• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Ahoj, mam na poste od 4.3. balicek v stave "Vstup zásilky na SPU." Colna posta mi tvrdi, ze to od nich odislo, normalna posta, ze je to stale na tej colnej. Da sa s tym nieco robit este? Reklamovat a podat ziadost o dohladanie vraj moze len odosielatel.
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    MICA: Ježiš, teď jsem četl pár prvních namátkových odkazů na googlu na zkušenost nákupu z Číny kolem 150-200$ a přes DHL. Zkušenosti jsou od over 9000 do over 9000 u těch samých produktů. Zn. náhoda, různopostupovost a přetíženost celní kanceláře a DHLka united :D
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    MIKEE: na mě neber ohledy, já už si nějak poradím. Jen, když to tady tak poslouchám, jen si říkám, jak to musí být tristní, když tohle musíš (te) procházet s každým asi pořád dokola a nanovo.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    FIDO_LETI_DOMU: Clo na elektroniku je 0%, takze to vem cert, ale to ze budes platit DPHcko, to ti bylo jasny snad od zacatku, ne? Co se tyce KORDA:, tak dopravu zdarma od prodejce urcite mas, ovsem u nas zaplatis DPH i z ceny dopravy, v tem pripade z odhadni ceny (ci jak se tomu nadava). Je to stejna situace jako kdyby ti ten mobil poslali zadarmo. U nas bys potom ovsem neplatil DPH z 0 ale z odhadni ceny toho mobilu.
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    KORDA: myslím, že tomu vůbec nerozumím. Myslel jsem též, že budu platit clo a nebudu. Myslel jsem, že dostanu mobil za 4.3 a ve skutečnosti tak za 6 a půl. Myslel jsem, že doprava zdarma na webu znamená doprava zdarma. Třeba že si to vyřídí ten prodejce a DHL.

    Erm, a to jsem to studoval na webu nějakou dobu než jsem si to objednával.

    No, ať žije legrace.

    Ok, díky za přání. Budu ho, zdá se, potřebovat :D
    KORDA
    KORDA --- ---
    Ale to celníka nezajímá. Celník nežije ve světě kde je něco zadarmo. Všechno má svou cenu / hodnotu a všechno se musí zdanit. Nic jako přeprava zdarma neexistuje a celník ti musí tu dopravu napálit. Protože to zboží se tady jen tak neobjevilo. Můžeš používat 1000 argumentů proti ale stane se to co jsem psal. DHL ti vyčíslí dopravu za 5000 a z toho budeš platit další poplatky. Toť má, dlouholetá zkušenost. Třeba budeš mít štěstí.
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    :D a sakryš
    MICA
    MICA --- ---
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    KORDA: oni jsou ti, co mi dopravují zboží sem a s prodejcem po netu mají smlouvu, že dopravují zdarma. Aspoň takhle jsem to pochopil. Já žádné poštovné nikomu tedy neplatil. Nerozumím.
    KORDA
    KORDA --- ---
    FIDO_LETI_DOMU: Doprava zdarma nikoho nezajímá. DHL bude chtít doložit i cenu poštovného a pokud jí nedodáš, tak použije svojí ceníkovou (obvykle o 97% větší než platí odesílatel).
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    TOOMIX: ok, děkuju za odpověď.

    Btw kdybych si to nechal poslat normální poštou, tak to přijde vpodstatě na celní úřad a pak se řeší administrativa ohledně ceny a DPH s nimi, chápu to dobře?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Clo se z mobilů neplatí. DHL Ti vyměří 490kč poplatek za celní řízení a DPH 21% z ceny, jakou jim doložíš, že jsi zaplatil, ale tady nemá cenu podvádět
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    Ahoj, mám takový dotaz - nechal jsem si poslat balíček z Číny, mobil, a je to na hraně cla - 180$.

    Tuším, že do 150EUR se clo neplatí? Tak nevím, každopádně doprava měla být zdarma, jenže mně to s tím clem došlo jen na půl. Teď mám zaplatit DHLku 550 korun za celní řízení a pak ještě DPH a pak ještě CLO a už jsem z toho celý uá. Kdybych DHLku nechtěl platit peníze za to celní řízení, tak si musím zajet do Brna nebo do dvou dalších lokalit uplně mimo Prahu, kde bydlím, takže ono to vyjde nastejno.

    Předpokládám, že tohle asi řeší kde kdo, co. Že z původních čtyř tisíc teď budu platit šest a půl nebo kolik. To je zlo. Ale tak asi to tak holt je, no. Třeba budu sloužit jako odstrašující případ pro ostatní :D

    Já jenom, jestli tušíte někdo, kolik to teda bude celé dělat, ať se připravím.
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    PSYKUK: podle infa co jsi dal by se oficiálně mělo platit DPH i když to odesílatel pošle jako dar. Realita ale může být jiná. Teoreticky, když odesílatel uvede, že je to deska s hodnotou menší, tak to teoreticky může projít bez celního řízení.
    PSYKUK
    PSYKUK --- ---
    SKOKY: takze to proste nejde. ok, necham to poslat jinam, dyk
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    PSYKUK: Pruda? Když jdeš do obchodu a tu desku si tam koupíš, tak taky platíš DPH.
    Když ti tak vadí platit drahé poštovné, DPH případně clo, tak nenakupuj ze zahraničí nebo alespoň z EU ať neplatíš DPH.

    Na používání "daru" se taky už moc nehraje. Navíc dar je osvobozen od DPH do limitu 45 eur, což je 50 dolarů.

    Takže bych ti doporučil to rozdělit do dvou zásilek a budeš to mít bez DPH (v ČR pak koupííš lepidlo :-)
    Případně jak píšeš, nech si to poslat do jiné země. Třeba na Island a doplav si pro to cestou z práce...
    PSYKUK
    PSYKUK --- ---
    Ahoj, takze je to porad takova pruda? ach jo, mam ted objednanou desku z USA za 60 dolaru, jeste jsem neplatitl, ale nechci k tomu prihazovat clo krom uz tak drahyho postovnyho...

    jde to treba poslat jako dar nebo nejak podobne? posila to soukromnik z discogsu...

    predem diky za radu. pokud ne, necham to radeji posalt do jine zeme, kde tyhle nesmysly neresi
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MICA: Kamarád z nich dostal na několikrát přes email fakturu na reálnou částku, kterou pak dal do účetnictví. Clo pak už samozřejmě neřešil... I když i to by se mělo správně v účtu objevit, že?:-)
    ADAM
    ADAM --- ---
    Určitě jo. A při nejhorším ti to (velmi nepravdepodobne) při kontrole vyhodí. Šance 00 nic, riziko žádné.
    MICA
    MICA --- ---
    ADAM: No já si právě nejsem jistej. Nejsem plátce DPH (zdravíme agenta Bureše) a navíc jsem se vyhnul clu i když jsem fakt nechtěl.
    Takže je otázka, zda můžu do učetnictví dát jako náklad to co jsem poslal do číny nebo to co napsal čínaň na fáčko a zbytek ještě zdanit na pokladně
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam