• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    FINSON
    FINSON --- ---
    ADITU: 2606 CZK, což by odpovídalo tomu kurzu, co píšeš, je částka v kolonce CLO. V kolonce DPH je to o 180 CZK víc, což by mohl být ten poplatek ČP za proclení. Omlouvám se, sedím si dnes na vedení, ale začíná mi to dávat smysl. Díky :-)
    ADITU
    ADITU --- ---
    FINSON: na prosinec mají celníci kurz 22,077 - viz http://www.celnisprava.cz/cz/aplikace/Stranky/kurzy.aspx
    FINSON
    FINSON --- ---
    Heleďte, je možný, že když jsem u balíku na celní deklaraci uvedl částku v USD a výslovně nenapsal, že je to včetně pošty, že mi tam nějakou automaticky připočetli? Hodnota na balíku vyplněná odesílatelem 95 USD, doklad o platbě ode mě 118 USD, na poplatkovým lístku základ pro DPH = 2786 CZK. Ten kurz 23,61 mi tam nějak nesedí.
    JIKROCENTRISTA
    JIKROCENTRISTA --- ---
    MIKEE: nn, Wasteland 2 jsem si zaplatil jenom holou licenci :)
    JIKROCENTRISTA
    JIKROCENTRISTA --- ---
    MIKEE: Podle me bude vychazet z hodnoty, co uvede odesilatel na pruvodku. U me to tak bylo, ale vadilo jim, ze tam neni uvedene postovne.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    MIKEE: well, tak jako tak to imho jde mimo DPH, ja jsem prispel 115$ dolaru na vyvoj 2.5 roku dozadu bez naroku na vysledek a ted jsem dostal gift, ktery (vzhledem k tomu, ze pledge se s casem menily, nektere zmizely uplne) nema zadnou jasne definovanou hodnotu ... to jsem zvedavej jak si to celnik naceni
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    JIKROCENTRISTA: wasteland 2? ted mi doslo, ze to jde z ameriky a ty kurvy mi na tech 120$ prirazej jeste DPH ...
    JIKROCENTRISTA
    JIKROCENTRISTA --- ---
    Celnici mi zabavili balicek z Kickstarteru a ted chtej, abych dolozil cenu zasilky a cenu postovnyho. To bude jeste veselo...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    už mohu odpovědět, 2 dny to byly :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    tak 2-4dny
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jak dlouho bude cestovat EMS balíček z Deutschlandu do Prahy?
    LUBANCZ
    LUBANCZ --- ---
    SKOKY: no a to ze se nepocita celni rizeni je ten nejvetsi kamen urazu. Vzdycky to rizeni trvalo i pres nalehani a elektronicky poslani dokumentu minimalne 3dny..
    Klasicka situace vypadala nasledovne:
    Pondeli prichod baliku na postu 120, ve stredu dorazila vyzva k podani vyadreni, jeste ten den odeslany dokumenty elektronicky, v patek informace na webu ze se zasilka odbavuje, pristi pondeli ze byla predana na doruceni a ve stredu to prislo. Verze s elektronickym podanim byla stejna, jen trvala o 2-3dny min.
    Tohle je vec, kterou kama dokazala vyresit za jeden, maximalne dva dny, coz zni v porovnani s postou jako scifi.

    Pokud by posta dokazala takhle rychlou deklaraci, nemam s tim problem jim za to platit vic nebo ji vyuzivat, protoze cas = penize. Ale takhle me stavi do pozice "mame nahovno pomaly sluzby = stejne zaplat".
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    To, že ČP začne dělat i PO se vědělo tak rok dopředu a Kama to podle mého musela vědět.


    LUBANCZ: K té EMSce. Ono se do doby přepravy nepočítá celní řízení. Takže od okamžiku, kdy je zásilka vydána zpět od deklarace do přepravy, tak ji do druhého dne už máš (pokud se to stihne do nočních rozhodných kurzů).
    A jak zrychlit to celní odbavení? Píšeš, že čekáš na dopis. Chtěj elektronické avízo. Případně jestliže dopředu od odesílatele máš podací číslo, tak potřebnou dokumentaci můžeš poslat (elektronicky) s předstihem spolu s podacím číslem. Sice to deklarace nemá moc ráda, ale zpracuje se to o něco rychleji
    LUBANCZ
    LUBANCZ --- ---
    ADAM: jo vlastne mas pravdu, ja kdysi tahal na FO. Kazdopadne to nic nemeni na tom, ze byznys si mohla posta rozmyslet uz na zacatku a nekurvit tak firmu.. Ikdyz z hlediska obchodu na tu etiketu asi kaslou..
    ADAM
    ADAM --- ---
    no, to právě ne. dřív to pro právnickou osobu přes poštu vůbec nešlo.

    buďto osobně, nebo kama.

    příp. teoreticky nějaká jiná třetí strana, ale kama byla prostě aktivně protěžovaná samotnou poštou.
    LUBANCZ
    LUBANCZ --- ---
    ADAM: no prave ze moznost byla jen vyuzit ceskou postu - to byl monopol. A kama toho chytre vyuzila a postavila na tom svuj business, kterej se cesky poste prestal libit a vzala si tak svuj monopol zpatky...
    ADAM
    ADAM --- ---
    podle mě byla špína v tom, že před pár lety téměř nebyla jiná možnost, než využít kamu. měli téměř monopol pro právnické osoby, a myslím, že to od pošty nedostali jen tak...
    LUBANCZ
    LUBANCZ --- ---
    SKOKY: cekal sem na tvou reakci :))
    Spinu od posty sem myslel ve forme konkurencniho zvyhodneni, respektive ukonceni pronajmu. Jasne ze to dava smysl z obchodniho hlediska, ale je ferovejsi rict "hele, nebudeme vam davat zasilky, chceme to my" nez "ukoncujeme pronajem"..
    Co se tyka expresu nevim co konkretne myslis, ale EMSko mi i pres vcasny dodani podkladu (uz jen ten dopis co zasilaly je zdrzeni 1-2dny), mi neprislo nikdy driv nez za tyden od evidence na 120. A pro me zkratka bylo vzdycky jednodusi zaplatit 500-1000kc za vcasny vyrizeni, nez abych se tam trmacel a zabil byt i jen hodinu svyho casu nebo cekal na zbozi dalsi tyden.

    Spis mi ted rekni, co mam delat, kdyz vim napriklad ze v pondeli prijde EMSko, vidim ho pres sledovaci system, abych ho mel do druhyho dne doma vporadku procleny. To mi prijde u cesky posty proste scifi z jinyho vesmiru..
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    LUBANCZ:
    Tak musím zase jednou reagovat:-)
    Jaká špína od pošty? Pošta jim léta pronajímala své prostory. A hold letos ČP začala odbavovat i právnické osoby (které dřív nedělala a čímž se převážně živila Kama) a je logické, že když Čp tuto službu začala poskytovat, že jim vypověděla pronájem aby si nedržela konkurenci ve vlastní budově. Proto se Kama taky přestěhovala naproti přes ulici a viditelně už to pro ně prostě neni ziskový.

    Add. "poste vsechno trvalo 10x dyl". U expresních zásilek je doba celního odbavení do 24 hodin, což je cajk. U balíkových zásilek je ta doba taky relativně slušná, teď (v době vánoc) to trochu (trochu hodně :-) dře u listovních zásilek, ale zase na to ohromný množství co toho teď chodí :-D
    LUBANCZ
    LUBANCZ --- ---
    ADAM: proc hura? Me to spis prijde jako pekna spina od posty...
    Ja sluzeb kamy vyuzival porad, uz jen proto ze poste vsechno trvalo 10x dyl, u kamy stacilo zaslat castku, popis zbozi do mejlu (ukon 5min) a druhej den sem to mel procleny a u sebe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam