• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DARKRAZOR: nebude rozdil mezi komercnim a soukromym balikem?
    DARKRAZOR
    DARKRAZOR --- ---
    TABORACEK: Tak to nevím, jestli tam máš nějaké protekční zacházení, že ti nic neúčtují, ale FedEx tedy běžně účtuje poplatek za zastupování při celním řízení kolem 300 Kč. Obdobně to mají další společnosti jako DHL, UPS, TNT, atd. Takze poplatek za zastupování víceméně dvojnásobný než u ČP. Rychlost samozřejmě o hodně vyšší.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MIKEE: statni sprava (a cpost je jeji prodlouzenou rukou) je tyranem, ktery ti narizuje co budes delat - nevim proc v tom hledas nejakou spravedlnost
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    MAJKA: no to je otazka jestli je vyuzivam, jestli by to nekomu meli nauctovat tak bud a] statu, co chce pro sebe penize ze cla/dani b] odesilateli ... vubec nevim kde jsem ja v tyhle rovnici, to ze mi odmitnou zasilku vydat pokud jim nedam penize za processing na jejich strane povazuju za vydirani, to proste neni muj problem ze s tim maj srani navic
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MIKEE: to je jednoduchy, tim, ze vyuzivas jejich sluzby, tak pristupujes na jejich podminky poskytovani teto sluzby, a toto je proste jedna z podminek :)

    ja se to jednu chvili snazila pochopit, takze jsem si otevrela nejakej prislusnej zakon ci co.. .no a bylo to tam vagne napsany, ze jsem to vzdala. no... dobre, moc fundovana odpoved to nebyla, ale pokud te to fakt pali, tak googli, myslim ze zrovna na tomhle foru to nekdo z pravniho hlediska rozebiral, ale uz nevim a jsem lina klikat :) http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?t=36818&start=
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    DARKRAZOR: ja nejsem skepticky, jen me sere, ze nekdo zneuziva svyho postaveni timhle zpusobem. Nicmene poucil jsem se a zacal jsem platit za normalni zasilatelsky sluzby, kde tohle funguje normalne. Tedy napriklad Fedex za celni deklaraci nic nechce, UPS si za to vzalo penize, ale hezky mi predem rekli co presne to bude stat a nevotravovali me s nejakym zadrzovanim balicku nekde na celnici.

    A ceska posta se jen tak privatizovat imho nebude a obecne je extremne spatna:)
    DARKRAZOR
    DARKRAZOR --- ---
    TABORACEK: Hele nesmis byt tak skepticky, CP neni az tak spatna, jen proste nepracuje prilis efektivne (a mam info o tom, ze to zrejme je take zamer nekoho tretiho, aby cena posty mohla jit v pripadne privatizaci dolu a nasla se podpora). Podle me by ale stacilo najit kvalitni management s volnou rukou k restrukturalizaci podniku, a do dvou let by to byla kvalitni sluzba.

    Jinak follow-up (DARKRAZOR), kdyby nekdo resil podobnou otazku; Balicek v pondeli dorazil a doplatek za ulozeni (z jejich pomalosti) neuctovali.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    MIKEE: na akta svetove postovni inue jim sere pes, rozhodujici je, jak je tohle jejich "pravo" implementovany v ceskych zakonech, coz samozrejmne nikde nezverejnuji... Predpokladam teda ze to bude pomerne vachrlaty z pohledu zakona CR.

    Jestli si myslite ze tak velkej podnik ma pravnika kterej jim to prozkouma, tak moz ma, ale buhvi jak funguje a co zrovna dela:)
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    mea culpa, mozna by se tohle [ PLUMM @ Posta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek? ] mohlo dat do zahlavi ... no, to abych si precetl akta postovni unie, nesnasim totiz vydirani
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    ma mi prijit balicek z USA (4CD soundtrack Skyrim ;]) a tak si rikam, jak je to vubec s legalnosti toho poplatku ~100kc za to ze ten balicek vubec od posty dostanu .. ? ja si od nich zadnou sluzbu neobjednal, zastupovani od nich nechci a to ze oni s tim maj starost kdyz po mne chtej penize za dph/clo, to by si meli imho vyridit se statem co to prikazuje ..
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    tak tady je pokracovani toho pribehu s mym balickem :
    Zásilka podána dne 14.11.2011.
    Zásilka dne 18.11.2011 odeslána do České republiky.
    Zásilka dne 21.11.2011 převzata vyměňovací poštou 220 00 - pošta Praha 120.
    Zásilka je od 21.11.2011 ve stavu přípravy k celnímu řízení.
    Zásilka celně odbavena, propuštěna do další přepravy 23.11.2011.
    Zásilka přepravována k dodací poště.

    jinymi slovy, zbozi pod 22E dokazali deklarovat a odbavit za 2 dny...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    KARYSLAV: no ja nevim, ale zrovna minuly tyden jsem pres amazon koupil neco z CA a sales tax jsem nezaplatil. Resp. to ze zbozi bylo posilano z CA do CA jsem se dozvedel az posleze od fedexu, v kazdem pripade fakturacni adresa prodejce byla odjinud nez z CA, ale zbozi bylo fyzicky v CA, takze buhvijak to vlastne presne je...
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    NAVARA: neni tak uplne pravda, amazon dobrecel, dotlacil Kalifornii k reseni, plus tykalo se to zatim jen kalifornie a vsem tamnim partnerum ufikli pres noc spolupraci.

    Ale po novym roce se to zase vraci zpatky.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KARYSLAV: tohle jim chtej zrusit, amazon kvuli tomu breci :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    pls jak to je s tim papirovanim pri reklamacich, abych neplatil znovu clo az mi to budou posilat zpet - co mam po poste chtit?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    KARYSLAV: jen jeste dodatek/zajimavost - jestlize nakupujes neco v jednom US state, a jsi v jinem, a prodejce nema ve tvem state sidlo/kancelar, potom neplatis Sales tax (coz je neco jako to nase dph, ale ne uplne). Pokud ale prodejce ma i ve tvym state kancelar/sidlo/pobocku, tak se na to aplikuji tvoje domaci legislativni pravidla.

    Funguje to tak i u sluzeb (elektronickejch, jako je hosting etc), kdyz si pronajmes hosting od US spolecnosti a jsi v cesku, tak neplatis dalsi dane jen tu cenu co tam vidis. kdybys byl amik, tak platis vyssi castku o sales tax a pridruzeny dane eventualne.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    VECTOR: pokud si neco kupujes nekde fyzicky a je ti vystaven doklad, kdyz prechazis hranice muzes si zazadat o vyplaceni DPH zpet. jakmile ale prijdes do sve domovske zeme, musis dat na hranicich zbozi k procleni, aby z nej mohla byt odvedena DPH (dan za to ze sis to mohl koupit a ze na to mas :-) )

    jak uz tu je poznamenany, je to kuli zamezeni dvojiho zdaneni. Nebo mas samozrejme moznost si to koupit v zahranici, a tu DPH nebo jeji ekvivalent zaplatit tam.

    NO a protoze nakupujes pres internet, a prodejce vi, ze jsi v jine zemi, tak na to zakony vsude na svete (aspon myslim) pamatuji, a takovy nakup je automaticky osvobozeny od sales tax/DPH, ale na prichodu do tve cilove (domaci) zeme je potreba jej odvest, podle mistnich zakonu (viz EU hranice pro clo a dph).

    Clo "chrani" vnitrni trh proti zavleceni "velmi levneho" zbozi ze zahranici, a DPH je proste prijem do statni kasy. V ramci podpory volnycho obchodu v EU (zatim jeste) clo a dph vnitrne nemame, takze nakup v jakymkoli state se bere jako bys to koupil od sebe. Coz znamena, ze pokud bych si koupil neco v rakousku, a zaplatil tam DPH, tak si ho normalne tady jako firma muzu odecist stejne, jako bych to kupoval u nas.

    (to jsou moje osobni postrehy z obchodovani za posledni 3 roky), doufam ze jsem to moc nedomotal, kdyztak me nekdo opravte.
    FRAUD
    FRAUD --- ---
    VECTOR: pokud nakoupis v ramci EU tak samozrejme DPH v CR uz neplatis
    kdyz budes kupovat neco v zemi, se kterou ma CR podepsanou dohodu o dvojim zdaneni, mel bys mit teoreticky narok na odpocet DPH v tom state, kde nakupujes .. druha otazka je jestli se s tim obchodnici "zdrzuji", ale jinak bys mel teoreticky zaplatit DPH jen v CR
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Takova blba otazka, ale proc clovek plati DPH, kdyz si koupi vec v jinym state? A co kdyz to DPH zaplati i v jinym state?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam