• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Zdravím,
    došla mi zásila a trochu tápu nad povahou dokladů, které po mně chtějí doložit:
    zašlete prohlášení, že zásilka (uveďte skladové i podací číslo) obsahuje zboží neobchodního charakteru pro soukromé účely
    Existuje na to nějaký formulář, který bych prostě podepsal a odeslal? Když si chci balík vyzvednout v Košířích, musím mít také tento doklad?

    Dále je třeba doložit:
    specifikaci dováženho zboží

    Ech - co po mně vlastně chtějí? Objednal jsem si robota ze zahraničí - mohu jim vytisknout dvě stránky technických specifikací, jinak netuším, co bych jim mohl víc udat.

    doklad o platbě
    Co jim je sakra do toho? No, stačí výpis jedné položky z internetového bankovnictví, kde jsem to platil?

    doklad o druhu a ceně zboží
    stačí email s potvrzením objednávky?

    Předem děkuji za informace a pokud se ptám na něco, co je na nástěnce, tak mi prosím řekněte, co jsem přehlédnul - snažil jsem se ji prolézt, než jsem položil dotaz.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    DOBYTEK: popravde se nedivim ze za to chtej takovy prachy, kdyz je s tim tolik vopruzu. Jen kolik psacich stroju a jehlickovych tiskaren si museli vsichni koupit aby tyhle hovadiny mohli delat...
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MICA: dřív mi to dělalo UPS zadarmo pro každou zásilku (většinou do 300$), ale poslední dobou za to chtějí všichni dost přehnaný poplatek, naposledy mám zkušenost s Aramexem, kde si za proclení řekli o cca 1000 korun. Na Ruzyni se mi podařilo přesvědčit celníky, aby mi vzali ústní celní deklaraci. Je dobré znát klasifikaci zboží podle taricu, celníci zpravidla netuší, nadto ústní deklaraci můžou ale nemusí vzít, propracovala jsem se až k vedoucímu směny, protože na přepážce zrovna seděl kreten. Obecně je vhodné si zavolat předem a dohodnout se, většinou s tim problémy nedělají, ale u některých jsem měla pocit, že mají majetkovou účast ve všech těch agenturách, co sedí v budově.

    Takže nakonec jsem to měla pouze za DPH. Ovšem na Ruzyni je to ozvláštněno tím, že sklady doručovatelů a celnice jsou od sebe asi dva kilometry po silnici bez chodníku, docela se člověk projde, protože musí do skladu pro papíry, pak na celnici a teoretický opět do skladu (ale Aramexu stačila fotka, a jestli stačí vytisknout vlastní podklady, tak je to ještě snazší). Zboží mi pak přivezl domů odpoledne kurýr z Aramexu.
    MICA
    MICA --- ---
    GOR: Jop, taky bych bral poštu, ale Čínská fabrika, ve který jsem objednával umí jen DHL a FedEx, docela by mě zajímalo, jestli to má FedEx taky tak ďábelské :)
    GOR
    GOR --- ---
    MICA: Kur*a, kdybych si to nechal poslat postou, mel bych to mozna ve vysledku driv a celni rizeni v Kosirich je brnkacka... A jeste o 5 USD nizsi postovny.
    MICA
    MICA --- ---
    Zkracená verze: Dej do googlu "jednotný správní doklad" a zkus nezačít brečet krev. Kdyžtak můžu poskytnout scan vyplněnýho JSDčka a souboru co mi v DINOMu nahráli na flashku.
    MICA
    MICA --- ---
    GOR: No pokud to máš u DHL, tak to probíhá tak, že pošleš email s žádostí o osobní proclení a na email ti pošlou PDFko s avízem, který ti pro proclení stačí,
    to že v mailu píšou, že se musíš zastavit na DHLku pro originál avíza je píčovina. Když jsem takhle do DHLka přijel, s vytisklejma podkladama co mi poslali v mejlu, že si jako jdu
    pro originál, tak mi maník řekl, že originál nemá, že by mi akorát vytisknul přesně to co je v mejlu a že mi to co jsem si vytiskl na proclení stačí. Pak následuje nefalšovanej voser :)

    Jediný způsob jak proclít ve zdibech je předložit JSD (jednotný správní doklad). Jde o ne uplně snadno sehnatelný třístrankový zelený kopírákový formulář.
    Nic jiného ti nepřijmou a není možné aby sis formulář vytisknul sám. Dle zákona (kterej jsem pro zajímavost pročítal) by měl být JSD vyplněn na stroji nebo
    jehličkové tiskárně, ručně pouze ve vyjímečných případech, když dojde k závažným technickým potížím (taky jsem nevěřil dokud jsem to nečetl černé na bílém :D).
    Osobní zkušenost s ručně vyplněným formulářem ještě nemám.

    Jsou dvě možnosti, buď zajdeš do nějaké celní agentury, která přímo na celním úřadě sídlí a kde JSDčká mají a za pár stovek ho s tebou vyplní nebo si seženeš JSDčko sám a vyplníš si ho sám.
    Já to řešil přes DINOM s.r.o., kde za vyplnění chtěj 300Kč a navíc ti nahrajou flashku formulář v elektrické formě, čímž se trochu urychlí celní řízení a ty vidlácký celníci se tváří míň nastaně.
    S JSDčkem a flashkou přijdeš na první přepážku s tim, že proclíváš DHL zásilku. Když budeš mít štěstí, tak ti clo vyměří hned, když ne, tak ti řeknou, že máš přijít za hodinu nebo dvě, což se stalo mě.

    Pak už následuje klasika jak v košířích, dostaneš lístek s vyměřenym DPHčkem, v prvním patře na pokladně zaplatíš, vrátíš se na celnici, kde ti daj jeden z listů JSDčka (myslím že poslední se žlutym pruhem).
    No a s timhle listem nacupitáš do DHLka, kde ti zásilku na počkání vydaj (kdo by chtěl čekat na dodání samotnym DHLkem, když je to do DHLka od celnice kousek, teda aspoň autem).
    MICA
    MICA --- ---
    GOR: Zdar, je to úplně jiné a dost pekelné :)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    GOR: Pokud vím, tak není možné zásilky z ciziny proclívat jinde než na celnici v budově Pošty 120.
    GOR
    GOR --- ---
    Zdravim,
    dovolim si zopakovat otazku MICA: tj. mate nekdo zkusenost s celnim rizenim vlastnimi silami na celnici ve Zdibech? Je to stejne jako v Kosirich?

    Diky.
    PULKA
    PULKA --- ---
    BURAN: Ok, počkám do pondělka, jestli mi kupující nenapíše a zajdu tam. Díky.
    BURAN
    BURAN --- ---
    PULKA: normalne to reklamuj :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    Mám jednu obecně poštovní otázku - vypadá to, že ač mně paní na poště nechala vyplnit složenku typu A pro dobírku opakovaně, tak dopis odešel bez dobírky (posílala jsem toho víc a nevšimla jsem si to, navíc nevím, kolik to stojí a jak se to z toho výpisu pozná), odesílala jsem to přes zákaznickou kartu, mám k tomu tracking, který praví, že bylo doručeno, ale dobírečné 0 Kč. Adresát mlčí (věc přes aukro), můžu s tím něco dělat? Vím, v kolik hodin jsem to odeslala, na poště musí mít záznam a je to jejich chyba, protože jsem viděla, jak tu složenku nalepuje na obálku, takže to všechno vypadalo vpořádku, nemáte s tím někdo zkušenosti?
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    BURAN: nejdu tam ja.. Vtipnej jak buran, ale cist neumi...


    TABORACEK: mhm ok. Dik
    BURAN
    BURAN --- ---
    KALIBAN: mozna ze frajeri maj nakou slevu, zkus to ;)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Funguje to porad stejne, akorat ted uz to vlastnorucne stoji 99, nikoliv puvodnich 95....
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    Hele jak to ted vlastne funguje? neco jsem posilal zensky na jeji adresu, ted ji prislo takovy to poslete screenshoty, blbosti a nesmysly at vas muzeme voholit o dve kila (objednavka z amazonu, kterej fakt fejkuje faktury...)

    a vypada to ze tam bud posle plnou moc a screenshoty a pak ji to prijde na postu
    nebo prijde osobne vyresi tyhle veci a stejne ji to pak prijde na postu

    aneb ta moznost kdy prijde odstoji a odbeha si ten nesmysl na celnici a odchazi se zbozim uz neni?
    MICA
    MICA --- ---
    No musim říct, že vyplňovat nebo vůbec sehnat JSDčko je fakt vášeň :D
    MICA
    MICA --- ---
    TABORACEK: Odmítám dávám pět stovek za balík za pár táců. Už mi stačilo, že si pětikilo vzala banka za mezinárodní převod. Navíc budu brzo clít ještě větší zásilky, tak si to aspoň natrénuju na menší zásilce :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    MICA: Pruser cekat nemusis, vzhledem k tomu ze celnik te tak maximalne pochvali za to ze deklarujes vic nez odesilatel... Alespon takhle to vzdycky bylo v pripade ze jsem clil soukrome, predpokladam ze u firem to bude stejne. Jinak zajimave je, ze DHL to za tebe neproclilo automaticky, celni deklarace oni umeji docela hezky (blbe).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam