MOIRAIN:
celá kauza:
23. 5. mi dorazilo do schránky oznámení o uložení zásilky s celním dluhem ve výši cca 350 Kč (včetně těch poplatků poště)
Zásilka byla v ceně 519 Kč, tj. těsně pod limitem 22 euro (včetně poštovného), ovšem, odesilatel z neznámého důvodu napsal na zásilku cenu o 20 dolarů vyšší (zřejmě cena zásilky před 50 % slevou zboží).
30. 5. jsem po poradě s vedoucí pošty, na které je zásilka uložena odeslala odvolání ve znění:
"Odvolávám se tímto vůči stanovení DPH ve výši CDE Kč na zásilku podacího čísla české pošty xxxxxxx, zahraničního podacího čísla yyyyyyyy, která byla stanovena celním výměrem čísla aaaaaaaa, neboť tato zásilka je nepatrné hodnoty, tj. v hodnotě pod 22 euro, což dokládám potvrzenou objednávkou od prodejce ddd, tak i výpisem transakce z mého bankovního účtu. Je mi známo, že na zásilce byla uvedena cena vyšší, cca AB dolarů, přičemž příčina tohoto mi není známa. Dodávám, že jde o zboží neobchodní povahy pro soukromé účely.
Zásilka je v této chvíli uložena na poště mjk – Praha mlk, jak mi poradila vedoucí této pošty.
Na základě důkazů, které tvoří přílohy 1 (potvrzení o objednávce od prodejce ddd) a 2 (výpis z bankovního účtu ze dne nnnnn) žádám o přezkoumání vyměřené výše DPH a následně o vyrozumění o výsledku tohoto přezkoumání, abych mohla zásilku převzít."
na adresu:
Oddělení CÚ 023.1 Celní - Praha - Pošta (CZ175100) Plzeňská 139
Praha 5 – Košíře
150 00
V pondělí, tedy 20. 6. jsem dostala na email, který jsem v odvolání uvedla toto:
"Dobrý den, k vyřízení Vaší žádosti o odvolání vůči doměření DPH, bych od Vás potřebovala vyplnit a podepsat plnou moc k celnímu řízení. Jelikož Česká pošta s.p. za Vás celní dluh již celnímu úřadu zaplatila, podá za Vás žádost o zrušení celního výměru s doložením Vašich dokladů prokazující oprávněnost Vaší žádosti. Pokud celní úřad žádost schválí a rozhodne o vrácení vyměřené částky 146,50 CZK, bude Vám zásilky vydána na Vaší dodací poště bez poplatků.
S pozdravem
Dana Kintnerová
vedoucí oddělení
celní deklarace
Kintnerova.Dana@cpost.cz
Tel: +420 257 019 517
Česká pošta, s.p.
pošta Praha 120
Plzeňská 290/139
220 00 Praha 5"
Takže jsem tu zasr* plnou moc během polední pauzy šla odeslat, ač jsem zuby skřípala nad jejím znění (mimochodem, podle kamaráda skoroprávníka je část o vzdání se práv neplatná, neboť se člověk nemůže předem svých práv vzdát), přičemž na to, aby pošta moji zásilku proclila moji plnou moc nechtěla a chtěla ji podepsat až při převzetí zásilky. Plnou moc odvolám, jakmile budu mít po víc jak třech měsících zásilku v rukou. (objednáno 3. 3., první zásilka skončila neznámo kde, znovu odesláno 14. 4., 19. 4. v republice, do 19. 5. na celnici a od té doby na poště, už jednou vráceno k uložení (vedoucí pošty nedodržela slib, že to tam určitě zůstane, než si to celníci vyžádají zpět a já to musela honit sama) a včera jsem posílala přes elektronickou podatelnu žádost o prodloužení uložení zásilky...