• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    FRAUD
    FRAUD --- ---
    akorat jsem v posledni dobe zaznamenal jeden problem: kdyz se na CPost Track&trace objevi "Adresat vyzvan k dolozeni dokladu" (nebo tak nejak) tak je fakt brzy hned vyrazit pro balik, protoze jeste nemaji nahore u okynka co vydavaji dokumenty
    ale minule jsem dostal v 9 rano mail s vyzvou o dolozeni dokladu, jel jsem tam po obede a stejne to tam jeste nemeli - je lepsi tomu dat 1 den prodlevu, pripadne musite ukecat tu pani za prvnim okynkem aby pro ty dokumenty nekam dosla ;)
    FRAUD
    FRAUD --- ---
    ja mam vsechny baliky do 3-4 pracovnich dni od chvile kdy pristanou na Ruzyni - to mi prijde docela fer
    MICA
    MICA --- ---
    Achjo, tak už je to týden co mi došel balínk na celnici a ani balík ani dopis s žádostí o doložení ceny nikde, omg!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOIRAIN: neuvěřitelné, dnes mi došlo rozhodnutí o vrácení zaplacené DPH + 22 Kč za složenku
    MICA
    MICA --- ---
    SKOKY: Jasný, díky :)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    MICA: tak problém to neni, jen se bude brát cena uvedená na paypalu a z ní se případně vypočítávat clo/dph
    MICA
    MICA --- ---
    SKOKY: Je pak nějakej problém, pokud člověk předloží doklad z paypalu, na němž je uvedena vyšší cena než čínský odesílatel napsal na zásilku?
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    FRAUD: Ty body 1 a 2 jsem bral případy, kdy si člověk nepřijde osobně.

    ohledně vstřícné slečny. Kdyby si natrefil na mě, tak by to pravděpodobně šlo dostat i do fáze, že by sis to mohl ještě ten den vyclít, zvláště jestliže byla zásilka už uložena na skladě.

    S tim neoprávněnym zadrženim zísilky na skladě i když je zboží jasně podle dokladů u zásilky na osvobození, se dá podat reklamace. A uvidíš jak se vyřeší.
    FRAUD
    FRAUD --- ---
    SKOKY: a to prave neni pravda, protoze bod 2 se da jeste rozdelit:
    a) je vycleno, prijde mi domu balik se slozenkou na DPH (pripadne i clo) a castkou 180 Kc za to, ze to za me posta vyridla
    b) prijdu si na Plzenskou sam, u jednoho okynka vyzvednu papiry, jdu k celnikum kde vymeri DPH (pripadne clo), zaplatim, vratim se na postu k druhymu okynku, tam zaplatim 96 Kc (ne 180!), otocim se a jdu pro balik ;))
    a fakt to vim, chodim (jak jsem pochopil tak muzu napsat "k vam" ;) tak pro 2-4 baliky mesicne

    mimochodem o opravnenosti vyberu poplatku 96 Kc v bode 1. by se dalo polemizovat - jasne chapu, ze v Cechach by toho hodne lidi zneuzivalo a zamerne by podcenovalo cenu zasilek aby se vyhnuli placeni cla a DPH, ale prijde-li zasilka, je u ni faktura na nejakou castku a ta je do €22 (cca US $31) a nekdo z celnich deklarantu (tedy nekdo z posty - dik za vysvetleni, ja jsem prave myslel ze to je nekdo z celniho uradu) se rozhodne ciste subjektivne ze se mu to nezda, pak kdyz dolozim jeho omyl tim, ze dodam doklad o zaplaceni potvrzujici castku na fakture/baliku (a ktera je do limitu), rozhodne bych ja jako zakaznik posty nemel platit za cizi omyl - tedy to ze se celnimu deklarantu neco nezdalo .. trosku mi to zavani presumci viny - doloz ze to stalo tak malo a kdyz nahodou jo, stejne z tebe dostaneme nejaky poplatek!
    me se to tedy zatim nastesti nestalo a dolarovy polozky (z DealExtreme napr.) mi prisly vzdy az domu, ale kolega z prace uz to resil, objednaval z DExtr nabijecku na ntbk do auta, celnikovi se nezdalo ze by stala $12 vc. postovnyho a tak tam musel a samozrejme platil 96 Kc

    ale musim uznat nekolik veci: vsichni zamestnanci - alespon na prepazkach - jsou tam neuveritelne trpelivi a tolerantni - obzvlast v ty kriticky dobe kveten/cerven jsem tam byl velmi casto svedkem front (k prvnimu okynku pro doklady 10 lidi, k druhym od celniku had skrz celou mistnost na hodinu, hodinu a pul) a z toho plynoucich injektiv ze strany zakazniku (jasne, cloveku rupnou nervy, jen by se mel snazit to nejak kontrolovat) a na to jako odpoved vzdy klidne a stale se opakujici vysvetlovani situace, zmen atd.
    pak vsichni jsou tam neuveritelne vstricni - zrovna v patek jsem tam presvedcoval jednu slecnu, ze bych potreboval balicek, zjistil jsem na infolince skladovy cislo a ona se sla podivat do skladu jestli by to neslo urychlit (bohuzel to jeste nebylo zpracovany a oznameni o zasilce prislo az dnes rano)
    obzvlaste ta cca 4x. leta (nevim, nechci se ji dotknout, ale neumim odhadovat vek ;) blond pani na prvnim okynku (minuly tyden tam zrovna nebyla) je neuveritelna, kazdymu (poprve i me :-) radi co a jak, kam jit, co vyridit, snad nikdy jsem ji nevidel nastvanou nebo zamracenou...
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    FRAUD: v podstatě mluvíme pořád o tom samym:-)
    ano když jdeš osobně na poštu Praha 120 tak si odbavíš zásilku sám (tzn s pomocí Celního úřadu)

    příjde-li k nám zásilka, tak pokud to je něco jednoznačně "bezcenného", projde to pouze rentgenem a bude to hned vypraveno na tvojí poštu bez cla a bez poplatků za vyřízení.
    Není-li si celní deklarant(zaměstnanec pošty) něčím jistý nebo mu něco chybí/nesedí bude adresát vyzván avízem tzn. zásilka jde na sklad a je jí účtován poplatek 96. Ty doložíš vše potřebné a teď jsou dvě možnosti.
    1. po doložní ceny to bude bez cla(už ale s poplatekm 96)
    2. podle dokladů to musí být vycleno ČP, takže ti příjde domu balík se složenkou a částkama 180 za proclení 22(aspoň myslim) za složenku A + výměr clo/DPH

    Těch 180 je vždy když je clo/DPH, je stim docela práce a právě to zatim trvá. Ale pracuje se na zlepšení :-)
    Uvidíme co bude 1.9. Oficiálně už bylo řečeno že se mění komplet vedení na 120tce, trochu se toho bojim:-(
    FRAUD
    FRAUD --- ---
    SKOKY: aha .. no ja myslel ze to prave je celni urad - prijdu na postu 120, u jednoho okynka si vyzvednu dokumenty, pak jdu k celnikum kde na to vymeri clo (v mem pripade 0) a DPH a s tim se vracim zpatky na postu (zaplatim 96 Kc) a odchazim s balikem
    takhle to delam uz 2 roky (jen samozrejme driv nebyl ten poplatek 96 Kc poste)
    ten poplatek jsem trochu zamerne nespravne nazval "poplatkem za uskladneni" protoze zadne celni odbaveni za me posta nedela - jen mi da vedet ze tam lezi balik a k celnikum si jdu sam .. jasne, oni ho maji nazvany castka za celni odbaveni ale fakt nevim jake celni odbaveni za me delaji ;)
    nevim jak je to s JSD, kdyz dovazim zbozi pro osobni potrebu tak ho vyplnovat nemusim, ale mozna ze kdyz dam poste plnou moc aby to vyridili za me, tak musi JSD vystavit .. kazdopadne pokud ja jako soukroma osoba pri dovozu pro osobni potrebu dam poste plnou moc, oni to vyridi za me a domu mi prijde balik se slozenkou na uhradu celniho dluhu (tzn. nemusim nic resit, nemusim na postu 120, jen jim na vyzvu poslu mailem doklad z PayPal o platbe), pak si posta za toto uctuje poplatek 180 Kc (overeno, vyzkouseno)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    MAJKA: tak já žil v domění, že to je tak jak je na webu. Spíš to deklarant neuměl dostatečně vysvětlit. navíc co je to hodnota zboží? To jako aktuální hodnota daného výrobku? Teď sem něco obdobnýho řešil s jednim vedoucim a opravdu se bere hodnota uvedená na dokladech co se pošlou
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    SKOKY: ano, to je možné, ale to já, která jsem tam po čekání hodinu a půl skončila někdy po půl sedmé nemůžu vědět. Ale to jsem ještě měla štěstí, jeden pán tam čekal 5 hodin.


    SKOKY: umíš nějak vysvětlit ten rozpor mezi informaci od celního deklaranta o tom, že clo se stanovuje z hodnoty zboží, a webem, který píše, že clo se stanovuje z částky za zboží zaplacené + shipping?
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    FRAUD: zásilky aktuálně proclívá Česká pošta - celní deklarace nikoliv celní úřad!

    MAJKA: nechci bejt rejpa, ale řiditel 120tky chodí do práce kolem 6:15 a odchází většinou tak v 17:00 - 18:00 :-)

    jinak všechni provozní stížnosti na 120tku pro poštovní ombudsmanku se stejně vracejí z5 na 120tku aby se vyřešili.

    FRAUD: add.:"pokud stoji 22-150 Eur, plati se DPH a 96 Kc za sluzby uskladneni Ceske poste". Poplatek 96 není za uskladnění(ukladnění je aktuálně osvobozeno od poplatku), je to částka za celní odbavení.
    Poplatek 96 se účtuje když je zásilka uložena na sklad.(i v případě, že bude následně třeba propuštěna bez cla)
    poplatek 180 je účtován při vystavení JSDčka (i když je zásilka vyclena bez nutnosti součinnosti adresáta, či uložena na sklad)
    FRAUD
    FRAUD --- ---
    MAJKA: jen bych dodal: ne posta 120, ale celnici (teda v Cechach se jeste divim ze sedi ve stejny budove - vubec bych me neprekvapilo kdyby byli nekde v Dablicich nebo alespon v Holesovicich nebo tak podobne...)

    NINE_OF_NINE: takze ne stiznost na ombudsmana CP, ale na postup celniho urednika (pod koho vlastne spada celni sprava? pod ministerstvo financi?)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    NINE_OF_NINE:ze 120, samozřejmě. na lokální poště nic neproclívaj. A ano, šla jsem si okamžitě stěžovat, bohužel jsem tam tenkrát strávila čekáním na výdej balíku asi tři hodiny, takže pan ředitel byl už pohodlně doma u televizky v křesílku :)

    jediný, co musím poště říct ke cti, že ti brigádníci tam poctivě makali ještě po zavíraččce a vydávali balíky. Na druhou stranu, kdyby si v tom byli schopni udělat nějaký systém, tak nemuseli jeden balík hledat tři hodiny.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    MAJKA: Tahle zkusenost je z lokalni posty nebo ze 120?
    Kazdopadne ja bych si stezoval bud u vedouci posty a v pripade neuposkojeni u postovniho ombudsmana.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MAJKA: odcházela jsem dost vytočená, protože si ty pravidla při proclívání ohýbají, jak se jim zrovna hodí, a ta pravidla jsou bohužel natolik ohebná, že to evidentně není žádný problém.

    Jako jasně, ať tedy stanoví pravidlo, že se to počítá z hodnoty zboží, a pak to pravidlo takhle komunikují, ale ne, že použijí tu variantu, která se zrovna hodí do krámu, aby mohli člověka co nejvíc odrat. Co má za logiku tam chodit něco dokazovat, když ti pak pracovnice prohlásí, že to co je na webu český pošty je jinak, a to, co jsem donesla, není důkazem? Člověk se pak fakt cejtí dost bezmocně, a jak u debilů. uff. úplně mě to rozhořčilo znova :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MAJKA: moji zkušenost to nepotvrzuje,
    a/ hodnotu mého zboží šlo zjistit naprosto jednoduše, ostatně proto jsem tam taky tajtrlíkovala s výpisy z účtu

    b/ nebyla to cena "evidentně nízká" , a to, kolik jsem za to reálně zaplatila jsem se tam snažila dokázat výpisem z účtu, na což mi paní řekla, že výpis z účtu není žádný důkaz, a že se platí v každém případě z hodnoty zboží, a ne z toho, kolik jsem platila, což je tvrzení, které je v přímém rozporu s tím, co je na tom webu
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FRAUD: Na moje veci je dph 10% a clo 2.5% - ovsem vetsinou je toho fyzicky tolik, ze to do baliku rozdelit proste musim, nejenom kdyz se snazim limitovat hodnotu baliku pod 150 eur. Takze podle propoctu se mi od 3+ baliku vyplati platit balikovne nez clo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam