SKOKY: a to prave neni pravda, protoze bod 2 se da jeste rozdelit:
a) je vycleno, prijde mi domu balik se slozenkou na DPH (pripadne i clo) a castkou 180 Kc za to, ze to za me posta vyridla
b) prijdu si na Plzenskou sam, u jednoho okynka vyzvednu papiry, jdu k celnikum kde vymeri DPH (pripadne clo), zaplatim, vratim se na postu k druhymu okynku, tam zaplatim 96 Kc (ne 180!), otocim se a jdu pro balik ;))
a fakt to vim, chodim (jak jsem pochopil tak muzu napsat "k vam" ;) tak pro 2-4 baliky mesicne
mimochodem o opravnenosti vyberu poplatku 96 Kc v bode 1. by se dalo polemizovat - jasne chapu, ze v Cechach by toho hodne lidi zneuzivalo a zamerne by podcenovalo cenu zasilek aby se vyhnuli placeni cla a DPH, ale prijde-li zasilka, je u ni faktura na nejakou castku a ta je do €22 (cca US $31) a nekdo z celnich deklarantu (tedy nekdo z posty - dik za vysvetleni, ja jsem prave myslel ze to je nekdo z celniho uradu) se rozhodne ciste subjektivne ze se mu to nezda, pak kdyz dolozim
jeho omyl tim, ze dodam doklad o zaplaceni potvrzujici castku na fakture/baliku (a ktera je do limitu), rozhodne bych ja jako zakaznik posty nemel platit za
cizi omyl - tedy to ze se celnimu deklarantu neco nezdalo .. trosku mi to zavani presumci viny - doloz ze to stalo tak malo a kdyz nahodou jo, stejne z tebe dostaneme nejaky poplatek!
me se to tedy zatim nastesti nestalo a dolarovy polozky (z DealExtreme napr.) mi prisly vzdy az domu, ale kolega z prace uz to resil, objednaval z DExtr nabijecku na ntbk do auta, celnikovi se nezdalo ze by stala $12 vc. postovnyho a tak tam musel a samozrejme platil 96 Kc
ale musim uznat nekolik veci: vsichni zamestnanci - alespon na prepazkach - jsou tam neuveritelne trpelivi a tolerantni - obzvlast v ty kriticky dobe kveten/cerven jsem tam byl velmi casto svedkem front (k prvnimu okynku pro doklady 10 lidi, k druhym od celniku had skrz celou mistnost na hodinu, hodinu a pul) a z toho plynoucich injektiv ze strany zakazniku (jasne, cloveku rupnou nervy, jen by se mel snazit to nejak kontrolovat) a na to jako odpoved vzdy klidne a stale se opakujici vysvetlovani situace, zmen atd.
pak vsichni jsou tam neuveritelne vstricni - zrovna v patek jsem tam presvedcoval jednu slecnu, ze bych potreboval balicek, zjistil jsem na infolince skladovy cislo a ona se sla podivat do skladu jestli by to neslo urychlit (bohuzel to jeste nebylo zpracovany a oznameni o zasilce prislo az dnes rano)
obzvlaste ta cca 4x. leta (nevim, nechci se ji dotknout, ale neumim odhadovat vek ;) blond pani na prvnim okynku (minuly tyden tam zrovna nebyla) je neuveritelna, kazdymu (poprve i me :-) radi co a jak, kam jit, co vyridit, snad nikdy jsem ji nevidel nastvanou nebo zamracenou...