• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    Sdílení zkuseností, postupů, rad, a nebo frustrace z komunikace s prislusnymi urady.
  • ŽÁDOST o elektronické oznámení o příchodu zásilek z ciziny - Stáhnout -urychlení procesu doručení zásilky o další kousek. Podepsat, oskenovat a poslat na email sklad.praha120@cpost.cz nebo na adresu na adresu Pošty Praha 120
    Pokud vám pošta vyměřila neoprávněně 180 kč, můžete podat elektronicky stížnost na ČOI ZDE. ČOI zas má ze zákona povinnost se tím zabývat.Podrobnosti viz nástěnka
  • rozbalit záhlaví
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    TABORACEK: tak pokud si to už podal, tak to zítra ráno už nebude v ČR (záleží teda kam to posíláš, do nějkterejch zemí se neposíla denně)
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    TABORACEK: do ciziny je to v pohode -- to nedorucuje ceska posta
    jednou takhle mama posilala 2 balicky, jeden mne do nusli a druhy sestre na tchaiwan
    balicek na tchaiwan dosel za tyden, balicke do prahy se po mesici vratil jako nedorucitelny (pro overeni pak na stejnou adresu poslala pohlednici, ta dosla za 2 dny)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SKOKY: ano do ciziny:( Trochu se bojim co se stane:)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    TABORACEK: tak doufám že do ciziny, jinak to sem nepatří, tohle je diskuze pro mezinárodní poštu :-))))
    GL :-D
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    tak dneska budu posilat balicek po CR, to bude zase adrenalin panecku:)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    NAVARA: tak recomando je levnější, tak proč posílat dvou Kg balík za větší cenu:-)

    ADITU: tak těch možností je víc. Ale řekl bych, že balík bude začínat písmenem C (v podacím čísle) a rekomando R.
    Jak je to potom ve vnitrostátě to nevim. Ale rozhodně by to nemělo být označeno jko obyčejná listovní zásilka (to jsou pohledy a dopisy) tohle je zapsaná (dohledatelná) zásilka.
    ADITU
    ADITU --- ---
    SKOKY: podaci cisla budu muset dohledat, ale podivam se po nich. jak se z nich pozna "cerveny material"?

    k tomu baliku/zasilce: na poste /oznameni ve schrance to meli vzdycky oznaceny jako obycejnou listovni zasilku, takze zadnej balik, pardon za mateni pojmu. meni to situaci hodne?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    jo, obcas mne ty 2kg "dopisy" dostavaj :)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    ADITU: Tak žádné oficiální vyjádření není. Royal post ani ČP nedala vědět, že přes nás přestane posílat rekomanda a používá GLS. A abych odpověděl na tvou otázku jakej je v tom sysytém, tak všechny typy zásilky kromě rekomand (tzn bílí materiál - nezapsaný, balíky, EMS, EPG, CP atd. jdou normálně přes českou poštu) a červený materiál - zapsaný(rekomanda) posílá přes GLS.

    Schválně se podívej na podací čísla těch zásilek a uvidíš v tom rozdíl (rekomando může mít totiž až 5 Kg, takže si je možná pleteš s balíkama)
    ADITU
    ADITU --- ---
    SKOKY: je moznost o tomhle nekde zjistit vic? zatim jsem neprisla na system, podle ktereho royal mail predava zasilk CP nebo GLS. pokazde z UK objednavam "standard delivery" a v pulce pripadu to prijde postou, v pulce pres GLS. je to zavisle od ceny zasilky, nebo jak se komu na hranicich libi obal balicku...?
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    DEMONOFANARCHY: Tak už vím jak to je. Už cca 2 měsíce BG post nedodává České poště žádná rekomanda. Vybrali si jiného dopravce. Z toho důvodu se začali množit stížnosti na ČP od zákazníků, že to trvá dost dlouho (ČP za to ale aktuálně nemůže). Možná to zdržení měli jen ze začátku a bude se to zlepšovat.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    DEMONOFANARCHY: 14 dni to jeste jde .. jednou mi prisla hra z UK za tri tydny ..
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    DEMONOFANARCHY: nejsem si jistej, ale pokud si to teď dobře vzpomínám, tak mezi GB a ČP byly změny v doručování zásilek (zítra zjistím pořádně:-)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SKOKY: Evropska komise (=nevoleny zastupce) se pry kvuli ochrane domacich vyrobcu rozhodl nastavit nam limit na bezcelni dovoz a ten nasledne jeste snizit. Pak do toho prijde instituce jako CP a tohle kombo je docela smrtelny. Tedy neni to chyba ani odesilatele ani adresata, ale nejakych blbu v bruselu, ktery maji pocit ze vedi co je pro nas dobry lip nez my sami...
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    KALIBAN: tak tam je poplatek v podstatě za proclení tzn zpracování a vytvoření JSDčka. Mrkni na ceny ostatních deklarantů a jsou větší.

    ANDY_WARHOL: To ne. V US to pošlou s největší pravděpodobností přes USPS - The United states postal service a jelikož oni jsou tak jako ČR členy UPU -světová poštovní unie, tak se to předá soukromému dopravci(letecká společnost) od které to na letišti převezme ČP (aktuálně outsourcing).
    Ale uričně má možnost v US najít pobočku třeba DHLky nebo FedExu a podat to u nich. Oni si to pak nějak doručí sami.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKOKY: myslis ze jako usa shop to posle pres cp ? tomu opravdu neverim. neni to tak, ze to cp na nasem uzemi prevezme automaticky ?
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    SKOKY: bavim se o zasilce nad limit.
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    KALIBAN: za zásilku, která je pod limit a vše bylo uvedeno a doloženo správně(předem u zásilky) by si platit neměl platit nic.

    NAVARA: tak je otázkou kolik si toho posíláš. Jestli je toho opravdu dost, tak se nedivim, že maj podezření, že to není jen pro osobní účely. na druhou stranu můžeš přece pít litry čaje denně :-)


    TABORACEK: Jak nevolenejch zástupců??? Podavatel si ČP zvolil sám. Mohl to podat u nějaké konkurence (DHL, PPL...).
    A i když sis to teda poslal přes ČP, tak stále máš možnost zvolit si jinýho deklaranta, co ti zásilku proclí.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SKOKY: Neni to chyba ani adresata, ani odesilatele, je to chyba nevolenych zastupcu, ktery nas chtej obrat o vsechno co vydelame, at se potom nedivi ze je ojebavame jak muzem. Co me opravdu zarazi je, ze ty to beres jako ojebavku systemu maximalnim zpusobem, zatimco ja tomu rikam obcanska neposlusnost, protoze nic jinyho uz ti nezbyva:)

    Nicmene tohle je na jinou diskuzi...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KALIBAN: treba caje mi vetsinou projdou rychle uz s clem, tam je spis - podle poznamek na deklaracich - problem s tim "pro osobni potrebu" :)
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    Tomu rozumim, porad nerozumim, za co platim ten poplatek u zasilky, ktera je naprosto v poradku, s jasnou fakturou, z americkyho eshopu kterej nesidi... no nic
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    NAVARA: njn to je pak těžký :-) Musíš ale chápat, že takovýhle zásilky se tady budou dávat na celní sklad a čekat na vyjádření adresáta (i když to není jeho chyba ale je to chyba odesílatele)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam