YOU: aha. No, alespon mas jistotu, ze tam ten balik hnije a taky je v pripade nedodani ci ukradeni zasilky muzes zadat o nahradu.

    V mym pripade - kdy z napr. Threadlessu neposkytujou Track and trace sluzbu - jsem na balik cekala dva a pul mesice, aniz bych vedela, jestli ji uz nekdo davno neukradl.

    ale to cos napsal doplnim na nastenku do FAQ, diky
    FI_YOU
    FI_YOU --- ---
    jen pro predstavu:

    Na balik z USA jsem cekal cca neco pres mesic http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sledovani-zasilky.php?barcode=CS918171464VV&locale=CZ&go=ok&send.x=110&send.y=16

    Poslan pres spolecnost USPS (Priority Mail International Parcels)
    Samozrejme nez se dostal k vycleni, vyhnil 3 nebo 4 tydny ve skladu na poste 120). I kdyz jsem mel Track&Trace number a volal, stejne to k nicemu nevedlo. Pracovnice mi nebyla schopna sdelit jakekoli informace o zasilce, krome jedne, a sice ze balik je v utrobach Ceske posty :)

    Tzn. pokud mate v Track&Trace formulari jako nejaktualnejsi vypis tento: "Zásilka je od XX.XX.2011 ve stavu přípravy k celnímu řízení" tak pres infolinku nezjistite nic noveho.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    jinak co jsem nevedela:

    existuje už elektronické oznámení mailem, takže nemusíte čekat na dopis - stačí vyplnit elektronickou žádost: http://www.cpost.cz/assets/nastroje/...k_z_ciziny.doc , podepsat, oskenovat a poslat na email sklad.praha120@cpost.cz nebo na adresu na adresu Pošta Praha 120, Plzeňská 139, 220 00 Praha 5 - Košíře)

    Pro rychlejší vyřízení pak můžete poslat poště plnou moc dopředu
    - plná moc: http://ceskaposta.cz/assets/nastroje/plna-moc.pdf - stačí vyplnit, podepsat, naskenovat a poslat na email cd-praha120@cpost.cz nebo na adresu Česká pošta, s.p., Oddělení celní deklarace, Plzeňská 290/139, Praha 5, 220 00

    ale sám celník mi při telefonátu řekl, že dávat poště plnou moc je sice možné, ale že tím výrazně prodloužím celý proces až klidně o několik týdnů. Né že by to u záilky co tam hnila od března byl nějaký průser, ale já preferovala vytrhnout jim ho ze spárů co nejdřív :)


    MAJKA
    MAJKA --- ---
    pripominky ci doplneni vitano.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Tak jsem zpracovala takovy rychloFAQ. Davam ho na nastenku.

    Proč vzniká problém?
    1. 4. 2011 došlo ke snížení celního limitu pro platbu DPH. Dřív člověk nedoplácel DPH na zásilku, jejíž souhrnná hodnota nepřesáhla 150 €. Teď nesmí přesáhnout jen 22 €. Limit pro vyměření CLA zůstal stejnej, tzn. 150 €. Zjednodušeně to vypadá takhle – pdf schéma.

    No a jakej to má efekt? Pošta nestíhá. Ne, že by předtim stíhala, ale v současný době se doba dodání zásilky protahuje řádově o tejdny až měsíce. A bude hůř.

    Jak se tomu vyhnout?
    Jednoduše nepoužít jako přepravce Českou Poštu. Pokud je alternativa, využijte ji i za cenu příplatku. Na poště po vás stejně budou chtít 96 Kč poplatek, a to za každou „obslouženou“ zásilku.

    Čekám balík, co s tím?

    a) mám track&trace číslo

    co to je + a další návod zde - http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sledovani-zasilky.php

    b) nemám track&trace číslo

    zkuste si zavolat na celní poštu a zažádat vyhledání vaší zásilky podle jména. Úředníci ale mají k dispozici jen databázi již odbavených balíků, tedy těch, co prošly nějakou fází celního řízení. Ostatní balíky údajně není schopná dohledat. Pak vám nezbývá, než čekat.

    Přišlo mi oznámení od pošty o uložení zásilky + výzva k plné moci na vyřízení, wtf?
    Pak je dobrá zpráva, že vaše zásilka existuje. Máte dvě možnosti:

    a/ předat poště plnou moc, zaplatit jí za to 180 kč, a čekat trpělivě, než to vyřídí. Prý to může trvat klidně další tři týdny, celník mě před touto možností když jsem se telefonicky informovala sám varoval – prý pokud chci balík rychle, pak nemám na oznámení vůbec reagovat

    b/ jít si pro balík sám na celní úřad. Bude to taky hodně trvat, ale odejdete nejspíše s balíkem. Pokud tam přijdete, vesměs platí ve stručnosti tento popis cesty:
    1. Okýnko č. 1 – tam vás paní vyhledá v databázi dle jména a dá vám dokument se skladním číslem
    2. pak celníci – u celníků dáte papír z okýnka č.1 a projdete celním řízením (zaplatíte dph., případně clo)
    3. okýnko č. 2 kde platíte 96 kč –
    4. výdejna. Co nejdřív vrazit doklad se skladním číslem (výdejku) někomu u výdejny a pak čekat, než balík vydají

    Nic mi nepřišlo, ale jsem si skoro jistý, že tam balík leží
    Čekejte. Já čekala od 21.3. , kdy zboží dostalo na č. poště razítko, do 27.5., kdy jsem si tam zavolala, zjistila, že už balík prošel celním řízením, a vyrazila tam osobně.
    NYX
    NYX --- ---
    MAJKA: k tomu jen dodam, ze se slozenkou se nemusi dolu do prvniho patra, ale da se zaplatit i v tom tretim, kde clovek vyzvedava doklady a prebira balik.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    díky za založení, pokusím se tu dneska nějak sumarizovat současný stav. Zatím tady máte report, jak probíhá celní řízení :)

    Mise „Pošta 120“ | Plumm
    http://plumm.cz/2011/mise-posta-120/
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    ARZA: Doporučuju zkusit hledat balík online. Nech si od odesílatele zaslat podací číslo pod kterým balík odešel. Pokud je to evidováno jako balík nebo EMS tak to je doheldatelné na inertnetu: http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sledovani-zasilky.php
    Pokud se nedaří, chtěj po odesílateli aby dopátral zásilku a doručil ji. Prodávám online a tak vím, že dodavatel je zdopovědný za dodání zboží. Vymlouvat se na poštu nedá, to tebe jako koncového zákazníka nemusí vůbec zajímat.

    Pokud zajímají moje zkoušenosti, můžete si přečíst zde: http://www.fler.cz/blog/kdyz-posta-zasantroci-zasilku

    S balíkama do a ze zahraničí je potíž. Zrovna nechávám reklamovat zásilky do Chile, protože nedorazily. Obsahem byl flash disk. Nejlepší je, jak jsem zjistilam, posílat po evropě TNT kurýra. Je to expres a 100% spolehnutí.
    ARZA
    ARZA --- ---
    PERTAKOIN: ted zrovna urcite ne, pokud si neobjednas neco za cca par desitek korun.
    resp ano, jak rika WILDENBURY_SQ, to evidentne funguje v pohode.
    ale posta fakt NE :\
    cekam na mikinu v hodnote cca 900,- uz mesic.
    kdyz jsem se na tu postu pokousela dovolat, byl to celodenni beh, na asi 50. pokus jsem se dovolala, abych zjistila ze stejne nejsou schopni zasilku dohledat.
    neco evidujou podle jmena, neco podle cisla... a neco evidentne vubec:) proste poradek jak ma byt:)
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    Jak to teda teďko přesně vypadá? Zatím mám z útržkovitých zpráv pocit, že v rámci zachování zdravého rozumu mimo EU radši nenakupovat... :(
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Zaplaťpámbu za "kurýry", co resi CLO osobne s dodavkou na hranicich, predaji baliky ceskemu kolegovi a hotovo. Cena vyssi, ale spolehlivost zarucena. Coz neresi baliky z Peru, jasne.

    Takze trochu ontopic, poštovních služeb ze zahranici nevyuzivat? .. Nekolikrat jsem byl donucen z pochopitelnych duvodu vyuzit posty a vzdy to doslo, dokonce v rozumnem terminu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam