SKOKY: ja osobne jsem prestal CP pouzivat pro zasilky ktere mi jdou ze zemi mimo EU, takze se s CP nemusim zasirat. Ostatni dopravci proclivaj zatimco balicek je jeste porad nekde na ceste, coz ceska posta logicky delat nemuze.
Pokud jde o to proclivani ceskou postou, vyhledani v sazebniku dela celnik, nikoliv ceska posta. V kazdem pripade, celnici si s dopravcem umeji vymenovat data elektronicky, takze co presne trva tak dlouho na opsani celni deklarace do pocitace a odmacknuti tlacitka ktery to odesle na celnici? Pravdepodobne to, ze ceska posta ma ten proces totalne na pycu...
Mimochodem, u dhl to funguje tak, ze poslou celni deklarace za cely letadlo/kamion na celnici jeste davno predtim nez ten kamion dorazi (radove dny). Celnici nasledne oznaci zasilky ktery si chtej prohlidnout a ty se na prijimaci gateway zadrzi. Evidentne s nima maji nejakou paradni dohodu, protoze i ty ktery jsou zadrzeny jsou obvykle vycleny pomerne rychle.
Druha vec je motivace zamcu, za blahe pameti kdyz DHL jeste do prahy posilalo letadlo, tak po pristani se nastavilo odpocitavani na tusim hodinu, a lidi na letisti dostavali bonusy podle toho, jestli stihli to letadlo vylozit a roztridit do toho casu nebo ne. Na poste tohle nebude fungovat, protoze ty curaci pracuji od 8mi do 13ti a jeste v tom potrebujou prestavku na obed...
Cela pomalost CP neni procesni problem s tim jak se provadi celni deklarace, ale problem v jejich managementu a jejich internich procesech jak ty zasilky zpracovavat. A pak taky v tom, ze zastupci ktere jsme si nezvolili se nas snazi obrat o vsechny penize ktery vydelame. Uplne nejlepsi by bylo, kdybychom ten plat rovnou odevzdali celej a dostali jen listky na jidlo...